Hoppa till innehåll

Etikett: frustration

Att gå på bostadsmäklarnas visningar

Sedan nästan tio år går jag på hus- och lägenhetsvisningar åt kompisar och släktingar.

Det gör jag dels för att jag är så vansinnigt road av att folk ska flytta till min närhet att jag liksom inte kan låta bli, dels för att det är roligt att komma in i fantastiska hus med brutet tak och finurliga inredningslösningar.

Hm.

Men … nu är det inte lika kul längre. Det är hemskt!

Visningarna varar blott en halvtimme, sedan rusar mäklaren iväg till nästa visning med sin lilla skylt under armen. Och under denna halvtimme handlar det väldigt lite om fysisk distansering. Redan före corona kändes det lite väl tajt i de smala trapporna och den lilla tvättstugan.

Inredningsdetalj som andas kvalitet och estetik.

Det är alltid trångt som på en 50-årsfest redan i entrén, och ibland tar de blåa tossorna slut så att de presumtiva husköparna måste ta av sig skorna och klafsa omkring på parkettgolvet med tåbiran skvättande.

Jag är förstås väluppfostrad och diskret och tar massa bilder med klickljudet avstängt. Som vore jag James Bond on a secret mission.

“Måla snabbt nu, visningen börjar om en timme!”

Andra kommer i flock, knackar i väggarna och skriker att DEN HÄR ÄR BÄRANDE och HOPPLÖS BETONG samt HÄR SÄTTER VI IN ETT VALV! (Tror jag. Det är inte alltid jag förstår vad som skriks.)

En lampknapp nästan osynligt placerad i dörrfodret.

I och med att det alltid är så många på visningarna, hinner mäklaren inte småprata – vilket väl är mäklarnas superkraft annars. Så här låter det:

– VARFÖR SÄLJS HUSET?
– Ägarna har flyttat till sin sommarstuga.
– Skumt! Varför det?
– … knack-knack-knack …
– KAN JAG FÅ SE PÅ KRYPGRUNDEN?
– Javisst, men jag hinner inte n…
– … knack-knack-knack …
– HALLÅ! DET ÄR SANKMARK HÄR MITT PÅ GRÄSMATTAN!
– Nämen det tror jag inte, det är en grop efter ett träd som fä…
– MÖÖÖÖGEL. *sniff sniff* JAG KÄNNER EN KLAR OCH TYDLIG MÖGELDOFT.
– Husets besiktningsprotokoll finns i köket.
– … knack-knack-knack …

Dyrt kök med hörnkrock.

Men det hemskaste är att det finns så rysligt mycket som avgörs i hemlighet och i lönndom. Igår krånglade jag med tossorna i hallen medan min djefla man rusade rakt genom huset och ut i trädgården i strumplästen eftersom han verkligen inte står ut med knackandet och skrikandet. Då hörde jag hur mäklaren av en kvinna fick ett bud. (Att jag hörde det beror på att kvinnan viskade, och sånt som viskas hörs ju hur tydligt som helst.)

– Ja hoho. Vi vill lägga ett bud. Nu. Ett dolt bud. Femtitusen under.

Under vaddå? Bordet? Hallå, etiken, reglerna, lagarna och vad tusan är det här för maffiafasoner? tänkte jag och stukade tummen på den blåa tossan.

– Ja … alltså under utgångsbudet? sa mäklaren.
– Ja. Men dolt.
– Det ska alltså inte synas att ni har lagt ett bud.
– Precis.
– Då ordnar jag det på kontoret i morgon.

Källa: SVT.

Där lärde jag mig nåt nytt. Dessutom försvinner många hus från nätet och det enda man får veta är: ”borttagen före visning”. Då har någon hostat upp pengarna snabbt, lätt och över utgångsbudet så att säljarna lättade tackar sin lyckliga stjärna för att de slipper ha knackande, skrikande, tossklädda spekulanter i huset som fotograferar kleggiga trösklar, kvarglömd maskeringstejp och halva golvlister.

Klegg.
Tejp.
Golvlist.

Tar jag då blott fula bilder på misslyckanden? Nejdå, men jag vill ju inte visa upp alla med skräp fyllda bastur, alla mystiska armaturer och på legobitar upp-pallade kylskåp. Men sånt här skulle jag kunna sälja mina barn för att ha i mitt eget hus:

Lycka!
Förmögenhet!

Gårdagens visning led mot slutet av sin halvtimme och jag kom på att min djefla man inte hade synts till sedan han galopperade ut i trädgården. Jag gick ut på gatan, och si. Där låg han.

Komplett slut med husfoldern bredvid sig.

 

Share
32 kommentarer

En coronafri dag i mars 2020?

IDAG SKA JAG INTE NÄMNA CORONAVIRUSET!

Tänkte jag som en idiot. För hur reagerar jag själv över saker som inte är corona-relaterade? Jo: ”Vilken sten lever den där under?” Så här håller jag på:

Reklam för skor:

– Vem tusan behöver nya skor? NÄ!

Mejl om hur de inställda fopollssändningarna ersätts av sportkommentatorer som initierat diskuterar vilken påverkan corona har på idrotten:

– Foul! Frispark! Offside! Straff! UT!

Telefonsamtal från mäklare som talar om att vårt bostadsområde är synnerligen hett och som undrar om vi planerar att sälja:

– Va? Vaaa? Va, förlåt, va? NU?

Jag jobbar vidare vid datorn och redigerar just nu en barnbok om DNA, där barnen ska göra experiment med hjälp av en viktig ingrediens: handsprit. Oh, the irony.

Min arbetsplats sedan 20 år. Men jag har inte världens äldsta yrke.

Sedan dricker jag en miljard pottor te, går på basketbollpromenader och motionscyklar samt styrketränar i källaren.

Inte helt lyckad bild, där både jag och spanjoren (som har fixat gymmet mitt i röran!) är jähättetrötta och megasvettiga.

Och så gick jag till tandläkaren. Som var inpackad i tre lager skydd och dubbla visir och som nästan höll två meters avstånd fastän hon hade händerna i min mun. Jag stirrade upp i taket, där det brukar sitta tecknade serier – bl.a. en fullkomligt intetsägande Laban. Liksom:

Men vad var Laban utbytt till? Jo:

Ett coronavirus! Tak-attak!

 

Jag blev med beröm godkänd. Noll hål. (Har aldrig lagat tänderna. Yeah. Heja fluortanten!)

Men så var det dags för den årliga bilångesten. Däckbyte. Ryys.

Det finns så mycket som kan bli fel. När man byter däck i juni, t.ex., får man skäll för att det är juni. Som om jag kunde påverka det. Och när man byter däck på hösten får man skäll för att sommardäcken ju är blankslitna. Och när man byter däck på våren får man höra att de är obalanserade och att det är pyspunka dääääär vid fälgen. Men i år fick jag nytt skäll.

– Det här hjulet sitter bakfram på fälgen. Det är påsatt på fel håll. Baklänges. Det är inte bra. Inte alls bra. Har du gjort det här? Inte bra,

Jag kunde bara slå ut med händerna och berätta vilken bedrövlig bilköpare jag ju är och öppna motorhuven och tillsammans med däckbytarna skratta åt den pyttelilla motorn som sitter i den annars rätt normala Volvon. Som lyser som en julgran på instrumentpanelen eftersom den helt felaktigt tror att olja, kylarvätska och spolarvätska är slut samtidigt som den (helt korrekt) påtalar med en ilsken lampa att bakluckan är öppen. (För den går inte att stänga helt. Nånsin.)

Men jag har gjort ett fornfynd i kylskåpet! Vad får jag för den här på svarta marknaden?

”09 OKT”
Share
38 kommentarer