Hoppa till innehåll

Virusfritt: Att skaffa nytt BankID

Så här ser våra kontakter med banken ut:

– Hej, får vi låna jättemycket pengar till nytt duschrum eftersom det gamla är brunt och från 1978?
– Nej.

– Hej, får vi låna lite pengar till en begagnad bil?
– Nej.

– Hej, får vi byta bank?
– Hahahahaa.

Typisk bankbild. Fast från 20 år sedan, kanske.

På grund av lån och ohejdad vana, har vi Swedbank, så är det sagt. Och eftersom min gamla Iphone fick torrhosta och feber och sedan bara kraschade häromveckan, köpte jag en ny. Då måste man fräscha upp och ominstallera BankID. Men hur? Jag kunde ju inte logga in på internetbanken eftersom jag inte kunde identifiera mig. Jag ringde till supporten.

– Ta fram din dosa! sa banksupporten.
– Min vafförnåge?
– Dosa … bankdosa. Säkerhetsdosa.
– Det har jag ingen. Har aldrig haft. Men jag har en lapp med massa koder – ett kodkort! Tadaaa!
– Duger inte. Då får du köpa en ny dosa för 250 kr.

Det ville jag verkligen inte, så nästa dag gick jag in på Sparbankens kontor eftersom vi inte har något Swedbankkontor här. De är liksom kompatibla.

– Ta fram din bankdosa. Säkerhetsdosa.
– Jag har ingen.
– Då måste du köpa en ny dosa för 250 kr.
– Nääää …

Här kan man ju fundera över varur min aversion mot bankdosor har sprungit, men strunt samma.

Jag ringde till supporten igen och hamnade hos en annan människa som upprepade att säkerhetsdosan är ett måste. Och JÄTTEBRA när man är på resa och blir bestulen på mobilen.

– Men … varken jag eller andra människor ska resa särskilt mycket just nu.
– Då får du gå in på ett Swedbankkontor i närmaste stad. Men dom kommer att kräva att du har dosan med dig.
– Men jag har aldrig nånsin behövt en dosa förut, och i dessa digitala tider …
– Dosan kostar bara 250 kronor!

Den där supporten gillade nog inte mig. Men jag vill faktiskt inte äga en säkerhetsdosa.

Mitt i en tugga spagetti med köttfärssås kom jag igår på att jag ju lyckas så oerhört bra när jag chattar med SJ på Facebook, så jag testade att göra samma sak med Swedbank. Och fick tag på en Emma, som svarade raskt och fint att jag skulle ta fram min gamla mobil så skulle allt fixas.

Märk väl att till och med jag i chattsammanhang stundom klämmer dit en smiley.

Emma och jag försökte och försökte, och jag misslyckades med allt. Men Emma gav inte upp. Hon var på  jättebra humör bad mig skicka bilder på hur telefonen såg ut.

Emma var ett under av tålamod, och eftersom hon plötsligt avslöjade att hon satt i Östersund, lyckades jag även slänga in lite basket eftersom mitt favorit-ligalag heter Jämtland och det ju är så sorgligt att säsongen är slut och …

PLÖTSLIGT hade jag ett nytt BankID fastän jag inte hade köpt den där säkerhetsdosan!

Sensmoral: man måste inte ha en säkerhetsdosa för att känna sig säker.

Share
Publicerat iBloggen

26 kommentarer

 1. Christine Stenqvist

  Ibland jobbar rätt människa på rätt ställe!

 2. Av någon anledning låste sig mitt mobila Bank-ID förra året. Efter lite fnul med supporten på SEB kunde jag åka in till ett kontor med fyrtfjutton legitimationer och phånen i bagaget och fick sedan ett Bank-ID på kort som nu är reserv, eftersom de i sin allsmäktiga välvilja återställde mitt mobila.

  Intressant och imponerande: Min Android vägrade att ta en skärmbild av stoppet, så jag plåtade med kameran i stället.

 3. Ninja i Klockrike

  Såna som Emma blir man lycklig av att träffa på!!
  Heja Emma.

  Gllöm inte att skicka ett mejl till supportens chef och berömma Emma, sörvismajnade männschers schäfer får alltid för lite rapporter från den tacksamma menigheten.
  Jag vet, ty jag har varit med förr.

 4. Ökenråttan

  Haha. Bank. Jag är on topic nästan, för en gångs skulle, när jag berättar att Handelsbanken här borta på Strandvägen har satt upp en lapp på sin dörr: ”Är du krasslig?” och så ber dom oss att hålla oss därifrån.
  Dom heter alltid Emma, dom där rekorderliga och hjälpsamma flickorna. Hur kommer det sej?

 5. Ida (25) skickade ett sms om att två 90-åringar nyss klev på bussen. Hon blev ytterst bekymrad över deras hälsa.

 6. Men vad är nu det här för något? Ta betalt för bankdosan? Det har jag aldrig varit med om. Jag har och har haft bankdosor från Handelsbanken, SEB, Swedbank, Nordea och Postgirot men har aldrig betalat ett öre för dem. Den gör ju att jag kan göra deras personals arbete så de slipper betala lön!
  Hade jag haft Swedbank hade jag bytt bank!

 7. Jag visste inte om att man kunde göra så som Emma sade. Men nån gång för länge sedan prackade de på mig en bankdosa (utan kostnad vad jag minns) som jag stoppade i (haha! Tänker jag inte berätta!) och där fick den ligga och skämmas. De lovade nämligen att jag inte behövde använda den, men de fick inte ge mig det jag ville ha (vad det nu var) om jag inte hade någon dosa.

  När nu också min gamla telefon ballade ur och inte uppförde sig på ett respektabelt sätt så införskaffades en ny. Och vips kunde jag inte swisha eller andra viktiga grejer för att bank-ID:n inte fanns på den nya telefonen.

  Så då plockade jag fram dosan, som ju vid det här laget borde ha mögliga batterier, och vips så fungerade allt som det skulle. Inklusive dosans batterier.

  Meddela Emmas chef så kanske hon får extra påökt.

 8. Emma kommer att få beröm! (Se bild.)

 9. ”Dom heter alltid Emma, dom där rekorderliga och hjälpsamma flickorna. Hur kommer det sej?”
  För att vi är så attans många som heter det! 😀 Och joooodå vi är såååå serviceminded! Nu var det i och för sig inte jag som hjälpte Lotten men nog har jag också suttit på kundservice!

  Helt underbart att du påpekade om mellanslaget före de tre punkterna! Hahaha!

  Vi har SEB och när jag vet hur de brukar envisas med dosan. Jag hade haft min i flera år och batteriet håller inte i all evighet så jag kontaktade SEB inloggad på mitt konto och de skickade en ny till mig i Spanien – helt kostnadsfritt! Då var jag lite lycklig. Men när de inte kunde skicka ett nytt VISA-kort kostnadsfritt var jag mindre lycklig. Så det har jag inget fast jag betalar för det. Fint, va! De har ingen Emma på SEB …

 10. Om det är en gosse heter de ofta Stefan. Inspirerad av Lottens doserande letade jag fram min lilla dosa (hittills aldrig använd) från Länsförsäkringar Bank och försökte logga in med den kod det borde vara. Det var det inte. Men vaf … nytt försök och nytt och så låste sig dosan. Det var då jag fick tag i Stefan som lotsade mig genom alla behövliga steg. Så nu har jag både mobilt bank-id i mobilen och lilla dosan, utifallatt, nu när jag drar norröver för att gå i ide ett tag, som den lydiga 70-plussare jag är.

 11. Oh, Karin ska gå i ide! Måtte vi få trevliga rapporter!

  Det verkar ju som om det här med att den onödiga dosan ska kosta 250 kronor och dessutom vara nödvändig bara är ett påhitt. Intressant att höra om era erfarenheter – och grattis till Stefan och dosan, Karin!

 12. Vi funderar över hur man ska inrätta sig i tillvaron när man är en som precis har fyllt 70 och en som är rätt mycket yngre men som å andra sidan brukar ha diverse förkylningssymtom hela vårarna, mest på grund av pollen, men vem vet vad som är vad? Tills vidare fortsätter vi som vanligt.

 13. Vi kanske får ta ett upphämtningsheat imorrn och berätta om alla våra upplevelser i lock-down-mode.

  Jag var idag och köpte en bollpump. Det gick bra. För det är – precis som Brid säger – att fortsätta som vanligt.

 14. Ökenråttan

  I stället för att gå till bageriet och köpa semlor och få virus på sej har Lille M i dag bakat egna bullar. Jättegoda! Mandelmassa finns väl alltid hemma
  i ett välskött hushåll och grädde hade vi, för jag ska göra saffransfisk med lök och selleri. Det brukar jag göra med saffran som blivit över från jul. Jag hade alltid trott att detta var ’gefillte fisch’, men det är fel. Gefillte är mer som fiskbullar.

 15. Maplestream

  Mäh en dosa för 250 spänn. Skitdyrt ju! Kostar gratis även på vår bank Länsförsäkringar bank. Men å andra sidan är deras ränteläge ruttet så det jämnar väl ut sig antar jag. Alltid trevligt med support som förstår vikten av bemötande. Härligt!

 16. BankID-Emma

  Vet du vad Lotten,

  Detta inlägg gjorde mig både glad och rörd, det var längesedan jag kände mig såhär uppskattad på jobbet. Tack för den känslan!

 17. Örjan

  Nu har Bank-ID Emma hittat hit. Välkommen!
  Hoppas du gillar vad du kan läsa, och återkommer med andra nya kommentarer.

 18. Ninja i Klockrike

  HEJ BANK ID-EMMA!!!
  Gud vad roligt att du hittade hit. Jag tänkte när jag läste om Lottens vedermödor att Emma hittar nog hit, för det är många som läser bloggen utan att ge sig till känna. Nån av dem känner säkert Emma, och så får vi träffa henne allihop.
  Och så fick vi det!!!!

 19. Heeej Emma! Välkommen i den knasiga gemenskapen som är ett bloggkommentatorsbås! Örjan hälsar alla välkomna, Ökenråttan har en knasig planta som Ninja-Malin har råd till och Karin är satt i karantän norrut medan Niklas smider silver och den sällsynte hakke rimmar.

  Ni andra kan sammanfatta er också!!!

 20. Agneta uti Lund

  Jag är mångårig vän av min bankdosa till den bank (Nordea) jag gör alla utbetalningar från. Har även en till Sparbanken Skåne som använder Swedbank till internet. Den är jag ovän med. När jag (ytterst sällan) försöker använda den gör jag fel och måste åka ner till banken och få det tillrättat. Bank-ID har jag inte.

  Var på min närbelägna utmärkta ICA-butik i dag. Det såg inte ut att fattas varor i några hyllor. Toapapper fanns av flera fabrikat och denna vecka är det extrapris på Lambis produkter. Laddade upp med såväl papper som näsdukar. Kruxet numera är att transportera det inköpta upp till tredje våningen i detta hisslösa hus. Men sedan länge får jag hjälp med uppbärandet av ett gäng tonårssystrar som bor på första våningen. I dag sa de att: ”Du får inte lov att gå till affären! Säg till oss så handlar vi till dig.” Härligt!

 21. Agneta uti Lund

  Såg inte varken Emmas eller Lottens kommentarer då jag skrev.
  Välkommen Emma säger en gammal tant uti Lund!

 22. Maplestream

  Emma is in da house!

 23. Ninja i Klockrike

  Hälsa tonårstjejerna AuL, om de inte heter Emma allihop, så är det i alla fall säkert nån av dem som gör det. Lyd dem nu också och stanna hemma.
  Folk blir glada av att få hjälpa till, så det ska man låta dem göra.

 24. Kråkan

  Det kommer att gå bra!
  Med alla dessa Emmor, Carolinor, Jennies, Muhamadar och Nilsar mfl. som jag mött under de senaste månaderna i vårdsvängen och allehanda service kan det inte annat än att gå bra. Bara vi gamlingar lär oss att stanna hemma och låter dom ta hand om’et!

 25. Oh, hej Kråkan! Hur är hälsan? Är du isolerad och får du hjälp?

 26. BankID-Emma

  Måste säga att ni verkar vara en härlig blandning utav människor, hur kul som helst ju!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.