Hoppa till innehåll

Mukbang! Nyordslistan 2016!

– Jag blir så förbannad!
– Ska det här vara ett ord?
– Vad ääär det här för trams?

Tänk att språket – orden– engagerar lika mycket som en missad straff i fotbolls-VM 1974 eller Beatles splittring. (Nej, jag överdriver aldrig.)

Detta är inte en pokemon.

Nyordslistan 2016 publicerades kl 07:00 den 27 december och banne mig satt jag inte där beredd för att under en timme läsa allt jag kunde om orden. Kl 08 var det nämligen dags att prata om dem i radio – med den årliga brasklappen om att det inte inte inte handlar om SAOL. För det är där den stora upprördheten kommer in:

– HUR kan man ”sätta in” såna här ord i SAOL?
– Det är inte SAOL. Det är nyordsl…
– Sak samma! Lista som lista!
– Oh dear.
– Nu pratar du engelska igen.
– Förlåt.

Nyordslistan är när den är nyfödd intressant som … ptja, kuriosa. Den speglar det gångna årets företeelser och blir kanske inte riktigt utforskningsrolig förrän efter ett par år.  Jag delar omedebart upp den i olika delar och förutspår vilka som strax dör, vilka som kanske överlever och vilka som bara är med som ”tecken i tiden”.

 • blippbetalning (dör, är svårt att uttala och vi kommer bara att säga ”betala”)
 • blåljuspersonal (överlever, för det är redan jättegammalt)
 • ghosta (dör, ser ut som en hosta)
 • grindsamhälle, trumpifiering, filterbubbla, fomo – that’s 2016 for you

Men något väldigt intressant är ju att jämföra vår nyordslista med den danska, norska och ”engelska” (de har ingen officiell):

Heja Språkrådet – vår lista är ett under av pedagogisk layout och lättlästhet! Informationsteknik, yeeeah!

Svenska.
Danska.
Engelska.
Norska.

Man kan grotta ner sig och jämföra listorna i en evighet. Vi hade brexit redan 2013, Norge, Danmark och Oxford har det nu, de har pokestop i år medan vi tar det ett steg längre med pokenad, Norge har med burkini vilket Sverige hade med redan på 2008 års lista.

Nya ord för mig var

 • äggkonto – anonymt sociala medier-konto
 • skamma – ge skuldgänslor
 • poke – sushisallad
 • mukbang – att prata med mat i munnen
 • lånegarderob – klädbibliotek.

När jag hade jämfört med andan i halsen i 57 minuter, hittade jag två intressanta ord att jämföra, nämligen

 1. det svenska läslov
 2. det danska smykkelov.

Det svenska lovet kom sig av att de som bestämmer kom på att om man kallar det gamla höstlovet för läslov så börjar ungdomarna nog att läsa istället för att … hösta. Det danska lovet är inte alls ett lov där man smyckar sig själv eller omgivningarna, utan helt enkelt den omstridda smyckelagen – att beslagta asylsökandes smycken och pengar.

Att ”terja” – ett av de gamla nyordsorden som dog. (Fototgrafen Terje Hellesø klippte och klistrade in djur i sina naturbilder.)
Share
Publicerat iBloggen

36 kommentarer

 1. Marianne

  Äggkonto gäller väl bara Twitter? Bilden ser ut som ett ägg om användaren inte lägger in en egen profilbild, jue.

 2. Nej, numera kan man tydligen kalla även andra icke-twittriga anonymkonton för äggkonton. (När det blir så här svårt med definitionen, tenderar ordet att dö förtviningsdöden.)

 3. Marianne

  Aha.

 4. LupusLupus99

  Fast ghosta betyder ju egentligen något helt annat.
  Du kan till exempel
  ghosta
  en dator

 5. Maj Korner

  Intressant att det dansk/norska ordet ”hygge” fanns på den engelska listan. Undrar hur det kommer sig.

 6. Dina

  ’Adulting’ hörde jag för första gången för bara några få veckor sedan och associerade genast med nästan samma (+er där mot slutet), men det var tydligen inte alls samma. I Sverige har det ju räknats ’vuxenpoäng’ i många år. Fast jag tycker Och så undrar jag om

  Grindsamhälle = ?

 7. PK

  Med risk för att göra en Schubert så tror jag att det är Dan Brown idag.

 8. Maj Korner

  Grindsamhälle är väl en ”gated community”, antar jag. Alltså man bor i ett omgärdat och tillstängt bostadsområde.

 9. Ingela

  17-åringen påstår att mukbang är när man äter och pratar, men framför webkameran. Alltså en slags virtuell dinnerdate.

 10. Din 17-åring har helt rätt, Ingela!

  (Klicka gärna på länkarna till de olika nyordslistorna: mina definitioner är inte encyklopediskt korrekta.)

 11. Men ekodukt måste vara minst 25 år gammal. I varje fall företeelsen. Jag har för mig att det var över E22 det anlades en sådan först i landet.

 12. @Maj Korner
  Förra onsdagen pratade man om ordet hygge i engelskan i programmet Språket i P1 (5 minuter in i programmet, i samband med ordet mys).

 13. Blåljuspersonal är ju skitgammalt. Mukbang hörde jag första gången i förrgår då pratade mina tonåringar om en kanal på YouTube som höll på med det, lät sjukt ointressant. Börjar bli gammal.

 14. Det konstiga med mukbang är att jag kände till — bara nätt och jämnt och lite grann, alltså — att fenomenet finns men jag visste inte vad det heter.

  Eller, det jag nyss skrev är förstås inte ”det konstiga” med mukbang, det allra konstigaste är naturligtvis att det alls förekommer. (Ja, jag är också lite gammal.)

 15. Dina

  Vi är nog flera som är lite gamla … Konstig beteelse är bara förnamnet. Tycker jag alltså.

 16. Den där eviga kampen för att lyckas förklara att det är skillnad på lista och lista, ja. Och lista och ordbok. Och ordbok och ordbok. Tacksam för att vi har Lotten med oss i den kampen!

  Förresten har jag som ordboksredaktör upptäckt att ens språkkänsla ofta har sämre tidsuppfattning än man vill tro. Man kan uppleva att ett ord har funnits med länge, men så visar det sig att man tänker på själva företeelsen (som kan ha kallats något annat från början) eller på det ord som en sammansättning är skapad till eller något annat. Fast visst är det också så att ord ibland har hunnit användas ett tag innan de får en större spridning.

 17. Det Mörka Nätet är en rak översättning av en flerårig term –Darknet–, liksom Preppare –Prepper– . Inga nyord, precis. Ghosta är som sagt svengelska för en dataterm. Hör Parasport hit när vi har haft folk på Paralympics i många år, eller kommer det senare in på listan nästa år 🙂

 18. Maj Korner

  Tack zkop, ska ta och lyssna på det!

 19. Betong-Bess

  Mukbang var helt nytt för mig, men båda tonåringarna visste besked och kunde förklara. Själv ställer jag mig frågan – varifrån kommer ordet?? Finns ju inga likheter med mat, äta, prata på de språk jag kan.

 20. zkop: jag hade lagom fått in vanan att lyssna på Språket och andra intressanta pratprogram i min s k smartfån under annars händelselösa promenader, när fånen tappade all smartness och började äta upp mina pengar och sin batteriladdning i rasande fart utan att ge mig något för det. Jag kör på kontantkort fortfarande, så jag ska inte ge den några mer pengar förrän jag har hunnit få någon sorts diagnos. Och under tiden växer backloggen av Språket och vinterpratare och annat.

 21. Nej men å, LL99. Kära gamla Leia.

  Lotten, korr: skuldgänslor

 22. LarsW

  …och det är ännu några dagar kvar på 2016. Spooky.

 23. 2016 vad gör du med oss? Richard Adams är hädan och det är fyra dar kvar på året.

 24. Betong-Bess

  Tack LarsW. Fortfarande lite tagen (eller vad man ska kalla det) över att det fanns ett ord i mina barns vokabulär som var mig helt obekant.

 25. Jag har förklarat vad filterbubbla innebär för båda mina föräldrar under julledigheten, så när det dök upp på lustan kände de sig nöjda över att ha hört det innan. För mig är det årets i särklass ledande nyord — det står för en företeelse som påverkar vår självbild och världsbild i hög utsträckning vilket under året visat sig både i världspolitiken och på hemmaplan. Filterbubblor i kombination med trollfabriker skrämmer mig.

 26. Dina

  Men vad är det med 2016? Knappt så man vågar öppna media för vem vet vem mer.

 27. Maj Korner

  Jag har en liten lapp på mitt jobb där det står ”hata algoritmer” och det är ju lite grand vad filterbubblan är.

  När det gäller förstärkt verklighet, som jag lärde mig i samband med att Pokemon kom, där vill jag också protestera. Jag tycker nämligen inte att det är verkligheten som förstärks, utan det är spelet som förstärks av verkligheten.

 28. Ökenråttan

  Tror inte att vi som gissar på Lottens Julkalender riskerar att hamna i nån filterbubbla. Så spretiga gogglingar kan inte rimligtvis peka i nån riktning över huvud taget. Att hitta en profil för mej genom att se vad jag har sökt på – nejnejnej, omöjligt.
  Har alla noterat att ett valörlöst frimärke numera räcker för att skicka 50 g, inte bara snåla 20 g som tidigare?

 29. LupusLupus99

  Jag såg just den tredje och sista delen miniserien
  Harley and the Davidsons. Miniserien handlar, som ni
  antagligen redan anar, om motorcykeltillverkaren
  Harley-Davidsons tillkomst och hhistoria.

  Det var en sevärd miniserie, rekommenderas för
  den motorcykelintresserade.

  http://www.imdb.com/title/tt5111414/combined?mode=desktop

 30. Äsch, jag kan alla ord jag behöver: plocka en blåsippa, göra en schubert, sitta på läktaren, … Julkalendriska is da shit!

  Yes, detta var OT! (On Topic)

 31. Upsala Nya intervjuar ett antal personer om huruvida de använder några av orden i nyordslistan. En herre svarar att han känner igen ordet trumpifiering, och så vuxenmålarbok, men det minns han inte vad det betyder.

 32. Smultronblomman

  Spännande med nya ord. Äggkonto tycker jag var ett spännande begrepp. Passar för ondsinta nättroll.
  Undrar om den som skrev listan inte korrekturläste före den publicerades? På tre sidor sitter en rubrik längst ner och brödtexten kommer på nästa sida. Jag stavar som en krycka, men sånthär har jag problem att acceptera. Infoga sidbrytning efter sista stycket så att nästa rubrik kommer på nästföljande sida. Gör man ändringar i texten kan ytterligare redigering bli nödvändig. Sidbrytningar kan behöva justeras igen.
  Vad säger Båsmor?

 33. Det är ju ett under att båsiska inte har fått med ett endaste litet nyord i listan. Jag menar att under december månad ökar ju användningen av vissa ord markant. Men å andra sidan är ju källan bara en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.