Hoppa till innehåll

Bananflugor och deras död


Visserligen är Salt den allvetande bananflugemördaren, men jag har mina tips jag också. Vill ni veta?

(En gång i forntiden satte jag på min arbetsplats varje vecka upp vintips från vinspecialisten Broder Jakob. En dag kom en mellanchef och sa att det skulle jag sluta med eftersom man inte ska ge sig på sådant som andra gör bättre. Det gav jag fullständigt tusan i och gör det fortfarande. Alltså klampar jag här och nu in på bananflugekännarnas område.)

Så:

  1. Mugg. Genomskinligt glas funkar som ett muggigt akvarium. Man vill inte se.
  2. Rödvin. Vitt vin Inte alla vita viner genomgår malolaktisk jäsning och bananflugorna är himla petiga med det.
  3. Bananskiva. Det hörs ju på namnet. Man måste ha banan. (Bananen innehåller amfotära balubaslipokomplex, som har en ytutvidgningskoefficient på inte mindre än 3,2 [enhetslöst] vid 298 K. Det betyder att en tillsats av 2–3 nanogram bananmateria förvandlar den stadiga vätskeytan till ett sugande gungfly som djuren inte kan gå omkring på som vore de Jesus.)

Om man vill effektivisera fällan, ställer man den bredvid fruktskålen – där bananflugorna möts för cocktailparty varje kväll kl 21:30. Om man inte har en fruktskål (utan alltså är en slusk som bara snusar, knaprar chips och äter praliner), kan fällan stå vid diskbänken. Där letar de inte så nogräknade bananflugorna – som under depressionen– mat och husrum i slasken.

Jag ber att få upprepa gamla råd härifrån:

  • Ställ slaskhinken utomhus.
  • Placera de sköljda mjölk- och filkartongerna utomhus. (Har man inte balkong eller veranda kan man hänga ut plastpåsar utanför fönstren.)
  • Sätt PET-flaskorna för återvinning utomhus.
  • Lägg öppnade vinkartonger (ja, plural) utomhus.
  • Proppa igen diskhohålen.
  • Placera bananerna som en annan bananhedning i kylskåpet.
  • Låt äpplena sitta kvar på träden.
  • Stäng diskmaskinen.
  • Ha dammsugaren beredd i bakhåll för oanade attacker. (Se bilden ovan.)

Evangelium enligt Lotten
Bananflugor är bruna och överviktiga – jämfört med blomflugorna ser de sfäroida ut. Fräls oss ifrån knott och ohyra. Om du palperar bananflugans abdomen eller klämmer en bananfluga mellan tumme och pekfinger känns kitinet lite obehagligt, varför man hellre bör klämma blomflugor på nyss nämnda sätt. Blomflugorna är inte en lika stor plåga utan är snyggt svartklädda, magrare och rör sig snabbare, varför de kan få leva i frid och ro. Bananflugornas lidande och död i fällor, slaskar och handflator kommer att åstadkomma trivsel och lägga en fulländad grund för att upprätta gemenskapen i världens bostäder.

Fotnot
Bananflugorna gökar för en större sak: genetiken och molekylärbiologin.

Tillägg
Taffel.se kallar dem slattflugor.

Uppdatering: Äpplena på Coop har skaffat husdjur. Komsi komsi.

Uppdatering igen
Pappa Brun rekommenderar denna fälla – med tillhörande pdf.

Share
Publicerat iBloggen

25 kommentarer

  1. Först trodde jag att bilden föreställde Torey Hayden.
    Sedan läste jag texten.
    Nu tror jag inte det längre.

    Men fy tusan vad äckligt med en massa små eländiga flugor inomhus, brrr.
    Anticimex?

  2. Ehum, malolaktiskt error alltså; jag ska tydligen fortfarande inte ge mig på sådant som andra kan bättre.

    Eller jo.

    Ju fler fel jag begår, desto fler komment… nej, lärdomar dyker upp här!

  3. Du glömde vår kategori: vi som inte har en fruktskål utan låter frukten ligga kvar i sina plastpåsar på köksbänken. (För att inte äppelångorna ska kunna snabbmogna den andra frukten.)

    Man kan alltså vara utan fruktskål men med frukt och ha rätt stor brist på praliner. Snusar gör ingen av oss.

  4. Pseudonaja bör steglas över öppen eld eftersom han inte deltar i vår kamp, eller hur? Jag har alltid sagt att man inte ska ha det för rent hemma, för då blir man allergiker. Kan slå vad om att alla i Pseudonajas hushåll är astmatiker.

    (Jag är en allergisk storasyster. Mina småsyskon fick en mycket skitigare uppväxt med bananflugor och damm, och är därför inte allergiker. Basta.)

  5. Lotten: Att du kan slå vad innebär inte att du bör göra det…

    Oj, var det ett litet surr jag hörde? Fram med rödvin, teblad och trolltrumma! 😉

  6. helena

    Jag lät blicken glida över den obegripliga kemin och fastnade istället på ”coctail”. Den stavningen ser jag allt oftare i tidningar och på konservburkar, och ryser lite varje gång. Nu blev jag tvungen att kolla så att det inte är jag som har fel och världen rätt (google ger trots allt över 2 miljoner träffar), men jag tror att jag kan pusta ut. Enligt dictionary.com är coctail den danska stavningen, och den kan de gott få behålla där nere.

  7. Efter cecilia n:s inlägg kom jag att tänka på följande (eftersom vi också ytterst sällan har problem med de små liven):
    Efter ett snart fyrtioårigt boende med ett äkta gammeldags SKAFFERI inser jag slutligen vilket privilegium detta har varit!

    När vi så här i ugusti hittar en vilsegången ruttnande frukt slänger vi den helt sonika på komposten!


    På uppdrag av Naturvårdsverket har en grupp experter analyserat vilka åtgärder som krävs för att minska svinnet i livsmedelskedjan. En slutsats är att svenska hem saknar lämpliga förvaringsutrymmen och att detta bidrar till den stora mängden matavfall.
    (och således även den stora mängden ”slattflugor”)

    – Vi diskuterade detta och ser man långt tillbaka hade vi ju jordkällare och även andra metoder än kyla. Idag finns det sällan riktiga skafferier i en lägenhet eller villa, säger en av författarna, Jörgen Leander vid Miljö- och projekteringsbyrån.

  8. Haha, vilket ljuuuvligt blogginlägg! Själv har jag genom experimenterande kommit fram till att ättiksflugor (också benämnda bananflugor enligt Anticimex) älskar rödvin mer än något annat. En höst råkade jag glömma att korka igen en halvurdrucken rödvinsflaska. Dagen efter när jag drack ett glas tyckte jag drycken var så underligt kärv i smaken och så innehöll den liksom flagor av något. När jag höll upp (det nästan helt urdruckna) glaset mot ljuset såg jag massor av drunkande ättiksflugor ligga och simma i bottenskylan. Sen ville jag mest bara kaskadspy! 😉

    Ättiksflugorna har verkligen gjort intåg nu senaste veckan. De kommer alltid i september verkar det som. Annars är det mest vanliga blomflugor som plågar mig:

    http://petrastankar2.blogspot.com/2008/08/min-tekopp-r-vgen-till-nirvana.html

  9. Bananflugor har röda ögon, det lär jag aldrig glömma. Min kusin doktorerade i biologi och på grundkursen hölls (hölldes?) de med de där små läbbiga odjuren. Av någon anledning blir flugorna ännu äckligare av att man vet att ögonen är röda.

    Och så skulle jag kunna dra historien om varför vi internt i familjen (i paret i alla fall) kallar dem mit roten Augen men det orkar jag bara inte nu… Det har ju åtminstone med ovanstående faktum att göra, och det myntades i Frankrike, en sen kväll efter mycket och gott vin. Och eftersom jag i skolan av någon väry intelligent anledning bojkottade alla tyska ändelser och deklinationer så vet jag inte alls om roten är rätt, men jag har för mig det.

    Jag ska nog gå och lägga mig nu.

  10. Ika

    Nu är jag mera förtjust i vitt vin än i det röda, och därför kommer jag nog även i fortsättningen att inbjuda bananflugorna till ett sista dopp i lämplig gul pool fylld med vatten, ättika och diskmedel.

    Ser att andra besserwissrat sig före mig, och kommer med ett tillägg: de där små svarta, som är behagligare än bananflugorna, heter sorgmyggor. Ett namn som går fint ihop med den sobert svarta framtoningen…

  11. Ika — jag sitter i detta nu och smuttar på ett glas vitt … med en död bananfluga i. Så de bryr sig kanske inte så mycket om sort?

  12. […] Att jag gick en sensommarpromenad i skymningen var egentligen en flykt hemifrån eftersom hemmet var en puttrande gryta av något okänt. Som lockade till sig bananflugor. (Och hur man får kål på dem läser ni här.) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.