Hoppa till innehåll

Å nu blire radioprat om artnamn!

De stackars algerna vet inte hur roliga de är; de har namn som ni aldrig någonsin hade kunnat tänka er. Och inte bara algerna – det vimlar av arter med roliga namn.

Och då menar jag inte alls sådana här namn.

Alla arter tillhör ett släkte, alla släkten tillhör en familj, alla familjer tillhör en ordning, alla ordningar tillhör en klass, alla klasser tillhör en stam – och alla stammar tillhör ett rike, t.ex. djurriket eller växtriket. Då har jag inte ens börjat tafsa på alla mellangrupper – men alla har de namn! Som lingvister måste hjälpa till att hitta på!

Lyssna nu här!

Jag har kommentatorsbåset att tacka för artnamnsinspirationen. Halva Sörmland hade nyss ingen aning, men nu vet de att det finns arter som heter tarmsjöpung, krulltrassel, armfoting, vattenfis och rödplysch!

Eftersom det finns filurer som inte har tålamod, tid eller lust att lyssna på mig i radio, kommer här en liten apritretare.

näckhår  ryskt schackbräde 
trögkryptare  läderlappslav
större frågeteckenbock äggslevmossa 
apelsinstump  gummibåtskvalster 
fågelsnultra  fartrand 
raggsträfse  dubbeltut 
havsrufse  bistergrå sorgstövslända 
klippspringsalg  förvånad trägnagare 
skvalpalg  skär kattost 
ljusskyggt kapuschongfly ishavshästsvans 
grönkrull  mustaschfladdermus 
molnslick  paradoxmask 
tångludd  stor hästskonäsa 
olivslemming  trångnavlad trips 
mjukt käringhår  fjädergälsnäcka 

Fotnot
Detta är nog egentligen bara reklam för alla som funderar på att plugga språk. Just do it! Solum fac id! Allons-y! Schmetterling!

Share
Publicerat iBloggen

57 kommentarer

 1. HK

  Nu blir jag nog, trots min digra to-do-lista och det vackra vädret, sittande och googlande en massa namn …

 2. Nu har jag lyssnat på radioprogrammet, och sedan nästan fallit i samma fälla som HK, Men jag insåg att jag måste besinna mig eftersom det liksom aldrig tar sluuuuuut! Nyss träffade jag en bagge som heter förväxlat dödsbud, och roligare än så är det inte värt att jag har det på en stund för då dör jag nog av skratt.

 3. Jenny

  Jag läste om några såna där nynamngivna havsarter för ett par år sedan. Till min oförställda glädje fann jag att en av dem heter snigelkott.

 4. Ninja i Klockrike

  Jag är just nu en paradoxt stuvstatrötto för jag förstår ju att namnen är roliga, men för mitt inre ser jag mest arten.
  Skär kattost, till exempel, är rosa. Den till malvafamiljen och som de flesta malvaarter har den ett runt frö med fem skåror på. När fröet är omoget sitter det kvar i kransen av foderblad. Det hela ser ut som en gammaldags ost i ett osttyg.
  Men liten. I kattstorlek.

  Hästskonäsorna är fladdermöss och de har verkligen sitt tryne veckat som en hästsko. Och mustaschfladdermussen har en mustaschmarkering i pälsen.

  Gummibåtskvalstret är rött, med hörn på kroppen och är intryckt på mitten. Det ser ut som en gummibåt.

  Och så vidare. Egentligen tycker jag nog att naturen i sig är ännu roligare.

 5. Ninja i Klockrike

  Mantis är en havslevande historia -tror det är en kräfta, snarare än räka- och många vill ha dem i sina saltvattenakvarier. Men det ställer till problem, för det är lea jäklar.
  Snabba som speedade illrar, och hugger efter det mesta som passerar förbi dess håla.
  Men framför allt har de sånt tryck i klorna att de utan vidare kan spräcka en fem millimeters glasruta. Vilket är opraktiskt när det bara är vatten på ena sidan rutan. Om man så säger.

  Man kan inte komma ihåg allt på en gång.

 6. HK

  Jo jag håller med dej Ninja, naturen är roligast. Men en ska hitta alla dessa roligheter också och då är det bra med dessa passande, beskrivande och roliga namn.
  Fartrand (Tetrastemma vermiculus) t.ex. heter den så efter Wikipedias första eller andra definition?
  Jag tror på första.

  Tetrastemma herouardi skulle passa bättre på andra.

  Nu fick ni nåt att googla på! Hihi.

 7. Det är mycket konstigt att se sitt ungdomsjag kommentera! Jag kallades för Nirre hela min skoltid och ett tag efter. Fortfarande av en och annan bekant från den tiden men mer allmänt var det ungefär 40 år sedan. Hej jag eller vem du nu är!

  Och så skäms jag för att jag inte tog någon bild på toaletten med två pumpar och ett öppet/stäng-handtag som jag levde med torsdag-söndag förra veckan.

 8. Uppriktigt sagt, ”två pumpar och ett öppet/stäng-handtag” kan jag inte riktigt visualisera, ännu mycket mindre förstå. (Det låter som nåt i stil med en rymdfärjevakuumtoa.) Ja, skäms på dig Niklas, för nu blev jag ju såååå nyfiken.

 9. Glömde skriva — det är nu med stor fasa jag minns alla koppar te och kaffe jag druckit på hotellrum. Försöker minnas, menar jag, för jag har då verkligen ingen aning om hur många de kan vara!

  Brrrrrrr.

 10. Välkommen tillbaka Nirre – som ibland heter Kerry!

  Nej, inte heller jag kan se ”två pumpar och ett öppet/stäng-handtag” framför mig. Du får rita i brist på foto, Niklas!

 11. Nja, rita vet jag inte. En spak att öppna vattentillförseln när man gjort det man skulle, en pump att pumpa in vatten i skålen och en pump att pumpa ut det med. Upprepa pumpandet två gånger och stäng sedan med spaken. Ombord på den här damen alltså.

 12. Vilken praktpjäs! Får man en liten kurs, eller sitter ett spolarbetsschema på väggen, eller hur lär man sig vad att göra när man har gjort det man kom för att göra?

 13. Jag förstår nu varför ingenjörer har så dåligt rykte bland allmänheten. Men om man funderar lite så är nog detta vad man kunde åstadkomma, givet förutsättningarna. Men fy för att reparera den. Och dubbelfy för att använda den. Då skulle jag hellre hänga röven på utsidan. Och kanske spolas ren av böljorna.

  Bilden är inte komplett utan TPH för marint bruk. Den visade är från en fransk U-båt.

 14. SG, du kan vara lugn! Bilden är beskuren och marin TPH finnes strax utanför höger bildkant (Sa han självsäkert eftersom han aldrig sett vare sig avbildad toalett eller TPH IRL. Det avträde jag brukade var fullutrustat med väl fungerande TPH.)
  Jag undrar för övrigt hur fransmännen gör för att hålla den lösa änden av toalettpappret i rullens radieriktning och inte som brukligt är i tangentens riktning. Är det ett speciellt ubåtsknep?

 15. En mycket fin observation, Nirre! (jag ser samma språkliga mekanism som i tjorre, firre och syrra)

  Jag noterade det inte själv vid fotograferingstidpunkten. Jag var väldigt fascinerad av att ubåtens krökta skott till höger i bild var så nära toaletten. Och undrade mycket över om interna (i U-båten) naturljud kunde vara röjande.
  Och i så fall om speciellt kritiska operationer – då absolut ljudfrihet gäller – måste föregås av stridstömning?

  Jag antar att rullen vid varje varv (var 360 grad, alltså – eller 400 gon) fått ett häftämne applicerat och att det troligen (här gissar jag vilt och hämningslöst) finns olika typer av rullar i materialförteckningen. Den aktuella rullen heter då troligen Papper, defekation, submarin matrosversion, grövre, 96 mm, radialavdrag. Fast på franska, förstås.

 16. Det känns väldigt teknologiskt högtstående att på en löpande rulle applicera en klisterremsa vid varje 2π rad. Särskilt som avståndet mellan klisterremsorna varierar mellan π X 109,7 mm ≈ 3446,6 mm och π X 42,3 mm ≈ 132,9 mm. (Här har jag utgått från att Frankrike liksom Sverige använder de internationella måtten för submarina TPR som togs fram vid konventet vid Emmerflaaten 1984.)

 17. Sanna

  Jag tror rullen är alldeles ny och sitter fast i andra varvet där den var fäst i änden på första. Det brukar ju vara så att det slår igenom ett varv eller två.

 18. Sanna

  Vill man se ubåtstoa i verkligheten som de såg ut på åttiotalet kan man besöka Marinmuseum här i stan och ta sig en titt inne i Neptun. Det är alldeles gratis men resan till min vackra stad kostar ju såklart en slant. Fast det finns ju boende i 70-talsvilla till vrakpris; klipp gräsmattan eller bjud på middag.

 19. Du har säkert rätt i detta med andra varvet, Sanna. Jordnära och realistiskt. Den där Nirre bara svamlar. Som vanligt. Vi vill gärna komplicera saker lite grann. Pojkar vill ju det.

  På tal om andra varvet så har jag tillbringat några mycket heta sommarveckor på balken i montagehallen. Det är 134 steg i trappen dit upp. Inga fallskydd – traverserna ska ju fram. Pillemasarna själva åkte med porten upp (den som syns över hela stan när den är uppe) men vi utsocknes hölls efter mycket noga. Det var bara att andas djupt och börja klättra. Ett av mina värsta jobb. Ritningarna var inte färdiga när vi började. Det kom några blad varje dag. Med fax. Internet var inte så utbyggt på den tiden.

  Utsikten var fin. Och stan är fantastisk. Bodde på Ja med Wachtmeisteranknytning.

 20. Nu får ni gissa vad jag gör!

  1 Sitter på ett café i N.Y.
  X Är på landslagstryout.
  2 Sitter sedan drygt två timmar fast på ett iskallt tåg i Älmhult, varför jag kommer att missa den middag med mina Nationalencyklopedikolleger som jag är på väg till.

 21. Faaan!
  Du visste det redan. Varför inte ta sämsta sekruttbilen istället? Då hade du åtminstone kunnat förbanna dig själv. Nu får du väl knappast ens tala med den streeesade tågsoldaten, eller vad det heter numera.

 22. Jag skulle ha varit i Lund för två timmar sedan, men befinner mig nu i Osby, där vi evakuerar ett annat tåg som har gått sönder på väg söderut. Det är OERHÖRT ineffektivt och folk håller faktiskt på att bli galna.

  Vi måste dessutom släppa förbi alla norrgående tåg, vilket väl är som det ska vara. (NOT!)

 23. Ninja i Klockrike

  Tigerlilja, gå genast dit med en tetermos i en korg, så kan Lotten hissa den ombord!!
  Går tågfönster att öppna? Annars måste det ju finnas nödöppnare på dörrarna.
  Vi kan inte låta båsmor frysa och försmäkta utan te. Och en macka.

 24. Nej, vi är ute i skogen och evakuerar ett trasigt tåg. Nu har vi väntat i en kvart på att personalen på det evakuerade tåget ska leta efter bortglömda personer och prylar i det evakuerade tåget.

 25. Men ojojoj, jag glömde ju: om du hade kommit med tetermos, hade jag förmodligen klivit av och stannat hos dig istället för att fortsätta till Lund.

  Det som händer nu är att folk ringer och ringer och ringer och säger att de inte hinner komma hem till middagar och släktträffar och matcher och barnens insulin och gamla föräldrar som skulle äta mat på restaurang istället för på äldreboendet.

  Det är faktiskt riktigt sorgligt.

 26. Ökenråttan

  Jämrans tågtrassel. VARFÖR funkar tågen så illa?

  Själva har vi bröllopsdag i dag. Det blev en kork att skicka till Fia.

 27. Den här dök just upp i mitt Fejj-flöde. Själv har jag åkt tåg en (1) gång de senaste tretto eller fyrtio åren, så jag blev lite impad av precisionen i Fejjans riktade reklambudskap. Man kan också fråga sig om de har något om att tågen går i tid.

 28. Jämrans tågdumheter. I sådana där lägen känner även fredliga människor en viss längtan efter någon att slå (och i allmänhet finns ju ingen i närheten som verkligen är en som förtjänar sittoppen, så man kan behärska lusten och bara vältra sig i den i andanom).

  Själv fortsätter jag att muttra om Postnord, som det heter nuförtiden. Jag vet att en bok (som jag ska läsa och skriva om) skickades till mig i måndags. I går kom den inte, vilket jag möjligen kan finna mig i (den kanske kom iväg för sent på eftermiddagen). Men i dag kom den inte heller. Hmmmm. Samtidigt väntar min andra hälft på ett paket. Vi vet att paketet lämnade Örebroterminalen för transport postombudet i Åsbro i går kväll — en färd strax under fem mil lång — för det står på paketsökningsfunktonen att så skedde. Men finns paketet i Åsbro i dag? Nänämensan. Var det är, är okänt. (Korpilombolo? Dubai? Längst in längst ner i en postbil och kvar där för överskådlig framtid? Sådana saker har hänt och händer allt oftare. De anställer folk som brevbärare vilka helt enkelt låter bli att dela ut brev.)

 29. Jag (som kom fram till mitt middagsgäng vid 21-snåret) har hört att det finns ställen i Sverige som numera får post blott en gång i veckan. ”För det finns inte personal”, svarar Postnord när folket klagar.

  Lund är jättevarmt! Mittinatten! Säkert 19 °C!

 30. Ninja i Klockrike

  Postmord är bra.

  OT; tångsnälla är ett ganska lustigt artnamn. En aaaavlååång fisk som gömmer sig bland tarmtång och blåstång.

 31. Efter att ett antal grattisförsändelser till olika barn (på olika adresser!) aldrig kom fram fick vi anledning att tro att somliga helt enkelt har för vana att lägga beslag på och öppna kuvert i gratulationsstorlek hopp om en sedel eller två.

  När inte ens detta (se bild) hjälpte och Postnords kundtjänst inte tog emot reklamationerna utan i stället rekommenderade rekommendering lade vi ner. Det vore billigare i ett par fall att ta taxi till deras adresser.

  Nu gäller personligt överlämnande vid lämpligt tillfälle samt Swish.

 32. Oj. Ordspaning. (Avd. Voffo gör di på detta viset?)

  Jag läser en artikel om fusk med tandvårdsersättning (bu för fuskare!) och hittar följande:

  Vi skulle behöva kunna avansluta de aktörer som inte sköter sig.

  Avansluta? Vad i hela friden ska avansluta föreställa? Det var det fulaste och dummaste jag har sett på länge. (Uteslutning torde vara motsatsen till anslutning.)

 33. Ninja i Klockrike

  Äsch, Annika, nu är du bara vrång.
  Avansluta som låter så milt och finstämt, till skillnad mot t ex debetluta eller ännu värre konkurslutan.

 34. **Aaaaarghhh**
  Javisstja, det var i dag.
  **Aaaaaaaaaarrghhhh!**
  De måste rädda det. De bara måste rädda det! (Vilka ”de” som helst duger.)

 35. Micke

  Annika har rätt. Det heter utesluta, inte avansluta. Se t.ex. 37 § lag (1997:239) om arbetslöshetskassor.

 36. Nej men hurra!

  Jag vet inte riktigt vad som fick mig att titta tillbaka i det här båset, men nu har jag gjort det och är så glad, så glad att man kan peka ut vad som är rätt och riktigt med hela paragrafer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.