Hoppa till innehåll

Den stora bloggläsarvärvsveckan, del 6: genibloggare

(Det är ju alldeles för få som läser bloggar. Det här är sjätte dagen som vi raggar folk. Lär upp en ny bloggläsare!)

Hur var det nu med Mozart? Han var ett underbarn, glad och fnittrig, fattig och slösaktig och hostade ihjäl sig och begravdes slutligen medan det ösregnade.

Och han som gillade solrosor, skar sig lite i örat och målade av potatisätare – Vincent van Gogh? Han var så olycklig, men skrev av sig en massa ångest i brev till sin bror, åt ingenting och ändade till slut sitt liv på egen hand.

Men hur är det fatt med genierna, egentligen? Rachmaninov fick dåliga recensioner för sitt första verk och höll på att tappa greppet fullständigt (men repade sig), Nietzsche skrev att Gud var död, gjorde sig ovän med alla, kände att ingen förstod honom och blev galen, varefter han dog. Glenn Gould nynnade när han spelade trots att han blev tillsagd att vara tyst. Marie Curie varken åt eller sov och blev följaktligen deppig medan hon bar omkring på radioaktivt material i fickorna.

Så här kan vi ju inte ha det. Men vad står det i Wikipedia?

Ett geni har en kombination av låg latent hämning och högt IQ. Kombinationen låg latent hämning utan högt IQ gör att man blir galen, därför lever geniet med risken att bli galen om han stressar för mycket eller är med om en personlig kris.

Hu då. NE kanske har en soligare historia?

Geniet har [enligt] Kant en förmåga att skapa det för vilket inga bestämda regler kan ges och detta består i en harmonisk blandning av fyra förmågor: sensibilitet, omdöme, kreativitet och smak.

Se där. Dessutom var Einstein ett helt ok geni som visserligen hatade skolan, hade en ovanligt liten hjärna (som han dock inte blev retad för), liksom Jerry Lee Lewis gifte sig med sin kusin och drabbades av magsår, men det kan ju hända vem som helst. (Jag har haft två NE-relaterade magsår: 1993 och 1995.)

Vad jag vill med denna röriga och långa inledning är att få tillåtelse att – utan att dra ner dem i absint-träsk eller tvinga dem till kreativa kriser – kalla två av de svenska bloggarna geniala.

Jag menar embryo och han som ser likheter. (Jag låtsas nu inte om att upphovsmännens namn är kända eftersom jag vill att ni ska bli nyfikna och rusa åstad och kolla in dem.) Jag har förresten även funderat på forna tiders genier, och nu beslutat att Tove Jansson hade varit en genibloggare.

Jag vill vara ett lyckligt geni, ett geni utan hosta och depressioner och begravningar i regn med gråtande barn och ska nu försöka härma! Ja!

Fast ingen hyllade mig när jag efter senaste Bondrullen påtalade Daniel Craigs likhet med Jarl Kulle.
Ser ni inte? (Det är Kulle på bilden.)

Men här då? Detta spanade jag in redan 2005:

Bono och Robin Williams.

Nähe, inga ovationer för detta heller? (På riktiga lika-som-bär-plejs byter man plats på namnen, vilket min annars oorganiserade och komplett ickerationella hjärna alls inte gillar.)

Hade det inte varit lattjo om man hittade bilder där Robbie Williams och Robin Williams är lika? Ah, jag måste leta.

Letar.
Letar.
Letar fortfarande.

Det här blir man ju inte fet på. Bättre än så här blir det inte.

Robbie Williams och Robin Williams.

Det tar på krafterna att försöka vara genibloggare.

Del 7

Share
Publicerat iBloggen

20 kommentarer

 1. A L V A S - P A P P A !

  Du ÄR utan tvekan ett geni, ett bloggargeni. Det kanske du som sagt inte blir fet på men fetma är inte bra så det slutar ju lyckligt ändå – ett lycklig geni! Kan det bli bättre?

 2. Ja, Den Blyga, den aversionen kände jag också — och tog bort den otrevliga (anonyma) kommentaren.

  Det som inte syns, finns inte. I alla fall inte just nu. Och det otrevliga som skrivs på fyllan kl. 03:30 skapar ruelse och ånger. Den anonyme har nu besparats lite sådant.

  Den andra anonyma (alias, people, alias!) använder ett (positivt) ord som jag inte har hört sedan 1977: schnidig. Ibland konstrade vi till det och sade schnajdig! (Med emfas.)

 3. Ica

  Åh, herregud. Geniblogga. Du är ju hemsk såhär på lördagen. Jo, kuriren ringde igår. Jag skyllde massa på dig. Nåväl, nu ska jag väl ge mig in i detta.

 4. Arbetar genier hårdare än andra? Eller är det bara det där latenta som skiljer agnarna från genierna de få gånger man trots allt får sina snilleblixtar. Är det förresten skillnad på snille och geni? Jag har aldrig hört talas om någon geniblixt. Kanske genier mer står för det mullrande ljudet och snillen för den kortvariga ljusbågen i den åska som vi vanliga dödliga bara kan drömma om.

  Apropå blixtar, mitt eget två år gamla bidrag till lika som bär

  De genier jag helst skulle vilja se starta varsinn blogg är nog Hasse Alfredsson och den gamle rimmande nestorn Lennart Hellsing.

 5. Apropos Einstein minns jag denna anekdot – som ofta varit trösterik:

  Intervuaren frågar E. om det här med relativitetsteori är svårt.

  EINSTEIN svarar:
  ”Ja, ibland begriper jag det inte själv!”.

  Det är värst vad Du har långa wv idag:xlvdgvuz

 6. Jag är så lite geni att jag aldrig förstod vad den där anonyma menade med sin dumma kommentar när han virrade om olivolja eller vad det var. Jag skriver ”han” för det kändes så.
  wv: sxbdi är det du Lotten som väljer ut wv för att komplimanger för din kropp?

 7. Men vad nu, nu har ni byggt upp en hajp kring den otrevliga kommentaren så nu vill jag veta var där stod!

  Det kanske var jättebra material för psykoanalys?

 8. Ökenråttan

  Den Blyga frågade nånstans tidigare vad blogg månne kunde heta på franska. Det heter ”blog”, maskulinum, le blog, alltså. Och en som surfar på internet heter ”internaute” (jfr astronaut, va!). Genialt. Även internaute är maskulinum. Jag har dessa uppgifter från säkraste källa, nämligen franska ELLE.

 9. Nu kom hakke med en bra idé: vilka genier borde börja blogga? Döda som levande!

  Den Blyga: Hype heter det på engelska och så försvenskar man det till hajp, och när man hör fel och tror att det handlar om hajk, blir det jätteroliga missförstånd. (Har hänt.) Det betyder nämligen haussa, hetsa, marknadsföra.

  Ökenråttan: Läser man franska Elle i öknen? Wow, liksom!

 10. Tack ökenråtta!

  I Lottens bloggklassifieringsdiskussion (del3)
  blev jag villrådig
  MEN NU
  tack vare DIG kan jag deklarera

  Min blogg är en blog mixte!

 11. För övrigt ser man ju när man tittar på bilden på Bono varifrån Uno Svenningson hämtade sin melodifestivalinspiration.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.