Hoppa till innehåll

Pyttipannablogg om Gävle, Trollhättan, Uddevalla och en översättning

(För några år sedan utnämnde jag mig och liknande själar till Pyttipannabloggare. Det var på den tiden alla länkade till varandra, alla utmanade varandra och bloggar kände att de behövde fler läsare fastän de inte hade reklam.)

Jag sitter och planerar en liten föreläsningsturné som tar mig till

 • Gävle på fredag
 • Trollhättan på måndag
 • Uddevalla på tisdag.

Eller planerar och planerar, egentligen försöker jag bara beställa tågbiljetter – men ettorna och nollorna arbetar emot mig. Det blir bara fel.

Jag vill ha billig förstaklassbiljett, men klickar okoncentrerat i en dyr andraklassbiljett. Jag vill ha frukost, men klickar i rullstolsplats. Jag vill åka med så få byten som möjligt, men väljer plötsligt en rutt som ger mig halva resan per buss. Och hur jag än gör, kan köpet inte avslutas eftersom sammanlagt 1 fel har inträffat och detaljerna ju är extremt odetaljerade.

Men nu till väsentligheterna!

 1. Jag har 45 minuter över i Gävle! Vad ska jag göra?
 2. Jag har en timme över i Trollhättan! Vad ska jag göra?
 3. Jag ska sova på Hotell Gyllene Knorren Gyldenlöwe i Uddevalla! Tänk om de inte har bacon!

And now for something completely different.

Det är en undertextsöversättning som jag inte kan glömma. I en av alla dessa amerikanska mordserier (Criminal Minds den 3/2) står en av våra hjältar och talar i telefon med en annan av hjältarna, förmodligen för att handlingen ska föras framåt eller förklaras på ett mindre krystat sätt. Man kan ana det på antalet ”ju”.

– Den mördade hade ju blod på vänster sida, men var högerhänt.
– Den bedragna hustrun hade ju varit gift tre gånger tidigare.
– Den här ficklampan som jag har funkar ju inte.

Nåväl.Brottsplatsundersökningshjälten står i ett blodbestänkt rum och pratar med datornörden som alltid jobbar på distans. Plötsligt ser telefonhjälten något mystiskt på väggarna. Tavlorna hänger konstigt. Någon har hängt  upp tavlorna i fel ordning. Det är oordning på tavelupphängningsfronten! Han säger i telefonen nu inte alls något om att tavlorna ju hänger skumt (vilket hade varit logiskt) utan bara:

– I’ll call you back.

Detta översätts till:

– Jag hänger upp.

Det tycker jag var jätteroligt på jag vet inte hur många sätt. (Tre?)

Nu återvänder jag till mitt whiskyöversättningsjobb, som jag rusar fram genom som en sirapslimpa rusar genom tarmarna. Det vill säga: inte särskilt snabbt. Big bodied and rich, old leather and oranges on the palate!

Share
Publicerat iBloggen

50 kommentarer

 1. Inte ens vi som är så gamla har väl varit med om att man hänger upp när man slutar prata i telefon, höll jag på att skriva, men kom plötsligt ihåg Televerkets gröna korridormynttelefon och ändrade mig.

  Visst är det lite kontsigt att de inte har korridortelefon längre?
  På den tiden var man ju lite eljest om man hade egen telefon indragen på rummet.

  Om Gävle: den stora breda kyrkan som jag var och sjöng i en gång. Men tyvärr hänger inte musiken kvar. Den stora stenmadamen som ligger i parken/vid torget/ i esplanaden. Gå längs ån.
  Nä, jag är inte så hemma i Gävle.

  Om Trollhättan: Strömkarlen ligger väl där uppe mitt i vattnet än antar jag. Vid torget på en kulle ligger ett rätt runt hus. Det var biblioteket när jag var liten, men nästa gång jag var där så hade det flyttat in på Domus istället.
  Jag är inte så himla hemma i Trollhättan heller.

  Uddevalla har jag absolut ingen aning om.

  När far du hitåt då?

 2. ”Hitåt” har jag inga tyvärr som helst planer att fara, Cecilia N. Gävle är nordligast i år (hittills.) Och ingen vill att jag ska fara till New York och föreläsa om svenska skrivregler heller. Visst är det underligt?

 3. Christer

  När jag jobbade på Skottes Musikteater tillbringade jag en del tid i väntant på tåg på CC-Puben. Klassiskt ölhak! Jag kan inte säga något om matens kvalitet nu för tiden, men det ser ju lovande ut på deras hemsida.

 4. Gävle är fint. Du hinner nog titta in en halvtimme på länsmuseet, som är ett av Sveriges bästa. Mycket fin svensk konst. Och glas och allt möjligt annat. Nära tågstationen. Annars en promenad till Rådhustorget där du kan beundra Gudinna vid hyperboreiskt hav (eller Fnasket i plasket, som man säger i Gävle) av Erik Grate.

 5. Fnasket i plasket! Jävlar vilket underbart namn! (I samma stil som Klosettpalatset.)

  Och ingen vill ha mig att föreläsa om svenska skrivregler under OS i London heller. Verkligen helt obegripligt.

 6. Ta det lugnt Lotten! Fyrtiofem minuter eller en timme. Det är ju bara felräkningstid och SJ-marginal.

  Jag brukar inte planera in något om jag inte har minst två timmar på mig. Och knappast då, ens. Ta en pilsner, kolla på folk. Lite sånt. Kanske till och med läsa lite.
  Men det är ju jag det.

  Gyldenlöwe vid torget. Alldeles i närheten träffar du på ett litet ställe som heter Blue Bird (om det finns kvar). Där har jag vunnit pengar på Black-Jack. Enda gången. Och nästan lika mycket som jag förlorat på alla andra ställen.

 7. Är klassikern Star Destroyer –> ’Stjärnförstörare’ i stället för den maritimt korrekta ’Jagare’ åtgärdad i senare utgåvor av Star Wars?

  Annars har jag The Pacific –Band of Brothers’ uppföljare i Stillahavsmiljö– på DVD. Där kryper dom en natt i ett kärr och får ordern ’Open up’. Detta undertextas till ’öppna fönstret’.

  Obetalbart. (De engelsktalande marinsoldaterna gav i stället eld)

 8. Mäh! Nu kan jag ju knappt tipsa om nå’t nu när Karin redan berättat!
  Kvar att tipsa om är väl Sjömanskyrkan precis vägg i vägg med station’ och Boulongerskogen, fast den ligger kanske på fel sida beroende på var du ska föreläsa…
  Hälsa Fnasket i Plasket från mig! 🙂

 9. Ökenråttan

  Att åka österifrån till Uddevalla med tåg går nästan inte; man byter och byter och springer som en tosig mellan tågen med andan i halsen. Enklast är att åka till Göteborg och utgå därifrån. Jag skojar inte!

  Uddevalla finns världens härligaste antikvariat. Du går åt höger när du lämnar Gyldenlöwe och över järnbron. En bit till vänster, längs ån eller kanalen eller vad det är ligger antikvariatet, i ett tegelhus, tror jag det var.
  (Vi brukar bo på Carlia.)

 10. Ökenråttan

  Gävle har världens läckraste gamla brandstation. Sist jag såg den var det dock pizzeria.

 11. Och gamla Gerda – hon sjönk väl för länge sedan. Låg inte så långt från jvst i Gävle.
  Brandstationen med sina tjocka, mjuka valv. Ja – urhäftig.

 12. Ja, det var sannerligen svårt med biljetterna. Inte förrän jag lät bli att åka från Trollhättan på måndag eftermiddag tilläts jag beställa tåg hemåt från Uddevalla.

  Detta innebär att jag måste teletransporteras från Trollhättan för att kunna checka in på Gyllene knorren. Ett himla sjå med tanke på atomförflyttningarna å så.

 13. Ökenråttan

  Ja, jag har försökt med buss också, till Uddevalla från Gbg. Bussen går till ett köpcentrum långt utanför stan och så får man ta lokalbussen, som gör en sightseingtur runt hela Bohuslän, innan man når själva Uddevalla.

 14. LupusLupus99

  Örjan, Gerda finns även i videoform. 100% filmat och
  redigerat av mig.

  Videon finns här. Har ni HD skärm att
  titta på så välj den högupplösta versionen (1080p).

 15. Örjan

  LL99. Tack. Synnerligen nyupplagd film.
  Skall titta nästa månad när jag får ”påfyllning” på internetkontot. Nu kan jag bara se 3-4 sek i taget.

 16. LL99: Jag hade på full volym och hörlurar, och är nu ångslupshörselskadad. (Det gör mig mycket intressantare än t.ex. banalt folk som är hårdrockshörselskadade.)

 17. Mer om LL99:s film: Man ser till och med spindelnätet på gallret som skyddar den gröna, vackra motorn. (Som säkert inte heter motor utan något bättre.) Varning: vid 5:15 säger det tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuut.

 18. PGW

  Skogsgurra, jag vet inte om lejon har knorr på svansen, men afghanhundar har det, det är inte så känt. I övrigt instämmer jag med dig att en timme är ingen idé att planera något för, det är bara marginal för SJs förseningar.

 19. Den var fin, LL!

  Lotten, kommer du ihåg förra gången du var felterminologerad? Det var när du påstod att London Bridge lyftes med ångturbiner. Det var ångmaskiner.

  Samma här. Varken dieselmotor eller tändkulemotor utan, ja just, ångmaskin. Panna med skorsten genererar ångan. Den röda pumpen med texten Albin Patent är matarvattenpump och den gröna, vertikala klumpen mittemellan är cylindern där ångan får kolven (pistongen) att röra sig upp och ner och driver vevaxeln (i det här bara en vevsläng) som driver propellern.

  Man ändrar riktning genom att ställa om mekaniken så att kolven driver vevslängen baklänges. Det ser du alldeles i slutet av klippet. Där stoppas maskinen, därefter läggs en lång blank spak om. Sedan startar maskinen igen – du ser att rotationsriktningen ändrats om du kollar de små blanka grejerna i bildens underkant. Man ”slår back i maskin”. Ett uttryck som är välkänt från den svenska visans värld. Men någon gorilla som gör det kan jag inte se. Verkar vara en sörmlänning. Det är nödvändigt att slå back för att kunna bromsa så att fartyget inte brakar rakt in i bryggan.

  När backslaget inte fungerar finns det anledning att citera häradshövdingen. Om man ids. Det har gjorts så många gånger att det har utnämnts till Sveriges mest uttjatade skämt.

 20. Köpcentret på torget har en schysst liten sushi på sin food court åt bakre utgången till. I Gävle, alltså, övriga städer har jag aldrig besökt.

  På promenaden mellan torget och tåget finns på västra sidan ett fik, typ Wayne’s fast inte, och de har ljuvlig brunch. Eller hade, i alla fall. På samma snutt, ungefär mittemot finns en grym garnaffär.

  Konserthuset har ett sagolikt litet bibliotek med bara X, alltså musikalier, och så skivor, men går du in där missar du tåget. Sedan kan du vinka till min kompis länspolismästaren på vägen söderut.

  Det var Gävle, det. Bocken är nog nedeldad, tror jag.

 21. Definitivt, PK. Och Lotten – kom ihåg att en bil inte har en ”motor”. Den har inte ens en ”Combustion Motor”. A car has an Internal Combustion Engine (ICE).

  På senare tider har ju detta ändrats. Elbilar har faktiskt en motor (eller flrea).

 22. Karin
  Dom bilderna kan jag inte minnas att jag sett. Men jag minns riggen. Och att jag klättrade ganska högt innan ordningsmakten fick ner mig på däck igen. Roliga att se!

  FYI: Moder Greta, jag, Karin (ledig från älgkalven Miranda).

 23. Ökenråttan

  Ja, i Trollhättan, dänna ha vi vurti och praktiskt taget firat jul. På julafton ett år besökte Lille M och jag min virriga gamla lilla Mamma på hemmet för virriga gamla i Uddevalla. Hotellen i U-valla hade stängt över jul! Men i Trollhättan, där var det öppet. Rätt så öppet. På julafton var det lite tight. Vi kom från Mamma framåt middagsdags. Vad som fanns på hotellet var mackor i en automat. En ängel i receptionen ordnade varsin starköl åt oss från baren. Lite whisky medförde vi själva. Lille M fick en räkmacka och jag en laxmacka som julaftonsmiddag. Så inte är det nåt fel på Trollhättan, inte.

 24. Bättre än Hultsfred på nyårsafton. Allt stängt. Hemreseförbud. Inte ens korvmojarna var öppna. Det enda jag hade var lite C-vitamintabletter. Löste upp dem i ett glas vatten och ringde hem och skålade. Trollhättan är rena lyxen jämfört med Hultsfred.

  (Det blev ändå en rätt så livfull nyårsafton till slut. Men det är en annan historia).

 25. Helena E

  Busstationen i U-valla ligger mitt i byn och heter Kampenhof, medan jvstn ligger rätt så off. De har ett trevligt länsmuseum inne i stan med en bra restaurang, men det missar du ju om du måste dväljas borta vid järnvägsstationen.

 26. PGW

  Får jag slänga in ytterligare en ingrediens? Flyttstyling. Jag blir så matt. Blivande sambons hus ska fotograferas, vi har röjt som attan och nu är det nog fotograferingsbart. Några flyttkartonger kommer att få flyttas mellan rummen. Men hur gör man på visning? Ger folk guidad tur medan en familjemedlem kutar i förväg och flyttar kartonger? Eller flyttar man ut allt vid fotografering, visning ett, visning två och sedan vid flytt? Kräver en försäljning helt enkelt fyra flyttar? Jag vägrar tro att folk har sådär glest mellan prylarna som det är på visningar!!!! /Desperat i behov av råd

 27. PGW

  Jag börjar tro det också. Har åtminstone på ren trots satt helt normala befintliga pelargoner i köket och så har vi hängt upp bonusdotters overall (teknisk fysik) som dekoration på klädhängmojäng. Får se om fotografen protesterar.

 28. Christer

  Tack för påminnelsen, PGW. Vi måste hämta våra kartonger från magasinet där de står och kostar pengar helt i onödan, nu när alla husaffärer är avklarade.

 29. Om jag någonsin skriver en handledning i ”hur man skriver roligt” ska detta vara med:

  ”… bonusdotters overall (teknisk fysik) …”

  Sedan ska jag nogsamt analysera hur man på 0,3 millisekunder går från att se en liten i bävernylon till att se en stor, vinfläckig, anskrämlig sak. Yes!

 30. hyttfogden

  Håller med Lotten, nog kan det få se ut som ett hem där folk bor. Man kan väl plocka undan den värsta bråten, bädda sängarna, kratta grusgången och klippa gräset.
  Eller ska det se ut som när TV-snickare har varit hemma hos folk och gjort om ett kök eller ett vardagsrum eller nåt. Allt det där slutliga duttandet med kuddar, ljus, blommor och konstiga arrangemang på väggarna och så förväntas de som nu fått lite ordnat i sitt hem slå ihop sina händer, se förvånade ut och helst gråta en skvätt också. Får förgäves, tycks det, vänta på nån människa som ser sig omkring och kommenterar att ”det var f-n vad ni ställt till!”

 31. Orangeluvan

  Men alltså, var den ursprungliga repliken inte ”I’m hanging up”? Annars förstår man ju inte någonting.

 32. PGW

  Kan tillägga att ägarinnan till overallen är ungefär 1,80, så det är en lång overall. Jag hoppas fotografen låter den hänga kvar, är det Uppsala så är det. Den är så vacker konstrast till hennes små ljuva handväskor som hänger bredvid.

  Jag ska starta en alternativ flyttstylingfirma tror jag, kunde bli kul.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.