Hoppa till innehåll

Etikett: brottning

OS: En cool fjärdeplats, brottning och fula jeans (uppdat. x 2)

– Men vilken hemsk sport! utbrister den djefla mannen.

Så där fokuserad har jag inte varit en enda gång i mitt liv.

Vi sitter framför tv:n och äter andrafrukost, men sväljer tungt eftersom hjärtat verkar sitta i vägen för både mackor och te. Skeet heter sporten på engelska, lerduveskytte på svenska. Och där skjuter med fantastiskt fascinerande koncentration en Natalie Larsson. Ja, när simmarna simmar vilse och kommer sist i finalerna och brottningsdomarna har blivit galna och diskar Sverige, då sitter man plötsligt och kommenterar gevär och rosa moln. Nu är den djefla mannen inte pacifist eller skotträdd, utan bara fruktansvärt nervös för hur det ska gå.

När det visar sig att Natalie kommer fyra (tjoho ändå!), andas vi ut, skålar i ljummet te och koncentrerar oss på väsentligheter som kläder. För när alla andra har shorts med revärer, tröjor med flaggor och gympadojor med specialfunktioner, ser amerikanskan ut så här:

– Well, jag gick bara förbi här och tänkte att jag kunde svänga in och vara med lite.

När det gäller brottningen, är det så att Ara Abrahamian var bäst i sin semifinal (även med osvenska ögon), men domaren var galen och bestämde att Ara skulle diskas. Då blev Ara galen och nu vet man inte riktigt om han tänker dyka upp till bronsmatchen.

Tro’t eller ej, men trots att brottning i vissa ögonblick ser ut så här, är fysiken och tekniken mycket imponerande.

Uppdatering vid lunchtid
Ara Abrahamian brottade till sig ett brons. Men slet av sig medaljen mitt under prisutdelningen, slängde den på golvet och gick därifrån. Alla talar om domarskandal och är rent ut sagt urförbannade. Me like.

Uppdatering i kvällningen
Jag anser alltså att Aras protest under prisutdelningen var befogad, tuff, riktig och med pondus utförd. Av det lilla jag vet om brottning är dagens match en absurd historia där domaren inte var listig nog att fuska diskret. Dessutom ”slängde” Ara inte ifrån sig medaljen. Han snarare lade ner den … med värdighet. Gamle advokatbrottaren Pelle Svensson berättar i Aftonbladet vad som kan ligga bakom. (Maffiametoder och mutor.) Nu blir folk lite sura på Pelle och säger att han är en fegis som inte har sagt detta tidigare. Ah well, men det är ju bra om det kommer fram nu och inte om fyra, åtta eller tolv år.

I min fantasi har Aras handlande nu satt igång en jätteapparat – som inom gymnastiken och konståkningen för några år sedan – som kommer att revolutionera den idrott som heter brottning. Och som jag har gillat sedan en viss halvnelson 1977.

Share
18 kommentarer