Hoppa till innehåll

Teslamuseet i Belgrad

Redan 2012 skrev jag att Nikola Tesla hade börjat bli allmänt känd, vilket han inte alls var bland gemene svenske man tidigare. (Nej, så kan man faktiskt inte skriva egentligen. Man trallala, si nu gjorde jag det ändå.) Dock ser jag att jag i det gamla inlägget skrev att det finns ”ett museum i huset där han bodde”. Det stämmer inte alls, vet jag nu.

I USA håller man på att fixa till ett finfint Tesla-museum efter att halva världen och Elon Musk (samt Olle & Lotten Bergman) har bidragit med pengar till projektet som heter ”Let’s Build a Goddamn Tesla Museum”. Det kommer att heta Tesla Science Center at Wardenclyffe och verkar bli något alldeles i hästväg.

Men tills vidare får man besöka huset som Tesla aldrig bodde i, men där det finns ett museum. Serberna som vi pratade med fnös lite:

– Tssssst, Tesla var bara här en gång, och då bodde han faktiskt på Hotel Moskva.

(Där även Olle & Lotten Bergman ju har bott.)

teslamuseum
Museihuset ser så här pampigt ut i reklambroschyrer.
tesladuva
Men det såg jag inte alls när jag kröp ihop i minusgraderna och den infernaliska vinden Košava kröp in under skinnet och jag dessutom var superduperfokuserad på Teslas duvor som visade mig vägen.

Vi gick på en guidad visning tillsammans med 14 nederländska funktionärer till vattenpolo-EM som just nu pågår i Belgrad. Eftersom DDM var lika orangeklädd som de, fattade de tycke för varandra och kunde inte sluta le i samförstånd.

teslamuseetguiden

 

”You may take photos, but videos are not allowed … Actually, I don’t care if you do videos, but if you put them on Youtube I will have to hunt you down and kill you”, sa guiden precis när jag filmade en liten snutt. Därför kan ni bara se den lilla videosnutten genom att ladda ner den häääär: ”Videos are not allowed …” (Jag stängde av inspelningen pronto.)

teslamaskin
”System of generation, transmission and distribution of electricity.” (Hjälp mig gärna med de korrekta, svenska orden!)
matorrotor
Teslas egen modell av en ”induction motor with short circuit rotor”.
boat
Detaljbild av Teslas fjärrstyrda båt, som han ”lekte med” i en jättestor vattentank i Madison Square Garden. (Då var den inte av av plexiglas.)
Teslaboat
”Magi!”, sa alla som tittade på hur båten styrdes fram och tillbaka.

Teslamuseet i Belgrad är verkligen inte stort. Det är sju små rum och inte särskilt många apparater. Men det är verkligen på riktigt. Allt pangade, surrade, dångade och blixtrade. Guiden delade ut lysrör till besökare som fick stå stilla och vänta medan han satte på the Tesla Coil – en högfrekvensoscillator som alstrade 500 kV – och vips, lyste lysrören. Så här har någon annan filmat det och lagt ut på Youtube, och följaktligen väl dödats av den unge guiden:

(Det vimlar av numera förmodligen försvunna filmare som har brutit mot guidens regler.)

I museet finns även Teslas kassaskåp, som stod i det rum på Hotel New Yorker som han bodde i under sina tio sista år. Det var, trodde jag, på sin tid fullt av pengar eftersom Tesla var så rik att guiden hade lite svårt att beskriva förmögenheten. (I Wikipedia-artikeln står det att han dog utfattig, men enligt guiden stämmer det inte alls.) Men inte var det pengar i kassaskåpet: det var förstås fullt av ritningar och uträkningar, men allt försvann spårlöst och mystiskt när Tesla dog 1943. Man säger att han hade uppfunnit en ”dödsstråle” som inte skulle komma i orätta händer, så FBI agerade snabbt och analyserade ritningarna med hjälp av en ingenjör vid namn John G. Trump (Donalds farbror). Men sedan ”försvann” allt.

safe
Jag satte mig att klämma och känna och peta på kassaskåpet och vrida på mekanismen, och har alltså varit så nära Teslas egna händer man idag kan vara.

Ni har säkert också hört om Teslas fäbless för duvor och hur han idag skulle ha fått en helt normal OCD-diagnos eftersom han gjorde allt i tretal, varken åt mat eller sov som man bör och alltid bar handskar av rädsla för smuts och bakteriehärdar.

tesla-death-hotel-suite
Två dagar innan han hittades död på hotellrummet, hade han hängt en ”stör ej”-skylt på handtaget …

Tesla kremerades (mot sina och släktingarnas instruktioner) och gravsattes, men grävdes upp igen för att faktiskt placeras i museet i Belgrad, som öppnades 1957.

urna
Nu ligger hans aska i den här urna. Inne på museet.

Även om han var knepig och underlig och oftast hellre ville vara ensam och jobba än att umgås, hade han många vänner och beundrare. Uppåt 2 000 personer kom på begravningen, och kistan bars av Nobelpristagare.

Share
Publicerat iBloggen

60 kommentarer

 1. Arthur Brisbane var en av alla som fascinerades av Nikola Teslas magra uppenbarelse. Han skrev:

  ”He is very thin, is more than six feet tall and weighs less than a hundred and forty pounds. He has very big hands. Many able men do—Lincoln is one instance. His thumbs are remarkably big, even for such big hands. They are extraordinarily big. This is a good sign. The thumb is the intellectual part of the hand. The apes have very small thumbs. Study them and you will notice this.”

 2. Oj, här var det mycket att skriva om. Så mycket att jag avstår. Men eftersom jag ändå jobbar med Teslas grejer i stor utsträckning kan jag inte låta bli: Texten till den första (teknik-)bilden är väldigt rätt. ”Alstring, överföring och fördelning” heter det på gammelsvenska. ”Generering, transmission och distribution” heter det rätt ofta numera.

  Den andra tenikbilden är mycket intressant. Den visar en kortsluten asynkronmotor. Så heter de fortfarande, även om okunniga journalister alltmer använder ”induktionsmotor”. Det intressanta med bilden är att den visar att Tesla faktiskt arbetade med ett tvåfassystem. Ritar man en sinus och en cosinus i ett polärt diagram får man en roterande cirkel. Det var det som ledde Tesla in på asynkronmotorn. Att han senare (under Westinghouse inflytande) gick över till ett trefassystem hade egentligen bara med ekonomi att göra. Tvåfassystemet fungerade faktiskt mycket bra.

  OK, nu har jag tömt mig. Hade varit svårt att sova om jag inte fått det sagt.

  PS Glöm inte Charles Proteus Steinmetz! Det finns ett litet museum nära Schenectady där han förekommer.

 3. Jag för min del har naturligtvis ingenting intelligent att tillägga i själva ämnet, men det var roligt att få komma fram … jag menar, tack för intressant och spännande inlägg, som jag dessutom har önskat!

  Jaså, stora händer är tecken på skicklighet, minsann? Jag som faktiskt har stora — i alla fall långa — händer, och i all synnerhet långa fingrar. Ha!

 4. Örjan

  Finns pris för mest allmänbildande bloggen?
  I så fall är bloggmor klar kandidat, och naturlig vinnare.

 5. Rättelse: Man ritar förstås inte i ett polärt diagram, men resultatet blir poläraktigt. Det man ritar i är ett vanligt XY-diagram aka kartesianskt.

 6. Skogsgurra – jag tycker att ”kortsluten asynkronmotor” är ren poesi. Mina kunskaper i ellära är – trots att jag betitlar mig civilingenjör – rudimentära och just därför hyser jag en enorm aktning för de ingenjörskolleger som vistades i E-husen på våra tekniska högskolor. (Jag kan å andra sidan bistå med min kunskap och fascination för genetisk reglering – hur signaler från omvärlden påverkar transkriptionsmaskineriet i cellkärnan och dynamiken i denna process, inklusive all tillkommande reglering i form av … ja, märkvärdigt och underbart är det!)

  Vad den här nationen behöver väcka till liv är bilden av hjälteingenjören inom kraftområdet – killarna och tjejerna i hard hat som lägger ut kablar på oceanbottnar, bygger kraftledningar över bergskedjor och tämjer vattenfall och forsar så att miljoner fattiga människor får möjlighet till upplysning – både bildligen och bokstavligen. Och där har vi svenskar mycket att vara stolta över! När det gäller möjligheten att förbättra livet för våra medmänniskor går det – i mina ögon – en erfaren, fördragsam kraftingenjör på tio tusen nyutexaminerade, ilskna genuskonsulter.

  Sånt här, alltså:
  http://new.abb.com/systems/hvdc/references/three-gorges—guangdong

 7. Mycket underhållande.
  Och att via länkar få klart för sig att man inte kan bli a douche-bag, man bara är det, eller att man som praktarsel varken har vänner eller fiender, därför att alla undviker kontakt. Det var en verkligt ny insikt. Detta med anledning av Edisons sätt att behandla Tesla.

 8. Jag hade bara hört Teslas namn nån gång i skolan när jag inte lyssnade alls, men blev varse hans storhet dels genom filmen The Prestige, där saligen bortflugne David Bowie spelar Tesla så jag ryser varje gång jag ser det, och dels via Matthew Inman (The Oatmeal), som tillsammans med Jane Alcorn startade crowdfundingen som drog in 850 000 dollar (över 7,2 miljoner svenska kronor) till Teslamuseet på mindre än en vecka!!!

  Jag har också en dotter som har en Teslabil högst upp på önskelistan. ”Körkort, äsch, det ordnar sig” fnyser hon om man undrar.

  Så i korthet, coolt att ni var där och vred!

 9. mikaels

  Bra påminnelse om The Oatmeal, där gick en hel del tid åt jag annars riskerat slösa bort på produktivt arbete 😉

 10. Edisons kamp för likströmmen tog sig bisarra former. Bland annat lär han ha betalat kvarterens ungar 25 cent stycket för infångade sällskapsdjur som han sedan elektrokuterade offentligt för att påvisa växelströmmens farlighet.

  Det värsta exemplet var Topsy, en 28-årig cirkuselefant. Det filmades, men materialet är så starkt att jag inte vill länka till det här. Sök själva.

 11. Sanna

  Detta slutade med att jag donerade 10 dollar till Tesla Science Center. Trevligt att känna sig delaktig i en… skruv?

 12. Här får man läsa om Donald Trumps farbror, minsann! Samma dag som Donald Trump fått Sarah Palin som supporter och därmed ökar sina chanser att bli presidentkandidat eftersom en hel del (faktaresistenta) högerkristna gillar henne. Här kan man se Tina Fey impersonating Palin.
  https://www.youtube.com/watch?v=8HsyEvr5Pnw

  Många av Fey-Palins repliker är till stor del helt autentiska. Citat rätt upp och ner från Palins framträdanden. Det finns ett annat u-tube-klipp där man korsklipper Palin live och Feys version. Värt att leta upp.

 13. LupusLupus99

  Karin, jag tror tvärtom att Palin kommer att vara en sänke för Trump.
  Visst kanske det finns några få Tea-partysympasitörer som gillar
  henne men på det stora hela så kommer hon sannolikt att
  inverka negativt på Trumps chanser.

 14. Trump är sitt eget sänke. Vinner han nomineringen är det kört för Republikanerna den här gången, vad jag kan förstå. Annars fick Topsy sitt namn efter att ha deltagit i jakten på en förrymd cirkuselefant i Norrköping. Inte den som Edison mer eller mindre kremerade levande, men kanske döptes efter.

 15. Men herregud nu läste jag igen med lägre hastighet och uppfattade ordentligt det som surrat i min bakhjärna hela dagen. DONALD TRUMP HAR EN DÖDSSTRÅLE!!!&%¤# Allt är förbi.

 16. Låt oss hoppas att LL99 och LW har rätt och att Anna inte är synsk!
  Men när Trump vällustigt talar om bombmattor som han vill rulla ut över delar av världen blir jag mörkrädd!

 17. mikaels

  Sorgligt, men roligt, om Animal ;). Kommentarerna var ju fantastiska.
  ’Don’t fear the Threadbarer’ 🙂
  Swedish Chef adding that Animal always knew “how tee bork de bork”.
  Humor, det är ett underskattat vapen mot sorg.

 18. Jag håller med, Mikaels – ett befriande skratt bubblade upp.

  Och Anna har ju förstått allvaret i Trumpsituationen, det är helt klart. Fast Tesla har nog ordnat så att Donald Trump inte kan trycka på dödstråleknappen utan att först lista ut världens smartaste lösenord.

 19. Nä, nu blev jag lite nostalgisk igen. Det var länge sedan jag såg ordet lösenord, nu för tiden ser jag bara det fula lösenkod och blir lika ledsen varje gång.

 20. För några år sen fick jag fick jag en uppmaning från kundtjänst på jobbet att fylla i ”den femställiga lösenkoden”. Jag har fortfarande inte kommit över den chocken, Pysse.

 21. Pysse. Du är, för att vara en logisk och tänkande varelse, nästan lite för känslosam här. Lösenord var just ord, som ”grötrock” eller ”sesam” och var avsedda att utväxlas muntligt. Riktiga ord.

  Dagens F7823lT7 kan inte uttalas som ett ord och på samma ordningssamma sätt som någon (jag vet vem) tyckte att åren i det nya årtusendet skulle heta ”tjugohundra-xx” i stället för ”tvåtusen-xx” så tyckte någon (vet inte vem) att teckenkombinationer som inte kunde uttalas som ord inte heller skulle kallas för ord.

  Det är sådana petimätrar som för utvecklingen framåt – eller inte.

 22. Jag tror det är dags för lite fakta i lösenordsfallet. Den utmärkta xkcd förklarar här varför lösenord är mycket bättre än lösenkoder.

 23. Huh, har ”lösenkod” blivit så vanligt? Jag frågade nyss den andra hälften, och han blev förvånad. Till exempel SCB (som är mest aktuellt för oss då den byrån ällllllskar att få data från utbildare men f.n. har genomuselt interfejs, så han har talat med folk i telefon ungefär fem gånger på två dagar för att kunna få in uppgifterna) kallar det i alla fall ”lösenord”.

  Nästan mest deprimerande med Annas exempel (”den femställiga lösenkoden”) är väl att jag faktiskt förstod det vid första påseende …

 24. Ett vanligt sätt att kolla ordanvändning är ju att söka på det. ”Lösenord” ger mig 21,2 miljoner träffar medan ”lösenkod” ger 7350. Det känns betryggande.

 25. LupusLupus99

  Lösenord är för mig något som skrivs med bokstäver medan en
  lösenkod, pin-kod eller liknande är något som skrivs med siffror.

 26. Här har vi 2015 års vanligaste passwords (1 960 000 000 träffar) med gardering för att artikelförfattaren och materialet är anglocentriska. Jag känner igen en del av dem från min tid som IT-gubbe för 15-20 år sen, så även vi i Sverige har en del att tänka på. (Nej, jag sniffade inte. Många –ofta tårfyllda– medabertare bjöd på dem när de slutade att fungera. Den vanligaste orsaken var nog CapsLock).

  Sen vill jag tillfoga ”passord” i diskussionen. En riktig Unix-värsting på jobbet använde alltid detta. Jag blev aldrig klok på om det berodde på Unix eller att han var Gästriking. Till jag gjorde den bekantskapen trodde jag faktiskt att det var en Bridgeterm av något slag.

 27. Smultronblomman

  Tack @Maj! Den här filmsnutten användes på ett globalt möte för att illustrera den helpdeskfunktion jag inkluderad i emellanåt. Filmen är helt underbar.

  När det gäller password kan den här vara lite kul. Kanske.

  Jag har glömt vad jag ändrade mitt lösenord till och det blev lite körigt när jag inte ens kunde låsa upp datorn…..

  Edisons avrättning av elefanten Topsy har jag hört om, men väljer att inte titta på sådana vidrigheter!

 28. Alldeles OT men alldeles intressant — en kille som inte frös ihjäl, och varför han inte gjorde det!

  Annars har jag köpt en basketboll i dag. En liten, liten, liten basketboll med en diameter på kanske tre centimeter. Gojan Gandhi är fortfarande aningen skeptisk och har inte riktigt räknat ut vad han förväntas göra med den. Nu undrar jag bara om, och i så fall var, jag ska skaffa en liten liten liten korg också …

 29. Jag vill minnas att det gammalnordiska vikingainflytandet på engelskan är mycket starkare i Skottland och norra England än i de ”fina” dialekterna i söder. Jo. Så att inte ”child” utan bairn = barn och så vidare.

  Fast det var ett litet tag sedan jag senast läste om’et så mer än så säger jag inte.

  Heh.

 30. (Detta, då, för att vikingarna visserligen förlorade makten över Danelagen efter ett tag, men det betydde inte att de lämnade ön — de flesta bodde kvar, och gifte sig med lokalbefolkningen, osv. Observera dock att jag ingen historiker är, blott en glad och stundom entusiastisk amatör, tjohooo!)

 31. Åh tack, Niklas! Jag har visserligen sett den förut men det var länge sedan — vilket kärt återseende!

  Ja, vi får väl se vad vi kan göra — gojolympiad? Tjugo meter hopp-löpning vore också en fin gren, till exempel.

 32. Mia

  För någon månad sedan gick jag runt och terroriserade min omgivning genom att berätta för alla, oavsett om de var intresserad eller ej, att ”Jag har åkt Tesla!”. Inte nog med att bilen var såväl tyst, snygg och miljövänlig den var dessutom utrustad med autopilot, på riktigt! Urläskigt! Tyvärr blev folk inte alls så imponerande som de borde ha blivit. I el-taxiresan ingick också en historielektion om Nikola Tesla, en resa väl värd pengarna alltså. (Och nu fick jag berättat det igen.)

 33. Var? Mia! Jag vill också!

  (Jag är nästan alltid sist med det senaste, så om jag inte skyndar mig kommer mitt blogginlägg om mitt livs första Teslaresa att få alla att gäspa.)

 34. Örjan

  Språketymologi, med anledning av skotska inlägget.
  Västsvenska ordet för kålrot ”rutabaga” har fastnat i engelskan fvd överföring till södra USA, där den kallas likartat.
  OK kallas ofta även för ”swede” som förkortning för ”swedish turnip” in the UK.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Rutabaga

 35. PK

  Lotten, kan du inte skriva ett inlägg om din relation till senap, både idag och genom ditt liv?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.