Hoppa till innehåll

Etikett: brottning

OS: Jag måste älta lite om Ara (och basket) (lite uppdat.)

I vanliga fall brukar jag när ett ämne är färdigbloggat lämna det åt sitt kommentatorsöde. Inlägget får leva vidare i skymundan, liksom.

Men jag måste bara förklara lite, jag tror ju att det är min uppgift här på jorden – att förklara. (Därför kan jag ibland stå och förklara saker som verkligen inte behöver förklaras. Som att för en redan frälst lingvist berätta om SAOL:s fördelar.)

Ara Abrahamian brottades igår mot en italienare och en domare. Det är viktigt att man håller sig på mattan, vilket han i alla fall gjorde fram till medaljnedsläppet i mittcirkeln under prisceremonin. Men kolla här hur orättvist det var:

När italienaren ligger med halva kroppen utanför mattan, händer inget. När Ara har halva armen utanför, bestraffas han med diskvalificering.

Ser ni domaren? Han tyckte att Aras svallande känslor efter diskningen var hysteriskt roliga:

Naturligtvis berättar Ara inte roliga historier här.
(Klicka på bilden.)

I kommentatorsbåset ställer man sig frågande till att jag inte drösslar inlägg om basket här. Anledningen kan vara att vår tv är allergisk mot just basket. Eller om det är ett så snabbt spel att det digitala underverket inte hinner med.

Basketallergin yttrar sig i blåa skyltar med vita prickar och mystiska budskap med kortnummer.

 

Apropå orättvist. Kolla den muskeln och reflektera över att jag med mina spagettiarmar har korgen på samma höjd och straffkastlinjen på samma avstånd. Javisstja, dambollen väger ju runt 50 gram mindre. Tänkte inte på det.

För övrigt har handbollsdamerna vunnit en jämn match mot Tyskland medan fotbollsdamerna ska ta sig an ett enligt alla kännare överlägset Tyskland kl. 15. Lassi Med Lungorna har feber inför roddfinalen imorrn medan Stefan Nystrand är i final på 50 meter och Anna Lindberg (Ulrika Knapes dotter) är i semifinal. (Stefan Nystrands mamma heter Smiljana Nystrand, men om henne vet jag inget.)

Och i eftermiddag åker nog Carolina Klüft ut i trestegskvalet. (Hennes personliga rekord är 14,29 m, kvalgränsen 14,45 m.) Måtte jag ha fel.

Uppdatering 16:23
Vi är i final i dubbel med Aspelin och Johansson, som spelade som i Borgstora dar!

Uppdatering i kvällningen
Fotbollsdamerna åkte ut trots i kvarten trots förlängning eftersom världsmästarna Tyskland dundrade in 2–0. Och Klüftan trestegshoppade blott 13,97 m. Vad synd att jag hade rätt.

Glenn Strömberg har förresten fått väldigt buskiga ögonbryn.

Share
20 kommentarer

OS: En cool fjärdeplats, brottning och fula jeans (uppdat. x 2)

– Men vilken hemsk sport! utbrister den djefla mannen.

Så där fokuserad har jag inte varit en enda gång i mitt liv.

Vi sitter framför tv:n och äter andrafrukost, men sväljer tungt eftersom hjärtat verkar sitta i vägen för både mackor och te. Skeet heter sporten på engelska, lerduveskytte på svenska. Och där skjuter med fantastiskt fascinerande koncentration en Natalie Larsson. Ja, när simmarna simmar vilse och kommer sist i finalerna och brottningsdomarna har blivit galna och diskar Sverige, då sitter man plötsligt och kommenterar gevär och rosa moln. Nu är den djefla mannen inte pacifist eller skotträdd, utan bara fruktansvärt nervös för hur det ska gå.

När det visar sig att Natalie kommer fyra (tjoho ändå!), andas vi ut, skålar i ljummet te och koncentrerar oss på väsentligheter som kläder. För när alla andra har shorts med revärer, tröjor med flaggor och gympadojor med specialfunktioner, ser amerikanskan ut så här:

– Well, jag gick bara förbi här och tänkte att jag kunde svänga in och vara med lite.

När det gäller brottningen, är det så att Ara Abrahamian var bäst i sin semifinal (även med osvenska ögon), men domaren var galen och bestämde att Ara skulle diskas. Då blev Ara galen och nu vet man inte riktigt om han tänker dyka upp till bronsmatchen.

Tro’t eller ej, men trots att brottning i vissa ögonblick ser ut så här, är fysiken och tekniken mycket imponerande.

Uppdatering vid lunchtid
Ara Abrahamian brottade till sig ett brons. Men slet av sig medaljen mitt under prisutdelningen, slängde den på golvet och gick därifrån. Alla talar om domarskandal och är rent ut sagt urförbannade. Me like.

Uppdatering i kvällningen
Jag anser alltså att Aras protest under prisutdelningen var befogad, tuff, riktig och med pondus utförd. Av det lilla jag vet om brottning är dagens match en absurd historia där domaren inte var listig nog att fuska diskret. Dessutom ”slängde” Ara inte ifrån sig medaljen. Han snarare lade ner den … med värdighet. Gamle advokatbrottaren Pelle Svensson berättar i Aftonbladet vad som kan ligga bakom. (Maffiametoder och mutor.) Nu blir folk lite sura på Pelle och säger att han är en fegis som inte har sagt detta tidigare. Ah well, men det är ju bra om det kommer fram nu och inte om fyra, åtta eller tolv år.

I min fantasi har Aras handlande nu satt igång en jätteapparat – som inom gymnastiken och konståkningen för några år sedan – som kommer att revolutionera den idrott som heter brottning. Och som jag har gillat sedan en viss halvnelson 1977.

Share
18 kommentarer