Hoppa till innehåll

Om silvertejp inte funkar, är det trasigt

Det är höstlov. Man kan hitta på så mycket! Man kan bada i badhus, bolla basket, besöka biblo och gå på bio. Jag stoppade in barnen i bilen, startade och lade in backen.

Rassel, kabånk, klonk och donk!

Nu handlar det inte om vilken sekruttbil som helst, utan den älskade kombin från 1987, som ägdes av en söndagskörande bankman i 15 år. Tyvärr hamnade bilden sedan hos oss, vilket den säkert har beklagat mången gång.

(Fem barn! Orienteringsskor! En klåfingrig djefla man med tummen mitt i handen! Endast tak över huvudet i tunnlar och ett och annat sällsynt parkeringshus à 15 kr i timmen!)

Jag gick ut och tittade. Ptja, lite mossa och rost här och där som vanligt bara. Kanske skulle man tvätt… oj hoppsan. Där hänger minsann avgasröret på halv stång.

Ingen ko på isen! Håll i hatten! Silvertejpen hitåt!

Tänk att jag faktiskt tog fram något att ligga på först.
Tänk att jag faktiskt tog fram något att ligga på först.

– Jag klistrar, jag klistrar, jag klistrar, nynnade jag som en annan Strindberg.

Jag och Kristin i ”Ett drömspel” har mycket gemensamt.
Så fint. Jag och Kristin i ”Ett drömspel” har mycket gemensamt.

En komplicerande faktor i sammanhanget är att nybilen (som nog blir veteranbil snart den också) har tappat kamremmen. Och den kan man svårligen tejpa.

Kära kommentatorsbås: hur gör man om man är en motoridiot som inte har råd att köpa bilar nyare  än ungefär 1990-modellerna? (Om ni inte vet så kan ni snöa in på silvertejp eller superlim istället.)

Share
Publicerat iBloggen

52 kommentarer

 1. Christer

  I teorin lär man tjäna på att köpa ny bil och inte vänta alltför länge med att sälja den och köpa ny igen. I teorin.
  Annars vill jag bara gratulera till ett gott tejpval. När man ska tejpa ljuddämpare duger bara silvertejp, inte Gaffa eller Tesa.

 2. Men sjunker inte värdet på en bil med 40 000 spänn när man rullar ut den ur bilbutiken? Det bästa vore väl att stå utanför när bilen kommer rullande och köpa den där och då, på trottoaren? När mätaren står på 20 meter, typ?

  Guskelov att det finns folk som älskar nya bilar så att vi andra kan köpa dem begagnade.

 3. Jag tror att bilkooperativ är melodin. Så fort alla våra barn har tagit körkort (och alltså inte behöver övningsköra mer) ska vi göra oss av med bilen och gå med i ett sånt i stället.

 4. Håll utkik efter äldre personer i bekantskapskretsen. En vacker dag kan en sådan komma på att den där bilen som står i garaget kostar mer än vad som är motiverat (alternativet att någon inser att de inte borde köra bil längre är mera sällsynt). Det är då man kan göra ett klipp! En gammal bil, som inte har gått särskilt många mil kan få ett fullt resonabelt pris.

 5. Kamrem och därtill hörande hjul var en historia jag kunde berätta om i vintras. Jag hade sån in i baljan stor tur att jag inte hade hunnit bege mig från civiliserade trakter ut till storskogen där det (också) var finbulkallt (och mörkt).

  Huruvida man kan använda silvertejp som kamrem vet jag inte.

  Hur man gör? Tja …
  Håller ögonen öppna i Blocket och lokaltidningsannonserna efter annonser och så får man slå till när något uppenbarar sig.
  Vi brukar också vara sista ägaren av våra bilar. Det var nog bara den första bilen, som vi växte ur, som fick åtminstone en ägare till.

  Den nuvarande är en saab 96:a. Alltså en saab årsmodell 1996. Fast den heter något annat än 96. I somras slog den om till 30 000 mil.

 6. PK

  Om det är en saab 9-5 (bensin) så har den inte kamrem utan kamkedja. Hur det är med opelspisarna i saab 9-3 vet jag inte.

  Håller verkligen silvertejp för värmen? Borde inte najtråd vara bättre?

 7. Max fick två extra rullar silvertejp av mig som avskedspresent inför cykelresan till Portugal. ”Går det inte att laga med silvertejp behöver du mer silvertejp”, som man säger på fejan.

 8. Bubbla förknasare på er alla:

  http://www.youtube.com/watch?v=e6GEKbGg-qA

  Herkules Jonsson (kanske son till Karl-Bertil?) var den kanske allra bästa julklendern, PK. Och den barnskådespelaren James Dickson är numera försäljningsansvarig på företaget Contribute to Evolution, läser jag på Wikipedia. Jojo, bidrog till min barndoms glada jular gjorde han i alla fall.

 9. Båthuspernilla

  Är det inte dags att lura in något av barnen på bilmekarintressevägen? Perfekt att börja med gamla bilar som är mer konkreta än moderna datorunder.

  Annat halvkreativt alternativ: Kolla om inte någon blivande bilmek (aka fordonsmekaniker) från den lokala yrkesgymnasieskolan inte är sugen på vill öva på en ”klassiker” mot symbolisk ersättning.

 10. Nu har vi hittat en som var jättesugen på en klassiker! ”Jaså, var det bara upphängningen” sa han och tog bilen.

  Nu står vi här med en jättestor och jättetom garageuppfart. Och basketträningar på andra sidan stan. Spik i foten!

 11. Dina

  Så det är silvertejp som gäller i Sverige (som i USA)? Här är universal-lagnings-medlet silikonklister. Allt går tydligen att laga med det. Förutom mat.

 12. Örjan

  @Cecilia. Eskilstuna är relativt platt, men det finns ju naturligtvis viadukter . Värst för Lotten är nog slutbacken på hemvägen efter många kilometers cykling. Som tur har hon, efter backen, halvkilometers ganska plan cykling, så hon kanske kan komma hem utan att flåsa alltför mycket.

 13. Luna

  Mat lagar man over there med Jell-O. Har aldrig ätit sämre än hemma hos min prilliga Suzuki-mentor i Oak Park. Thanksgiving var ett tillfälle då man tackade för sin förmåga att stänga av näsan medan man åt mystiska röror som alla verkade pulverpreppade.

  Silvertejp, kardemumma och nylonstrumpor – allt fick jag använda på min djupt älskade Audi, salig i åminnelse. Och jag lärde mig fantastiskt mycket på det, faktiskt. Den hette Luxury Sport, på min ära. Fast den var brun och hade bokstäverna BJS. Svårt med associationerna.

  Häromdan vinkade jag allra varmast åt en liten bekant gubbelur som satt inne på en radiobutik. Han vinkade glatt tillbaka, Bosse Bildoktorn.

 14. Jag tror det heter sekruttbil för att det då blir slutna stavelser: sek-rutt-bil. Och av någon anledning kan man stapla konsonanter (två iaf) på varandra om de hör till varsin sluten stavelse.

 15. Om jag någonsin köper en bil av en fellow bloggare, Piko, så är bloggvärlden bättre än man någonsin hade kunnat fantisera om.

  Cecilia N: du har rätt om stavelserna. (Suvi: följ länken så får du läsa om sekrutten.)

 16. Luna

  Bloggvärlden överträffar det mesta. Min vän dirigenten visste om att jag fått hyresgäster – innan jag hunnit berätta det. Niklas, något du känner till? Sitter du och smygtjatar på fejan om mej och mössen?

 17. Anna, fly mig genast en fungerande cykel! (En nattsvart halvtimme i vardera riktningen på ett tortyrinstrument inköpt på Coop för kanske sju år sedan är så frustrerande att jag hellre hade cyklat på en spinnrock.)

 18. Nästa fungerande cykel jag kommer över ska det bli mig ett sant nöje att fly dig, även om jag naturligtvis inte vill hindra dig från att cykla på en spinnrock, om omständigheterna skulle vara sådana. Att du ville det.

 19. Johan

  – Ta mer betalt för ert arbete.
  – Leasa en bil i ert företag, låt företaget ta värdeminskningen.
  – Välj om möjligt en miljöbil med lägre förmånsvärde.
  – Slipp bekymmer.

 20. Håller med Suvi! Eller möjligen sekeruttebile om man ska ta i riktigt ortdentligt.

  För övrigt är det tragiskt att Västtrafik tagit bort de underbara gamla röstinspelningarna aka ”Gerönesaksetorgeteee” och ersatt med en mycket politisk korrekt mansröst som uttalar alldeles för perfekt. Mer emfas åt folket!

  Och för det tredje så går det ju åt en halv arbetsdag åt att sätta sig in i alla skojiga kommentarer. Förfall!

 21. Men det vore underbart, Lotten! Tänk om man kunde cykla och spinna samtidigt! (Och man dessutom slapp koncentrera sig på både tråd och trafik utan kunde sysselsätta sig med att titta på omgivningarna. Lite väl multitask annars.)

 22. Johan

  Till skillnad från dig så tar jag affärsmässigt betalt för mitt jobb, så tack men nej tack! Jag bjuder dock på ovanstående råd för att vara gentil vilket för övrigt är ett svårt ord och därmed ditt område! 🙂

 23. Gah, jag hinner ju varken vara här eller skriva nya inlägg när jag måste redigera bankböcker och ha mig. Men nu kan jag allt som rör Fannie Mae, Freddie Mac och Ginnie Mae. (Slår vad om att det är inom Johans gebit, det där.)

  Nu ska vi alltså uppfinna en spinncykel också? Jag undrar jag om man måste cykla damsadel på den.

 24. PK

  Fast på vårt lokala gym finns redan spinncyklar som används till en motionsform som på riktigt god svenska heter spinning.

  Reflektion, det var länge sedan jag hade en bankbok. Tänk om man hade kunnat redigera den själv…

 25. Se där, Christer, en gammal slagdänga som hyllar Federal National Mortgage Association!

  (”Fannie May” skapar likviditet på marknaden för bostadslån genom att ge lån och lånegarantier.)

 26. Örjan

  ”Fannie, Freddie & Ginnie”.
  Snacka om att Lottens blogg är allmänbildande.
  OK- inte NE denna gång, utan Wikipedia har gett mig den kompletterande informationen.

 27. Christer

  Håller med Anna, cykla är bäst.
  Se till att kedjan är lagom spänd och att däcken är välpumpade bara, annars går det onödigt trögt.
  Om det känns jobbigt kan man tänka på hur fin defence-position man kommer att kunna stå i med alla de benmuskler som man får.

 28. Ja det var bara det att det var det enda jag hörde på den där youtubelänken var kompet. (Jo, resten hördes, men det gick som inte in i mitt medvetande.) Och kompet var helt klart nära besläktat med ”Help me Ronda”.

  Av er andra och era kommentarer har jag nu förstått att det var nåt med texten som var det intressanta. Ajdå.

 29. PK

  Jag trodde att det var pausmusik för att man skulle få en chans att andas lugnt och samla tankarna lite.

 30. Ewa

  Jag läste ”Tyvärr hamnade bilden sedan hos oss” och började sedan fundera. Vilken bild? Var det en bild på bankmannen? Efter att ha läst om tre gånger förstod jag…

 31. Duct tape is like “The Force”. It has a light side and a dark side, and it holds the universe together.

  (Det finns en himla massa kärleksfyllda citat om silvertejp.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.