Hoppa till innehåll

Fokusork! (Alltså attention span!)

Livet är en tävling. Och nu känns det som om jag har vunnit tävlingen om att översätta ”attention span” till nåt jätttesvenskt: fokusork! 

Från Wikipedia:
”Attention span is the amount of time spent concentrating on a task before becoming distracted.”

En väldigt koncentrerad sork vid namn Foku.

Fokusorken kan när den skrivs vid en första anblick kanske associeras till en sork, men man vänjer sig säkert.

Om man är en dopaminknarkande person som kräver ständiga kickar, är det enligt min egen vetenskapliga undersökning på sju mig närstående personer svårt med fokusorken så fort det ska fokuseras på något som är det minsta lilla trist.

Å andra sidan måste man ju inte vara särskilt fokuserad för att

 • ta ur diskmaskinen
 • gå ut med soporna
 • sätta på en ny toarulle när den gamla har tatt slut.

Alltså handlar det inte om tristess. Utan om (tadaaa) distraktioner. Om du sitter i en madrasserad cell, kan du utan problem se hela Heimat i ett sträck. Om du råkar få tag i wi-fi uppe på en alptopp kanske du orkar se en tiominutersvideo om 1964 års tändstiftsmodeller.

Så: kan vi fatta beslut om att fokusork är ordet vi så länge har letat efter? Jag skapar genast en definition!

Grattis! Din fokusork tog dig ända hit!

 

 

 

Share
Publicerat iBloggen

34 kommentarer

 1. Dina

  Och hur uppbådar man denna fokusork?
  Just nu har vi haft ca en veckas värmebölja med dagstemperaturer upp till, och över, 40 C. Går inte att orka något! (Och det skall tydligen fortsätta ytterligare några dagar.)

  Sant, de allra flesta har a/c och håller sig inomhus men ibland behöver man gå ärenden och det räcker med 5 min utomhus för att sedan behöva 2-3 timmars fokusorksuppbådande.

 2. Lysande! Mycket användbart ord och precis vad jag skulle ha behövt när jag skulle berätta för min mamma via dyr telefonförbindelse över Atlanten att dottern (alltså hennes dotterdotter) undergått tvåårskontrollen i USA, där vi bodde då och bl.a. fått omdömet ”She’s got an amazing focus span!” Det tog en stund att förklara, men fokusork tror jag min mamma hade fattat direkt.

 3. Och här på Gotland, i vår trädgård, har någon eller några omvandlat gräsmattan till en puckelpist. Förmodligen några med fokusrabbis.

 4. Åhå, Niklas! Ni har flyttat ut till ön redan? Känns det alldeles, alldeles underbart att slippa Stockholm, eller bara lite allmänt okej?

 5. Jag är själv här över helgen bara, och det är lite blandade känslor. Det finns en del rätt obehagliga strömningar här som tycker att alla ska hålla sig borta. Lyckligtvis verkar den gruppen vara rätt liten men de har lyckats skaffa sig en rejäl megafon. Gotland är så beroende av sommarturisterna att de flesta är oroliga för hur det ska gå utan dem.

  Den här helgen brukar det vara en ateljérunda på ön som så mycket annat är inställd i år. Trots det kommer många ha öppet och jag ska testa om det kan funka att ha utomhusbutik på Fattigstugan. Framför allt är det här ett test inför sommaren, jag tror inte det kommer vara så många besökare i år (jag brukar ha 150-200 besökare de här fyra dagarna).

  Flyttar hit gör jag 13 juni.

 6. Magganini

  Utmärkt ord, tänk att det inte fanns förut.
  Men jag fattade inte först, det tog nästan till näst sista stycket innan det kopplade och jag satte bindestrecket på rätt sida om s:et. Kanske den mystiska meningen under bilden förvirrade mig.
  Fokustork, kanske.

 7. Hur kom du dit, Niklas? Trodde trafiken var i stor utsträckning pausad.

  De där champagnekorkarna har också pausat sig. Hittade dem nyligen igen. Nytt försök kommer.

 8. Brid, jag åkte den vanliga färjan som inte alls är pausad men de bokar den glesare. Jag hade en egen hytt som jag satt och tittade på tv och läste i. När jag inte smög mig ner i den glesa salongen och köpte en lunchmacka.

  Champagnekorkar blir utmärkt! Fias lager är på upphällningen och H och jag kan inte hålla hennes tempo. Vi kanske måste börja vaska.

 9. Hihi, tack Magganini!

  Nu ska jag arbeta med att packa varor åt pensionärer igen! Och lära mig nya produkter: förra veckan förstod jag att ”kycklingben” är nåt man köper.

  Inte lår, alltså. BEN!

 10. Ninja i Klockrike

  Måste kolla hur det ser ut på korkfronten hos oss, undrar om inte några korkar blev kvar i bilen sen sist.

 11. JA! Karin! Ja! Icke desto mintre kan man även köpa xx och yy och zz samt öö och åå och trot om ni vill öö. (Jag oooorkar inte!)

  Det finns såååååå mycket som man inte vet att det finns! Och om man råkar leverera pp istället för qq som är 1 kr billigare per kilo, får man bannor.

  Bitter? Vem? Jag?

  (Nu skulle man kunna tro att jag har klivit in i en ny fas. Och då kan jag meddela att man i så fall har helt rätt. GAH!!!)

 12. Ninja i Klockrike

  Drumsticks är styckade lita annorlunda än våra kycklingben, den del som vi har kvar på kycklinglåret sitter på drumstickan. Deras kycklinglår har ingen vinkel som våra.

 13. Agneta uti Lund

  Om man vinklar sina egna lår – hur stor blir då vinkeln? Är lårvinkeln konstant eller skiftar den från dag till dag? Har alla olika lårvinkel? Nu har det vinklat sig till att jag nog är lite trött!

  Hästar har lårvinkel! och det förfaller också vara viktigt med den vinkeln i samband med att man steker gås!

 14. Ninja i Klockrike

  Å hur har ni det med lårvinklarna så här på lördagseftermiddagen?

 15. Agneta uti Lund

  Jag har vinklat mig ned till tvättstugan och upp igen, tvenne gånger. Om en timme är det dags igen. Aningen regn har fallit över Lund i eftermiddag. Och trappans småflickor som inte fått komma in till mig och leka pga coronan på väldigt lång tid har varit här och lekt och ritat i en timmes tid på ”lilla kontoret” (mitt gästrum). Vi hade en annan vinkel på isoleringen i dag.

 16. Vet inte om det precis är lårvinklarna, men några vinklar är det som protesterar efter flera kilometers cykeltur fram och tillbaka både igår och i förrgår efter ett längre uppehåll. Ska försöka sluta med de längre uppehållen.

 17. Min invinkling ligger på husvisningar – jag är utskickad av intressenter att kolla in hus i grannskapet som andra kanske kan köpa. Fantastiska upplevelser!

 18. Jag tänker som Magganini om kycklingben. Det är antingen de där som den levande fågeln står med. Eller så är det ett skalat kycklingskrov som man antagligen kokar buljong på om man nu anser att kycklingben är en eftertraktad vara.
  (Eller så finner man det där skrovet i husets soppåse och tar hand om det på egen tass som vår förra hund. Han perforerade mig när jag var dum nog att försöka ta det ifrån honom. Hu.)

 19. Ninja i Klockrike

  Min Tippilotta hittade ett kycklingben i Lottens syrenbuske när vi rastade i Mesta på väg hem från veterinären i Strömsholm. Det var gott, fast det uppenbarligen hade legat i buskaget ett år eller två sådär. Lappri, tyckte Tippi, ett ben är ett ben är gottisgottis.

 20. Jag håller kanske på att återvända till kycklingbensstadiet, för på ena foten har jag tappat känseln i två tår, så där har jag ju liksom bara tre kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.