Hoppa till innehåll

Glödlampsrapport!

Händelser och insikter har idag sammanstrålat på ett för mig synnerligen lönande sätt.

Händelse 1:
Den 25 februari 2009 brann Stadshotellet här i stan ner. Jag var där som radiojournalist och fotograf samt hyena.

Händelse 2:
Det brann på vår vind den 15 november 2009 och trots detta fanns det saker som inte förstördes. När jag tänker efter, var det faktiskt inte mycket som förstördes, även om allt luktade rök. Hm.

Insikten
För ett par månader sedan förstod jag att jag inte gillar energilampor. Kommentatorsbåset höll med och ord som halogenpitt, lågenergipitt och glödpitt kryddade den pittoreska energidebatten om feglysande lampor som göra oss alla skumögda och skadade av vuvuzelasurret som bor inne i vissa energipittar.

Händelse 3:
Idag såldes det minst brandskadade lösöret från Stadshotellet ut för en spottstyver. Och vad skådar jag väl i ögonvitan? (Kallades förr i tiden ögonvrån.) Jo, en karl som står och plockar ut enstaka glödlampor ur en flyttkartong! Jag plockade några jag också. När karln såg mig, skakade han på huvudet och sa:

– Det här är inte lågenergilampor, väl?
– Eh, näe. Det här är gammaldags glödlampor!

Jag skulle precis sjunga dessas lovsång och betyga dem min kärlek och få mannens medhåll, när han skakade på huvudet och lade tillbaka sina lampor.

– Usch, sådana ska man inte köpa, sa han och gick därifrån.

Inte köpa? Inte köpa? Klart man ska! Om inte jag köper, får ju någon annan dem!

Ungefär 300 glödlampor!
Ungefär 300 glödlampor!

På lådan ligger även sotiga tallrikar, som jag köpte 20 av.

Sotet går bort lätt som en plätt.
Sotet går bort lätt som en plätt. (Och naturligtvis ligger den smutsiga osthyveln där som ett litet smycke.)

Share
Publicerat iBloggen

11 kommentarer

 1. PK

  Men vad kul att även du hjälper till att rationalisera språket genom att ta bort onödiga stavelser. Dock undrar jag om det finns lampor som lyser utan energi. Hm.

 2. PK

  Fast nu har du ju blandat energilampor med lågenergilampor. Det känns ju lite veligt. Men du har kanske rätt, stavningskontrollen gillar ”energilampor” men inte ”lågenergilampor”.

 3. Om sotet går bort lätt som en plätt, varför diskar då inte stadshotellet tallrikarna och återanvänder? Eller är ni helt alldeles utan något stadshotell numera?

  Köpa odiskade tallrikar. Knasigaste jag hört på länge. Hade de konserverad gröt också?

 4. När vi hade brand i källeran, valde försäkringspittbolaget att sanera alla hela, fina, oanvända (för dom var obekväma) skor, medan alla slitna, supersköna skor ersattes med restvädet (=0 kr). Stadshotellet kanske också har ett försäkringspittbolag?

 5. Korrekt: vi är helt utan Stadshotell, Cecilia N. Endast 16 månader efter branden. Gah. Bah. Pah. Och fnys. (Skareva så jäla svårt?) Pengarna går till ny inredning när någon behagar bygga nytt i ruinerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.