Hoppa till innehåll

Skapare, byggare, uppfinnare … och så jag

Alla (definitionsfråga förstås) talar ideligen om Facebook och filmen om dess skapare Mark Zuckerberg. I de många intervjuerna berättar han att han inte drevs av vinstintressen, hämndbegär, berömmelse eller horder av groupisar. Nej, han ville bara skapa – bygga som när man av glädje bygger sandslott i femårsåldern. (Bygger era barn sandslott? Mina barn bygger datorspel i sand. Pjoff, paooo, djiongk, datank låter de när fingrarna åker omkring i sandspår som symboliserar en ”bana”.)

Visst låter det trevligt? Att inte drivas av annat än skaparglädje? Visserligen underlättar det om man mitt i glädjen råkar håva in ett par miljarder kronor för då kan man ju säga att … äsch. Nu ska jag berätta om två andra smarta projekt!

1.
En låtsastatuering för barn – en sådan som man blöter ner och trycker fast. Men istället för drakar och smurfar på bilden, bestämmer man själv motivet. På min skulle det ha kunnat stå så här:

Jag heter Lotten Bergman.
Om jag ser lite vilsen och ensam ut, ring 070-888 55 42.

Kolla här så fiffigt, enkelt och lättsålt. Uppfinnaren var 17 år och bekymrad över sin 4-årige lillebror, bara. Alla i korus nu:

– DET DÄR KUNDE JAG JU HA KOMMIT PÅ SJÄLV!

2.
Jag har väsktrubbel. Nu går jag omkring antingen med en jätteryggsäck som välter omkull gamla tanter på tunnelbanan eller så har jag en liten chic läderrygga som precis rymmer datorn – men inga adaptrar eller kameror. Och precis just då, när jag funderar över mina packåsneproblem, hittar jag denna jacka!

Egentligen är den ju inte genomskinlig utan ser ut som en helt vanlig jacka.
Egentligen är den ju faktiskt inte genomskinlig utan ser ut som en helt vanlig jacka.

Den har smarta fickor och smarta hål och tydligen är den till och med snygg (hihi, på engelska smart). Visserligen misstänker jag att man går lite som Groucho Marx, men ingen kommer ju att tvinga mig att fylla jackan med vattenflaskor och Ipaddor. Mer om den kan ni läsa på Unclutterer. Alla på en gång nu:

– DEN DÄR KUNDE JAG JU HA SYTT SJÄLV!

3.
Här tänkte jag fylla på med min egen senaste uppfinning som ska slå världen med häpnad. Men … nope. Det är helt tomt. Men kanske kan jag ta patent på en viss spårgörande sandleksak i pressad plast? Kom igen, peppa:

– BRAVO LOTTEN! DIN FRAMTID ÄR SÄKRAD I DEN LUKRATIVA SANDLÅDEBRANSCHEN!

Share
Publicerat iBloggen

65 kommentarer

 1. Alltså, om jag skulle ha en sådan där tatuering skulle jag förstås inte sätta dit mitt eget telefonnummer utan min mammas. Men om jag hade satt hennes telefonnummer där i exemplet och ni hade börjat tjuvringa till henne, hade hon blivit jätteförvirrad. För det blir hon när det ringer.

 2. Det är väl ingenting mot vad hon kommer att bli när någon har hittat dig och ringer henne. Annars föreslår jag att du tatuerar henne med ditt telefonnummer. Man svarar så dåligt när man inte är hemma.

  Det ser ut att vara en modern variant av en Life jacket det där.

 3. PK

  Vill bara tala om att jag inatt varit i E-tuna. Stannade till hon en viss nudelfrisyr men han knappt säga hej innan jag upptäckte att min vita, 10-växlade cykel med bockstyre var försvunnen. Stulen. Vilket är lite konstigt då jag åkte bil till E-tuna. Dessutom visste jag inte att E-tuna låg mellan gamla E4 norr om Uppsala och Uppsala högar.

  På tal om att göra en höna av en fjäder så kan man idag läsa på Aftonbladets hemsida den braskande rubriken ”En svensk ingenjör kidnappad i Yemen”. Med mindre test står det sedan ”Mannen släpptes senare -och det är oklart om mannen faktiskt är svensk” med ett streck innan o’et i och. Frågor som då dyker upp i mitt huvud är:
  Är han ingenjör?
  Har han varit kidnappad eller bara suttit på krogen och glömt bort tiden?
  Var han ens man?
  Utspelades den traumatiska händelsen ens i Yemen?
  Ska rubriken istället vara ”Okänd person i okänt land kom inte hem i förväntad tid, men kom hem lite senare”.
  Vad gör strecket innan o’et för nytta?

 4. Tack för artikeltipset, PK. Typisk artikel som man kan använda när man föreläser för ”ungdomar”. (Citattecknen beror på att högskoleeleverna sällan är just ”ungdomar”, men att de beter sig som sådana.)

  När det gäller det ymniga användandet av tankstreck i Aftonbladet och Expressen, är det nog värt ett eget blogginlägg. Det finns hur många som helst — och de är helt obefogade.

  ”Tre maskerade män slog till med motorsåg – mitt i Stockholm.”

  Varför? Hör motorsågar kanske landsbygden till eller är det sällan rånare i just Stockholm arbetar i grupp? Och hur slåss man med motorsåg?

  (Oj vad jag var off topic idag då.)

 5. PK

  Jag har aldrig haft en vit cykel.

 6. Off topic är det nya svarta.

 7. PK

  Vad är då en ickeexisterande vit cykel?

 8. Dativobjekt tror jag men språksnuten vet nog bättre.

 9. Ha, PK tror att språksnuten är ambulerande drömtydare! Jag är sämst i världen på sådant, men vet att allt handlar om ångest, längtan, saknad och en trasig barndom. Jag överlämnar drömtydandet till min djefla man, som kan få vem som helst på bra humör genom att tyda drömmar precis som drömmaren vill att de ska tydas.

  Nu ska vi se, var lade jag honom då?

 10. (Förlåt, glömde att ge Niklas beröm: nu var du ju jätterolig!)

 11. Det kan också vara Schrödingers cykel men filosoferna har inte diskuterat färdigt än. Jag återkommer.

 12. Vill ha! Jackan, alltså. Kan till och med tänka mig att göra vissa förbättringar för att klämma in sånt om jag vill ha med.
  Dags att damma av symaskinen?

  Har inte Språkrådet satsat på appar? Det kanske kan locka även journalister att förbättra sitt språk.

 13. Christer

  Det verkar kanske som att jag får provision av de här, men så är det inte. Det är bara min favvowebbshopp: ThinkGeek har ännu fler praktiska plagg med abnormt många fickor. Och apropå Schrödinger finns den här godingen.

 14. Lysande länkar! (Någon borde ju få provision på detta. Om ingen annan vill ta emot, så offrar jag mig gärna!)

 15. Christer, den här texten fanns på en sida som hette Moddlaren som försvunnit. Lyckligtvis har jag räddat denna vetenskapliga artikel.

  Schrödingers katt fritagen
  Av Veronica Adelberg

  Djurrättsaktivister genomförde nyligen en aktion på en vetenskaplig
  institution i mellaneuropa, där de enligt egen utsago lyckades frita
  Schrödingers katt – beryktad för sin roll i ett berömt hypotetiskt
  kvantfysiskt experiment.

  Uppgifterna om hur det hela gått till och vad som egentligen hänt är dock
  mycket vaga, och förvirringen är stor i båda läger. Gerhard Winkler,
  forskare på institutionen, säger att det hela är befängt, just för att
  experimentet som sagt är hypotetiskt:
  ”Dels handlar det ju inte om att faktiskt sätta en katt i en låda, och
  dels har själva teorin framställts mycket slarvigt i populärvetenskapliga
  medier: det stämmer inte att det, fram till lådans öppnande, verkligen
  skulle finnas en katt däri som är både levande och död, utan att betraktaren
  i öppningsögonblicket, så att säga, väljer en av de båda alternativa
  vägarna. Betraktaren skulle inte ha någon skuld i kattens död – jo, genom
  att placera den där i första taget, men inte genom själva öppnandet – och
  samma skeende skulle gälla för om det var en annan forskare som placerades i
  lådan. Det uppstår mycket förvirring som hänger på vad man tror om djurs
  intellekt, och det är alldeles onödigt. De egentliga kvantmekaniska
  konstigheterna ligger, om man ska vara noga, i skeendet innan katten dör,
  eller inte dör. Men, som sagt, experimentet finns inte på riktigt.”

  En anonym representant för djurrättsaktivisterna meddelar att även de är
  överraskade, men av ett annat skäl:
  ”Ja, vi var ju rädda för att faktiskt bli orsaken, retroaktivt så att
  säga, till att katten dog, genom att betrakta den. Men till vår stora häpnad
  fann vi faktiskt att katten fortfarande var både död och levande när vi tog
  ut den. Den är nu i god vård och mår relativt bra – ja, bortsett att den är
  död samtidigt, förstås – men den verkar ännu mycket förvirrad. Halvt
  förvirrad, i alla fall, eller vad man ska säga – den är ju död också,
  samtidigt.”

  Filosofer sliter sitt hår.

 16. Christer

  Underbart, Niklas!

 17. Harpo. Marx, alltså. Komplettera jackan med en T-fordtuta, en jättestor sax och en gasbrännare, bara.
  Groucho hade mustasch, cigarr och knäade när han gick. Och en briljant foruleringsförmåga.. t.ex här i sitt brev t Warner Brothers som hävdade rättigheterna till namnet Casablanca (riktigt aktuell historia, btw)
  http://www.chillingeffects.org/resource.cgi?ResourceID=31

 18. PK

  Men kan en vit cykel vara död och levande samtidigt?

 19. Filosofiskt sett–ja. I alla fall om man stoppar den i en låda.

 20. Det här artar sig. Det kommer att bli en strålande fredag.

 21. Vad var det för katt som hade tre svansar då (eftersom inte en katt kan ha två, eller hur det nu var)?

  Jag hade förresten en halv tårta kvar i natt och tänkte bjuda på den. Helt plötsligt var det typ tjugo pers på plats och så många assiettter hade jag inte. Dessutom stod det en massa grynpåsar/ -paket i det skåpet och dels läckte, dels hade ohyra.
  Helt plötsligt stod jag därför och tvättade en bok, för den var lite solkig på de ytor som bladkanterna bildar åt tre håll.

  Dieva, hade du tänkt rymma en symaskin i jackan också? Imponerande!

 22. Christer

  Jo eftersom ingen katt har två svansar och en katt har en svans mer än ingen katt, så har en katt tre svansar.
  Här kan man ladda ner en kort beskrivning av Schrödingers kattproblem som man kan skriva ut och ge till alla som undrar.

 23. Drömtydning:

  My White Bicycle är en låt av gruppen Tomorrow vilken gjordes mer känd av Nazareth. Cykeln är alltså associerad med Nasaret vilket naturligtvis pekar på Vår Herre. Med andra ord befinner du dig ovetandes i en teologisk kris — något som understryks av att Uppsala högar figurerar i drömmen.

  Sluta jobbet tidigt, köp ett bra magasin i Pressbyrån på vägen hem och häll upp en rejäl whiskey innan du ramlar ner bland soffkuddarna. Sen kan du lyssna på Nazareth:

  http://www.youtube.com/watch?v=jEpD9RH-Wds

 24. Va?! Det hade jag aldrig trott att Djefla mannen skulle skriva.

 25. Du menar att han förespråkar amerikansk och irländsk ”whiskey” framför skotsk ”whisky”?

  Nä, det hade jag heller aldrig trott.

 26. PK

  Har ingen whiskey men väl några olika sorters whisky. Eftersom ju drömtydning inte är någon direkt exakt vetenskap så tror jag att det går bra med whisky. Frågan är om det ska vara en Mariner eller en Enigma. Efter mitt drömmysterium så ligger väl Enigman bra till.

  Det är klart att du ska patentera en sandlådespårgörare Lotten. Se bara till att den är rosa och att det står Hallo Lotten på den så kommer den att sälja i miljonupplaga.

 27. Dina

  Har en väninna som inte heller fungerar med väskor. Inte pga av datorer och annat elektroniskt, utan bara ”vanligt” plånbok och näsduk och nycklar etc. Hon går alltid omkring i väst med hur många olikstora fickor som helst. (Och eftersom hon syr själv så kan hon enkelt matcha västfärg med resten av kläderna.)

  Vad skulle man kalla Pelle om han hade en svans mer än ingen katt? Pelle Tvåsvansarochstump?

 28. PK

  Har hört talas om en niosvansad katt.

 29. Örjan

  Ang den djefle mannens rågdrycksrekommendation.
  Det är ju kungligt. Tänker på vår Gustav VI Adolf, som själv inte konsumerade alkoholhaltiga drycker.
  Men bjöd sådant vid offentliga middagar. Antager hans devis var
  ”Jag avstår, men andra tycker om.”
  Själv lär han ha uppskattat barley water.
  http://www.kokaihop.se/recept/barley-water-lemos

 30. Hade ingen aning om att det fanns något som hette barley water.
  Tänk vad man blir allmänbildad av internet.
  Det var ungefär de kungliga skälen jag ryckte till av.

  Pelle 2,2 kanske?

 31. Örjan, att DGK inte konsumerade starka drycker berodde på ett övermått av dylika i ungdomen. Han lär t.ex. vid något tillfälle ha skickats hem i plomberad vagn från Paris efter ett ordentligt rumlande.

 32. Örjan

  Det var ny info för mig ang DGK.
  Gammal blev han, trots ungdomliga eskapader.

 33. Som sagt, allmänbildad.

 34. Jag fick för mycket vin i glaset (whisky är inte gott och jag har inte haft några mardrömmar) och man blir liksom allmänt obildbar då. Vem är DGK? Jag hittar inte vad förskorningen står för, säker Den Gamle Kungen eller något.
  Ville egentligen bara tala om att det i min tjänstebeskrivning står på ett ungefär: ”ett patent/år”. Det är schwåårt!

 35. PK

  Att träffa Lotten var ingen mardröm…

 36. Är det nu jag ska bita dig i rumpan, PK?

 37. (Det där ovan var ett bloggbåsinternt skämt.)

  Nu är mitt mål i lifvet att få bli hemskickad i plomberad vagn från Paris.

 38. Luna

  Och apropå katter så borde jag kanske plombera mitt sopskåp?

 39. tänkte förstås på att cykeln blev stulen, den hade ju bockstyre och allt!

 40. Luna

  Bockstyre är ganska vanligt i svenska aktiebolag. De flesta heter Göran, tydligen.

 41. Ha! Luna! Hahaaa!

  (Lägesrapport från denna lördag: jag sitter i sängen. Och har inte drömt om något intressant. Gäsp.)

 42. Att cykeln har bockstyre är ju högst intressant. Det kan ju ses som en variant av bockfot. Cykeln representerar alltså ett spänningsfält mellan moraliska och ideologiska motpoler – Nasaret/Jesus vs. bockstyre/Satan. Detta problematiseras av att cykeln är just en cykel, och a priori bär på potentialen att genomgå en perspektivvändning på 180°, alternativ ett oscillerande förlopp mellan gott och ont.

  Vad drömmen säger är alltså: ”Life is short and filled with stuff, don’t know what for, I ain’t had enough.”

  Äh, nu går vi och badar!

 43. Tur att cykeln blev stulen då kanske … den var ju vit (skenhelig) och troligen ihålig (utan stuff)!

 44. PK

  Tur att jag aldrig haft någon sådan cykel. (ja tack Lotten, jag kan ta det där bettet nu)

 45. Jag begriper mej varken på filosofi eller kvantfysik. Kan man inte få en levande-och-samtidigt-död katt utan att först ha stoppat den i en låda?
  Om man har en katt och den plötsligt dör, ska man då misstänka att den i lönndom uppsökt en låda? Min katt går på lådan ibland… ska jag oroa mej? (Skulle det ha varit tankstreck där?)
  Katt embarkerade låda – dog.

 46. hedvig

  Nu ska jag börja kommentera.

 47. Luna

  Härligt, hedvig – kör hårt!

 48. Luna

  Oh, ett sånt långt och fint tankestreck!

 49. Cecilia N: Näh, jag tänkte nog mer på att försöka mig på att sy en liknande jacka som passar mina behov. Men jag inser att tiden är en begränsande faktor.

  Så Christer, tack för länken.

 50. Örjan

  Bravo, en nygammal lösning.
  Tänk vad en ”omdöpning” kan betyda.

 51. Jag tycker att det är briljant! Det krävs ett ljushuvud med lite stake som för att trotsa EU-massivet.

 52. Örjan

  Ja, till ljus är det bra med stake.

 53. Luna

  Lite underbältetskämt, alltså? Mer sånt!

  Lånad katt kräktes nyss upp halvsmält mus på fina mattan som jag släpat hem från Bulgarien. Mindre sånt!

  Och jag försöker samtidigt äta pitepalt till middag. Mmmm…

 54. Örjan: Hahaha!

  Lotten: Christers länk innehåller även tänkbara julklappar till DDM, vad sägs om denna?

 55. Men Luna, det är bara ett bevis på att han/hon har gjort sitt jobb!

 56. Luna

  Ja, jag vet. Jag ska genast ge honom lite beröm. [Duktig katt.] Men jag hade hellre tagit reda på en mus som inte processats i hans mage först. Och inte på fina mattan. En evinnerlig tur att jag såg det, annars hade jag lätt klivit på gegget. Uuäääck…

 57. Nämen, strövar ni omkring här i den öde öknen fortfarande? Behöver jag alltså aldrig mer skriva ett enda inlägg eftersom ni ändå förgyller markerna?

  Fantastiskt!

  (Hemma nu. Jobbig, rolig helg. Hedvig där uppe är min mamma. Som uppskattar Lunas hejarop ofantligt!)

 58. Hej Hedvig Lottenmamma!

 59. Örjan

  Klart du måste skriva många nya inlägg.
  Annars kan det inte bli någon stake i kommentarerna.

 60. Vi vänder på varje sten i avvaktan på mera vatten från Lotten-källan …

 61. Inte ska du behöva vänta längre, Dieva! Läs allt om silvertejpsbilen!

 62. Det kom ett mejl:

  Hi,

  I’m not sure how you found out about TattooID but thank you for featuring us on your blog! Many people have visited the site and it is exciting to have attention in Sweden.

  Thank You,
  Steven Gordon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.