Hoppa till innehåll

När söstra mi fick sin covidvaccinspruta

Lillasyster Orangeluvan fick igår sin första covidvaccinspruta, vilket för en sju år äldre storasyster som jag – i ett annat landsting (region) – känns bra.

– Ja, du är ju så himla gammal, så det är klart att du ska vaccineras.

Säger jag och försöker intensivt få tid till en spruta jag också. Meeeen: i brist på mina upplevelser, ska ni få ta del av hennes!

Orangeluvan tog på sig vaccinlämpliga kläder, keps, munskydd och ett glatt humör och cyklade iväg till den flyghangar eller militärbarack som stockholmarna har fyllt med sprutor. (I Eskilstuna, där det inte funkar alls ett enda dugg, skulle en enda liten mottagning sköta det. Det gick självklart åt pepparn.)

”Kön ringlar. Det är som ur en sci fi-film!”

Först stod alla i kö. Sedan satt de i kö – man ska sitta på en stol före vaccinationen för att få ner pulsen. Får man sitta i jägavila-ställning?

– Vilken puls? sa Orangeluvan i sina igenimmade glasögon.

– Hur gick det, hur var det, hur mår du, har du tagit bilder på SPRUTAN? tjoade jag.
– Jag har ingen simultankapacitet och var tvungen att koncentrera mig på att vaccineras och kunde inte fota själva akten, sa Orangeluvan lugnt.

Och vi ska vara släkt? Pffft. Men så fick jag en utförlig redogörelse ändå – en hel dialog via sms!

Vaccinatören var enligt Orangeluvan ”en mycket stockholmstypisk man med grånande skägg och mikrobryggt öl samt sju surdegsodlingar i kylen”.

– Hej! Jag immar igen. Är det här jag ska sitta? sa Orangeluvan till honom.
– Jajamän. Testa att tejpa munskyddet under glasögonen som jag gör, sa vaccinatören.
– Aha! Fiffigt! Men det beror nog på att jag har ett sånt snyggt men odugligt munskydd: det blir extra varmt.
– Jag ser det. Det är mycket snyggt.
– Jag vet. Ditt är jättefult.
– Jo, jag vet.

Orangeluvan tänkte att hon hade gått lite för långt, och försökte låtsas vara normal.

– Nej, jag klagar inte. Jag är tacksam över att få vara här, sa hon.
– Har du legitimation? svarade vaccinatören, nu helt normal han också.
– Javisst!
– Är du vänster- eller högerhänt, allvarligt allergisk, har spetälska eller sex tår på ena foten? sa vaccinatören.
– Höger och nej på resten, sa Orangeluvan, mycket nöjd över att vaccinatörens normala persona for all världens väg.
– Bra. Då tar vi vaccinet i vänster arm. Du får Pfizer och bla bla bla ömhet bla bla, fortsätt hålla avstånd.

Orangeluvan berättar:

”Jag funderade på att fråga om orsaken till att den tas på armen som man inte är -hänt på, är att den vaccinerade armen ibland lossnar och trillar av, men var inte säker på om vi hade den relationen efter två minuters bekantskap.”

Sprutan gavs utan att Orangeluvan kände någonting alls.

– Hur har du haft det idag? frågade hon honom.
– Ja, när jag tackade ja kändes det bra, då var det snö ute. Nu känns det ganska jobbigt, svarade vaccinatören.
– Aa. I sommarvärme, med plastförkläde och så, sa Orangeluvan och tittade på vaccinatörens munskydd, visir och stora skägg.
– Precis.
– Jag tycker du var väldigt bra på min vaccination.
– Tack, du med! Trevlig helg!

Därefter förpassades Orangeluvan till science fictionavdelningen igen, där hon i 15 minuter skulle sitta och spela cello eller nåt.


För det gjorde faktiskt Yo-Yo Ma när han hade fått sin första spruta. (Lyssning rekommenderas varmt.)

När det hela var avklarat cyklade Orangeluvan välbehållen hem igen med ett ovanligt stort plåster. Brukar man inte få ett sånt där litet beigefärgat som trillar av efter tio minuter?

”Jag känner just nu en metallisk smak i munnen och det ilar i en tand.”

Några timmar senare var Orangeluvan och plåstret på helt andra äventyr. Jag frågade hur det kändes.

– Vänsterarmen har inte lossnat, men min enorma axelmuskel ömmar lite. Ingen metallsmak eller något annat i övrigt!

Nu ska vi bara se om mikrochippet som Bill Gates ju har lagt i alla sprutor påverkar Orangeluvan framledes. Eller var det kanske Joe Biden som la i nervgift?

 

Share
Publicerat iBloggen

25 kommentarer

 1. OT redan från början:

  Svante Thuresson ur tiden. Det glesnar bland såna som alltid har funnits.

 2. T: Jag gled in på ett bananskal i en, så när som på en vaccinväntande person, tom vårdcentrals väntrum. När den väntande var avklarad var det bara jag och vaccinatören kvar, en pensionerad läkare som kallats in. Han var tydligen glad att jag kom och svarade på alla mina frågor och tog fram papper och penna och höll en förtjusande föreläsning och ritade fina staplar och kurvor. Såatte … är det nåt ni undrar är det bara att fråga mig!

  Och inte behövde jag sitta i korridoren en kvart efter sprutan (som inte kändes alls!), för den kvarten hade redan passerat med god marginal.

 3. Jag fick första sprutan för ett par veckor sedan och väntar ivrigt på Allvarliga Biverkningar, typ att en extra arm växer ut eller så – men tyvärr. Inget än. Jag återkommer om jag får extra kroppsdelar som biverkning!
  Annars så blev jag akut dement bara några minuter efter sprutan, då jag försökte övertyga kollegor om att vi redan var i slutet av maj (istället för april), men det visade sig att jag lämnat almanackan öppen på fel månad.

 4. Agneta uti Lund

  Jag är helt klar med min vaccination sedan en dryg vecka. Har en minuts gångväg till min vårdcentral och inget speciellt inträffade på vägen dit eller hem. Andra sprutan gav förhöjd feber en dag efteråt och lite ömhet i armen. Då fick jag en sovdag. Vaccineringen gör att jag om en vecka vågar ta tåget från Lund till Stockholm för att hälsa på en av sönerna och hans familj.

 5. Cecilia i Houston

  Är det inte massvaccinering vid Parken Zoo i Eskilstuna? Det var där min mamma (som bor i Mariefred) fick sina doser. Hon blev erbjuden att byta till Strängnäs för dos 2 men tyckte att det gick bra att ta sig till Etuna igen. Hon sa att det gick med ett himla schvung. Min pappa däremot fick sina på vårdcentralen i Mariefred någon månad innan.

  Själv undrar jag mest när rekommendationen att sätta sig i karantän i 7 dagar (med två tester inom 5 dagar) efter att man ankommit från utlandet ska upphöra för vaccinerade personer. Skulle vilja besöka föräldrarna snart för det var två år sedan jag träffade mamma och mer än så sedan jag träffade pappa… jag skulle åkt i början på april förra året.

 6. Cecilia i Houston:
  Fast 1–3 har skötts av regionen (landstinget är ett så mycket tydligare ord, men så heter det inte längre) på ”Pingvinen” på Parken Zoo. Men från och med i tisdags skulle ett privat bolag ta över från fas 4. På en enda liten pytteklinik.

  Efter fyra timmars totalkaos i tidsbeställningen sa regionen i tre av Sörmlands kommuner att ”nä, hallå, nu tar vi över det här”, och så fick den privata aktören smäll på fingrarna.

  Men … nu har jag fått tid den 21 maj. Hos den privata aktören.

 7. Ökenråttan

  Direktrapport från Råttboet: Här tittar man ut genom sina fönster och ser vår lilla gata fyllas av demonstranter, poliser till häst och polisbilar. Vi trodde det var protester mot Israel; vi hade tidigare promenerat förbi Israels ambassad. Den var inringad av polistejp, bevakningskamera hade satts upp och det vimlade av polisbilar. Men det här var genierna som demonstrerar mot pandemin! Nu har dom skingrats.

 8. Birgitta Heimann

  I mitt Eskilstuna fungerar det utmärkt. Snabbt in på 1177 och boka. Väl på plats flöt allt på utan problem. Varsågod sprita händerna, varsågod tag ett munskydd , vis leg. , full i dina uppgifter, vilken arm ska vi sticka i, klartgå och vila 15 minuter.

 9. Bigge! (Asså Birgitta dårå! Basketkompis!)

  Jag fick krångla JÄTTEMYCKET innan jag fick en tid – tio dagar senare var första ledig. Olle (DDM) har fortfarande inte lyckats boka tid trots att han har försökt sedan i tisdags.

  Nu ska jag se om jag kan klura ut varför det är så olika.

 10. Efter en snabbkoll: nope, inga tider i Eskilstuna lediga förrän i juni – och de läggs inte ut förrän senare. Ett stort mysterium är vad det är!

 11. Ninja i Klockrike

  Ör, hällde ni inte ut en hink skurvatten i alla fall över dessa kunskapsresistenta smitthärdar?
  NÅGOT nöjsamt måste man väl få ha??

 12. Ökenråttan

  Ninja, vi hade inget skurvatten till hands. Vi har inte städat på den dag jag minns. Dammet far omkring på golven och det knastrar av grus på hallgolvet och vad som finns under matbordet kunde räcka till att föda upp en hel liten musfamilj. Sorglig interiör. Men sann.

 13. Ninja i Klockrike

  Men då hade ni ju bara kunnat sopa ihop rotet, spreja lite lätt och sen skrida till handling. Sånt där patrask ska ha vad de tål.
  Kola hade kunnat kuta runt och välta hela klabbet. Hon är bra på att välta folk, Och kuta.

 14. Ninja i Klockrike

  Den artikeln är mig mycket kär!
  Det utomordentligt goda råd som den ihärdige läsaren får sig till livs harj ag praktiserat i drygt trettio år och kan därför gå i god för att det är väl beprövat och funnet ytterst verksamt.

 15. Ökenråttan

  Lite senare kom det ett annat gäng demonstranter nere i allén, med ett annat fokus. Här i våra tråkiga, sömniga kvarter, vilket liv.
  Dina, hur är det nere hos dej? Får du ordning på bastun?

 16. Dina

  Jag har blivit farmor så vem bryr sig om annat?

  Däcket som skall vara under bastun börjar ta form.
  Själva bastun kanske får vänta lite för först skall jag bara … måla ena husväggen som kommer bli skymd av bastun, skyffla lite betong och sprida lite jord, samt plantera gräsmatta så det blir fint när det blir dags att fira Nettas ankomst. Allt skall vara klart om ca en månad. Jag hinner. Iaf så länge det inte blir oroligheter norrifrån med.

  Och apropå farmödrar som kramas. Netta får nog dras med en kramandes en men jag brukar faktiskt fråga barn innan jag gör’t. De är ju personer de med.

 17. Ninja i Klockrike

  Hjärtliga gratulationer till den nyblivna farmodern!!

  Det är ett av de bästa sätten att skydda barn från övergrepp, det där med att fråga dem innan man kramas. De lär sig att det är de som bestämmer om sin kropp.
  Min mor frågade barnbarnen om de ville ha en kram som hon hade åt dem. Svårare än så är det inte.

 18. Och jag knackar och knackar på landstingets stora port (vägrar använda R-ordet) men ingen kommer och öppnar. Stick stack stut, när skall detta få sitt slut?

 19. Hoo-hoo?

  Nu ska vi packa in x antal lådor husgeråd, lakan, böcker etc i bilen och dra till stugan. Stannar en natt, eller kanske två nätter.

 20. Hoho! Hoppas nystarten på stuglivet känns bra!

  (Här i Eskilstuna är i helt fokuserade på buset som tände på och brände upp 20 bilar i söndags kväll.)

 21. Brid

  Hörde nåt om bilbränderna. Det var dumt gjort.

  (Polisen härstädes meddelade en gång i världen, på förekommen anledning, att det är tillåtet att slå sönder sin egen bil. Att sätta eld på den torde dock inte vara tillåtet, på grund av det där med framkallande av fara för annan. )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.