Hoppa till innehåll

Att packa mat åt riskgrupperna

Plötsligt upptäckte jag att jag coronamässigt slappnade av lite. I söndags träffade jag 20 basketcoacher både utom- och inomhus. Förvisso på lämpligt avstånd, men det där med att vara lite social på riktigt kändes trevligt och inte alls farligt.

Sedan gick jag hem och duschade och bytte kläder som en hysterika.

Det gör jag även när jag har packat varor åt pensionärer, vilket Eskilstuna Basket gör ideellt åt en affär här i krokarna. Men det är inte internethandel som vi är vana vid, utan

 • handknattrade handlingslistor via mejl
 • en gratistjänst
 • ultrasnabb service
 • ganska svårt.

Jag pratade med mina släktingar, som berättade att i Stockholms innerstad måste man betala uppåt 300 kr för hemleverans och dessutom måste varorna beställas tio dagar i förväg. I Skåne är det tydligen nästan likadant – man måste helt enkelt vara ett under av planering och ekonomiskt stadd vid kassa för att klara av matleveranserna. Så himla orättvist, tänker jag, och hyllar landsbygden genom att applådera (utan att någon hör mig eftersom vi ju är på behörigt avstånd från varandra).

Så här går det till när man plockar varor!

Vi går med kärra och lådor och försöker lista ut vad det är pensionärerna vill ha. (Ja, alla är pensionärer; vi ser deras födelseår på lapparna.)

Jag som är en slarver, måste försöka ställa mjölk och fil för sig och inte ovanpå chipsen. Köttfärsen måste aktas för blompinnar och kålroten inte förväxlas med palsternackan. Frysvarorna bör inte placeras under den grillade kycklingen och man kan inte ersätta citronkakorna med apelsinrån!

Och så här irrar vi runt!

Eftersom vi basketspelare inte hittar i butiken och beställningen inte alls följer hyllsystemet, skulle man kunna gps-tracka oss så här.

Och så har vi då beställningarna.

 • Ibland är de glasklara som ”Lingongrova” eller ”en sån där röd juice som är bra för kisseriet”.
 • Ibland är de gåtfulla och kräver googling (3 pkt lasagnetter!).
 • Ibland är de helt obegripliga, så då får vi ringa till kunderna och fråga vad de menade.

Jag antecknade från senaste insatsen:

När vi kommer med påsarna är vissa pensionärer supernoga med att hålla avstånd och lämnar fram betalkortet i en liten plastpåse, medan andra har svårt att hålla sig från att kasta sig om halsen på oss.

Det är riktigt kul!

Och hur har ni det? Själv blev jag storligen förvånad när jag igår såg att  vår närmaste butik hade öppnat salladsbaren igen. Gör din egen sallad ur samma bunkar som 300 andra kunder idag, trallala!

Det borde väl vara ett big no-no?

Share
Publicerat iBloggen

30 kommentarer

 1. Vi har en granne här i Söderort som betalar 40 kronor per hemleverans från ICA Sickla. Kommer de upp i mer än 1200:- så är det kostnadsfritt. Uppgiften är alltså inte min egen.

  Själva, bägge i riskzonen, mular vi oss hemifrån till ICA ett par tre gånger i veckan som en terapi att komma undan karantäntristessen. Risken tar vi.

 2. Birgitta Kjöllerström

  STORT tack för att du hjälper till att handla!
  Här i Skåne beror det mycket på var du bor. Själv smyger jag mig försiktigt ner till bilen och kör till föräldrarnas hus på landet, och varvar instängd i lägenhet i Lund med utsläppt i skogen och möjlighet att vara utomhus utan folk varannan vecka. I Lund är det dyrt och lång framförhållning, i skogen (2 mil fr Olofström) går det utmärkt att beställa samma dag, kostar 0 kr. Sen är iofs priserna på nätet ca 10% dyrare på nätet än på icamaxi, men det gäller ju även butikerna i Lund. Extrapriserna kan man glömma, för de gällde ju förra veckan, och en hel del saker finns inte i onlinesortimentet…

  Efter 2 månaders isolering har jag hunnit prova samtliga olika alternativ, och kostnaderna för mat är definitivt högre! Dessutom finns ju igen ”drive by” på bolaget, ( Ja, jag har frågat!) så att göra livet gladare med lite alkohol får man snällt låta bli!

  Och, ja, jag är säker på att isolering för min del är nödvändigt – har redan fått besked om flera undersökningar/provtagningar som skjutits upp på obestämd tid av min läkare på infektionskliniken. Ett immunförsvar som funkar kasst i vanliga fall är ingen hit just nu…
  Inser att jag egentligen har det jättebra då det största problemet är att det är ganska långtråkigt, eller vad jag nu ska kolla på när jag snart uttömt sortimentet på HBO – men GUUUD vad jag vill ha ett slut på det här och få umgås med människor på riktigt igen!!!
  Hoppas att det snart finns tester som kan göra att jag åtminstone får träffa någon!

  ps. Kan du inte fixa en surfbräda med lantvin till mig??

 3. Japp, alla affärer kommer att inom snar framtid ha en hylla med surfbrädor plus lantvin.

  – Ett plötsligt, okänt behov har av outgrundlig anledning dykt upp, kommer Icahandlarna att sucka.
  – Vi anar en komplott, kommer Coops chefer att muttra.
  – Vi har slut på lantvin och för inte surfbrädor! kommer Systemets personal att tjoa redan i entrén.

 4. Ökenråttan

  Min mellansyster ligger på St Göran i covid 19. Hur det kan ha gått till; hon och hennes rolige make har hållit sej ännu mer isolerade än vi är i råttboet.

 5. Agneta uti Lund

  Lyckades du hitta 0,5 procentig grädde????
  Jag tror att kunden önskade 5 dl grädde.

  Jag har inköpsservice av en familj i samma trappa, deras döttrar i olika åldrar fixar mina inköp. Det blir en del fel. Senast ville jag ha tunnbröd som jag bryter i min filmjölk. Fick mjukt kurdiskt tunnbröd. Flickorna har erbjudit sig själva och sa till mig att jag absolut inte fick gå till affären.

 6. Ninja i Klockrike

  JAG BLIR VANSINNIG PÅ FOLK SOM ÄR I RISKGRUPPEN, MEN ÄNDÅ GÅR OCH FROTTERAR SIG MED CORONA I AFFÄRER OCH ANNORSTÄDES.
  Tar risken själV?
  NEJ, DET GÖR DU INTE!!!!

  Du utsätter inte baradig själv för risken, du utsätter andra för ökad smittspridning, OCH DU BELASTAR SJUKVÅRDEN HELT I ONÖDAN.
  VANLIGA AVDELNINGAR, AKUTSJUKVÅRDEN, INTENSIVEN OCH SEN EN LÅNGVARIG REHABILITERING OM DU ÖVERLEVER.

  Man beter sig helt enkelt inte så om man anser sig vara en civiliserad människa. Inte heller skryter man om det med nån sorts höhö-attityd.

  DET ÄR DRUMLIGT, OFÖRSKÄMT OCH RENT UT SAGT FÖR JÄVLIGT.

  JA, JAG SKRIKER, FÖR JAG BLIR SÅ PROVOCERAD AV VISSA MÄNNISKORS ATTITYD.

 7. Ninja i Klockrike

  Ökenråttan, hur mår din syster? Jag hoppas verkligen att hon inte ligger på intensiven.
  Håll oss gärna uppdaterade.

  Birgitta Kjöllerström, välkommen till båset!
  Har vi setts här förr? Ursäkta mitt dåliga minne i så fall.
  Örjan, var uppgift det är att hälsa välkommen hit har inte tittat in än.
  Vi tycker alla att det är så trevligt med nya ansikten här inne.

  Behöver man hjälp så kan man alltid kontakta kyrkan och diakonerna, de flesta församlingar har beredskap att hjälpa till. Här i Huddinge är alla vanliga verksamheter i stort sett inställda, utom den diakonala frukosten på torsdagar, men den avhålls numera utomhus i prästgårdsparken.
  Så personalen handlar åt riksgrupper istället. Lysande.

 8. Jag tycker det är otroligt kul med sådana där felskrivningar och lantvinet tar nog priset.

  Men VAR handlar de Stockholmare som betalar 300 för hemkört? Östermalmshallen kanske … *kollar* … jamen har man sett! Det skulle bli 325 kronor till och med, till mina hoods. Fast billigare om jag köper för med än 1000 kronor och gratis över 2000. Men då blir det ju dyrare.

  Och Ökenråttan, hur är det med din syster?

 9. Vi ber yngre vänner att handla (jag är inte lastgammal än, men kan inte gå till affären med min pollenallergi och nysa för då springer ju folk) och det har blivit rätt hittills, även om vi ibland har fått större paket än vi hade tänkt eller andra märken än vi visste fanns eller så. Hon som har handlat mest frågade om vi vet att de ekologiska varorna är mycket dyrare än de andra. Och ja, det vet vi.

  OT: Stugan är på väg upp. Groomen reste upp igen över en natt (hade tänkt två, men det var för kallt för att vistas utomhus) och när han for hade väggarna hunnit till nederkanten på fönstren, så han trodde de skulle få upp hela väggarna idag. Vi far väl upp igen när det har blivit lite varmare.

 10. Ninja i Klockrike

  Att handla för 2000 pix i Östermalmshallen är väl en baggis egentligen? Tänker att det inte är nån större transportkostnad för varumängden egentligen …Några skivor paté, ett par gödkycklingbröst, vänsterhandsodlad spenat från lettiska Schejts, och ett par skivor surfbräda, så är det hela kirrat lixom.

 11. Birgitta Kjöllerström

  ninja i klockrike – nja ny och ny, är rätt många år sen jag kommenterade något sist, men jag brukar sitta och fnissa rätt ofta! ÄLSKAR JULKALENDERN! Om vi har setts är det längesen, vet faktiskt inte… obegripligt nog blir man mer social digitalt när man sitter för sig själv hela dagarna, tid finns ju också i överflöd, kommenterar för närvarande massor på alla möjliga ställen 😉

 12. Berätta mer om din syster när du orkar, Ökenråttan!

  Jag letar ju små corona-historier som är upplyftande, och fick precis höra om en f.d. kollega på högskolan. Han är medelålders, var dödssjuk och låg tolv dygn i respirator.
  Nu är ha smal som en pinne, går med rollator och är allmänt skakig och svag.
  Kan knappt borsta tänderna själv. Han hade lite nedsatt immunförsvar pga. av dålig sömn och stress – men var i övrigt frisk och sund.

  Så: denna historia och min kompis’ föräldrar som båda två lades i respirator och klarade sig, bidrar till känslan av att ”det är inte kört även om det ser ut så”.

 13. Lite off topic fast kanske inte ändå: läs den här sanslösa artikeln om Kristina Lugn i DN från 2001. Ja, för nästan 20 år sedan.

  https://www.dn.se/arkiv/pa-stan/kristina-gar-ombord/

  Artikeln är full med saknade skiljetecken och annat mankemang (precis som att jag med åldern har fått ont i knäna), men den är underbar. Både Ingmar Bergman och Astrid Lindgren levde, men Allan Edwall och Maggan Krook var relativt nydöda. Kristina Lugn går omkring i Allans kavaj och har hans doktorsring på fingret – och minns hur det var att gå på krogen med Gurra G och Staffan Westerberg.

 14. Ökenråttan

  Tack kära båsister för vänligt deltagande. Ja, med systern är det inte alltför ruskigt. Hon ligger inte i respirator. Det började med lite allmänna förkylningssymptom, jättehög feber och hon yrade. Iväg i ambulans mitt i natten. Och detta alltså en person som knappt lämnat hemmet på evigheter, i varje fall sen virusarna började bli kända. Och det eftersom hennes lille make är mycket känslig då han redan går på massor av mediciner efter efter att ha fått en tumör på hypofysen bortopererad. Ack och ve.

 15. Ack o ve!

  Är det inte systerns lille make som inte bara är känslig utan även väldigt rolig?

  Nu ska jag laga tangentbord och ha mig! (Alla tttt, aaaaa och dddd dubbleras och tripplas och det tar en evighet att redigera bort skiten. Kan ju inte lämna in den på lagning eftersom jag inte har en reservdator i bakfickan …)

 16. Ökenråttan

  Jo, han är rolig. Han berättade häromdan att han kände sej lite uttråkad och djärv, lämnade bostaden, tog hissen ner till garaget och städade ur bilen. Där nere mötte han ett grannpar som berättade att dom nyss haft covid-19. Svågern tänkte då ’Skit. Nu kanske jag blir smittad och dör och då har jag städat bilen i onödan.’

 17. Ökenråttan

  Sjukrapport från St Göran: Systern inte längre på syrgas. Yrar inte längre. Fortfarande HÖG feber.

 18. Ökenråttan

  Och den rolige har nu blivit den orolige. Han grubblar sej fördärvad över när och hur smittan kunde komma. Bland annat …

 19. Ninja i Klockrike

  Nån som hostade rätt ut i trapphuset tjugo minuter innan syster gick ut genom dörren.

 20. Ja, men även när man bara får en simpel förkylning vill man ju hitta den skyldiga som har orsakat snoret. Även när jag vrickar fötterna tänker jag först ”vem satte sin fot under min?” – så jag förstår verkligen den rolige, orolige maken.

  Vi är glada att systern mår bättre! Och vill naturligtvis ha klarhet i hur i hela friden smittan kunde hitta henne!

 21. Ninja i Klockrike

  Å nu är Claes Borgström borta också. Varför dör alla goda människor fast vi behöver dem så väl?

 22. Men då vänder jag på kuttingen: en kompis kompis fru låg nedsövd i respirator i 20 dagar med galopperande covid-19. Total och komplett organkollaps och ideliga samtal från sjukvårdspersonalen hem till maken.

  Och så överlevde hon. Hon är hemma nu – och mår förhållandevis bra.

  (Tänk om vi läser dessa bokstäver om ett år och säger ”men tänk att vi inte visste att XX och YY samt att man ju skulle ZZ”.)

 23. Och idag har jag träffat en tandläkare som basar över 45 andra tandläkare. Sedan påsk har 22 av dem legat i covid-19 (konstaterat), men den väldigt lindriga varianten med

  • träningsvärk i hela kroppen
  • bara 38 °C feber
  • jobbigt med andningen
  • blott en veckas sängläge.

 24. Ninja i Klockrike

  Det låter alldeles tillräckligt jobbigt för mig. Gu’ bevare oss för de värre varianterna.

 25. Marie

  Är så glad att jag hittat tillbaka till din sida. Det vara så länge sedan men nu ska jag roa mig med att läsa allt du skriver. (Det är vad jag känner idag i alla fall.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.