Hoppa till innehåll

Cykelstöd i livet

I våras, när vi fortfarande hade den varma sommaren (pah) att se fram emot, tänkte vi cykla mycket. Ett gäng cyklar rotades fram från trädgårdens alla mörka hörn, och kördes iväg till cykelreparatören. Han sa skrnf och fnys samt eh och tog emot alla som vi gav honom och lovade att i gengäld laga min gamla vita springare från 1987. Byteshandel, liksom.

Efter en månad hämtade vi inte cykeln, för den var inte lagad. Än.
Efter två månader hämtade vi cykeln, som var lagad. Not. (Bakläxa!)
Efter tre månader hämtade vi cykeln igen, för den var lagad. Not.

Nu (när sommaren är slut, ja) letar jag cyklar (och cycklar och dam cykelar och herrecycke) på Blocket och banne mig även i diken och övergivna parkeringsplatser. Jag vill ha tre vuxencyklar som är gamla och fula men inte kostar en förmögenhet och dem ska jag fixa till själv, så det så.

Varför?

 • Nya cyklar har fiffigt nav med inbyggd dynamo och vadderade sitsar, men blir Ville Vesslas byte på nolltid.
 • Gamla cyklar är snygga.
 • Gamla cyklar har dessutom fungerande stöd.

Möte på cykelställsfabriken runt 1990:

– Jag tycker att cykelstöden håller för bra nuförtiden.
– Mhm. Cyklarna bara liksom står upp. Av sig själva.
– Kan man inte göra nåt åt det?
– Hm. Bultsaxmaffia?
– Mm. Stödsabotage?
– Jag vet! Vi tar bort foten på stödet och gör själva mekanismen mjuk som smör!
– Du är ett geni! Våra cykelställ kommer att ta över världen!

Se, min stödundersökning:

Stöd till salu idag. En med gummiploppen på, en där gummiploppen har trillat av redan i affären. En det-var-bättre-förr-komplott!

Cykelstöden i den nuvarande cykelsamlingen. Ett rätt, tre fel.

Share
Publicerat iBloggen

17 kommentarer

 1. Jag köpte min cykel med ett cykelstöd som det är menat att ett cykelstöd ska vara. Ville Vessla snodde däremot hela mitt framhjul på cykeln och lämnade kvar ett som det var punka på. Åh tack så mycket, det värme!!

  Jag undrar hur det gick/går med den djefla mannens snarkutredande?

 2. Ville Vessla har nog även varit på snarkutredningsdoktorns utredningsutrustning, för på den fronten står det helt stilla.

  (Och jag tackar för dina påminnelser, Jessika — då är vi liksom två som tjatar.)

 3. Vi hämtar våra cyklar på tippen. Sen målar och fixar jag och maken dem medan ungarna skruvar på sig och säger att vi är så otroooligt pinsamma. Efter det köper mormor och morfar och farmor och farfar nya cyklar till barnen. Emedan jag och maken muttrar över den misslyckade pedagogiken.

  (Har nog aldrig skrivit ”emedan” tidigare. Är det verkligen ett ord, Lotten, för visst låter det bra?)

 4. Ica

  Hur går det med cykeln som var gratis i sommar då? Har den hamnat hos nån snubbe som kan laga. Jag rekommenderar han vi lämnade min till. Ännu en gång fick jag det rabatterat 😀

 5. Javisst, Howdy, emedan är ett ypperligt ord, oftast använt när man vill vara kåsör. Men inte använt som ”medan” utan som ”eftersom”. Alltså saknar du en eftersläng på meningen, t.ex.:

  ”Emedan jag och maken muttrar över den misslyckade pedagogiken, tycker släktingarna att …” [fyll i lämpliga ord]

  Ica — gratiscykeln var i såpass dåligt skick att den kommer att kosta skjortan att fixa. Den får helt enkelt vänta ett tag. (Antingen på min tid eller plötsligt uppdykande förmögenhet.)

 6. Ja, så var det. Satt just i bilen och tänkte att det nog var en annan betydelse. Men det lät lite fräckt även med min felsägning. Dock fel, så jag ska inte göra om det.

  Kom just från en intervju med en cykelspecialist förresten. Nu ska jag skriva en cykeltipsartikel. Lustigt sammanträffande, va?

 7. Lilla E

  Jag stöder Lottens stödundersökning: Det första som trillade av min nya Skeppshult var stödet. Hela klumpen bara föll av, fast den borde vara fastlödd! Att löda dit det igen skulle kosta nästan en tusenlapp. Att skruva dit ett annat stöd kostade endast 30:-
  Att det ditskruvade stödet sitter fint och fungerar som det ska kanske grumlar statistiken något …

 8. Vi kan ju inte ha att den djefla mannen snarkar sig själv till döds (går det?!), eller att hans hustru i ett plötsligt halvt omedvetet anfall en natt spöar upp honom till oigenkännlighet 😉 😉 😉 😉 ;).
  Plus att det är fysiskt påfrestande på kroppen att hela tiden kämpa för syre och att man kan bli mycket piggare om man får hjälp med överdrivet snarkande. Men Ville Vessla har ju som sagt snott vitala delar av utredningsutrustningen och läkarens papper…

 9. När jag skjutsade ännu inte cykeldugliga barn i cykelkärra ville cykeln som var ny – med ett smörstöd utan fot – bara tippa när man försökte parkera den med kärran bakpå. Inte så lyckat med barnen i. Då köpte jag ett rejält cykelstöd som kostade 340 kronor och vägde ungefär detsamma i hg. Det är dubbelt ,liknar ett moppestöd och viker sig aldrig. Däremot lossnar det en aning ibland, man får dra åt bulten en gång i månaden. Det perfekta stödet kanske inte finns?

 10. Mitt stöd sitter där det sitter efter fem år. Det är fastlött. Och för det priset jag betalade för den cykeln så får det jävlar i mig sitta kvar.

 11. På min, numera inte alltför fräscha, cykel sitter ett typiskt ”fel”-stöd. Av någon anledning så verkar det vara för kort så att hela cykeln hänger över detta stöd. Det räcker sedan att någon går förbi så tippar cykeln av vinddraget. Mycket irriterande!

 12. Orangeluvan

  Köp inte cyklar på blocket. Blocket ökar värdet på varan med 100%. Man får hänga på låset för att nypa populära produkter som begagnade cyklar, innan fjorton andra har paxat, betalat i förväg, lovat komma och hämta inom tio minuter, satt sig på reservlista och eventuellt satt igång en hostile budgivning på cykeln. Jag rekommenderar att man kollar lappar på ICA för begagnade cyklar.

 13. Stöd och stöd…
  Mina blickar zoomar in på stöd4: Är det inte en brunsopp?
  Nej, tyvärr – när jag kollade med att förstora bilden såg jag att det inte var så
  MEN
  Är det inte ett halvätet äpple vid stöd2?
  Eller kanske en tennisboll, skymd av ett asplöv….

  Jag förstår nu att vi köpte cyklar i rättan tid = På 70-talet bytte vi våra av förkrigskvalitet mot 3-växlade Skeppshultare som fungerar utmärkt. Den enda omvårdnad de fått är att de förvaras inomhus.

 14. I min stad finns det en cykelhandlare som säljer endast begagnade cyklar.

  Men då jag fick en cykel för tjugo år sen av min make (som tippar om man inte vänder styret åt vänster när man har cykelkorg på styret) så har jag inte behövt uppsöka honom, cykelhandlaren alltså. Maken söker jag upp titt som tätt för en puss eller kram.

 15. Felfinnar-crrly: Men ett stöd heter det väl ändå?(Bildtexten.)

  Jag vill också ha många bra fungerande vuxencyklar. Som gästcyklar (ha, jag skrev hästcyklar!). Vi har kommit överens med grannen om att ha gemensam cykelpool, inte så dumt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.