Hoppa till innehåll

EBA ännu ett år (basketinlägg)

Det här är Glenn Berry – Sveriges absolut i särklass coolaste basketspelare. (På 1970-talet.)

I morse fick jag ett upprört med från Orangeluvan, som just hade upptäckt att det tydligen spelades hockey-VM:

”Men! Hur kommer det sig att du inte har hållit mig informerad om utvecklingarna i hockey-VM? Jag är helt tagen på sängen, det är ju du som är min sportkommentator! På lotten.se pratar du bara om gator! Jag känner mig snuvad! Du måste skapa en sportblogg för oss som vill hålla koll på viktiga händelser när vi kommer till jobbet men som inte vill se själva sporthändelserna!”

Helt korrekt! Jag borde ha simultanbloggat från VM-guldsmatchen och tagit bilder på tv:n (som bara är på när det är landskamper numera), men si jag har varit så rysligt upptagen med min EBA-turnering: Eskilstuna Basketball Association – turneringen där alla kan vara med. Och som jag inte kan sluta prata om eftersom den är helt underbar.

Sjuttonåringen beordrade store Einar ner på knä eftersom han var orättvist lång för detta uppkast.
Hårda fakta!
• Vi lirar under fem kvällar – åtta matcher 2×12 rinnande utan domare under två timmar.
• Äldst är född 1955 (han hookar och säger ”tvåtaktare”) och yngst är egentligen de som är födda 2004, men en tjej som är född 2006 har fått dispens.
• Längst är 210 cm, kortast är 142 cm.
• Oavgjorda matcher (som egentligen inte finns i basket) är de roligaste – inga förlängningar, då spricker tidsschemat.
Jag försöker här rädda en boll som är på väg över linjen. (Jag måste alltså humpa den bakåt över mitt eget huvud innan jag landar utanför planen.)
Jag är helt ensam om att arrangera detta ideellt, så man behöver inte en stor organisation: alltså skulle alla idrottsklubbar kunna arrangera liknande turneringar. Go-go-gooo!
Han som är född 1955 har förresten spelat mot Glenn Berry … Det är som om någon om 50 år skryter med att man har spelat mot Zlatan.
Här har en två meter lång herrlagsspelare hamnat i trångmål: han måste ju vara snäll mot den lille pojken som bara är 12 år. Armar uppåt sträck och så backade han så att korgen kunde ses utan problem.
De där ynglingarna i 16-årsåldern har så rysligt mycket energi.
Fast det har ju den här 62-åringen också …
Och så häääär ser en foul ut. (Jag kunde inte annat göra. Han är ju 34 år yngre än jag, drygt 190 cm lång och så han han dessutom bollsinne.)
 Så, det här var bara en oerhört lycklig rapport. Och nämenmenhörruduuuu, säger ni alla nu eftersom ni undrar hur jag kan spela basket med mitt knastriga knä. Ja, det är ju så konstigt: numera har jag bara knäont när jag inte rör på mig.
(Förmodligen sitter det en elak, motionsdyrkande alien i vänsterknäet.)
Share
Publicerat iBloggen

29 kommentarer

 1. Christer, the Long Distance PT

  Vad bra du är, Lotten! Du förtjänar verkligen att inte ha ont i knäna.

 2. Haha, det var ett synnerligen fint sätt att uttrycka det på!

  Vad jag faktiskt förtjänar är att ha ont i ryggen, så konstigt som jag sitter uppkrupen i sängen och skriver.

 3. Den där håckigrejen. När hände den? Varför fick vi inte veta? Vi har ju ingen TV och samhällsinformationen får vi bara om vi råkar befinna oss på platsen för händelsen. Eller om en granne råkar ha hört nåt. Men mest via lottenbloggen.

  Är det nåt annat på gång? Krig eller sjunkna kontinenter?

 4. Nästan on track: Jag har tänkt försöka göra nåt åt det där fladdret jag har istället för magmuskler. Enda problemet är att alla övningar det tipsas om liksom förutsätter att man redan har magmuskler (och/eller armmuskler). Försök att inta ställningen ”plankan” har hittills lett till att jag har ramlat pladask i golvet och att groomen har fått roligt (vilket ju inte är det sämsta). Tips mottages.

 5. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Brid: Ligg på rygg på golvet med uppdragna knän. Pressa ner svanken i golvet (det kan ta lite tid att hitta rätt muskler). Lyft fötterna från golvet och räta sakta ut benen utan att svanken lämnar golvet. Ha fötterna så nära golvet du kan. Håll några sekunder i utsträckt läge och böj knäna igen. Upprepa så att det blir lite jobbigt.
  En annan övning som tar på lite andra muskler är att ligga på samma sätt på rygg med böjda ben och nedpressad svank, sätta händerna mot knäna och så pressa händerna och knäna mot varandra så hårt man orkar i typ 5–10 sekunder. Slappna av. Upprepa.

 6. Brid: Han vet vad han talar om, CtLDPT!

  Jag ska verkligen skärpa mig och berätta om allt som händer och sker i världen! (Fast om bara trevligheter, tror jag. Och Trump.)

 7. Båthuspernilla

  Det verkar vara helt fantastiskt att vara med och spela basket i Eskilstuna. Det är ju nästan så att jag önskar att jag spelat hos er när jag var aktiv, istället för i den klubb jag spelade i. (Hur unga barn får börja spela hos er Maj-Lis är tre, när ska vi komma? *majlis*)

  Heder åt alla som fortfarande arbetar ideellt för föreningar, särskilt de som gör det med sådan entusiasm som båsmor.

 8. Bra, Örjan! Gärna båsträff här i pörtet.

  Vi har ungefär 28 meter balkong, byns bästa gärsgårdshäng, Sveriges största bokloppis, förstående grannar, gott om dryck (det blir en del köp vid gränspassagerna och egenförbrukningen är numera minimal), övernattningsmöjligheter i bod, älgrum och diverse soffor. Gratis parkering och täta tågförbindelser med omvärlden (två järnvägar passerar, och tågen stannar några hundra meter från pörtet). Samt den fagra sjön Björken vari kajaken Kaj-Åke kan nyttjas för utforskande och annektering av öar i sjösystemet.

  Vi kan fixa 30% rabatt på biljetterna till Skäret om ni bara säger till lite i förväg. Det kan ju vara utsålt. Händer lite då och då.

  Gratis WiFi och spark att sitta på i trägårn kan vi också erbjuda.

  Välkomna till Bergslagen – Sveriges Provence.

 9. Ninja i Klockrike

  Det var en slogan jag inte hört förut.
  Eller att det skulle vara mycket övergivna gruvhål i Provence.

 10. CtLDPT: Har försökt. Momentet ”utan att svanken lämnar golvet” fordrar att jag gör hål i golvet för ändan. Eller också är det de där musklerna jag inte har hittat.
  Försöker väl vidare. Med nåt.

 11. Ninja: Övergivna ockragruvor och bauxitbrytning förekommer i riklig mängd. Men det var mera karaktären och trivseln jag ville framhålla. Där är Bergslagen väldigt nära Provence. Och matmässigt finns det en hel del roliga grejer. Vad är väl en schäver mot en Bredsjö blå?

  Och så tyckte jag att det var dags att byta ut kolarromantiken mot något mera gångbart.

 12. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Brid: Hm, lite rörlighetsövningar kanske är på sin plats.
  Stå på händer och knän och svanka ordentligt, samtidigt som du tittar upp i taket. Håll ett par sekunder. Kuta sedan med hakan mot bröstet. Håll ett par sekunder. Upprepa 5–10 ggr. Ta ut rörelsen ordentligt, men långsamt!
  Prova att ligga igen med uppdragna knän, fötterna så nära rumpan som möjligt. Pressa svanken mot golvet så långt det går. Håll några sekunder. Upprepa ca 10 ggr.
  Sen kan man förstås stå i plankan med knän och armbågar i golvet. Försök att hålla axlar och höfter på samma höjd.

 13. Väldigt tyst här. Hm … internätet kanske har gått sönder. Det är en sån dag i dag, ju.

  Min andra hälft hölls och dammsög på övervåningen strax efter lunch, tills han plötsligt inte dammsög längre. Dammsugaren stannade, och vaknade aldrig mer till liv. (Nåja, den har varit med oss sedan … när? Sedan innan vi flyttade hit, i alla fall, och vi har bott här i 23 år.)

  Senare på eftermiddagen skulle vi pumpa vatten från brunnen i trädgården (vattnet däri är otjänligt som dricksvatten, men det duger ju att vattna växter med) till en plasttunna. Pumpen — som drivs med elektricitet — startade inte. Sedan startade den och stannade, startade och stannade, och sådär höll den på. Tills jordfelsbrytaren fick nog och slog av strömmen i hela huset. Då kom vi fram till att pumpen torde vara bortom räddning. (Och påminde oss hur bra det är att ha en jordfelsbrytare så att vi inte elektrifierar oss själva eller så …)

  Final: min andra hälft åkte till det utomordentliga varuhuset några kilometer bort, och kom hem med en ny dammsugare och en ny dränkpump. Hurra. Eller nåt.

  Det är en sån dag.

 14. Det här med min basketturnering engagerar inte så mycket, Annika!

  Jag ska se till att ni får något annat att kommentera – kanske trasiga dammsugare?

 15. Ja, men nä, men ja, men nä …

  Det där EBA klingar så bekant för mig. Du har ju skrivit om det förr, och då märkte jag att jag alltid läser ”eba” som ett genomförkylt och snortäppt uttalat ”eva”. (Därför började jag en gång fantisera om Abam och Eba och orben i Barabiset, det minns jag just för att jag helt enkelt inte kan läsa EBA som det står.)

 16. Gunnar Lingmerth

  Tack underbara Lotten för att jag fick uppleva ”din egen turnering för alla” EBA – Eskilstuna Basketball Association i år så här 20 år efter att jag slutade spela för Tranås Baskets B-lag hemma i Småland. Jag har känt mig som ung på nytt och fått många goa basketvänner bland de fina ungdomarna här i Eskilstuna Basket. Vem vet om man får ha hälsa och ork även nästa år så kan jag bli äldst ännu en gång som 62-åring! Kram Gunnar Lingmerth

 17. … och där fick vi veta exakt varför vi borde ägna den här bloggposten mer kärlek än vi gör. Dumma oss. Och heja Lotten.

  Hej och tack, Gunnar L., vad trevligt att du hörde av dig här!

 18. Men om det hade varit fest, hade temat varit (bestämmer jag nu): PENGAR.

  (Jag hade klätt mig i alla ogiltiga 20-kronorssedlar som vi har hittat och som vi borde ha handlat uppp förra våren.)

 19. Jag tror att språkliga och botaniska spörsmål kan locka fler kommentarer än EBA. Åtminstone i det här båset. Bifogat finns en bild ur Corneliussons beundransvärda ”Växternas Namn” W&W 1997.

  Jag har tydligen tyckt att det var lite märkligt, det som stod att läsa där. Det dröjde innan jag, med Hyttis bistånd, insåg vad problemet var.

  Kära läsekrets – va tror i ôm’et?

  Kan för övrigt meddela att naturens skamlösa fägring och vårt glittrande vatten blev så outhärdligt vackert att en svala flydde in till vårt mörker och flög runt några varv innan den slog sig ner vid ett fönster och längtade ut. Jag tog den försiktigt mellan händerna och bar den till dörren den kommit in genom. Men först fick den hälsa ordentligt och fick en liten puss på huvudet. Det var så nära en religiös upplevelse man kan komma utan att vara rällansjös.

 20. Hundtungor är enligt min erfarenhet sällan särskilt sträva — de dräglar ju så ivrigt när de slickar på en att smörjmedlet nästan går till överdrift. Katters tungor är ju betydligt strävare (för att nu inte tala om sniglars …).

  Så tänker jag. Och samtidigt är Corneliussons bok en outtömlig källa till glädje och nöje, en sådan som man kan återvända till hur många gånger som helst.

  En svala kan göra en sommar!

 21. Lotten: Naturarvet (goggla) har en pågående kampanj med insamling av ogiltiga sedlar. Ditt favorit-välgörande ändamål kan antagligen också ta emot dem. Det är 100:- avgift på att lösa in hos Riksbanken, oavsett mängd, och en organisation kan med lite flyt få ihop en bra bunt att lösa in samtidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.