Hoppa till innehåll

På resa: Mätaregränden i Lund

Vi bor förvisso i det vackraste av landskap (Sörmland) i det mest absurt fantastiska gamla hus man kan tänka sig – men ack, Lund är ändå ett hyvens plejs. Och två av barnen bor ju där.

Imorrn gifter sig äldste sonen Erik i en lundensisk scoutstuga. Förutom att skriva våra egna tal och vika sångblad, har vi under våren bara hejat på de unga tu på 60 mils avstånd. De har planerat och fixat allt på egen hand – vi har inte ens behövt komma med goda råd om bekväma skor eller läppstiftsnyans.

Hela släkten är här och alla har de tagit in på hotell lite här och där i Lund. Vi har installerat oss på ett Airbnb 500 meter från brudparets lägenhet på gatan där jag bodde som liten!

Mätaregränden 8 är mitt barndomshem. Mätaregränden 1 är vårt sovplejs just nu.
Jag gick en vända i mina gamla hoods sent igår kväll och hittade en finfin basketkorg. Här skulle man ju kunna bo.

Jag pekade på husen och berättade för min djefla man att i ettan bodde professor Wickberg, och där bodde min kompis Anna Svenstam, och där bodde han som var så himla busig, och familjen Larsson som hade en boxer och mamman hette Elsa. Och där är Martin Davidsons hus och Stålhandskes hus glömde jag ju, och där borta på Bygglovsgränd bodde min bästis Lisa och dom hade hängt upp köksverktygen i köksfönstret och det var hennes pappa Yngve som var arkitekt till alla de här husen. Ullis Wilke bodde på Ritaregränden 8 och där var jag jätteofta och Blombergs hus mittemot är dääär och Hägerdals där borta var våra grannar och vi tre hade en gemensam skottkärra som hette Blomhästen för att Blomberg-gerdal-Stenson, fattaru?

Hysteriskt nostalgisk, vem? Jag?

Nu är ju frågan om jag ska drista mig till att på känt manér plinga på i mitt gamla hus och tjoa:

– Och här hade vi en blå plastmatta!
– Men har ni tagit bort bardisken!
– Vad var det för fel på den gamla ytterdörren?

Share
Publicerat iBloggen

11 kommentarer

 1. Gnolar stilla på ”Känner du Lotten, min vän, som bor i Mätaregränd”.

 2. Ökenråttan

  Stålhandske hette min historielärare i Sundsvalls Högre Allmänna Läroverk. Vi kallade honom för Tumvante. Han sa att vi måste förstå att hela historien hade handlat om MAT. Javisst, mat, säkert, fnös vi, på tonåringars vanliga trista vis. Huru rätt hade han icke!

 3. Klart du ska ringa på! Passa också på att fråga hur Blomhästen mår. Du kanske rentav är beredd att skänka din Blomhäst-andel till kvarteret?

 4. Ökenråttan

  Men hade ni BARDISK? Så ytterligt ovanligt. Själva hade vi en sån när vi bodde i Tropiken. Dom små holkarna där man skulle lägga flaskor hade vi till att förvara skor så att dom inte möglade under sulorna när vi hade varit ute under regnperioden.

 5. Det är idag Den Stora Festen är då, förstår sig. Hoppas alla har så trevligt som det bara går.

  Groomen har lunginflammation och äter penicillin. Jag sympatihostar, men det börjar faktiskt verka som om jag inte får någon riktig förkylning denna gång. (Det räcker så bra med björkarna.)

 6. Magganini

  Vet ni vad! Det regnar!
  Gör det det i Lund också så är det bra. Regn i brudkronan är finemang!

 7. Kråkan

  Korta rapporter från Naturen.

  I fiskgjusarnas bo har den nya honan lagt sitt första ägg. Irma, honan som varit Queen i boet i sex år har inte dykt upp. Nu när första ägget är lagt har den nya fått namnet Iiris, av somliga stavat Iris.

  Vid älgvandringen/simningen har 14 passager över älven noterats. Många älgar traskar runt på Udden och Näset i tvekan inför doppet i älven som det verkar. Stämningen är lite irriterad ibland.

  I Valle Härad på Billingens sluttning i Skaraborg blommar körsbärsträden för fullt men lite skrämmande är att jag under flera timmars vandring där bara såg ett bi och en humla!

 8. Kråkan

  Körsbär i Valle.

 9. Kråkan

  Äsch, det skulle ju vara med bild.

 10. Japp, nu har vi varit på bröllop! Rapport kommer, men jag sitter på ett fullt illamåtåg, och har bara kommit till Alvesta.

 11. Magganini

  Ursäkta en försynt fråga (eller kanske inte så försynt), är det rättvist att skylla på tåget?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.