Hoppa till innehåll

Presidentvalet i skuggan av kossors framtänder

Minns ni fokusork? Just nu är min fokusork på topp! Jag kan springa, jag kan stå på händer, göra stolliga grimaser och dricka kaffe samtidigt – men varför skulle jag det? Istället jobbar jag som en normal människa (adjunkt, that is) på högskolan, kollar N.Y. Times-rapporterna om Trumpen & Biden, gör stolliga grimaser och pratar ihjäl mina kolleger.

Jag är med andra ord onödigt fascinerad av presidentvalet och den amerikanska kartan, som just nu (torsdag eftermiddag) ser ut så här.Som papegojor upprepar vi – liksom alla andra – mantrat om att folk är galna, att röstningssystemet är barockt och att vädret är rätt skönt trots allt.

– Men har ni hört att 18 miljoner danska minkar ska avlivas för att de har drabbats av ett muterat coronavirus som har smittat människor?
– Mmmm.
– Galet.
– Blir många snygga pälsar av dem.
– Hade inte Plupp en mink?
– Nej, en hermelin.
– Och en lämmel.
– Båda två vareju.
– Just det.
– Vad gör man med minkar nuförtiden? Ingen vill väl ha päls?

Så går dagen. Jag hittar på texter som studenterna ska läsa och analysera samt konvertera. Jag bekantar mig med betygssystemet och alla säger vi att distansundervisningen än så länge är lätthanterlig. Så dricker vi kaffe igen. Å ja ba:

– Vet ni att kossor inte har några framtänder?
– Vasaru?
– Va sa hon?
– Vem har tappat framtäderna?
– Vet ni att kossor inte har några framtänder i överkäken? upprepar jag.

Tystnaden är brutal. Alla famlar efter sina mobiler. Någon mumlar ”idissla” för att få tag i ett säkert halmstrå. En annan försöker rabbla kons magar för att visa att kon inte är ett helt obekant djur, men ramlar raskt in på de halländska åarna.

– Vommen, bladmagen, Viskan, Ätran, Nissan och Lagan?
– Nej …
– Våmmen är lätt att komma ihåg. Sedan kan man se framför sig ett nät som är täckt av blad och på detta löptränar Leon Spinks! säger jag.
– Vad har han med kossan att göra?
– Han hade ju inte heller några framtänder i överkäken!

– Åh fan.
– Det var det konstigaste.
– Men nu tar Biden nog hem Georgia.
– Hans tänder är helt klart fejk.
– Joo.
– Men alltså det där med minkarna …

Jag ser att den amerikanska kartan inte har förändrats nämnvärt, att Trumpen tjoar och Biden muttrar och bestämmer mig för att nu ska jag lära mig att stå på händer.


För övrigt anser vi alla att den senapsgula ”Guldbron” på Slussen istället ska heta Mässingeleden.

Share
Publicerat iBloggen

46 kommentarer

  1. Ökenråttan

    Men herre gudrun vilket komplicerat valsystem dom har! Och skrangligt. Alla röster kanske inte ens kommer att få bli räknade. Inte klokt!!
    Och så måste dom stoppa maskinen som räknar röster, för den ska kalibreras om! Och SG, kalibrera, det låter ju verkligen som förr i tiden, väldigt mekaniskt och inte alls digitalt. Är happaraten månne från samma tid som konstitutionen?.

  2. skogsgurra

    Jag vet inte vilken generation av grejer dom har på olika ställen. Men det var inte så länge sedan som det förekom problem med röstläsningsapparaterna, tror det var i Florida.

    De var rent mekaniska och läste hål som väljarna skulle göra i ett papper. Mycket problem verkar det ha varit med fransiga och trassliga hål. Med tanke på hur gammalt hela rösträkningssystemet är så kan det kanske vara något sådant dom fortfarande har kvar på en del ställen.

    USA! (Fortfarande) ledande på elektronik. Dom skulle nog behöva en uppryckning på en del områden. Inte bara vad gäller rösträkningen.

  3. Det kommer mera … Trumpanhängare försöker hindra fortsatt rösträkning i Georgia, för det vet men ju hur det är med de där poströsterna. Fast tydligen är det just det man inte visste. Av de poströster som man försökte hindra var förvånansvärt många för Trump. Nu står det 49,5-49,2 till Trumps fördel. 99% av rösterna räknade.

  4. Mässingeleden är fyndigt, men problematiskt. Det är en förolämpning mot Essingeleden som är ändamålsenlig och lagom bred. ”Guldbron” betyder egentligen ”Kiss-och bajsbron”, eftersom ett dåligt påläst borgarråd tyckte att namnet skulle anknyta till den närbelägna Guldgränd. Men Guldgränd har i sin tur fått sitt namn av ”Guldfjärden” som var det ironiska namnet på Riddarfjärden, när kloakvattnet som gick rakt ut i fjärden färgade den alldeles gulbrun.

  5. Jag förstår inte hur man kan blanda in de halländska åarna i kons magar. De småländska sjöarna, däremot. Vommen, Boren, Roxen och Glan.

    I övrigt upprepar jag: Jag förstår inte amerikansk politik. Jag har aldrig förstått amerikansk politik. Jag kommer troligen aldrig att förstå amerikansk politik.

  6. Ååååh, vilken trevlig ironi med ”Guldfjärden”! Tack, Karin!

    Tack även för påminnelsen om de småländska sjöarna, Brid. ”Vommen, Boren, Roxen och Glan” ska jag rabbla hela dagen. Uppdat: detta är fel! Se längre ner i kommentatorsbåset! Slut på uppdat.

    OT:
    Idag fick jag en himla intressant fråga i radiopratet: ”Vilka svenska ord har vi exporterat till andra språk?” Ångström , smörgåsbord och ombudsman kände jag till – men massa andra länder försöker tydligen även säga ”knäckebröd”, vilket är jättesvårt för att de inte kan uttala ”kn”.

  7. Kråkan

    Ännu så länge är jag pensionerad (passionerad) mellanstadielärare. Vore jag död skulle jag rotera i min grav! Nu måste ”Vi i femman-dommaren” Lotten rätta sig; Boren, Roxen och Glan glittrar inte med sina vågor i Småland!

  8. skogsgurra

    Anders Celsius är en annan figur som blivit ”rät så” känd i världen. Konstigt nog satte han 100 C vid noll grader och 0 C vid vattnets kokpunkt. Det ändrades men i övrigt är de hundra skaldelarna kvar. Mycket rationellt och bra.

    Rolf Sievert är en annan kille som gett upphov till enheten Sievert för absorberad stråldos. Det begreppet blir aktuellt när diverse kärnkraftverk misstänks orsaka cancer.

    Och så har vi Carl Edward Johansson. Måttens mästare. Hans passbitar kallas fortfarande JO-blocks i industrin över hela världen. Jag köpte alldeles nyligen en sats JO-blocks från Kina. Sämsta sorten men ändå med maximal avvikelse mindre än någon enstaka um (mikrometer). Ljusvåglängden ligger runt en halv um. Så man kan vara nöjd och glad.

  9. Kråkan! Jag blev redaktör över geografiämnet i Nationalencyklopedin för att jag ansågs vara sämst i ämnet. Enligt tradition är det nämligen så att geograferna själva (detta kanske är förtal) är så vansinnigt säkra på sin sak att de aldrig kollar fakta. De skickar in sina texter och vet att allt är korrekt.

    Därför blir det fel ÖVERALLT. Så – in på scenen kommer Lotten! Sämst i klassen! Måste kolla minsta lilla väderstreck och bergstopp!

    OBS: Sjöarna Boren, Roxen och Glan återfinns inte i Småland. Östergötland heter det!

    Näckebröd på er alla!

  10. Beklagar, alla smålänningar och östgötar. Ska försöka skärpa mig.

    Jag har också fått lära mig att Boren inte rimmar på våren, som man i förstone helst tror, utan på dåren. Det gör det svårare att få fart på komagsramsan.

  11. Ninja i Klockrike

    Knaksebrot, skrev en tidning på sjuttiotalet i en artikel om Björn Borg, som dessutom sades komma från staden Sodertlaje, två ord som sen dess är införlivade i familjevokabulären.

  12. Ökenråttan

    Ja, vill man se en riktig skräckfilm ska man gå in på Aftonbladets sajt och begapa hur Trumps ”spirituella rådgivare” (dom menar väl andlig, men strunt i det) helt maniskt mal på om hur hon känner lukten av seger och om att det kommer änglar från Afrika för att hjälpa Trump.

  13. skogsgurra

    Där räcker inga änglar. Börjar längta efter folknöjet på galgbacken. Men inte till övermått.

  14. Ninja, Soderbalje heter stan här av liknande orsak. Och Norko-Ping efter ett brev från Kina till svärfar.
    Dessutom bor vi i landet Glasogon enligt lillasysters biluthyrare på Mallorca på 80-talet.

  15. Brid

    Vi löser korsord. Vad anser båset och Båsmor om betydelseskillnaden, om någon, mellan orden nudda och snudda?

  16. skogsgurra

    Aha – BETYDELSE-skillnad.
    Det är intressant. Om jag ”nuddar” så är det nog mest en medveten handling men om jag ”snuddar” så är det något som bara råkar ske. Har aldrig funderat på det tidigare. Men nu känns det oerhört viktigt att få veta vad som gäller. Och varför.

  17. Ökenråttan

    SAOL säjer:
    nudda – snudda /vid/, lätt vidröra
    snudda – lätt beröra, komma nära /vid/
    Min synonymordbok säjer:
    nudda – lätt beröra, beröra, vidröra, röra, snudda (vid), nästan nå
    snudda – beröra lätt, beröra, nudda, vidröra, tangera, tuscha, toucha

    / / här uppe använder jag för att markera ord som satts med mindre stil … Jag vet inte hur man gör mindre stil här.

  18. Jag håller med om att detta måste utredas. Och att Skogsgurras känsla av medveten respektive ”att råka” känns bra. Samt grämer mig över att jag inte var snabbare eftersom Ökenråttan ju hann före mig!

    Jag kollar i både SAOL och SO och kommer som Ökenråttan fram till följande:

    snudda – lätt beröra, komma nära vid, beröra mycket lätt
    Ex: det gjorde ont bara hon snuddade (vid) den skadade foten, kulan snuddade hennes rygg, en känslig fråga som författaren bara snuddar vid (1603)

    nudda – snudda vid, lätt vidröra, lätt beröra
    Ex: hon nuddade (vid) hans kind med läpparna, bollen nuddade stolpen (1769)

    Slutledning: snudda och nudda är enligt vetenskapen närapå synonyma och att ”nudda är att snudda” samt att snudda är äldre – nudda är en ”variant av snudda”.

  19. Ökenråttan! Vad coolt att du är så noggrann att du vill markera att orden är mindre med //!

    (Synonymordboken visar verkligen att orden är synonyma, även om min inledande känsla ju var att det fanns en viss betydelseskillnad vad gäller avsikt.)

  20. Ninja i Klockrike

    Är inte nudda konkret, medan snudda kan vara både konkret och abstrakt?
    Författaren nuddar bara vid ämnet, låter bortitok.

  21. skogsgurra

    Tack för utredningar!
    Saken har praktisk betydelse. I en krönika om skador på elektronikprylar ( http://www.elinor.se/kattstavar-och-lackskinn.html/ ) visas hur Allan (Ladd) och hans kompis potentialutjämnar sig genom att ”nudda” varandra. Där är nuddningen medveten och det var ju skönt att få veta att rätt betydelsenyans kom till användning.

  22. Ökenråttan

    Nudda är mera fysiskt, me thinks. Det tar emot att säja att en författare nuddade vid frågan.

  23. Magganini

    Instämmer i huvudsak i de hittills framförda nudd-och-snuddtolkningarna men vill tillägga det min känsla säger: nudda står still och snudda rör sig. Alltså snuddar gör man när man far förbi och kanske när man nätt och jämnt når fram.

  24. Magganini

    Puh, ja. Men nu ska det räknas om och tröskas i domstolar igen och igen. Förhoppningsvis utan att en massa vapenbärare i röda kepsar bärsärkar omkring på gatorna.

  25. Brid

    Tack för kloka synpunkter! Även min språkkänsla säger att snudda oftare är oavsiktligt och att nudda inte gärna kan användas abstrakt. Men jag sa inget för jag ville veta om det var nån mer som tyckte så. Ibland har man hittat på betydelseskillnader själv, har jag märkt. (Jag blev förfärad när jag (ännu mycket ung) upptäckte att min moder använde ”skär” och ”rosa” precis tvärtemot mig!)

    Dock: inte-nudda-golvet. Där är det nudda, och oavsiktligt, om man misslyckas.

    Har f ö ägnat mig åt datorbyte nästan hela dagen. Kan nu läsa och skriva texter, även pdf, ansluta till nätet via bättre webbläsare än expl*r*r samt har lagt in några bokmärken. Det braiga antivirusprogrammet som vi har licens för har jag inte fått till än. (Stavningsjädervulen ansåg att ”braiga” borde betyda ”brainstorma”.)

  26. När Trump vann med 306 elektorsröster kallade han det för en jordskredsseger. Nu ser det ut som om det är precis vad Biden kommer att få. Återstår att se vad Trump kommer att kalla det.

  27. Ja, jösses. Vilken valpärs! Låtom oss nu hoppas att bytet i januari sker normalt och värdigt och att inte de skjutgalna tar fram pickadollorna och säger att de agerar i självförsvar.

    Jag hörde en kulighet:

    – Why can’t Trump enter the White House?
    – Because it’s FORBIDEN.

  28. Ninja i Klockrike

    När det stod klart att Biden vunnit valet, gav jag Trumpen fanen och såg Dido och Aenes på svt play, samt därefter Regementets dotter av Donizetti.
    Båda föreställningarna höll högsta klass och kan härmed rekommenderas.

  29. Ursäkta om jag blir lite luguber, men är det någon som vet hur det är med rösträtt för döda i USA? Här räknas ju alla röstberättigade som röstat i riksdagsval under ”lovlig tid”, dvs de arton dagar som föregår ett val, oavsett om man lever eller ej på valdagen. Republikanerna hävdar att dödas röster har räknats. Men tanke på hur många som dör just nu i USA är det ju inte alls uteslutet. Men är det olagligt. Undrar jag nu …

  30. Ökenråttan

    Jamen tänk på situationen att jag hasar mej till röstlokalen och röstar på röstdagen (3 nov. dårå) och så dör jag dan efter. Ska min röst inte räknas då? Varför skulle det göra skillnad om jag röstade i förväg eller på Själva Dagen? Dom försöker verkligen lite vad som helst.

  31. Ja, om det är på det viset måste man ju kolla så att alla som har röstat inte har råkat trilla av pinn just i räkningsögonblicket.

    – Hallå? Lever du? Okej, då räknas din röst.
    – Doink, trill, ajj, ööööööh.
    – Oj dog du nu av chocken? Jahaja, men då räknas inte din röst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.