Hoppa till innehåll

På Nedre Manilla

Nedre Manilla? Nu tror ni att jag har varit i Filippinerna. Eller i Australien, Mexiko och USA. Och så rycker ni på axlarna och fnyser för äsch, där har väl alla varit.

Men nej, jag har varit på födelsedagskalas i ett fantastiskt hus på Djurgårn (stavar jag det plötsligt lite föraktfullt). Jag testade att ta mig dit på en sån där förnicklad sparkcykel som ligger i varenda buske i hela Stockholm. Uppförsbackar gick bra, nedförsbackarna var oerhört läskiga och på grusvägarna var det obehagligt stötigt – och inte alls kul.

Och så åkte jag förstås lite vilse.

Villan är som ett museum. Allt är så vackert. Väggarna är klädda med fasta bokhyllor och jag såg till att klappa på alla uppslagsverk så att de inte skulle känna sig övergivna. Möblerna är som konstverk.

Men det äääär inte ett museum: man får sitta på alla sittmöbler och klämma på alla pryttlar och … hm, vad kan det vara som ligger på skrivbordet där i höger bildkant?
Se där. En almanacka från 1930. Synd att det inte stod ”tdl 14:30” och ”kontakta kungen” eller kanske ”xxx: 435-7”.

Det var som att rumla runt i ett museum och äta god mat tillsammans med Karin Boye, Per-Anders Fogelström, Jaques Werup, Tove Jansson och alla andra författare som ni någonsin kan komma på – för de satt på väggarna och tittade ner på oss.

(Ni kan ta bort ljudet: det är bara ett himla kackel.)

Ser ni vem som har hamnat under trappan i skamvrån?

När jag vandrade omkring högst upp i Eva Bonniers avdelning, klev jag plötsligt in i ett stort, tjockt spindelnät. Jag var lika cool som någonsin Indiana Jones, men såg till att frustande och fräsande för alla som var i närheten berätta hur kul detta var.

Och så såg jag ut såhär inför allt som dök upp i de olika rummen.

Man skulle kunna tro att jag for omkring som en galning och tjoade och pratade med allt och alla och var som kusinen från landet som inte riktigt kan föra sig i fina kretsar. Jomen. Eller så kan man bara se på mig som en oerhört lättroad en.

– WOW! Nästan som en lönndörr!
– HERREGUUUD! EN ISBJÖRN!
– NÄMEN alltså vilket vackert kakelgolv!
– KOLLA KOLLA KOLLA! Det är stökigt bakom soffan!

Det sista som hände var att vi stod i en rörig kö och försökte säga adjö till värden – vår gamle kollega från tiden på Nationalencyklopedin. Ett vaket öga berömde min kompis’ fantastiska skor från anno dazumal, men påpekade att det ju var opraktiskt att ha matsäcken där nere.

Förmodligen hade hon gått omkring med detta stackars genomborrade geléhallon i en timme eller så.

Sedan var det dags att testa nästa färdmedel: EU-cykeln. Jag har ju i två år hyrt cyklar i Stockholm och njutit av att fara fram på ett effektivt och smidigt sätt. Tyvärr var det något problem med upphandlingen av cykeluthyrningen, så de försvann.

Istället erbjuds man dessa gröna EU-cyklar.

Och nu ska ni få höra hur dåliga de är: JÄTTE.

Dåligt:

 • appen
 • sadeln som inte går att höja
 • skrangligheten
 • ingen bakåtbroms
 • ingen pakethållare
 • ingen växel.

Bra:

 • två hjul.
Share
Publicerat iBloggen

26 kommentarer

 1. Kråkan

  Åh! Jag gapar precis som du över mattan under biljarden!

  Men videoklippet får jag inte se. Inte tillgängligt påstås det.

 2. Ninja i Klockrike

  MEN MATTAN UNDER SOFFGRUPPEN DÅ???????
  Märta Måås-Fjätterström, men det bara skiter ni i.
  Fattar ni inte, MÄRTA MÅÅS-FJÄTTERSTRÖM.
  Den mattan är värd så där en halv mille.

 3. Kråkan

  Jo JO , den oxå
  Men där fastnade jag på porträtten

 4. Min kompis med geléhallonet sa likadant, Ninja!

  – MÄRTA MÅÅS-FJETTERSTRÖM!

 5. Kråkan

  Mötte du Horace?

 6. MEN HUR KUNDE JAN HÅFSTRÖM SÄTTA SITT NAMN PÅ DEN FÖRSKRÄCKLIGA MÅLNINGEN? DET SER JU FÖR FAN UT SOM OM HAH MÅLAT MED FOTEN OCH FÖRBUNDNA ÖGON.

 7. Ökenråttan

  Fjetterström för sjutton.

 8. Kråkan har helt klart inte klickat på min filmsnutt.
  [plats för stor smiley]

 9. Kråkan

  Jo! jag har klickat, men möts bara av felmeddelandet!
  Nu anar jag ju vad filmen visar!

 10. Kråkan

  Näpp. Inte den länken heller. Men det gör inget, jag har förstått.

 11. Ninja i Klockrike

  Det vara bara EXSALTERINGEN som gjorde att det blev ett E.
  Förresten tror jag inte att en halv mulke räcker för den där GIGANTISKA mattan.
  Blue flowerbed heter den, och är inte alls lika vanlig som Red flowerbed.

 12. Ökenråttan

  Flossamattan ’Rabatten’ formgavs av Barbro Nilsson, som ledde MMF AB. Aktiebolaget bildades efter Märtas död, på tillskyndan av Carl Malmsten. Barbro var själv, till skillnad från Märta, en skicklig väverska och hade ett utsökt färgsinne. Märta har sagt att för henne däremot var formen, mönstret det viktigaste. Mattan är hur som helst svindyr. Med all rätt. (Barbro var mor till fotografen Pål Nils Nilsson och syster till konsthistorikern Erik Lundberg: ’Arkitekturens formspråk’ i tio band.)
  Och det lilla bordet i framkanten luktar Malmsten.

 13. Magganini

  Jag sitter tydligen bredvid Kråkan och tittar, för jag ser samma meddelande.

  Ååh, MMF! Den enda erfarenhet jag har av henne kommer tyvärr från Antikrundan. ”Vill ha, vill ha!” är reaktionen på varenda grej.

  Och ”Vill se, vill se!” om videoklippet dårå.

 14. Även jag ser inte klippet. Annars vederbörligen imponerad.

 15. Klippet är otillgängligt också här i norr.

 16. Ökenråttan

  Om det står MMF i kanten på din matta, då är den från Märtas tid. Står det AB MMF på ena sidan på mattkanten och BN i andra hörnet då är mattan från aktiebolagets tid, alltså efter Märtas död, och Barbro Nilsson har gjort mönstret. Det finns många fler som skapat mönster till AB MMF, så det kan finnas andra initialer.
  Jag har hört talas om en som hittade en MMF-matta i en container, så ge inte upp hoppet om att nånsin få en sån dyrgrip.

 17. Ninja i Klockrike

  Svar till Niklas 07:40;
  Kan det inte vara så att objektet gjorde det till en tvingande nödvändighet med förbundna ögon?

 18. MEN NUUUUUUU DÅ?

  (Ni vet, det blir ju fopoll ikväll och innan dess måste ni ju ha fått se klippet ovan!)

 19. Örjan

  Nu såg jag!

 20. Ninja i Klockrike

  Herregud, målningen är ju lika ful som … som … originalet. Man skulle önska att stolsryggen var liten högre så det skavde av färg på ett bättre ställe.

 21. Örjan

  10 sek in i din film. Är det DDM som springer framför kameran?

 22. Magganini

  Jag såg också nu! Det var värt att vänta på. … eller …?
  Nä nu är det bäst att pallra sig hem till fopollen.

 23. Kråkan

  Jaa! Nu ser jag filmen klart och tydligt; kan det vara för att jag varit i Uddevalla och hämtat mina nya glasögon?

  Och jag håller med Ninja 18:41.

 24. Lo (Looooo)

  Om man inte har råd med en MMF-matta kan man alltid besöka ateljén i Båstad och sniffa på garnlagret. Ett helt rum med färgsorterade garner. En lycka, trots att den inte går att ta hem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.