Hoppa till innehåll

De perfekta gästerna

Lisa och Johan dundrade igår in med två barn och ingredienser för matlagning i tre veckor. För de brukar göra så. Plötsligt sprang kommentatören Örjan in i köket med en foccacia stor som en storbilds-tv. Under tiden som Lisa och jag tittade på just en sådan tv och Den djefla mannen stretchade sin ryggskottsrygg, lagade Johan en lasagne. Den var vacker och underbar och full av grönsaker och när det bara var en enda liten kall portion kvar, kom jag på att den ju skulle fotograferas.

Lisa Förare Winbladhs matbilder brukar inte se ut så här.
Lisa Förare Winbladhs matbilder brukar inte se ut så här.

Plötsligt hoppade Lisa upp ur tv-soffan och började stänka vin och delegeringar omkring sig och vips! stod en gigantisk chokladmousse färdig på bordet. Den höll på att skära sig och den höll på att bli grynig och den höll på att bli alldeles för söt eftersom jag hällde i en massa socker utan att bli tillsagd att göra just det och så höll den på att bli för stabbig eftersom jag vispade på full fart när man faktiskt ska vispa grädde ungefär som när man steker lök – långsamt och meditativt – och så höll grädden dessutom på att smälta bort eftersom jag ställde bunken på spisen.

När jag njöt i stora drag och verkligen älskade moussen, sa Lisa och Johan att jag hade fel eftersom den var helt misslyckad.
När jag njöt i stora drag och verkligen älskade moussen, sa Lisa och Johan att jag hade fel eftersom den var helt misslyckad.

Och hur umgås man då i dessa moderna, elektroniska tider? Jo, alla med varsin dator. Alla med varsin mobil på armlängds avstånd. Alla med fantastisk simultanförmåga som möjliggör både slösurfande, dumsurfande och googlande samt upprörda diskussioner. Och alla med både mål och mat i mun.

1: Chokladmoussen. 2: Potatismjölet som hälldes över allt vinspill. 3: En ouppsprättad bok. 4: Dagens gåta: vad är det där?
Fyra människor, fyra datorer och 1: chokladmoussen 2: potatismjölet som hälldes över allt vinspill 3: en ouppsprättad bok 4: dagens gåta: vad är det där?

Mitt råd till alla i hela världen: skaffa vänner som bjuder in sig själva, tar med alla ingredienser, lagar all mat och – kanske allra viktigast – mår bra av en dator i knät.

Share
Publicerat iBloggen

57 kommentarer

 1. Jag vill inte vara oförskämd, men jag får intrycket av att dina gäster har hälsat på tidigare. Det kanske var när ni fick klättra ner i källaren och rota fram frysen för att hacka loss köttfärsen från kaffet för att kunna laga till lasagnen, som dom lärde sig att packa med ingredienserna?

 2. På tal om ingenting alls: Hur förhåller du dig till vårt nya ord? Jag talar förstås om säpojogg, som jag själv knappast kommer använda så mycket eftersom jag sällan joggar. Kanske funkar det när man joggar intill ungen som vinglar på cykeln för första gången. Då är man ju nån sorts livvakt.

 3. Du är alls inte oförskämd, Pysseliten. Du ska veta att gästerna inte bara packar ner ingredienser utan även knivar, rivjärn och kryddor …

  Howdy — jag har inte riktigt hängt med i pånätetsvängarna efter bröllopet och gårdagens fotbollsmatcher. Men även jag såg ju den imponerande joggen med rynkad panna och förmodad skottsäker väst under den korrekta skjortan. Vi räknade ut att de om det gick med 10 km/h (som det sades) sprang precis lika fort som jag under mitt millopp i Grekland förra året. Men jag hade i alla fall shorts.

 4. Ja självklart! Den Djefla Mannen sätter dig där när han är på det humöret. Jag har en likadan som jag brukar sätta min fru på.

  Eller ANNAN funktion? Lagom stor att ställa datorn på när du bloggar? Fodral för en lyra?

 5. Dina

  Jättemetronom? Fast de brukar ju vara bruna, iaf de normalstora.

  Sådana vänner är kul. Både att de spontankommer med mat och att alla kan sitta tillsammans med datorer.

 6. JÄTTEMETRONOM!

  HA!

  Bäst idag!

  (Jag sitter och kollar på fopoll och är jättearg på Italiens filmande trillgubbar. Äntligen fick jag skratta lite — tack, Dina.)

 7. PK

  Nr fyra är en noskon till en lådbil. (eller en likkista för dvärgar, fast jag har svårt att tro att Lotten har en sån i sitt bibliotek) Eller kan det vara resultatet av Lottens snickarglädje som vi såg i ett tidigare blogginlägg. Det som väl skulle bli ett skåp eller om det var en bokhylla.

 8. PK

  Ökenråtta, ingen risk för OS nu när det är fopollsvm på teven. Det är väl två år kvar till nästa OS?

 9. PK

  Men vänta lite nu, det är ju lufthål nertill. Det är en bestraffningslåda där olydiga barn stängs in. Sedan ställs den ut i solen, regnet eller snöstormen.

 10. Dina

  Det kaan ju vara en bokhyllestege där den står så där fint och skymmer böcker. Fast feltillverkad.
  Fast egentligen vet nog Lotten inte själv vad det är och därför frågar hon det kloka båset.

 11. 4 är en predikstol för basketpredikningar, eller i alla fall en kvarlämning av en sådan från basketsavslutningsfesten med kyrkotema från artonhundrafrösihjäl. Tror jag.

 12. Jag tror att #4 är antingen eller.
  Antingen är det en Spiskåpa, som kommentatorer redan varit inne på.
  Eller så är det någonting från det stora nerbrunna hotellet, som Lotten har målat vitt, eller bara tvättat av sotet på.

 13. Jag är inne på samma spår som Dina. Eventuellt att det finns infällda trappsteg på bortsidan. (Jag vände på skärmen men kunde inte se iaf.)

  Lufthålet i botten kan också vara en sorts handtag (tänk såna där plintar som finns i gymnastiken, men där slutar de likheterna).

  Det känns som att det är ett onödigt stort tomt utrymme i den där mackapären.

  Men den har en snygg överdel. Passar att ställa blommor på. Klätterfibblor t ex.

 14. ”tvättat av sotet från” kanske det ska vara? Jag är inte så väldans bra på prepositioner. Lotten! Mera inlägg om preppisar tack! Om bakom och framför och på och vid och av och nedan för och så.

 15. Jag tyckte väl att jag såg den hjefla mannen eskortera Lisa med familj i Eskilstuna.

  Nummer 4 är en spiskåpa, helt klart. Men den kanske kan användas som skål till chokladmoussen också? Det såg väldigt god ut (moussen alltså).

 16. PK

  Fodral för familjens febertermometer? En stor fruktskål? En smurfbur? En låda för kvarglömda skor, kvarglömda rivjärn eller kvarglömda gäster? En mycket tidig och misslyckad basketboll? En ubåt? En flyttbar mellanvägg? En förvaringsbox för lågenergipittlampor?

 17. Aha, men Catharina — du måste hasta fram och tjoa hallå när du ser sådant!

  (Och ni är vähäldigt duktiga på att gissa på pillestaden för basketpredik[t]ningar.)

  Stellan: Johan är det inte ett dugg synd om. Ser du inte hur skönt han har det? Vi andra bara bla bla blablblalablablaaaj och han bara … njuter.

 18. Vaffö ska man se på fopoll?

  Fast nu har jag hört tutorna.
  Transportverket eller vad de heter som förut hette Banverket var här utanför natten från fredag. De lät likadant. Och de tog ingen hänsyn till att man vill sova efter midnatt. När de sen hade fått elva timmars vila så drog de ingång igen …

  (Antagligen tänkte de att alla häromkring fått bytta fönster. Men somliga av oss kunde inte öppna när de var här och mätte så vi har kvar våra gamla fönster. Faktiskt.)

 19. Fyran ÄR precis som några har sagt en fläktkåpa. Den är köpt på Blocket och passar inte alls på den befintliga fläkten varför den har stått som talastolspiedestal i vardagsrummet i två veckor. Jag har sågat och fäpplat hål i den, men måste klura på en fiffig lösning.

  Hittills har den dock lockat till åtta tal. Åtta!

 20. PK

  Fy fan vilken pissig jävla sport fopoll är. En snudd i bröstet blir en Oscar-föreställning som fejkar ansiktssmäll och sedan en utvisning på det. Och det är ok! Tacka vet jag riktiga sporter. 22 jävla skådisar som tävlar i filmning, tvi vale. Jag har tittat på detta vm i 20 minuter nu och har redan avsmak.

 21. Hm, blocket … Karlsloken ser alltid vild ut i ögonen när jag hittat något kul på blocket. ”Du HAR väl kollat var det ligger?” Han fick nämligen hämta en 500:- soffa i Jättendal åt mej, med hästsläp bakom bilen (värsta vindfånget och bensinslukaren), en heldagstur hemifrån oss …
  ”Men det stod ju Uppsala med omnejd!”

 22. PK

  Jag är bra mycket med intresserad av hur det går för Mattias Ekström, som du Lotten bloggade om härom sistens, i sin Nascardebut.

 23. Örjan

  Bygg en rök med hjälp av spiskåpan.
  Ny utmaning för helgens nattgäster.
  Något sådant har de ej möjlighet till i sin Söderhalm-lägenhet.

  OK kombinera med en grill i botten av kupan.

 24. Örjan

  Oj vilka syftnings- och stavfel.
  Läs
  ”Ny matlagnings-utmaning för …..”
  och
  ”Södermalms-lägenhet”

 25. Ökenråttan

  Söderhalm-lägenhet. Man ser för sej de stackars vännerna sovandes i halm på sina eländiga golv på Söders vilda höjder.

 26. PK

  Hur såg Uppsala stift ut innan 1647? Var det svartvitt och alla rörde sig ryckigt? Eller var det nedbränt av ryssen? Upplys mej i mitt kunskapsmörker.

 27. Allt som numera är Uppsala stift, Härnösands stift och Luleå stift var då Uppsala stift.

  Så då hade norra delen av stiftet längs kusten, snarare varit Haparanda än Jättendal.

  1647 avskiljdes de norra delarna av stiftet till att var Härnösands stift. Och 1905 avskiljdes Västerbottens och Norrbottens län till att vara Luleå stift.

 28. Haha, jag tycker att det är argument som håller finfint! OM jag hittar en soffa i Haparanda, så är det ju ändå ”nästan” i Uppsala stift, i alla fall som det såg ut tidigare. Tack igen!!

 29. PK

  Jag tror att ni sammansvärger er mot mej. Morrrr. Å andra sidan räknas ju grönsaker odlade utanför Hamburg som närodlade. Världen är lite, mycket mindre än jag tror.

 30. Julia och jag makar oss generöst åt sidan på den vita konformiga prispallen, så att ännu fler Perfekta Gäster får plats på den. Vi är inte dom som är dom!

 31. […] Otoplastik hade ju suttit fint på mig, jag som ser ut som en vingmutter. Humdidum. Vänta nu, fläktkåpan som blev en talarstol måste ju […]

 32. […] på piroger. Och ibland kommer GÄSTERNA och tar köket i besittning. Det har hänt förut. (De är världens bästa gäster.) Då dammsuger jag ugnen och ställer kryddorna i bokstavsordning, köper lite saffran samt citron […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.