Hoppa till innehåll

Dag: 8 september 2008

Bananflugor och deras död


Visserligen är Salt den allvetande bananflugemördaren, men jag har mina tips jag också. Vill ni veta?

(En gång i forntiden satte jag på min arbetsplats varje vecka upp vintips från vinspecialisten Broder Jakob. En dag kom en mellanchef och sa att det skulle jag sluta med eftersom man inte ska ge sig på sådant som andra gör bättre. Det gav jag fullständigt tusan i och gör det fortfarande. Alltså klampar jag här och nu in på bananflugekännarnas område.)

Så:

 1. Mugg. Genomskinligt glas funkar som ett muggigt akvarium. Man vill inte se.
 2. Rödvin. Vitt vin Inte alla vita viner genomgår malolaktisk jäsning och bananflugorna är himla petiga med det.
 3. Bananskiva. Det hörs ju på namnet. Man måste ha banan. (Bananen innehåller amfotära balubaslipokomplex, som har en ytutvidgningskoefficient på inte mindre än 3,2 [enhetslöst] vid 298 K. Det betyder att en tillsats av 2–3 nanogram bananmateria förvandlar den stadiga vätskeytan till ett sugande gungfly som djuren inte kan gå omkring på som vore de Jesus.)

Om man vill effektivisera fällan, ställer man den bredvid fruktskålen – där bananflugorna möts för cocktailparty varje kväll kl 21:30. Om man inte har en fruktskål (utan alltså är en slusk som bara snusar, knaprar chips och äter praliner), kan fällan stå vid diskbänken. Där letar de inte så nogräknade bananflugorna – som under depressionen– mat och husrum i slasken.

Jag ber att få upprepa gamla råd härifrån:

 • Ställ slaskhinken utomhus.
 • Placera de sköljda mjölk- och filkartongerna utomhus. (Har man inte balkong eller veranda kan man hänga ut plastpåsar utanför fönstren.)
 • Sätt PET-flaskorna för återvinning utomhus.
 • Lägg öppnade vinkartonger (ja, plural) utomhus.
 • Proppa igen diskhohålen.
 • Placera bananerna som en annan bananhedning i kylskåpet.
 • Låt äpplena sitta kvar på träden.
 • Stäng diskmaskinen.
 • Ha dammsugaren beredd i bakhåll för oanade attacker. (Se bilden ovan.)

Evangelium enligt Lotten
Bananflugor är bruna och överviktiga – jämfört med blomflugorna ser de sfäroida ut. Fräls oss ifrån knott och ohyra. Om du palperar bananflugans abdomen eller klämmer en bananfluga mellan tumme och pekfinger känns kitinet lite obehagligt, varför man hellre bör klämma blomflugor på nyss nämnda sätt. Blomflugorna är inte en lika stor plåga utan är snyggt svartklädda, magrare och rör sig snabbare, varför de kan få leva i frid och ro. Bananflugornas lidande och död i fällor, slaskar och handflator kommer att åstadkomma trivsel och lägga en fulländad grund för att upprätta gemenskapen i världens bostäder.

Fotnot
Bananflugorna gökar för en större sak: genetiken och molekylärbiologin.

Tillägg
Taffel.se kallar dem slattflugor.

Uppdatering: Äpplena på Coop har skaffat husdjur. Komsi komsi.

Uppdatering igen
Pappa Brun rekommenderar denna fälla – med tillhörande pdf.

Share
25 kommentarer