Hoppa till innehåll

Festdetaljer: slips, behå och en hatt

Nu har vi nått målet på vår resa: 75-årskalas i Viken, som ligger strax norr om Helsingborg. Det är den djefla mannens barndomshem, och det är ett hus som sväljer uppåt 30 nattgäster och 100 år gamla minnen. Och 50 år gamla minnen. Samt minnen från i höstas. Och förstås allt däremellan.

Nu ska ni få gissa vad bilden föreställer:

En sönderklippt bh.
Minne från igår: en sönderklippt bh.

MacGyver hade sett detta som en självklar handling. Svaret på gåtan står att finna i min klädsel igår:

På de andra bilderna från igår ser jag inte riktigt klok ut. (Gör grimaser och har mig.)
På de andra bilderna från igår ser jag faktiskt inte riktigt klok ut.

Jag måste egentligen inte ha bysthållare eftersom det finns relativt lite att stoppa in i sådant otyg, men eftersom det inte är sådana tider då man bränner bh:ar och släpper ut brösten i frihet som minkar eller häckande svalor, anpassar jag mig och är käck och kysk på en gång. Men bh:n var tvungen att klippas till för att inte synas – så då gjorde jag det.

Nu är det ju inte bara kvinnors bestyr som är intressanta när det gäller festklädsel. Se här hur två bröder jämför klädsel.

Kan man ha prickigt till rutigt? Hur bred ska slipsen vara? Hur långt ner mot bältet ska den gå? (Tydligen har brodern till vänster alla rätt, medan man kan hitta minst fem fel på brodern till höger – min djefla man.)

Och så till dagens höjdpunkt: plötsligt stod en vidunderlig hattask på ett bord. Den lycklige, nyblivne hattägaren studerar i Uppsala, är 24 år och kommer att kunna lägga hela världen för sina fötter iförd denna klenod:

Pelsvaru-, hatt- & mössfabrik J.K. Lundbladhs söner, Kullagatan 12, Helsingborg. Conservera under sommaren alla slags pelsvaror. Affären grundad 1817.
Pelsvaru-, hatt- & mössfabrik J.K. Lundbladhs söner, Kullagatan 12, Helsingborg. Conservera under sommaren alla slags pelsvaror. Affären grundad 1817.

Det är min djefla mans farmors fars höga hatt – en löneförmån för alla med titeln förste banvakt runt förra sekelskiftet. Och förmodligen är den aldrig använts. (Håll i hatten, alla som har en! Annars kommer jag och stjäl den.)

Strax innan festen började, skulle jag bara gå hämta en sak i det inre av huset. Då kände jag en förfärlig lukt. En stank. Senapsgas! tänkte jag spontant.

Sedan kom jag på att jag måste vara realist. Det är förstås en katt som har kissat i en gammal toffel. (”Eeew, I’ll kill that cat.”) Eller någon som har bajsat i brallan. Nej! Någon har kräkts i en vas!

Precis innan jag började undersöka vem som mådde dåligt och hade kräkt ner hela ovanvåningen, hittade jag källan:

Ost! Som flyter ut över hela Skåne!
Ost! Som flyter ut över hela Skåne!

Från att ha varit äcklad och bekymrad, blev jag förtjust och hungrig. Det som nyss luktade päckel, stoppade jag glatt och mumsande i munnen och njöt av i stora drag. Underliga äro smaklökarnas och luktorganets vägar.

I morgon bär det norrut igen: från Helsingborg till Mälardalen. Några museitips? Några fikaställetips? Några andra tips? (Kringelikrokar och småvägar tycker vi om och bråttom har vi inte.)

Share
Publicerat iBloggen

48 kommentarer

 1. Gratta henne härifrån också.

  Annars minns jag toplesshysterin på 80-talet. Att stå i glasskön vid en badstrand och känna den efterköandes bröstvårtor i ryggen kan tyckas lite häftigt, men det var det inte. Snarare pinsamt och/eller generande.

 2. Hade det inte varit för att det stått bh-klipp på bilden och legat en sax så hade jag vid en snabb titt tagit det för ett par hopknölade stringtrosor. (Och bara det är en konst att göra: knöla ihop stringtrosor.)

  Så jag får komma med en annan teori: Du gjorde en sån där bh-bands-lös bh av din bh med bh-band.

  BH-bandet är för övrigt ett band som leds av Björn Hedström.

 3. *håller hårt i min fars aningen slitna höga hatt*

  Taxinge slott har väldigt många kakor om ni råkar kringelikroka förbi där. Och har ni varit i Wanås nu då annars måste jag nog beordra dit er omgående! Vi har provat glassen i Söderköping i sommar, det var MYCKET och ingen av oss har varit sugen på glass sedan dess, så det var väl på sitt sätt väl investerade pengar. Det var väldigt gott. Och mycket. Sa jag att det var väldigt stora glassuppläggningar?

 4. Bokfrossaren

  Konst på hög utanför Kumla är väl värt ett besök. Alldeles gratis får man se bra skulpturer. Bör tilltala även Den djefla mannen eftersom högen består av oljeskiffer som fortfarande är varm trots att utvinningen pågick under kriget. (Meningslös och därför värdefull kunskap, det finns informationsbroschyrer.)
  Passa på att bese fångvårdsanstalten i Kumla och påpeka för ätteläggarna att där hamnar de som de inte äter upp spenaten eller vad det nu är de inte gör.

 5. 1. Har du plattat håret?
  2. Vi är inte kvar i Hult.
  3. Hoppas att kalaset blev lyckat.
  4. Borde inte du ha basketbollsabstinens vid det här laget?

 6. Fiket i Väderlösa mitt emot biblioteket (eller möjligen fd biblioteket) är jättemysigt! Det ligger på Östgötaslätten söder om Mjölby.

  (Barnen i Gottlösa är det dock synd om, åtminstone på lördagar … )

 7. OBS! Den första Pysselitenkommentaren ovan är från PK, det är jag (Pysseliten) som har rotat i hans laptop på semestern, då min laptop också har semester. Uschäkta förvirringen!

 8. Även Ekorrens café på Biskopsudden, på Djurgården i Sthlm har gott fika bröd.

  Eller så kan ni känna historiens vingslag i påhittad Arn form:
  http://www.sverigeresor.se/resor/sverige/sightseeing/gotene/res-i-arns-fotspar/574463

  Eller känns äkta historiska vingslag i Tanum:
  http://www.raa.se/cms/extern/se_och_besoka/varldsarv/hallristningsomradet_tanum.html

  ta sedan en sväng in i de djupa tivedsskogarna:
  http://www.naturvardsverket.se/sv/Att-vara-ute-i-naturen/Nationalparker-och-andra-fina-platser/Nationalparker/Tiveden/

  Sedan inte att förglömma, Läckö Slott
  http://www.lackoslott.se/

 9. OBS 2! Väderlösa heter visst Vädersta … och jag ska kalla mig Östgöte! Nåja, har aldrig påstått att jag är bra på geografi.

 10. PK

  För att förvirra ytterligare så är det jag som skrivit Pysseliteninlägget ovan med numreringen men inte Pysseliteninlägget där Väderstad råkat bli Väderlösa.

 11. Båthuspernilla

  Oscarshälls fik med utsikt över Bråviken är fint. Vägen dit dessutom himla rolig att köra (kuperad och kurvig alltså), särskilt om man är hojåkare. Om jag inte minns helt fel så hade de himla god hemgjord paj.
  http://www.oscarshall.se/

 12. PK (eller om det kanske var Pysseliten):
  1. Har du plattat håret?
  – Japp! (Men gillart bättre när det är frasigt.)
  2. Vi är inte kvar i Hult.
  – Ojoojoj, beklagar.
  3. Hoppas att kalaset blev lyckat.
  – Jahadå, t.ex. höll 67 % av våra söner tal. (Men 0 % av döttrarna.)
  4. Borde inte du ha basketbollsabstinens vid det här laget?
  – Abselut. Förfärligt är vad det är.

  Nu ska vi se hur man gör en rutt bestående av fängelset i Kumla (passar bra, vi var på fängelse i Gävle förra sommaren), Wanås, Oscarshäll, Väderstad (bara namnet!) samt Taxinge och Rosersbergs slott.

  Hm. Var finns det ett bh-museum?

 13. PK

  Wow, 67% av sönerna höll tal. O% av mina söner har någonsin hållit tal. Kör försiktigt.

 14. PK

  BH-klipp, är det när man får tre men betalar för två?

  Dom sa just på nyheterna på tv4 att Pol Pot-regimen beräknas ha orsakat 1 miljon människors liv i Kambodja. Hur menar dom då?

 15. Och hur många procent av dina barn är söner, PK?

  Nu haver vi en resrutt:
  Hbg–
  Wanås–
  Hässleholm–
  Markaryd–
  John Bauer i Jönköpings läns museum–
  vandrarhem i Eksjötrakten (tips?)–
  Skurugata–
  Kisa (hämta handdukar som vi glömde)–

  hm, denna vita fläck på väg norrut kan vi inte bestämma oss för, tips?

 16. Vilken fin hatt!! Måste för övrigt rapportera att mina egna utgrävningar i vävkammaren hittills har frilagt en svart bahytt, en svart kennedypotta, några flordekorerade huvudbonader (vet inte ens vad de kallas), en svart svandunshatt, en äkta fjädervippa, en lornjett med bara ett glas (trasigt), en ask fadermördare m.m. Det blir svårt att rensa, för inte kan man kasta sånt!

  Fast det har också blivit en big bag med kläder som ska kastas (och en mindre säck med sådant som är tillräckligt fräscht för att kunna skänkas bort) och en big bag med gammal elektronik som ska slängas.

  Bokfrossaren: Har du lite mer information om Konst på hög i Kumla? På onsdag planerar undertecknad med make att passera Kumla på väg västerut. Med lite tur kanske vi kan hinna med lite kultur under stoppet.

 17. @PK: Och Ekot i P1 rapporterar om rättegången mot den tidigare ledaren för Röda Kamelerna i Kambodja och explosionen på oljeplatsformen i Mexikanska golfen. Vart är världen på väg?

 18. PK

  Arbetets museum i Norrköping är värt ett besök. Fina gamla bruksmiljöer och så vidare.

 19. Christer

  PK: Ja! Glömmer aldrig åsynen (och åhörandet!) av en automatisk vävstol. Snacka om att fara som en skottspole! Kul också med kardor med kardborrar i. Och så finns det ett fint konstmuseum, man kan åka spårvagn och så kan man ”skene gate upp å gate ner” osv.
  Du borde kunna fixa ett besök i Dolphins fina arena också, Lotten.

 20. Nu har vi tappat tidsschemat totalt, vi sitter i Wanås på en jättegunga och hinner inte till John Bauer innan han stänger kl 17. Äsch då!

 21. Bokfrossaren

  Dieva:
  Konst på hög har en bra hemsida http://kph.kumla.com/

  Min personliga favorit är ”Absit Omen” dvs kyrkan i armeringsnät.

  Hur Lotten ska få in Kumla i sin resrutt är jag inte människa att förstå, men vägen från A till B behöver ju inte vara alldeles rak. Uppenbarligen.

 22. luna

  Ekot för fyra-fem år sedan:

  – Efter tre dygn är nu hoppet ute för att fitta

  hinna

  fitta

  …överlevande efter lavinkatastrofen i Schweiz.

 23. På Norrköpings konstmuseun finns det några tavlor som hör ihop. För två (eller tre? dåligt minne) av dem finns avbildade på den tredje(/fjärde i så fall) som föreställer en man som sitter i sitt rum fullt med tavlor.

 24. Fast man måste ju fråga sig om familjen varit i Risinge S.ta Maria kyrka än?

  Eller sett Pehr Hörbergs stora bilder på väggen på baksidan av orangeriet vid Finspångs slott, ut mot ån. (Och vindruvorna inuti.)

 25. Nej, vi har ju knappt hunnit nånvart:

  Helsingborg->Wanås->Osbysjön->Lekoseum …

  I Finspång har jag spelat mången basketmatch. Vägarna dit är bedrövl… nej, förlåt, de är kringelikrokiga.

  Nu mot ett förhoppningsvis inte kvällsstängt Jönköping! Amen.

 26. Men kanske Jönköping-Kisa-Kumla-Örebro är en lämplig rutt imorrn?

  (Förlåt, jag har vant mig vid att tänka högt här i båset.)

  Och ni som vill åka Osby–Killeberg–Älmhult–Strömsnäsbruk i dessa dagar: gör inte det. Inte ens en bonde med häst och vagn hade för 130 år sedan godkänt väglaget. (Men det var kul!)

 27. Ni kommer ”förbi” Lövsta slott också. Där Axel von Fersen (han med Marie Antoinette) växte upp. På Kimstad kyrkas tak har de takryttare i bokstavlig bemärkelse!

 28. PK

  Dom har en ny väg mellan Norrköping och Finspång, sägs det.

  Väldigt få % av mina söner är killar, eller hur det nu blir.

 29. Fast vägen mellan Norrköping och Finspång var väl inte speciellt dålig förut heller? Men väl använd …
  Det var vägen ner mot Linköping via Skärblacka som var både kurvig och bitvis smal.

 30. Bokfrossaren: Tack!

  Nu börjar det kännas som dålig planering; Lotten passerar Kumla på tisdag och undertecknad på onsdag. Hmm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.