Hoppa till innehåll

När datorn tvärdog

Elvis Presleys sista ord lär ha varit ”ah, jag går in på toa och läser en stund” medan Marie Antoinettes sista ord visst var ”oj, förlåt”, eftersom hon trampade en man på foten på väg upp till giljotinen.

Min lilla blott två år gamla dator dog mitt i en mening om ”kanoners”, som jag ska prata om i radio imorrn. Tyvärr dog den även mitt i en ny presentation om raggningsrepliker, mitt i en översättning av en teknikbok, mitt i tre mejl och mitt i en bunt med bilder till ett basketevent. Den kanske kände sig lite splittrad, stackars datorn?

Så nu arbetar jag på en susande, brusande och stånkande samt hackande dator som var ett måndagsexemplar redan 2012. Den glädje och förväntan som jag vanligtvis känner när jag slår upp datorn är som bortblåst. Jag jobbar i en halvtimme, sedan suckar jag och hittar på något distraherande. Åh, ett kylskåp.

Idag fann jag plötsligt tio ljusslingor som skulle ha pyntat huset under julen. Häpp, så blev de istället januariprydnader och jag slapp datorn i säkert två timmar! (Jag pyntade inte i expressfart, nej.)

Vardagsrummet.
Sovrummet.
Ett av alla utrymmen i huset som faktiskt inte har nåt namn.

Lilla, stackars, döda datorn är nu på reparation i Uppsala. Datornissarna som tog emot den var helt komplett obrydda och ointresserade och förstod inte alls att jag sa ”hejdå datorn” när jag lämnade in den. Förmodligen håller jag på att tappa förståndet, ska ni veta, för …

… jag satte på tv:n och tittade på handboll.

Det är konstigt för att

 • jag aldrig tittar på tv
 • jag aldrig tittar på handboll
 • jag inte vet hur man sätter på tv:n
 • vi tydligen har 53 fungerande fjärrkontroller.

– AJ!!!

(Nu är ni med i realtid.)

– VAD ÄNDA INI GLÖ…

Ni anar inte: jag brände mig på datorns sladd så att jag faktiskt måste gå och hälla på vatten och kladda lite xylocain på. Mig. Inte på sladden.

Fortsättning följer – kanske måste jag sälja ett par, tre barn och köpa en ny dator å det snaraste!

Share
Publicerat iBloggen

47 kommentarer

 1. Agneta uti Lund

  Det är mycket enerverande då något i den digitala världen lägger av från att Internet går ner till att ens laserskrivare inte vill vara med. Har hänt mig nyligen. Skrivaren gick inte – en felkod var allt – som jag inte visste vad jag skulle göra med. Så gick några veckor och plötsligt en dag så funkade den igen. Efter ännu en månad blev det stopp igen, men ingen felkod utan uppmaningen ”starta om skrivaren”. Det hjälpte inte. Kollade då och då, men den funkade inte. Men utan att jag gjort någonting åt saken gick den plötsligt häromdagen och fortfarande. Lite spännande att se hur länge den håller i gång nu. Lotten jag hoppas du snart får en frisk dator i retur.

 2. Magganini

  Hör du Lotten, den här datorsjukan som du drabbats av, är det något cybersmittsamt, eller? Sedan du skrev ”Trarajdiraaaa!” och ”(Pausmusik.)” i förra båset laddas inte lotten.se i min telefon. Går inte. (Fast det verkar inte dödligt. Fånen lever i alla fall.) Först tänkte jag förstås att det var paus, men nu är väl den över i så fall? Det går ju uppenbarligen utmärkt att komma fram i datorn, här finns du ju, liksom alla båsisterna.

 3. Hur mycket får man för en tonåring? Jag har en som jag emellanåt skulle kunna hyra ut. Än har han inte hamnat på sälj-listan.

  Lät som om sladden behövde lite Xylocain den med. Och ett plåster. Kanske en klapp på kontakten också.

 4. Helt korrekt, nu ska jag kolla på resterande handbollsmatcher i detta VM!

  Magganini: Men jag då! Jag kan plötsligt inte läsa lotten.se i den helt vanliga webbläsaren Chrome! Jag måste öppna Safari!

 5. Magganini

  Ja, nu finns det! Fast det ser heeelt annorlunda ut. Jag blev alldeles chockad först, men efter en liten stund när jag har vant mig kanske jag håller med Pysseliten faktiskt. Ser riktigt trevligt ut!

 6. Å, där är du! Konstaterade i morse att bloggen inte laddade och tänkte nog inte på att uppdatera sidan …

  Lycka till med reparerandet och prokrastinerandet!

 7. Men gah, jag tror inte att jag vill ha det där utseendet i mobilen. Det bara kom – jag har inte gjort nåt medvetet. (Förutom att dra ur sladden dårå.)

  Datorsjukhuset i Uppsala meddelar att datorn är dööööd. Och att den kan lagas för (gulp) 6 000 kr.

 8. Nej, tyvärr! Jag hann ha datorn i (håll i er) två år och EN dag.

  Nu funkar inte mobilsajten igen! Bara så ni vet! (Måste nog dricka lite champagne så blir det bra.)

 9. Ökenråttan

  Trevligt att du är tillbaka, Lotten. Och båset, det allvetande. Jag har nu en fråga av närmast kemisk-naturvetenskaplig art och det är inte råttornas cup of tea. Alltså: Vi tillbringade ju ett par veckor i Cannes i början av november. Då gick jag och fick pedikyr. Dels blir man ju lite allmänt oh là là i Frankrike och dels promenerade vi faktiskt en à två mil om dan, vilket tär på fötterna. Och så klart ville jag ha lack på naglarna – illrött! Ville jag ha ett special-lack som höll extra länge? Så klart! Nu har det gått drygt två månader. Lacket ser nymålat ut. Bra. Men naglarna verkar inte ha vuxit en millimeter. Det är ju konstigt. Är det stråförkortningsmedel i lacket eller varför växer inte mina tånaglar? Jag klagar inte direkt. Det är ju skönt att slippa hålla på och klippa, för vissa dagar känns fötterna väldigt långt borta. Men ändå. Har naglarna dött?

 10. Agneta uti Lund

  Lotten: jag läser:

  Apple-produkter och svensk konsumentlagstiftning

  Enligt svensk konsumentlagstiftning har konsumenter rätt till kostnadsfri reparation, byte, prisavdrag eller återbetalning från säljaren för defekta varor eller varor som inte överensstämmer med köpeavtalet. Rättigheterna upphör tre år efter att varorna levererats. Konsumenten måste meddela säljaren om felet eller vad som inte överensstämmer inom en rimlig tid.

  https://www.apple.com/se/legal/statutory-warranty/

 11. Agneta uti Lund

  Ökenråttan, med stigande ålder minskar tånaglarnas växthastighet. Jag har lite problem med att själv klippa mina stortånaglar och går till en fotvårdare. Cirka var tredje månad är lagom. Naglarna på småtårna växer lite snabbare, men de kan jag klippa själv.

 12. Agneta: Jag blir alldeles konfys. För det där låter ju bra. Men … lite för bra. Måste tillsätta en utredning! (Och ingen champagne har jag fått.)

 13. Ökenråttan

  Jaja, tidens tand gnager nu även på mina tånaglar. Fast inte. För då skulle dom väl bli kortare, åtminstone, inte stanna i växten. Vad innehöll det Franska Lacket?

 14. Nu, hörni, kan jag konstatera att jag har tappat alla textdokument och alla presentationer som jag har gjort under de senaste två åren, men annars finns allt annat kvar i molnet.

  Surt som fan, men (HÄPP!) – nu sitter jag med en ny dator i knät!

 15. Agneta uti Lund

  Sprillans ny dator – en tröst i eländet!
  Men varför finns inte dina textdokument kvar i molnet?

 16. Brid

  Datorer trasslar Alltid och man skulle Alltid ha säkerhetskopierat en gång mer än man gjorde. Men det är bara att bryta ihop och gå vidare. Ibland lyckas det bättre än andra gånger.

 17. Ökenråttan

  Jaha du. Nu skulle jag kolla på mitt externa minne och då – vips- försvann det ut åt höger!!! Vart tog det vägen, tro? Hjälp.

 18. Magganini

  Fy va’ träligt. Man kan aldrig backupa för mycket lär man sig alltid efteråt.

  Men nu ser det i alla fall ut som vanligt här igen och man känner sig som hemma.

 19. Ökenråttan

  Ja, nu var data-sonen här och ordnade. Nu har jag externa minnet tillbaka. ”Men varför försvann det?” ”Ja, det ville väl försvinna”, sa sonen vänligt och klappade mej nästan på huvet. ”Lilla mamma.”

 20. Ja, varför backuppades inte allt radioprat och alla mina fina presentationer för? Varför bosatte de sig inte i molnet som allt annat?

  – Ptja, de ville väl inte bli sparade?

  Nu börjar jag få lite ordning på tillvaron igen, men SATANA PERKELE vad många lösenord jag har!!!

 21. Förresten:

  Får ni liksom jag ideligen mejl från hackare som påstår att de har mina lösenord och som ser mig och vet vad jag googlar på? De vill ha bitcoins och dollars och hotar med skampåle och tumskruvar.

 22. Agneta uti Lund

  För ett litet tag sedan fick jag slika mejl. Slängde dem bara och efter ett tag upphörde de.

 23. Ninja i Klockrike

  Näe, såna mejl får jag aldrig. Eller det vet jag ju inte för är det nån konstig avsändare som jag inte känner igen eller med fånig ämnesrad, så blockerar jag dem och slänger dem oöppnade.

  Semla nån?

 24. Magganini

  Jag får inte heller såna där mail, peppar peppar.

  Men Ninja då! Det är ju enånhalv månad kvar tills man får äta semla, det är en viktig regel som jag håller hårt på.
  Men om nån bjuder, så…

 25. Magganini

  Blodmånen blev man blåst på här i trakten, det blev alldeles molnigt under natten. Sur.

 26. Ja, Ninja! I årets kamp mellan förra årets vinnarsemlor (Konditorn och Bagarn i Hökarängen och Lillebrors Bageri på Rörstrandsgatan) avgick Lillebror med en klar seger. Bubblaren Älvsjö Konditori har vi ännu inte testat.

 27. Ninja i Klockrike

  Älvsjö har mycket goda semlor, med alldeles lagom mycked mandelmassa och grädde.

  Davids döttrar bör således avätas i en oberoende prövning.

  Magganini, jagk an äta semlor året om. Till jul passar det finfint med en saffranssemla med lingongrädde, och hösten kan livas upp med chokladsemla med kakaogrädde. För att inte tala om sommarens semla med färska bär och flädergrädde.

 28. Magganini

  Listigt, Ninja, med säsongsanpassade semlor! Utmärkt sätt att komma runt reglerna.
  Jag antar dock att de som finns just i dessa dagar är misstänkt lika ”riktiga” semlor. (Men de är nog godast ändå…)

 29. Mmmm semlor. Kanske imorgon, som omväxling till julkakorna (de flesta sorterna är på upphällningen, men nog räcker det en vecka till minst, särskilt pepparkakorna).

 30. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Magganini, den var rätt häftig, men inte häftig. Lite överreklamerad måste jag nog säga.
  När det gäller (bland annat) semlor är jag traditionalist, och äter bara när det är ”riktig” säsong. Och efter att ha satt i mig ett gäng s.k. Linnésemlor under studenttiden äter jag inte så jättemånga.
  För övrigt brann min dator på jobbet upp idag. Så kan det gå.

 31. Christer, the Long Distance PT

  En Linnésemla är, jämfört med en vanlig semla, vad en Linnébulle är jämfört med en vanlig bulle, dvs. ungefär fyra gånger så stor. Serveras på Café Linné i Uppsala. Om man äter an Linnésemla som hetvägg, vilket är mitt favoritsätt att äta semla, behöver man inte äta så mycket mer den dan. Inte nästa heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.