Hoppa till innehåll

Facit till gårdagens fem fakta

Men först en bonusbild!

Hade de även styrelsemöten, de där tre?

Nåväl. Gårdagens gissningstävling ska nu få sitt facit.

Sammanfattning

När Broder Jakob en gång i en blå måne väl vågar kommentera, har han tokfel. Detta innebär att han just nu sitter och gapar, dödsimpad av mina bedrifter. Han trodde nämligen inte att jag hade bastat med Vasiljev.

Alva, Jenny & Martin, Christina, Kicki och Lady Stalker trodde inte på att jag hade pussat – eller kysst – Uffe Larsson, men som Emi helt korrekt påpekade: det handlade om en puss.

Mina symmetriopererade knän trodde inte Agneta, Anne-Maj, Bim, Översättarhelena (som garderade med att inte tro på Dallas heller), RS/CV/Chadie, Emi, Flinn, Ica, Ilyrm, Johanna, Lotta, Plastfarfar, Pumans dotter, Salt, Tiila, Ulrika Falk och Yvonne på. Bästisgrannen gissade IRL (sprang in genom dörren och vrålade ”knäna är fel, ro hit med en t-shirt”).

Alla hade däremot lagt märke till mina övningar med Tomas Pontén.

Att jag inte kom tvåa i Dallas trodde AB, Anna, Ullig-Bim (efter en hel stream-of-consciousness-kommentar), Siv (som har helt rätt i att man inte är klok om man springer 3 200 meter) Studiomannen (som helt korrekt konstaterar att jag har 18 meter kvar att springa), Elisabet och Susanne (som båda två mycket trevligt trodde att jag vann) samt Erika.

Sanningen

Nyårsaftonen 1982 tillbringade jag med en miljard basketspelare på Esso Motorhotell i Luleå. Det gjorde även det sovjetiska landslaget i ishockey. Vi dansade och de pratade ryska. Hockeylirarna var förvånansvärt små, de flesta. (Eller så var det vi som var stora.) Efter tolvlaget började vi på ungdomars vis springa omkring och undersöka de ack så spännande hotellkorridorerna. Jag, som ju alltid har varit en synnerligen skötsam person, ville inte väcka några arga hotellgäster utan drog med mig ett par kompisar till källarvalven … där det fanns en eller flera bastur. (Kul plural, ja.) Jag öppnade en bastu och klev in. Ah. Nakna, svettiga, små män.

Eftersom jag var klädd i en blå, puffärmad volangblus och en svart, slitsad sammetskjol, stod jag inte ut i mer än ett par minuter. Men vi hann konstatera att vi ju nyss sågs uppe på dansgolvet, att de bastade för att de hade ont i ljumskarna och att Sverige ovanliga tjejer har. Jag hade ju kunnat säga att jag även har bastat även med Fetisov, Kasatonov, Krutov, Makarov och Tretjak, men Vasiljev var den ende jag med säkerhet kände igen i bara mässingen. (Fast det var ju i ansiktet jag kände igen honom.)

Jag har bott i Täby, gått i Tibbleskolan och där spelat teater. Studiebesök gjordes på Ananasteatern (osäker på namnet) i Näsby Park, där Uffe Larsson satte upp något. Efter föreställningen tackade jag för besöket genom att pussa honom på kinden. Förmodligen trodde jag att han då skulle upptäcka mig. Men nej.

Den 3 oktober 1982 fick jag ont i vänster knä. Den 3 november 1982 fick jag ont i höger knä. Idag – 24,5 år senare – efter magnetterapi, vila, sjukgymnastik, ultraljud, vila, akupunktur, massage, vila, 75 kg anti-inflammatorisk medicin och en titthålsoperation (artroskopi), är läkarna och jag helt överens om att jag egentligen inte har ont i knäna och att det faktiskt bara är att ignorera dem. Och spela så mycket basket det bara går innan de helt lägger av.

Våren 1984 gjorde jag första provet till Scenskolan i Stockholm. Jag var totalt bedrövlig i en scen ur en Dario Fo-pjäs. Min teaterlärares man hade nämligen avlidit och när hon efter det sjukskrevs, vågade jag inte be någon annan om hjälp. Jag visste ingenting, inte ens att jag inte skulle få ha en medspelare med mig på scenen … En av domarna var alltså Tomas Pontén, som samtidigt spelade i Kung Lear på Dramaten – som jag såg åtta gånger den terminen. Jag darrade som en aladåb och försökte inte fler gånger. (Mes!)

När jag gick ett år på high school i Dallas, fick jag när det inte var basketsäsong istället vara med i friidrottslaget. Att idrotta utan bollar är ett djävulens påfund, men eftersom man är så vansinigt cool när man ligger på innerplan, stod jag ut. Säsongen avslutades med ett skolmästerskap (inte ett stadsmästerskap, vilket Erika mycket riktigt påpekade) där jag sprang 2 miles och kom tvåa – säkert 100 meter efter den som vann. Basketspelare – och jag i synnerhet – är sällan snabba.

På bilden är det jag i tänkarmössan.

Alla som gissade rätt får en Die hard, liksom – mejla bara er adress till mig. Anne-Maj har redan boken, så hennes pris tilldelas istället Erika eftersom hon ju hittade ett fel i Dallas-historien. De som kommer på särskilt goda anledningar till att de är värda en bok, kan få en de också.

Share
Publicerat iBloggen

38 kommentarer

 1. Hörröduru, jag gissade också fel på Dallas, ska inte det räknas va?!

  Apropå knäna: min dotter fick en ont-i-knäna-diagnos av Ortopediska huset för fem år sen: att det inte fanns något att göra åt det. För en månad sen gick hon till en annan doktor och fick hålfotsinlägg. Hon är redan bättre, och har alltså haft ont i fem år helt i onödan. Sinnessjukt.

  Jag har också svarat, du gissade också fel (fast smickrande, tack!)

 2. Att låta bli att gissa när det är en så omöjlig uppgift är väl en anledning lika god som någon annan till att erhålla dina kåserier.

  Usch det blev en lång och konstig mening!

 3. hm.. konpirationstanke: Lotten vill ha allas våra adresser för ett syfte. Därför gör hon tävlingar stup o kvarten och låter olika personer vinna var gång. Men vilket är syftet? ”Den stora Sverigeresan sommaren 2007”? Det vore festligt!

 4. Helt korrekt, Erika. Man skulle kunna tro at jag håller på att göra en spamlista inför ett jättereklamutskick och att jag kommer att sabotera för er såpass att ni måste nixa mig för att slippa undan och våga tömma brevlådan utan attacker.

  Men nej. Jag är bara dum i huvudet.

  Jag GER bort t-shirtar och böcker utan att ta betalt ens för portot. Denna kamp ner i fattigdom präglar hela min släkt, som sägs ha varit förmögen på 1700-talet. Ibland talar vi om enstaka grenar på släktträdet som ”det var han som var rik” och alla oooo:ar och aaahaa:ar och tittar förvånat på varandra.

 5. Anonymous

  Ja ja, man kan ju inte vinna jämt. Det var kul att läsa om dina strapatser iaf. 🙂

 6. Vad roligt att Anne-Maj redan hade boken så jag fick den!
  Och Lotten: Man är inte dum i huvudet för att man ger bort saker. Tvärt om väldigt snäll. Och det är ju en bra egenskap. Så, kom igen ge ge ge ge ge! 🙂

 7. Jag ser framför mej hur jag blir ett levande monument i min stad. Jag kommer posera i hemlisbloggart-shirt hållande en bok om hur svårt det är att dö, någonstans på stans största torg.
  Och jag kommer utbyta hemlighetsfulla blickar med en hemlig orden som kännetecknas av att medlemmarna bär plommonstop och dribblar sig fram i tillvaron.

  Har Lottens Landmärken nått din stad ännu? Kanske dags att göra nåt åt det då. Sanna mina ord.

 8. Bim

  Glömde du inte mig? För vi var nog två BIM som gissade va´!? Jag gissade att trean, knäna, var fel. Hade inte jag rätt då?

 9. Va? Finns det TVÅ Bim? Kan man inte döpa om en av er till Klas? Eller Rosa? Eller … *kollar* … eller Ulliga-Bim?

  Jag ska skriva in en till Bim!

 10. Siv

  ÄSCH! Jag kommer aldrig att gissa rätt på något i hela världen.

  Jag sprang ett 800-meterslopp under en svag stund i högstadiet. Idiotiskt. Och visst har jag spelat basket, men bäst var jag på volleyboll där min ringa längd kunde kompenseras med teknik och envishet på lite enklare vis. Små bollar (som hanteras med klubba) också jagats, fast oftast stod jag i mål (tonårsidioti nr två – hur kan man ställa sig i ett bandymål frivilligt?) utan klubba.

  Att jaga bollar med fötterna har jag däremot ALDRIG blivit sugen på.

 11. siv

  Förresten – vice man, är det kanske nån form av samlingstitel för alla är som inte är alfahannar? Får förste vice man kliva upp och betäcka alla haremstikarna när den normala alfahannen för tillfället är indisponibel, tro?

  Huääää. Tanken svindlar. Jag får bilder i huvudet (kopplade till ett vissts företags VD) som jag INTE vill ha.

 12. Anonymous

  Anna:Du får mig att tänka på en episod ur min utbildning till Eskulap:
  Barnläkarprofessor Sture Siwe hade mycket att förmedla:
  Han inledde en föreläsning så här:

  VILKEN är den viktigaste frågan när JAG blir sjuk?
  Konstpaus(lång)Han tittar ut genom fönstret….
  Vänder sig plötsligt mot auditoriet:
  Jo VILKEN DOKTOR skall jag söka.

  Paus igen…
  Plötslig replik:

  ” Skulle Ni kunna tänka Er att söka var och en av Era kurskamrater!

 13. Anonymous

  Jag har vunnit en Webb-bok av din d****a make. Han har fått adressen som du kan skicka din Die Hard-bok till.

  Jag är hedrad efter alla snöpliga julkalendergissningar. Glöm inte att signera boken för avskickandet.

 14. Ica

  Tjoooho! Jag och Johanna funderade med ett tag på hur man kunde ha stadsmästerskap bara ”sådär” i Dallas. Men, ja, jag har ju med boken. Ska se vilken t-shirt jag inte har. Hihi. Johanna undrar förresten om hon kan få köpa en Språk-Polis.

 15. Ica

  …Och sen ett straff på detta dessutom. Haha, du vet inte vem du erbjuder det till. Det måste jag ha betänketid på.

 16. Tack för informationen om alla intressanta sanningar (och lögnen).

  Att du bott i Täby borde jag väl ha vetat … men jag får skylla på att jag inte känt dig SÅ länge än …

  Sen vill jag passa på och tacka alla nya besökare som hittade till min blogg! Jag har varit dålig på att uppdatera den, men ska försöka bättre mig!

  Dessutom strular min blogg ofta, dvs jag skriver en artikel och så kommer det en ruta där det står ”Icke tillåten åtgärd. Du är inte inloggad”, fast jag ÄR inloggad … Sånt gör mig arg. Det gäller att spara alla artiklar i Word (eller på annat lämpligt ställe) alltså!

  Jag hann tyvärr inte gissa på alla andras bloggar: Här hemma har nämligen Sjuåringen blivit Åttaåringen, så det har tagit lite tid i anspråk. Men jag besöker er inom kort ändå!

 17. Nejnej, alla bittra små skrothögar: ni ska ju berätta varför ni ÄNDÅ ska ha en bok skickad till er, inte beklaga er!

 18. Jag har tre böcker redan, en signerad och två osignerade. Har fem t-shirts varav en på mig just nu och ska bära den med stolthet på jobbet idag (”Många av mina bästa vänner är bloggar”). Dock vill jag ha den nya! Den jag fick (skäms på mig) försvann i matt-kuvert-porto-adresstapp-stess-vevan. Får skylla mig själv men det är beklagligt..

 19. ab

  PS Hur gammal är du, Lotten? Om du har gått i Tibbleskolan kan du ha varit skolkamrat med mina ungar.

 20. AB: Dina tvillingar och jag är årsbarn, men jag gick med dem som var ett år yngre eftersom jag hade varit i USA i ett år.
  Nu ska jag leta fram fotokatalogen! (Hette de ”Bryn”?)

  Och inte vann du, inte! Men jag skickar böcker till alla som berättar hur boken kommer att hamna på piedestalen inne på toa eller något annat fint ställe.

 21. Tvillingmamma C

  Ville inget annat än tacka för boktipset.
  Bok beställd och jag hoppas att bara det ska göra att vi inte får löss!

 22. ab

  Men vad tusan var det som var rätt, då…? Dvs fel?? Var det inte en trickfråga med springet där?

 23. Nejnej, jaha, jaaa … om man tänker sååååå. Det var knäna som var fel. Tvåa i Dallas kom jag ju, även om 2 miles inte är 3 200 meter och skolmästerskap inte är samma som stadsdito.

  Nej, nu har du sannerligen gjort dig förtjänt av en bok!

  Ro hit med adresserna, alla ni andra som svarade femman!

 24. Lotta

  Så jag har vunnit en bok, hurra hurra hurra! Tror jag, det var lite luddigt, det hela…. Och adressen skall jag genast maila dig – om det hemliga syftet är en sverigeturné är du välkommen, bara du inte tror att jag som arkitekt har ett fancy hus -det är visserigen ganska fint, men gammalt och med ruttnade fönster, knakande golv och möss i köksskåpen.

 25. Jag har också gått i Tibble gymnasium samt spelat en massa teater i Täby!!! 🙂 Men inga Uffe-pussar dock, de klarade jag mig bra utan. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.