Hoppa till innehåll

Eländes elände?

Om prick en vecka vänder det. Dagarna blir kortare.

Mmm, jag vet – det finns nästan inget som är dummare att dra fram precis när vädret sköter sig, när sommarkvällarna  i alla fall är lite halvljumma och tomaterna kostar under 20 kr kilot.

Förutom att sommarn snart är slut, kostar jordgubbarna ju nu 80 kronor litern. Litern? Det är förresten ett jädra sätt att mäta jordgubbar som inte är mosade till syltliknande konsistens. Fem spänn styck hade varit ärligare.

Och så har vi ju grillkolen. Tänk så mycket grillkol som bara ligger där och glöder till ingen nytta när maten är färdiggrillad och man inte har några bananer att lägga på gallret.

”Eländes elände i eländes elände.” (Lars Ekborg 1969.)

Det där här ovan var jag som – färgad av en något negativt lagd kamrat – plötsligt blev alldeles nedslagen. Lite skavsår hade jag minsann om jag riktigt kände efter. Smulorna låg i drivor på köksgolvet. Min kamrat hade inte några ägg hemma ”och så är äggen nästintill oätliga när allt kommer omkring”, sa hon.

Men så hände allt slag i slag under åtta timmar:

1.
Sjuttonåringen satte sig upp i sängen kl 04:14 och kräktes så att det stänkte uppåt tapeterna.

2.
Min cykelkorg gick upp i limningen när jag i den forslade sex pingisbollar och tolv tennisbollar samt ett paket mjölk.

3.
När jag kom in i köket satt en katt på köksbordet och stirrade på en skata som stod i dörröppningen.

4.
Jag klappade ett får.

5.
Jag manglade 28 vita lakan av förkrigskvalitet – köpta på auktion för 200 kr.

Före!
Efter!

Och vet ni att … plötsligt när det inte fanns tid att tänka efter – eller ens ta en bild på mjölkbestänkta bollar som rullar nedför backen – kändes allt som vanligt igen. Sommarn är ju evighetslång, jordgubbarna värda sin vikt i guld och grillkolen ett bra substitut för infravärme när solen går ner.

Och äggen är jättegoda!

 

Min kolesterol-lunch varenda sommardag.
Share
Publicerat iBloggen

79 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  Det är ju bra att du tycker att allt känns som vanliigt igen. Eller är det verkligen det?
  Man kan aldrig så noga veta, så här på nattkröken. Personligen har jagi nte varit utomhus på ett redigt tag, typ sen i mars eller så.
  Det här med karantän är utmärkt för oss som längtar efter hösten och tycker det ett herrrans under att det vänder mot höstsolstånd om en vecka.
  I går var det bara ett halvår kvar till Lucia, och mindre ändå till nobelfestligheterna.
  Olika falla livets ödeslotter.

 2. Njäe, som vanligt är det ju inte – men mitt dåliga humör var som bortblåst så fort jag slapp fundera över tingens beskaffenhet.

  I övrigt är allt fortfarande väldigt underligt. Igår skulle jag ha åkt med tåg (!) till en annan stad och träffat fem andra människor i en riktig konferenslokal – men plötsligt fick jag ont i halsen och började snora som ett litet dagisbarn. Det fick bli Zoommöte istället, vilket numera känns mer normalt än IRL-möten. (Jag snorar fortfarande, men har mindre ont i halsen.)

 3. Agneta uti Lund

  Tuppens lakansväv kanske! Under kriget var det brist på på lakansväv – min farmor kom över ett antal mjöl- och sockersäckar i finaste bomullstyg och sydde därav lakan till mig och mina syskon. Jag fick också ett vadderat täcke som var som ett lapptäcke gjort av kostymtygsprover från England. Över sömmarna var det sedan broderat med rätt kraftigt bomullsgarn i glada färger. Det täcket gillade jag!

 4. Åh, Tuppens! Fascinerande med deras intensiva reklam. Det fanns en, eller kanske två barnböcker utgivna av Tuppens i mitt barndomshem.

  502, 502, 503 står det på lakanen, Lotten. Vet du varför?

 5. Dieva

  Nä, grubbeltid ska man undvika, det är lätt att fastna i en nedåtgående spiral. Men lite meditation är aldrig fel.

  Måste säga att jag är lite avis på lakansfyndet, dagens lakan har inte riktigt samma kvalitet. Vilket var ok så länge svärmor orkade väva trasmattor. Men det kan kanske åtgärdas genom att jag lär mig väva 🤔 eller att hänga på auktionssajter.

 6. Ökenråttan

  Dieva: Jag läste lite för fort där och fick en vision av att du bäddar sängen med trasmattor … Sen förstod jag. Även min svärmor vävde trasmattor och tog vara på gamla lakan med mera.

 7. Håkan (hakke)

  Och vem har namnsdag idag då? Och vems familj åkte in till Strängnäs köpte fem ”liter” jordgubbar för 350 kronor? Just idag leker livet, de enkla Ikealakanen till trots.

 8. Ökenråttan

  Heja hakke! – Det här törs man nästan inte tala om, det verkar kanske kinky, men vi köper våra lakan i Paris. Vi hittar inga dubbelsängspåslakan här hemma, nämligen.

 9. Gitta

  glöm inte de eländiga knotten!
  njuter av en vecka i ensligheten på landet just nu. igår kväll var det lite varmt i stugan, så jag tänkte att ”jag har ju myggnät!” och öppnade dörren på vid gavel ett tag, men lampan tänd såklart!
  miljarders knott har ätit av mig i natt, hu vad det kliar!
  Å andra sidan ska jag snart gå och bada, så jag dör nog inte av knotten… 😉

 10. Jag hade egentligen tänkt lägga en mer inläggsrelaterad bild här men det får bli senare. Det här auktionsfyndet vill du inte missa Lotten!
  Nu åker jag och badar.

 11. Ninja i Klockrike

  Man ställer sig två frågor när man ser Niklases bild.
  Behöver man bruksanvisning?
  Är den säkerhetstestad?

 12. Hälsningar från Hälsingland. Idag har vi försökt få in allt från bilen i befintliga små hus, nu ganska välfyllda, mätt och räknat på hur mycket färg som kan behövas till det nya, grubblat över hur mycket arbete snickarna har kvar, städat undan lite mer ris etc, mätt ut var boden och das(s) kleine Haus ska stå, målat en bricka, försökt hålla maten något svalare än omgivningen, pustat, stånkat och badat inte mindre än två gånger. Ca 20 grader i vattnet vilket är mycket för Ljusnan i juni. Imorgon ska vi försöka köpa skottkärra, sandpapper, färg och annat dylikt.

 13. Hej vad det går! Auktionen glömde jag helt bort, vilket är bra för den skrala kassan.

  Men sooom jag for omkring och hade mig idag: alla ärenden gjordes medelst cykel eftersom jag har investerat i cykelkorgar så att cykeln funkar som en packåsna. Tre stora och fyllda matkassar cyklade jag hem!

  Och så en promenad på det, hej å hå. Och en flaska med rom! (Nejdå, bara ett glas. Men jag överfölls av Pippi Långstrump-känslor.)

 14. Och jag har äntligen fått håret klippt av ett riktigt proffs! Sedan februari har det varit kökssaxen och jag som fixat frisyren, men när jag i veckan återigen bokade av en klipptid hos min frissa ringde hon upp och undrade om jag var intresserad av en utomhusklippning. Det var jag. Hon hade riggat upp en liten temporär salong åt mig på sin gård och nu ser jag inte ut som ett penntroll längre. Dessutom hann jag med en räksallad i Vitabergsparken med en kompis, besök i en koloniträdgård, en badutflykt, en trädgårdsmiddag hos dottern, samt dagen akvarell och vad ska jag hitta på nu då?

 15. Dina David

  Första året på några i rad som jag inte åkt till Sverige lagom till Midsommar. Tråkigt! to say the least.

 16. Dina David

  Örjan – från tidigare båset – Visserligen är jag inte farmor än (även om det unga paret försäkrat att det kommer hända i framtiden) men jag håller på och lär mig vävning. Hitills har det bara blivit två små trasmattor att torka skorna på vid blöta dagar men mycket är planerat. Typiskt nog gav jag bort en ansenlig hög med gamla lakan till en hund rescue bara någon månad innan jag visste att jag skulle börja väva.

 17. Dina David

  Allt ovan skrivet med enbart vänster fingrar eftersom jag har en sovande katt på min högra hand. Dagens oviktiga vetande.

 18. Glömde rapportera om djurlivet. Svanar på sjön, talgoxar, drillsnäppa, hackspett, trädgårdssångare och gök samt diverse fåglar vi inte riktigt kan identifiera, en huggorm som passerade vägen just när jag kom och ringlade in i dungen åt väster, massor av mygg samt humlor, myror och spindlar. Bland annat. Igår studerade vi en avlång skalbagge, 6 x 2 mm kanske, svart med fyra rödbruna prickar på nyckelpigemaner, är den känd för någon?

 19. Stackars 17-åringen (nu vet jag inte en vem det är – di växer ju så det knakar), men önskar bättring och snabb återhämtning!

 20. Ninja i Klockrike

  Allergier är knepiga saker. Han kanske kan pröva med något annat tiilbehör. Glass eller vaniljsås beroende på vad som serverades nyssens.

  I morse hörde jag en gök. I öster.

 21. HallonE

  Är det i söder man ska undvika att ha gökarna, Ninja?
  Vad är det som gör de andra gökarna muntra?

 22. Ninja i Klockrike

  Södergök är dödergök.
  Norregök är sorgegök.
  Östergök är tröstergök.
  Västergök är bästergök.

 23. Magganini

  Om det är så att man ska tro på det där väderstrecksgöksrimsskrocket får man tänka på att bosätta sig med skogen på rätt sida om sig.
  Vi har skogen i söder, och det är ju inte bra i det hänseendet.

  Jag tänkte länge på vilket, om något, foge-s jag borde utelämna, men kunde inte bestämma mig.

 24. Agneta uti Lund

  Tröstegök är Bästegök
  och
  Dödergök är Sorgegök

  Vad hade Trumpen sagt eller gjort då?
  Undrar jag som dåligt följer nyheterna för närvarande.

 25. Trumpens galenskaper finns det ingen ände på, AuL! Det är kanske skönare att inte läsa om alla stolligheter. Förutom allt han säger och gör, verkar han nu inte kunna gå och stå ordentligt.

  Så jag tänkte lite stilla … syfilis? (Jag har inte INTE torrt på fötterna.)

 26. Ninja i Klockrike

  Fast har han sylifis så är det ju inte konstigt. Borde väl vara i tredje stadiet nu. Stackarn.

 27. HallonE

  Ojoj, jag hade inte koll på alla gökarna! Verkar som att knäppgök också kan höras från väster då? Muntergöken kanske mest från ovan?

 28. Ninja i Klockrike

  Kaffegök serveras från höger.
  Eller vänster, men helst inte uppifrån.

 29. Agneta uti Lund

  När lien gått fram på ängen
  och blomstren ligga på bår
  Då tystnar göken i skogen
  Och tiger tills åter blir vår.

 30. Agneta uti Lund

  Inte en gök utan en ekorre hoppade runt på en hög byrå i mitt sovrum klockan fyra i morse. Det kändes mycket märkligt. Drömde jag? Plötsligt var den borta och efter ett tag gick jag ur sängen för att se vart den tog vägen. Den måste antingen ha gömt sig eller lyckats ta sig ut igen. Till det något märkliga är att jag bor på tredje våningen. Men jag hade skjutfönstren till den inglasade balkongen fråndragna och öppet in till lägenheten och de flesta fönster ställda på lite glänt för att få in svalare nattluft.

  Jag tror att den hade tagit sig in genom att hoppa från ett träd – ett språng på 2,5–3 meter snett uppåt för att hamna på min balkong. Det tog ett tag att somna igen, mest därför att det ute var en kakafoni av olika fågelstämmor – råkor, kajor, duvor, fiskmåsar och vilt kringflygande strandskator – och jag ville inte dra igen fönstren om nu ekorren fortfarande fanns någonstans i lägenheten.

 31. Agneta uti Lund

  Här är hela dikten. Någon som på rak arm vet vem som skrivit den?

  GÖKEN

  När ängarne börja blomma,
  och björken lövas i lund,
  då sjunger göken i skogen
  båd arla- och särlastund.

  När lien gått fram på ängen
  och blomstren ligga på bår,
  då tystnar göken i skogen
  och tiger tills åter blir vår.

  Men bönderna tro han är döder,
  och barnen tro han blir hök,
  en käring har hört honom skratta;
  han är för besätter, den gök.

  *

  I marknan vid tyska torget,
  hos urmakar Schnabelbart,
  där kan du få köpa gökar,
  som gala båd timme och kvart.

  De gala till jul och påska,
  de gala med urets lopp,
  om blott de smörjas i munnen
  och verket dras riktigt opp.

 32. Brid

  Kontrar med följande, ur minnet så kanske inte riktigt exakt:

  Nu grönskar det i markerna och sommaren är här,
  med blommor och det ena och det andra.
  Och ålderdomen lever upp och ungdomen blir kär,
  ja både i sig själva och varandra.
  Och göken gal i skogarna i både öst och väst,
  så du kan välja väderstreck det som du tror är bäst,
  och veta vilken väg som du ska vandra.

 33. Agneta uti Lund

  Det är inte Fröding. Men jag tror (eller vet!) att din vers är skriven av Ruben Nilsson!

 34. Örjan

  Aul: Tack för mitt tankeminne bekräftas om att göken skall sluta hoa när första höhässjan syns.
  OK nu finns ju bara balar (aka traktorägg) för insamling av sommargrödan;(med undantag av vissa naturvårdsområden.) Tydligen något göken ännu inte insett.

 35. Örjan

  Eller att tro sig kunna ”hjäpa till” vid häjsning (nej förlåt två ”S” skall det vara) dvs hässjning av höet.
  Färutom hässja och ässja (som smeden har).
  Kommer ni ihåg fler ord som på svenska som stavas med ”ssj” i mitten

 36. Örjan

  Vyssja, tack för det som enskilt ord.
  De andra ser jag om ”konstruerade” kombinationsord.

 37. Agneta uti Lund

  Karin – författarskapet var mångsidigt! Mest prosa men en hel del poesi också. Som denna:

  Lördagskväll

  Vinden vilar, viken ligger som en spegel,
  Kvarnen somnar, seglarn tar ner segel.
  Oxarne bli släppta ut i gröna hagen
  Allting rustar sig till vilodagen.

  Morkullsträcket drager över skogen,
  Drängen spelar dragklaver vid logen.
  Förstukvisten sopas, gården krattas,
  Trädgårdssängar vattnas och syrener skattas.

  På rabatten ligga barnens dockor
  Under brokiga tulpaners klockor.
  Bolln i gräset lagt sig i skym unnan,
  Och trumpeten drunknat uti vattentunnan.

  Gröna luckor äro redan slutna
  Låsen stängda, reglar skjutna,
  Frun går själv och släcker sista ljuset
  Snart i drömmar sover hela huset.

  Ljumma juninatten slumrar stilla
  Still står gårdens nötta vädervilla
  Men i stranden ännu havet gormar;
  Det är bara dyningar från veckans stormar.

 38. Magganini

  Ryssja.
  Och om man säger ”r” som min dotter gjorde i späd ålder: pissjåtta. (Ingen här förekommande båsist må taga illa upp.)

 39. Men … är jag helt bäng i bollen … Vad fick du för resultat när du gogglade på gökdikten, Karin? Och varföre är ni andra inte jättenyfikna?

  RYSSJÄVEL!

 40. För att inte taaaaala om AuL:s ekorre! Vabaha! Vad ni är med om!

  Idag har jag bara haft bokklubbsmöte, städat ett rum, hittat en provdocka, packat varor åt pensionärer samt lagat mat! Inga ekorrar! Ingen spännande gooogling! Inte ens en armhävning!

 41. För några år sedan då vi skulle möbla om i en utflyttad dotters före detta rum hittade vi under en bokhylla en ganska stor hög ekollon. En stackars ekorre hade hittat ett jättebra gömställe. Tyvärr var ju den på sommaren öppna balkongdörren stängd på vintern.

  Vet ni förresten att ekorrar inte alls har något bra minne och inte alls kommer ihåg var de gömt sin mat när vintern kommer? Däremot letar alla ekorrar mat på samma sätt och de hittar varandras matgömmor.

  Idag liksom igår har jag burit ett träd. Samma träd som jag så att säga gick rakt in i i lördags när jag kom till Fattigstugan. Jag svängde om hörnet in på gräsmattan och stod öga mot grenar med en trädkrona som fallit på vårt hus. Igår morse fick jag hjälp av en motorsågsvan Alskbo att dela upp aspen i mindre delar och sedan har jag roat mig med att bära delarna ut till ett traktorsläp.
  Skadorna på huset är inte så stora: en vindskiva och några tegelpannor. För övrigt demolerades en cykelkorg, en cykelbaklykta och en trädgårdsstol.

  Imorgon får jag gotlandslimpa till frukost!

 42. Örjan

  Christer. Ja. svar utanför ”min box”. Tänkte i första hand på vad min småskolelärarinna försökte lära mig.
  Antager der finns många svenska orter med ”ssj” i namnet. Forssjö utanför Katrineholm är ju ett exempel.

 43. Örjan

  Gotlandslimpa. Gottigottgott. Tyvärr länge sedan jag bakade enl Niklas mig tipsade recept

 44. Agneta uti Lund

  På tal om nötter och asp– lite på skånska.

  Aspelöv och lindelöv
  gammal danslek

  Aspelöv å lindelöv
  å skogen full me´ nötter
  Aspelöv å lindelöv
  å skogen full me´ nötter
  Lian lian lian lian lian,
  Lian lian lian lian lej.

  Vi ska hämta Lisabet,
  hon kan så vackert sjunga
  Vi ska hämta Lisabet,
  hon kan så vackert sjunga.
  Lian lian lian lian lian,
  Lian lian lian lian lej.

  Pågarna ska spilla,
  så töserna kan dansa
  Pågarna ska spilla,
  så töserna kan dansa.
  Lian lian lian lian lian,
  Lian lian lian lian lej

  Vi ska dansa Mölleving,
  så hela joren rongar
  Vi ska dansa Mölleving,
  så hela joren rongar.
  Lian lian lian lian lian,
  Lian lian lian lian lej

  Dansa fort min lilla vän
  ja frys om mina fötter
  Dansar du så dansar ja
  för ja bler allri trötter
  Lian lian lian lian lian
  Lian lian lian lian lej.

 45. Ninja i Klockrike

  Som innehavare av osedvanligt stora fötter sjöng vi förstås;

  Aspelöv och lindelöv
  och skogen full av rötter,
  vi kommer inte fram
  för vi har så stora fötter …

  Den framgogglade poetens dotter berättade att hon mycket liten fick ett stort fiskben i
  halsen, och många i det vuxna sällskapet skrattade åt det lilla barnets krumbukter. Då tog hennes far henne i knät, och hjälpte henne att få upp fiskbenet, varefter han läxade upp sällskapet med orden;
  -Man ska inte skratta åt små barn!!

  Vilket jag tyckte var väldigt fint sagt av honom, men också väldigt förvånande. Det är inte den bilden man har av honom, så att säga.

 46. Kråkan

  Oj en midsommarkalendergåta, Det kan bara sluta med elände i ett herrgårdskök.

 47. Visste ni att Orlando Blooms pappa inte var hans pappa och att Orlando har fått sitt förnamn efter en boktitel, eller kanske snarare huvudpersonen i boken som heter som titeln, som Orlando osv? Ja, det visste ni förstås. Apropå att det var Bloomsday, igår.

 48. Ökenråttan

  Nää, nu ser jag en liten näbb som viftar bredvid duvan på brandbalkongen. Hoppas det går bra den här gången och att mördarskatan håller sej borta. Ojoj.

 49. Ninja i Klockrike

  Kråkan, visst kan man med ett visst fog säga att det där herrgårdskökseländet resulterade i herrgårdsköksgök?
  Men väderstrecket på den göken?

 50. Ninja i Klockrike

  Lotten, visst kallade pöten sig själv för en djefla man?
  Fast det kanske mest var för att förekomma alla andra som igentligen tyckte det.

 51. Kråkan

  Ninja, det är väl lite öppet för olika tolkningar och historien lär ständigt vara aktuell på någon scen men, när midsommardagens rakknivsvassa sol steg över höga och låga där på herrgården för första gången, var det nog en södergök.

 52. Örjan

  AuL 23.01
  Dansen ”Mölleving” – berätta gärna mera. Hittar ingen relevant info via googling.
  Plus ordet ”rongar” i nästa rad.

 53. Agneta uti Lund

  Mölleving – väderkvarnsvinge/-ar.
  Hur det dansas vet jag inte, men något sorts rörelse som påminner om just vingarna på en mölla.
  Rongar – dånar, låter mycket.

  Ronga finns med iSkånska nationernas madavisa”

  »Udi parken vi satt
  mången vårlier natt
  ti de ljusna i sta o po Vånga
  o frå daggfokti gren
  po gullräjn o syren
  di små fulana Sjong så de ronga

 54. Örjan

  AiL Tack för info.
  Några av omsjungna rätterna rätterna tror jag mig förstå, och tillagat, men många återstår. Game on för framtiden.

 55. Örjan

  OT- brukar man inte tala om jamande mars-katter?
  Har nu en smal vacker grannkatt som verkar” out of season” på gården/tomten.
  Verkar ropa efter någon partner.
  OK 2-4 ytterliggare musjagare finns hos grannarna, men deras hannar kanske är kastrerade till föga hopp för den jamande kattan.

 56. Örjan

  Nu hörde jag kattan igen, men även en skällande räv.
  Undrar om kattan kommer att klara sig

 57. Ninja i Klockrike

  Rongar är väl helt enkelt det uppsvenska rungar?

  Kåta katter som låter är ett otyg året om, bra att det nu inte är tillåtet att släppa ut fertila katter vind för våg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.