Hoppa till innehåll

OS: En cool fjärdeplats, brottning och fula jeans (uppdat. x 2)

– Men vilken hemsk sport! utbrister den djefla mannen.

Så där fokuserad har jag inte varit en enda gång i mitt liv.

Vi sitter framför tv:n och äter andrafrukost, men sväljer tungt eftersom hjärtat verkar sitta i vägen för både mackor och te. Skeet heter sporten på engelska, lerduveskytte på svenska. Och där skjuter med fantastiskt fascinerande koncentration en Natalie Larsson. Ja, när simmarna simmar vilse och kommer sist i finalerna och brottningsdomarna har blivit galna och diskar Sverige, då sitter man plötsligt och kommenterar gevär och rosa moln. Nu är den djefla mannen inte pacifist eller skotträdd, utan bara fruktansvärt nervös för hur det ska gå.

När det visar sig att Natalie kommer fyra (tjoho ändå!), andas vi ut, skålar i ljummet te och koncentrerar oss på väsentligheter som kläder. För när alla andra har shorts med revärer, tröjor med flaggor och gympadojor med specialfunktioner, ser amerikanskan ut så här:

– Well, jag gick bara förbi här och tänkte att jag kunde svänga in och vara med lite.

När det gäller brottningen, är det så att Ara Abrahamian var bäst i sin semifinal (även med osvenska ögon), men domaren var galen och bestämde att Ara skulle diskas. Då blev Ara galen och nu vet man inte riktigt om han tänker dyka upp till bronsmatchen.

Tro’t eller ej, men trots att brottning i vissa ögonblick ser ut så här, är fysiken och tekniken mycket imponerande.

Uppdatering vid lunchtid
Ara Abrahamian brottade till sig ett brons. Men slet av sig medaljen mitt under prisutdelningen, slängde den på golvet och gick därifrån. Alla talar om domarskandal och är rent ut sagt urförbannade. Me like.

Uppdatering i kvällningen
Jag anser alltså att Aras protest under prisutdelningen var befogad, tuff, riktig och med pondus utförd. Av det lilla jag vet om brottning är dagens match en absurd historia där domaren inte var listig nog att fuska diskret. Dessutom ”slängde” Ara inte ifrån sig medaljen. Han snarare lade ner den … med värdighet. Gamle advokatbrottaren Pelle Svensson berättar i Aftonbladet vad som kan ligga bakom. (Maffiametoder och mutor.) Nu blir folk lite sura på Pelle och säger att han är en fegis som inte har sagt detta tidigare. Ah well, men det är ju bra om det kommer fram nu och inte om fyra, åtta eller tolv år.

I min fantasi har Aras handlande nu satt igång en jätteapparat – som inom gymnastiken och konståkningen för några år sedan – som kommer att revolutionera den idrott som heter brottning. Och som jag har gillat sedan en viss halvnelson 1977.

Share
Publicerat iBloggen

18 kommentarer

 1. Rob

  OS ja, har nog inte sett mer än en glimt av någon dam-match… (jobbar, toktränar och renoverar) men så råkade jag ramla in på denna ypperliga sida! Så nu är man uppdaterad på allt väsentligt. Tack.

 2. jag kan inte fatta hur en tävlingsgren kan ha en regel som säger att man inte får lämna in en protest efter matchen. ja, det stämmer. jag blev så j-a förbannad att jag sökte och hittade deras tävlingsreglemente. § 56 gäller protester. de får ej lämnas in efter matchens slut. hur sjutton skulle de ha kunnat lämna in den innan? protesten gäller ju det slutliga domslutet … jag bara frågar.
  bra gjort av ara att dyka upp vid priscermonin och sedan gå. jag förstår precis hur han känner sig.

 3. Medan denna dramatik utspelade sig satt vi i godan ro och såg på mångkampen i herrgymnastik.
  Även här var det dramatik. På grund av att det inte fanns någon svensk deltagare kunde vi ju dock ta det coolt.
  1. En stackars japan föll två ggr i SIN bästa gren.
  2. En annan japan trillade ner från ringarna – han kom slutligen fyra så han hade nog kunnat vinna om inte han haft denna fadäs.
  3. en tysk (Fabian Hambuechen) som är världsbäst i räck, som var hans sista gren, trillade också ner. Han hade snudd på silvermedaljen, kom slutligen 8!

 4. Jag såg också massa trillande gymnaster — de tappar liksom greppet. Minns inte att det var så förr, kan något ha förändrats? Är det såpa i talkbunkarna?

 5. Stackars, stackars Ara!

  Jag tycker han borde ha någon slags medalj bara för att han kom tillbaka till detta OS. För att han lyckades vinna bronsmatchen trots allt besätter vi medaljen med ädla stenar.

  Petra, visst är det upprörande! Och helt bisarrt!

 6. Jag lämnar min idag skrivna kommentar på ”Kanske det sämsta programmet någonsin” här också:
  Visst förtjänade Kattis ris efter sin intervju med Holm:

  – Har du någon flickvän?
  – Nä.
  – Vill du ha en flickvän?
  – Ja

  NÄR är denna intervju gjord?
  Undrade jag redan den 12te augusti men har först nu haft tid att kolla Stefans hemsida:
  Familj: Fru Anna och sonen Melwin (född i oktober 2004)
  Jag tänkte den 12te ångestfyllt: ”Han är väl inte skild?”,för sonen mindes jag bestämt.

 7. Nu blire basket i tv, men jag måste verkligen hålla med om det Petra skriver — fast jag hörde det inte själv. Stackas, stackars Ara.

  Nu har jag läst kommentarer på diverse ställen, och många är upprörda och kallar Ara bortskämd och gnällig. Hm.

  Jag tycker att det är fullständigt underbart med dessa starka känslor. Han har inte skadat någon, han har inte sårat någon, han har visat sina starka känslor på ett mycket effektivt och lugnt sätt. (Sedan är jag ju inte brottare, så om Ara förlorade rättvist får jag väl krypa till korset och pudla med svansen mellan benen.)

 8. Och jag läser som en kratta!

  ”Så där fokuserad har jag inte varit en enda gång i mitt liv.” läste jag att du hade varit så fokuserad en enda gång i ditt liv. Och då förstod jag ju att det var när du och bästisgrannen var och pangade i USA förra sommaren.

  Fast gevär och rosa moln är nog bara en kombination man kan använda i Uffes värld, han i Helge. Om det inte vore för knapsu med färgen på molnen …

 9. Nu säger Stefan Nystrand att han för att bli av med mjölksyran ”badade av” och vilade.

  Badar ni av? Hur gör man då?

 10. Bada av låter som skritta av. Att man efter ridpasset låter hästen gå på långa tyglar och få ner pulsen och kanske mjölksyra och sånt också och komma ner i varv innan man ställer in den i stallet istället.
  (Att hästen väl där går i spinn över att få mat är en Helt Annan Historia.)

 11. Ungdomsminne:
  När Frank Andersson ”stal” vår innebandyplan/konsertgolv på Borgen, Jakobsberg för att demonstrera Halvnelson, Smidjegrepp och Huvudkopplingar.

  Sen drack vi Trocadero och åt Hallonsnören. Vem är det som stör vårt hängande?

 12. En rolig sak: Varje deltagare hade en funktionär med en nationsskylt som följde med vid vid in- och utmarch.
  Och som den stackars flickan var tvungen att vimsa när Ara gick fram och tillbaka i semifinal och medaljutdelning. ”Ska jag följa eller vänta, var är han nu?”

 13. Bengt — jag såg också stackarn som vimsade. Kanske bad Ara henne om ursäkt sedan? (I min fantasi gjorde han i alla fall det.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.