Hoppa till innehåll

Helrenovering pågår …

Helrenovering … av mig själv, dårå. Tänk om jag bara kunde sprutlackera nudelfrisyren eller sätta på nya lister under ögonen och piffa upp med nya krukväxter runt halsen eller nåt sånt. Men nej, här tas det i med hårdhandskarna. Jag

 • deltar i nåt som heter ”Joint Academy” som ska träna upp och fixa det trasiga vänsterknät (fan tro’t)
 • har en app som heter ”Curable” som ska få mig att koppla bort smärtan i det trasiga vänsterknät (fan tro’t)
 • får laserbehandling på den högra hälsenan som är svullen som en falukorv för att jag kompenserar för det trasiga vänsterknät (faan)
 • fick idag första vaccinsprutan så att jag … hm, den har underligt nog inget att göra med det trasiga vänsterknät.

Kommer så här långt tänkte jag berätta kort om hur oerhört krångligt det var att få sprutan. Vad kan man jämföra med?

 1. Att fixa pass och köpa en tågbiljett samt resecheckar 1978 var svårt, för det inbegrep passfoto inne på Domus, biljett på stationen och jättelång kö på banken.
 2. Att köpa vin 1984 var också lite krångligt, för då stod man i kö och rabblade namnet på en flaska som nån annan hade rekommenderat [laaaan-gue-dock, laaaan-gue-dock].
 3. Att beställa taxi var också krångligt eftersom telefonkön alltid var löjligt lång.
 4. Att framkalla foton var ganska krångligt ända till 1999.

Men som att beställa tid för vaccin 2021 var det inte. Den 11 maj fick vi här i Sörmland beställa tid från kl 08:00 hos ett privat företag som hette Vaccina på Kungsgatan. Jag var ute i god tid och letade mig tokig efter en lämplig länk till en lämplig sida nånstans via 1177, vilket var helt fel. Med 25 öppna flikar på datorn lyckades jag till slut boka genom att googla ”vaccin kungsgatan” – redan klockan 07:45, fastän bokningen inte öppnade förrän kl 08. Well.

Sedan kraschade tidsbokningen så brutalhårt att region Sörmland avbröt allt samarbete med stackars Vaccina redan efter två timmar.

Vaccineringen skulle alltså ske av regionens läkare, inte av Vaccina på Kungsgatan. Det hindrade dock inte Vaccina från att igår påminna mig om att jag skulle göra något på Kungsgatan, oklart vad.

Eller handlade det om en särskriven avbokning?

Fyra timmar senare (vilket tydligen är tidsmåttet för ”precis”) kom dementin. Med en fin ursäkt.

Okej. Men två timmar senare gick jag ut till den alltid så tomma postlådan. NÄMEN! Där låg två brev! Ett till mig, ett till min djefla man! För nu blev vi erbjudna vaccin även per frankerat brev!

Nämen, si på tusingen, Vaccina på Kungsgatan!

Nu gör det här inte mig så mycket – jag är ju van vid teknikstrul OCH van vid analogstrul. Men tänk på alla stackare som inte förstår, som kanske inte är så bra på att läsa svenska, som kanske är oroliga själar som inte mår bra av motstridiga besked och förvirring.

Huga. Nu tänker vi en stund på dem.

Men hur var det då på Parken Zoo, där jag skulle vaccineras? Jo, först spelades det välkomnande musik.

Sedan möttes jag av en snäll vakt som hällde sprit i mina händer och serverade ett munskydd som vore det små snittar på ett mingelparty.

– SÅ FÖRTJUSANDE TREVLIGT! ropade jag ut över nejden innan munskyddet åkte på.

In i lokalen, hej och välkommen, gå dit, hejsan hejsan, varsågod, rakt fram till nummer tio, där, ja just det, Pfizer dos nummer ett, lycka till.

Det var så effektivt att jag inte riktigt fattade hur det gick till när jag hamnade på stolen och pratade med en dalmas till läkare som var så oerhört nöjd med livet.

– Välkommen! Vänster arm, varsågod och sitt!
– Men vill du ha vänstran även om jag är vänsterhänt?
– Näe … är du vänsterhänt?
– Nä. Eh. Det är jag ju inte.
– Hihi.
– Går ni ofta hi… Äh. Är det okej att jobba med det här?
– JA! Jag har så roligt! Det känns så bra! Det är så fantastiskt positivt att få möta alla människor som vill göra det här för allas bästa.

Det kändes inte!

– Och … det här krånglet med Vaccina på Kungsgatan, hur upplevde ni det?
– Vi är jätteglada över att vi fick ta över. Vi har ju skaffat oss rutiner, allt går så smidigt och vi har så kul här.
– Är det besvärligt med munskyddet?
– Inte ett dugg! Jag har varit kirurg i 23 år, så det här stör mig inte det minsta. Kolla, jag har satt en tejpbit på näsan så att inte glasögonen ska imma igen.

Sedan var det dags för den kritiska kvarten när man ska sitta och känna efter hur man mår, eller förstås spela cello. Jag drack te.

Vilket förstås inte var så genomtänkt pga. munskyddsobligatoriet.

Den dam som övervakade oss nyvaccinerade, berättade att allt hade gått bra. Ja, förutom ett fåtal som svimmade för att de hade fastat.

FASTNAT? sa jag sådär brutalt och högt som det ibland blir när förvåningen slår till.
– Nej. Fastat.
– FASTAT? sa jag, faktiskt lika förvånad över detta ord.
– Ja, man ska ju inte komma hit på fastande mage, liksom, sa damen.
– MEN VEM TUSAN FASTAR STRAX FÖRE VACCINATIONEN? sa jag lite för högt igen.
– Hm … eh … jo, r.a.m.a.d.a.n… viskade damen, som minsann visste hur man är diskret.

Och härmed sluts cirkeln vad gäller denna helrenovering, för nu ska jag redigera en text som handlar om skönhetsoperationer.

Share
Publicerat iBloggen

37 kommentarer

 1. Ökenråttan

  Grattis Lotten till den lyckade vaccineringen!
  Min mellansyster som hade covid för ett år sen ungefär fick ju sprutor (Pfizer) nu och blev jättedålig; HÖG feber och mådde allmänt uselt. Ambulansen kom och tittade till henne men hon fick stanna hemma. Ett dygn varade obehagen och nu är hon OK igen.

 2. Anekdot från jag minns inte vem: hen skulle gå in på Systembolaget och beställa en massa vin till en fest, hade övat länge på det utrikiska namnet, uttalade det stolt och tillade ”I bog-in-bax”. Ridå!

 3. Båthuspernilla

  Jag fick min första spruta (Pfizer) igår och upplever bara en lätt ömhet på injektionsstället. Det bästa med att tillhöra riskgrupp var nog att jag i måndags helt enkelt blev uppringd av min VC och erbjuden vaccinationstid på deras egna vaccinationscenter. Inget strul med kraschande appar osv. Hur det blir med nr två återstår att se.

 4. Precis som Ökenråttans syster upplevde en MDH-kollega sin första spruta!

  Han var jähättedålig i april 2020 och låg i respirator i en månad eller så. Sedan tog det nio månader innan han kunde börja jobba heltid. För några veckor sedan fick han första sprutan (Pfizer), och efter 18 timmar var han så illa däran med skyhög feber och andningssvårigheter att han hämtades med ambulans och fick läggas in på två dagar. Nu mår han toppen, men ska ta spruta nr 2 på tisdag. Han är nervös.

 5. Ninja i Klockrike

  Jag fick min första spruta den 1 maj och går nu och väntar på sms:et som ska tillåta mig att boka tid för spruta nummer två. Jag blev lite öm i armen, uthärdade tappert i ett dygn och så var det med det.
  Jag har haft helt andra teknikproblem med min kropp, så den här vaccinationen har liksom bara sjunkit undan i oviktigheten. I går träffade jag ortopeden som vänligt avböjde att operera mig med orden; -Det finns inget som är så dåligt att vi inte kan göra det värre med kirurgi.
  Har han förmodligen helt rätt i. Men jag har fått dunderhonung och den gör för tillfället underverk. Och brännsåret på låret som jag fick när en nykokt kopp te välte, läker alldeles utmärkt och behöver numera bara smörjas med hudkräm för att inte strama.

 6. Cecilia i Houston

  Jag var lite öm i armen efter första Pfizer dosen, men mådde illa och frös dygnet efter andra. Mådde mycket sämre efter bältros vaccinet och det måste jag snart ta en till dos av…

 7. Mera vaccinrapport!

  • JÄTTE-JÄTTEONT på stället där de stack in sprutan. Det är som om jag har varit i slagsmål med järnrör – och tagit emot en enda smäll just där.

  • Feber. Helt klart feber. Jag har inte orkat mig upp för att kolla antalet grader, men febervan som man är skulle jag säga … 38,6 °C.

  Känns jättebra: kl 11:15 kan jag sitta helt stilla och titta på hockey-VM. (Sverige mot Danmark. Och förra gången vi spelade vann danskjävlarna.)

 8. Magganini

  Så här går det till här:
  In på 1177 och boka tid. Första dagen de släppte min åldersgrupp var det fullbokat de två närmaste dagarna, men efter midnatt släppte de ytterligare en dag, så då gick det plättlätt. Det stod i bokningsinfon att man kan hela tiden se innevarande dag plus två dagar framåt.
  Gick till vaccinstället på utsatt tid. Där var en gles kö med ca fyra pers och sådär femton bås, så det flöt man snabbt igenom.
  Fick en lapp av stickarsystern med information om vilket vaccin jag hade fått (Pfizer) samt, Tadaa: bokad tid för dos två!
  Förmodligen fanns det nån skylt som sade att man borde sitta still i en kvart innan man gick ut, men den undvek jag att se. Det satt lite folk och glodde där, som jag gick förbi och undrade vad de höll på med.
  Var lite öm på stickstället ett par dar om jag verkligen kände efter.
  Rätt smidigt med andra, och lite färre, ord.

 9. Kråkan

  Blev vaccinerad 16 april efter lång väntan på att tider för åldersgruppen 70+ skulle släppas, men med snabb bokning när det väl bar till. Liiite strul var det förstås, eftersom dalslandskommunerna precis körde igång ett nytt gemensamt bokningssystem. I mina försök att ladda ner eller spara en bokningsbekräftelse lyckades jag boka ytterligare ett vaccinationsbås på samma tid. Det visade sig mycket svårt att avboka bara den andra utan att den ena rök. När sedan VC ringde och frågade om jag ville vaccinera mej(!) lyckades det dem att på något vis ordna så att jag bara hade den ena tiden kvar.
  Väl där på Dalslands sjukhus gick det raskt och fint med incheckning/hälsodeklaration, kort väntan i glest väntrum, stick i högerarm, ny tid bokad för dos nr 2 och obligatorisk eftervila.
  Eftersom jag fick AZvaccin bokades andra dosen inte förrän till 9 juli! Tråkigt när min särbo (vaccinerad samma dag med Pfizer) ska få andra dosen redan 27 maj.
  Dagen efter sprutan kände jag mej som precis innan man blir sjuk i influensa; kläderna skaver på kroppen, man fryser lite, har lite feber men ingen aptit och är allmänt orkeslös. Det tog jag som ett tecken att immunförsvaret dragit igång på rätt sätt. Nästa dag var jag pigg igen.

 10. Groomen hade feber dagen efter sin vaccination. Jag ska vaccineras 3 juni och vi får väl se hur det går, men jag lär inte få AstraZeneca som han fick. Sen får jag min andra före honom, om planeringen håller.

  I övrigt är vi hemma från stugan och försöker planera inför den längre vistelsen. Det är lite besvärligt.

 11. Dina

  Intressant att de som varit sjuka i C19 också får vaccin. Det får de inte här. Iaf inte till att börja med, för det sägs/tros att de numera har antikroppar. De skall få en spruta senare i sommar när de flesta andra fått sina.

 12. Ökenråttan

  Helrenovering pågår hos Lotten. Här nöjer vi oss nu med att renovera eller snarare förbättra vår stora hallgarderob. Utvärtes ser den nog så snygg ut: två stora spegelskjutdörrar. Men därinnanför. Milde tid, vilken röra. Nu ska jag röja upp. Jag sorterar och analyserar vilken typ av grejer det är som ska härbärgeras, förutom alla klädpaltor.
  Och nu ber jag om tips och råd: Hur, var och i vad förvarar ni era plastpåsar och tygkassar som ni använder för att bära hem mat i?

 13. Dina:
  En sjuksköterska som jag känner var sjuk i covid 19 vid nyår. Sista veckan i januari skulle hon plötsligt vaccineras före sina kolleger som INTE hade varit sjuka. Då fick hon beskedet att nääää, dom är i fel åldersspann, så det går inte. Så fick hon sin spruta (AZ), men när det var dags för andra dosen var ju AZ skrotat, så hon har fortfarande bara fått en. (Oj vad vi kommer att berätta många sådana här historier.)

 14. Ökenråttan! Jag har en urflådig, designad grej som jag har köpt på Designtorget. Den ser ut lite som en harpa, där ramverket är svängt och strängarna är av tjocka gummiband. Man trycker ner sina nogsamt hopknutna påsar i behållaren, och kan se alla på en gång, och kan genom gummibanden faktiskt dra ut en som ligger längst ner – genom gummibandsgallret liksom.

  Nu kan ni titta på bilden! (Fast den togs när jag precis hade bytt ut gummibanden – helrenovering som sagt – så den är tom.)

 15. Vi förvarar en och annan tunnare kasse i ryggsäckarna, som vi nästan alltid har med oss. Övriga kassar förvaras i en låda i hallmöbeln, tillsammans med reflexer och spännband.

  Mor och far hänger sina på krokarna i hallen där jag hängde mina jackor innan jag nådde upp att hänga dem på galgar på stången.

 16. Vår VC skickade en patrull till vår 55 förening i början av mars och gav alla 70-plussare Ettan (Inte snuset dårå). De som var skrivna på andra VC gnydde, men det halp inte. Själv 70- fick jag en köplats, nummer två, men den löste inte ut.

  När patrullen kom tillbaka för Tvåan fanns det återbud, och hellre än att kassera en dos, fick jag min Etta på ett av dem, av okänd anledning. Då fick sambon sin Tvåa. Sen blev det knepigare. Det visade sig att min VC inte kände till att jag hade fått Ettan när jag förhörde mig om Tvåan. Suck. (Den famösa Appen dög inte min Samsung 6 för, så jag fick ringa). Sen ringde de och gav mig en tid för Tvåan. Jag var återfunnen!

  Den 29/4 fick jag den, helt utan ömhet eller biverkningar, så nu bör jag känna mig hyfsat säker. Det är jag tacksam för med tanke på hur det ser ut i Region Stockholm just nu. Dessutom att det var Pfizer bägge gångerna

 17. Ninja i Klockrike

  Äre ingen som kollar på hockey-vm?
  Så roligt mästerskap, med oförutsägbara matcher och bra kommentatorer i SVT.
  Nöjsamt som sjuttsingen att se Storbrittanien kämpa mot Scheijts och bara få stryk med ett enda mål.

 18. Ninja i Klockrike

  Men det är ju jätteroligt att gamla fina blåbärsnationer kan rubba gamla fina järnkaminer. Det blir spännande att se hur långt Slovakien kan ta sig. Eller Schweitz. Storbrittanien eller Danmark i kvartsfinal vore en vitamininjektion av rang.

 19. Gah, roas åt massa andra NÄR SVERIGE FÖRLOOOOORAR! Vaffan! (Säger jag och kollar in vad som händer ikväll. Nämen Tyskland – Kanada just nu kan ju bli roligt om det tyska icketemperamentet möter de kanadensiska brutallirarna. Oooh, Tyskland leder.)

 20. Ninja i Klockrike

  Jamen, Sverige hade ju genomtaskig attityd, och trodde att det bara vara att promenera in och vinna för att man heter Tre kronor. Då ska man ha fett med däng.

 21. Ninja i Klockrike

  Å Tyskland spöade Kanada, som därmed åkte på sin tredje raka förlust på tre matcher. Frågan är om kanadickerna grejar Norge i övermorgon. Men det tyska laget är så jäla glada att de sjunger med i nationalsången med höga, skrovliga röster, det enda lag som gjort så hittills.

 22. Ninja i Klockrike

  Om inte schejtsarna gör ett mål var trettionde sekund nu så blir Tre Kronor som kommer skråla. Rackarns roligt.

 23. Magganini

  Ja. Det var ju bra. Men de kunde ju ha spritt alla de där målen över alla tre matcherna i stället och vunnit klabbet, kan man surt konstatera.

 24. Ninja i Klockrike

  Jag håller i principip med Magganini, men VM är roligare än på år och dag, eftersom de s. k. blåbärsnationerna plötsligt börjat spela riktigt bra och sätter elefanterna på sina lerfötter i rejäl gungning.
  Kanada (Kanada!!!!!!) har torskat samtliga sina matcher. Till och med Storbrittanien spelar kul och sevärd hockey, vem trodde det? Det är liksom inte längre Eddie the Eagle-stämpel på engelsk vintersport.
  Det säger ju en hel del att Danmark lyckas klå Sverige, och vem vet, det kanske blir en silvermedalj för de rödvita?

 25. Christer, tLDPT

  Förutom basketspelare, hockispelare, hambollspelare och fopollspelare hittade jag den här hos min naprapat. Kan ju vara lämpligt i dessa tider.

 26. Örjan

  Födelsedagshälsningar Skogsgurras 81-årsdag.
  Ringde kort till honom. Han svarade i mobilen fån ege tkottidsboende.
  Mycket matt, men vilar upp sig för kiruriskt ingrepp nästa vecka

 27. Ninja i Klockrike

  Instämmer förstås i hyllningskören!!
  Har den äran att gratinera på fölsedan, Skogsgurra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.