Hoppa till innehåll

Jag är en nöjd, glad och positiv basketfantast

Ja, är det inte irriterande så säg? Är jag verkligen nöjd, glad och positiv i denna värld som bara hyser krig, bråk, svält, förlustmatcher mot Norge och tjafs om trams och oginheter samt lättja och ilsken frustration? Japp.

Det kan i och för sig gå över på två sekunder om jag tvingas på en ersättningsbuss för försvunna tåg – men just nu är jag så himla nöjd. I dagarna tre ska jag nämligen delta i en basketcup som hålls i Eskilstuna och som sägs ha flest deltagande lag av alla cuper i Sverige: EEM Basketball Cup. (Vi är mycket för engelska inom basketen.) Det är ett ämrans pussel att få alla att spela och bo och få mat och dessutom ha kul. Men det funkar. Ett år fick übertjifen ett paniksamtal klockan halv sex på morgonen. Då hade han sovit i ett par, tre timmar och förväntade sig när han svarade att en baskethall hade brunnit upp, att ett lag hade rymt eller att domarna gjorde myteri. Istället skrek en hysterisk matansvarig dam i luren:

– Vad ska vi göra? Ketchupen är slut!

Igår skrev jag poängprotokoll på tre matcher där två ryssar och en finne turades om att döma. I periodpauserna tuggade de på långa, vita trådar som såg ut som trasiga tubsockor:

Det visade sig vara torkad fisk som heter ”Kalmar”.
Det visade sig vara torkad fisk som heter ”Kalmar”. Alldeles utmärkt smakade trådarna.

Sedan skulle jag vidare till en annan baskethall, så jag packade ihop mina prylar och började fundera på kvällsmat. Lagen som skulle spela värmde upp och allt var i sin ordning – men de nya domarna dök inte upp. Vid en snabbkontroll visade det sig att någon hade gjort fel: var femte match saknades helt i matchschemat! (Märk väl stavningen ”chtsch” i det ordet. Kan vara bra att lägga på minnet.) Då kom en 2,5 meter lång f.d. storspelare gående mot oss där vi stod och skrek med telefonerna klistrade vid öronen, slitande varandras hår.

– Ni behöjver ejn dummare?

(Han heter Chris Grundberg och är amerikan samt f.d. megajättespelare i Elitserien.)

Strax därefter kom en kille som egentligen skulle skriva protokoll – Robin Aziz – och sa att han också kunde döma. Inga problem, sa han bara med ett brett leende. Därefter kom en ung liten tjej och sa att hon hade hört att det saknades folk som kunde skriva protokoll och att det kunde ju hon göra för hon hade minsann inget bättre för sig.

Eftersom det inom basketen är strängt reglerat hur domare sa klä sig, fick jag be de två lagen att godkänna jeansdomarna. Vilket de gjorde. Men vi tyckte alla att det ju såg helt vansinnigt ut.
Eftersom det inom basketen är strängt reglerat hur domare ska klä sig, fick jag be de två lagen att godkänna jeansdomarna. Vilket de gjorde. Men vi tyckte alla att det ju såg helt vansinnigt ut. (Robin signalerar att ett trepoängsförsök har avlossats.)

Väl hemma kollade jag på Sverige–Frankrike i hockey-VM (4–0) (och konstaterade att kommentatorerna uttalade Henri och Gras [hanri] och [grass]) och hann precis börja fundera på hur morgondagens synnerligen besvärliga körschema med barnmatcher, protokoll och allmän närvaro på fem platser samtidigt såg ut, när det ringde. En för mig helt okänd människa sa:

– Hej, du ska ju vara hallvärd imorrn klockan åtta till tolv, men om du vill kan jag ta det passet åt dig – det var så himla roligt idag!

Så ni förstår: det finns fortfarande ideella krafter som glatt rycker in när det kniper. Jag ser med tillförsikt fram mot resten av livet. Jag är glad.

Share
Publicerat iBloggen

13 kommentarer

 1. Kusin Stina-Kristina

  Vad skont att hora! Och faktiskt: det ar jag med. Nastan jamt.

  (forlat for de slopade prickarna. I’m internationell nufortiden jao (jao=ungdomligt uttryck))

 2. I Japan kan man hitta torkade och sötade havsdjur. Rivna maneter i scoker, det samma fast med bläckfisk… allt går och det är rätt gott. Protein är det i a f. Hur går det med dina knän?

 3. Så fint när saker bara löser sig! Och föreningslivets död är våldsamt överdriven. Säger jag som jobbar professionellt med ideella. Mycket har däremot förändrats, och det kan vara smärtsamt. Vi människor hatar ju förändringar i största allmänhet, i alla fall när vi inte väljer dem själva.

  Oh, så OT detta blir, men Niklas, du den vanliga, ska vi bli dyngrauka på midsommar ilag?

 4. Oj, ilag är nog lite dialektalt ändå, och konstigt såg det ut i skrift. Jag menar tillsammans. Dirigenten är där och jobbar, så jag flaxar ner en sväng.

 5. Jag vill också fira midsommar! Ilag! Idag!

  Här får du prickar och ringar, lilla kusin Stina: räkmörgås.

  Jessika: Knäna är som de är, dem får jag leva med!

 6. Ja, det skulle faktiskt kunna vara en typisk midsommar idag – fem plusgrader och en aning av snöglopp i luften. Alltså, seriöst, jag hade hellre haft några grader minus över påsk istället. Och så arton plus nu. Det här framochtillbakandet får man ju spader av!

 7. Jag har också ideellat idag. Jag var i cafeterian på regionala ponnyhoppningstävlingen och skvätte kaffe, fesvärmde toast (tills jag fick den rätta knycken), pudrade chokladkaka med florsocker, rev sallad, torkade bord och lite annat.

  Imorgon ska jag sjunga lite ideellt och hoppas att benen inte blir sura av allt detta ståendet.

  Jag kommer inte ingå i tidigare nämnt midsommarfirande. Har andra ideella saker för mig istället.

 8. Lite sugen på midsommar på ön, men starka traditioner råder hemmavid så det är knappast troligt att jag skulle komma iväg.

 9. Kalmar, kan det vara russkij variantskij av calamares, tro? Havsrelaterat är det ju i alla fulla fall, så det är kanske inte så kinkigt. Not too kinky, som väl ni basketlyckliga skulle säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.