Hoppa till innehåll

Å nu blire reklam för gratisföreläsningar!

Som ni ser här ovan ska jag prata i 40 minuter om kommatecken, semikolon, snedstreck och divis kontra pratminus. Problemet är bara att jag kan prata i en vecka. (Och ja, det finns faktiskt platser kvar – kolla, en anmälningsblankett.)

Det här med att tala inför folk är lätt som en plätt för mig. Att mingla på cocktailpartyn är däremot jättesvårt. Att gå fram till en främmande person och säga ”och bilen går bra?” eller ”jag ser att du kommer från ett företag som jag gärna skulle föreläsa inför” är megasvårt. Att gå fram till en lång karl och säga ”men guuuu va du är låååååååång” är däremot galet lätt men inte särskilt trevligt eller konstruktivt.

Igår var jag speaker på tusen och en basketmatcher. Det finns tyvärr ingen speakerskola – alltså en sajt som ger tips om hur man är som speaker eller ens ett svenskt ord för företeelsen. Men det kanske beror på att det är så individuellt? Man ska naturligtvis säga namnen på dem som gör poäng och vilka som byter in och ut och får foul, men det är lika viktigt att förklara sådant som en publik kanske inte ser. ”Japp, det var stortån över linjen där.” Sedan måste jag ju hålla med om att det är rätt viktigt att inte säga fel.

Den här ska man låta vila mot hakan på ett synnerligen ohygieniskt sätt.
Den här ska man låta vila mot hakan på ett synnerligen ohygieniskt sätt.

Efter den sjuttifjurtonde basketfinalen igår var jag törstig som en av Dupontarna i öknen och hade inte ätit på jag vet inte hur länge. Men jag höll koll på allt – tills det var dags för prisutdelning. Ett spanskt lag (Unamuno SBT) hade slagit ett lag från Borås i födda 95-klassen. Å ja ba:

– Vi börjar med att dela ut silvermedaljerna till det spanska laget!

Prisutdelarna skakade på huvudet, spelarna som förstod svenska skrattade och spanjorerna såg förvirrade ut. Å ja ba:

– Va? Sa jag fel?

För att fastän jag hade suttit och berättat om matchen i 45 minuter och blivit storligen imponerad av de unga, spanska killarnas färdigheter, gjorde min hjärna och mitt förstånd en baklängeskullerbytta. Och det värsta var att jag inte riktigt gick med på att jag hade sagt fel. Jag vände mig om, stirrade ner i mina papper och förstod inte hur det kunde stå att spanjorerna hade vunnit ”när det ju var Borås som hade det”. Jag vände mig till protokollföraren och sa ”vann spanjorerna, sa jag fel, är det Borås som ska ha silvermedaljerna, hur kunde jag säga fel?” och fortsatte in i micken utan att vänta på svar:

– Vi börjar förstås med att dela ut silvermedaljerna till svenskarna! Förlåt, de heter ju …  eeeh … (lite för lång tvekan där) öh … Borås!

Men hela tiden hade jag en känsla av att jag var lurad. Någon måste ha gjort något för att skoja med mig, tänkte jag. Jag fick helt enkelt en försmak av min egen ålderdom när jag kommer att titta på mina barnbarnsbarn och påstå att de är mina kompisar från 1970-talet. Förmodligen kommer jag att försöka släta av läkarna om de är tillräckligt bredaxlade och fråga efter basketbollar på lördagar och blodiga biffar till frukost.

Men än så länge funkar jag rätt bra så länge jag får äta med jämna mellanrum, så kom gärna till gratisföreläsningen!

Basketkillarna av årgång 1997 var lite olika stora.
Basketkillarna av årgång 1997 var lite olika stora.
Share
Publicerat iBloggen

46 kommentarer

 1. Tänker osökt på den stackare som (enligt media, är väl bäst att tillägga) konsekvent kallade hans majestät (och däääär höll det på att bli majonäs) konungen för ”Hennes majestät konungen” under firandet av hans 65-årsdag.

  Annars är det spännande när den egna hjärnan lägger krokben för tungan.

 2. Se där. Om jag någonsin behöver ett exempel på en mening som har kommatecken mellan varje ord, så kan jag ju ta min förra mening här ovan.

 3. Snääälla Lotten, glöm inte påminna om att folk i tre fall av fyra borde använda kolon när de istället klämmer dit ett stackars missbrukat semikolon! Semikolonet har blivit semantikens motsvarighet till Carl Larssonbilder, som utan egen förskyllan tvingas pryda kakburkar och kortlekar, bordstabletter och pennfodral, stringtrosor, slipsar och golfbollar.

  Jag är fortfarande jätteimpad av Ö-helenas artikel om semikolonet och hennes semikolondrink och i mina drömmar skriver jag en motsvarande om kolonet, som jag sent i livet fått upp ögonen för och förälskat mig i (fast en kärv, osentimental kärlek till skillnad från ungdomens mer småblommigt fjärilsfladdriga betuttelse i semikolonet).

 4. Självklart ska jag prata om kolon och semikolon — jag nämner i sammanhanget alltid att jag har en kompis som har ett företag som heter Semikolon.

  Jag tror att jag ska citera dig också, Miss Gillette: ”… som utan egen förskyllan tvingas pryda kakburkar och kortlekar, bordstabletter och pennfodral, stringtrosor, slipsar och golfbollar”.

 5. lotten: Det vore lika hedrande som glädjande! För att riktigt inskärpa liknelsen kan man också framställa pedagogiska stringtrosor och slipsar prydda med värnlösa semikolon, så att folk påminns om kolonets existens.

  (Vafalls? Hur ett värnlöst semikolon ser ut? Och hur man kan förvänta sig att varenda mänska ska göra den självklara associationen bara för att de får syn på ett semikolon när de peggar upp? Tja. Man får hysa lite tilltro till mänskligheten. Eller inte så lite, kanske.)

 6. Man Grey

  Anfäkta och anamma! Mitt flyg dundrar inte in på Bromma förrän vid pass 15.00. Tänk om jag hade varit medveten om denna begivenhet tidigare. Då hade anmälningarna stått som spön i backen. Hur stor är chansen att få en plats om jag lyckas boka om flyget?

 7. Man Grey

  Har någon sagt att du är en mycket fin människa? Jobbar nu på en ombokning på Kullaflyg.

 8. Man jobbar inte med information. Man bor inte nära den ocentralt placerade huvudstaden. Man skulle så gärna vilja höra Lotten berätta om hur man ska punktera, kommatera, semikolonera och snedstrecka på rätt sätt. Man förstår att åhörarna kommer att få mycket trevliga och lärorika 40 minuter.
  Man får inte uppleva detta och det känns TRIST.

 9. Gerbilen

  Miss Gillette! Semikolon går inte att missbruka; kolon går att missbruka.

 10. Nyss hemkommen från P1-prat med Nordegren har jag en lysande affärsidé.

  Anta Snaque — men då får du vara min agent i Luleå. Jag kommer så gärna så! Hitta en sponsor eller ta betalt av alla som kommer! Som arrangör får du förstås gå gratis. Och när jag ändå är där är det ju lika bra att prata en hel förmiddag, eller hur?

  (Sicken bra deal, va? Jag har inte en flicka i varje hamn utan en agent i varje stad.)

 11. Gerbilen

  Som din manascher sen länge sliter jag förstås mitt hår när jag hör talas om att föreläsa gratis. Bra idé att skaffa agenter som ordnar för dej på olika håll, annars vet jag icke hur detta ska sluta!

 12. Min djefla manascher till man säger att man SKA föreläsa gratis för att göra reklam för sig. Själv säger jag ”men pucko!”, fast nu får jag ju åka till Stockholm och prata om favoritsaker och i bara 40 minuter så det är ok.

 13. LupusLupus99

  Lotten här kommer en introduktionskurs till när man ska använda kolon respektive semikolon.

  Kolon används när man vill ha en glad smiley. 🙂
  Semikolon används när man vill ha en glad glimteniögatsmiley. 😉

  Så nu var det utrett.

 14. Gerbilen

  Men Miss Gillette: Jag kan inte se att Svenska skrivregler säjer nåt om frekvensen av inputtat semikolon där det skulle ha varit kolon.
  När jag talade om att kolon går att missbruka (till skillnad från semikolon) tänkte jag på det faktum att kolon ibland ska följas av stor och ibland av liten bokstav. Så då …

 15. Kollegan som jag försöker övertyga om att flytta vårt inbokade möte har varit borta heeeela dagen på konferens. Hoppas kunna ge besked imorgon.

  Har ni många platser kvar så att jag ska försöka locka fler genom att sprida inbjudan?

 16. Vi har inte jättemånga platser kvar, men tillräckligt många för att du ändå ska sprida inbjudan, Dieva!

  Nu ställer vi oss i en ring runt de två kolon- och semikolonskämparna för att se stickor och strån ryka och blodet spruta! Och ALLT kommer med på kursen!

 17. Säg mig, språkdoktorn, om man blir hemskt grinig av felaktigt använda skiljetecken; lider man då av irritabel kolon?

 18. Själv är jag nykterist och tänker att summan av lasterna är konstant; följdaktligen missbrukar jag gladeligen semikolon.

 19. Hoppas, hoppas, hoppas att det finns en plats kvar. Alla andra ska tampas med Gy11 på studiedagen men jag får åka till Stockholm och lyssna på Lotten! (om det finns plats…)

 20. Man Grey

  Då var det grejat! Kullaflyg har fixat en plats på förmiddagsflyget, vilket innebär att jag hinner till föreläsningen. Julafton kommer tidigt i år. Håll min plats. Nu börjar jag bli lite smått nervös.

 21. Gerbilen

  Nu när vi är inne på språkregler och kolon och sånt kan jag tipsa om ett språkevenemang i sommar, Plain 2011 8th International Conference. 9-11 juni, på Söder i Stockholm. Kolla på plain2011.com ! (Titta också in på plainlanguagenetwork.com när ni ändå är i farten.)

 22. Aviiiis på er alla! Bara så ni vet.

  Lotten, har du möjligtvis någon kalender någonstans för framtida föreläsningar? Eller ännu bättre, kan man få önska en föreläsning ett visst datum? I så fall tycker jag att första veckan i Augusti skulle passa bra.

 23. Hahahaaaa, första veckan i augusti? Så här är det med föreläsaryrket: i maj dippar antalet föreläsningar för att alla har fullt upp med att sortera utflyktslappar från barnens skolor och byta ut vinterkalufsen till solariepressning. I juni DÖR föreläsarmarknaden för att komma igång så smått i september.

  Någon gratisföreläsning har vi inte planerat in förrän … år 2012? Men betalföreläsningar har vi faktiskt i juni:
  13/6 Stockholm
  14/6 Norrköping
  15/6 Örebro

  Där finns det maaaassor av platser än så länge!
  http://www.bergman.com/2011/04/25/kunskapstaget-kommer-till-stockholm-norrkoping-och-orebro/

 24. Dina: välkommen hem till oss i början av augusti! Vid köksbordet kan jag och min djefla man prata som vore det en föreläsning i flera timmar! (Jag är helt allvarlig: välkommen!)

 25. Hej, jag vill också komma och höra om semikolon! Och så måste jag ju berätta att jag just i denna dag blivit erbjuden en plats på Plain 2011! Tjoho!

 26. Tack för inbjudan! Det kanske t o m blir av för dottern vill se mer av Sverige än bara Stockholm och jag vill gärna träffa mina cybervänner IRL. (Problemet är bara att Sverige är stort och vännerna många och veckan endast har sju dagar …)

 27. Förresten, såg inte att ni annonserat föreläsningarna på FB. Har jag missat eller är det med flit?

 28. Gratisföreläsningen har vi tjoat om på FB, men Kunskapståget har vi medvetet dröjt lite med. Man känner sig verkligen som en spammare …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.