Hoppa till innehåll

Men … vad det händer mycket just nu …

1.
Ursäkta. Men. Vad faan är ett ”mineralpuder” som alla tydligen bör använda för att slippa kritiska artiklar i Aftonbladet? En googling säger att det är av 100 % naturligt ursprung, ”formligen smälter in i huden och är … ”lugnande”!

mineralpuder
Ojojoj vad jag har försökt sudda ut varumärket, osponsrad som jag är.

Är min hy upprörd? Vad mer känner jag inte till om den verkliga världen? Jag som trodde att jag tillfredsställde alla lagom mycket med min mascara. (Den där borsten med svart kladd, ni vet.)

Det måste ju vara hemskt mycket viktigare med artiklar om mirakelkurer för trassliga knän, kass hoppspänst samt hälpaj och lårmuskelförtvining?

2.
Artonåringen åkte iväg på klassresa till skogen. Han visste att man skulle ha med sig egen mat, att de skulle sova utomhus, att det förmodligen skulle regna samt att inga vuxna skulle vara på plats.

oskarskogenHan kom hem efter 36 timmar och konstaterade med lugn röst att det förmodligen var ”det värsta han hade varit med om”. Det hade regnat, han hade glömt dricksvatten, han hade sovit blott tre timmar och blivit utskälld av en tjej i klassen som tyckte att han inte skulle ha glömt sitt dricksvatten. Alla andra hade lekt sanningslekar och druckit öl och han hade trivts som en fisk i en med sågspån strödd cirkusmanege.

3.
Sextonåringen – som ideligen blir uttagen till än det ena, än det andra – åkte iväg på ett distriktsbasketläger där hon inte kände en enda kotte. Hon kom alldeles för tidigt till sporthallen i Nyköping och fick roa sig på egen hand.

moa_nykopingHon ringde efter första matchen hem … och strålade:

– Jag gjorde alla lagets poäng i första halvlek!
– VA? Du gjorde VAD? Det är ju alldeles fantastiskt!
– Ja! Efter första halvlek låg vi under med 24–1!

4.
Tjugofyraåringen mår bra. Jag har verkligen inget annat att rapportera. Senaste sms-bilden från honom ser ut så här – när han hade träffat en numismatiker:tvakrona

5.
Jag har (som vanligt, bör påpekas) klippt håret på Trettonåringen. Och nu är hans liv slut. Han kommer att döden dö för att håret plötsligt är fult och inte alls som förut. (Han har förstås fel; ungen är naturligtvis vackrast i skolan.)

6.
Tjugoettåringen har en fullständigt hopplös uppgift i skolan: hon ska skapa ett datorspel i ett visst programspråk som ingen behärskar och allt blir bara fel och nu har hon suttit med uppgiften i fyra dygn i sträck. Tacka vet jag grammatik, där fattar man ju i alla fall reglerna.

7.
Vi har köpt ny spis.

gammalspis
Gammelspisen, som egentligen aldrig har fungerat sedan vi köpte den runt 2005. (Bilden tog efter att jag hade bänt bort golvlisten och släppt lös all skit bakom.)
spissladdar
Alla som hängde i förra kommentatorsbåset vet att det här var den kritiska punkten. Skulle det funka? Är nolledaren ens inkopplad? (Skogsgurra sa jaaa.)
nyspisen
JA! Den nya spisen är inkopplad – och den till och med funkar!

Den nya heter QSI7134W och är ett muskedunder med spoilers och extralysen, automatisk rengöring, varmluft och inbyggd termometer och en något bucklig baksida. Kanske har nån i ilska sparkat på den, kanske har den bara trillat omkull i fyllan och villan. Hur som helst har bucklorna sänkt priset från hutlösa 14 000 till det nästan normala 5 000 kronor, så vi är så glada så.

8.
Spanjoren mår bra och tar snart körkort och har nästan fått fast jobb och nästan blivit uttagen till svenska landslaget i en helt annan sport än basket.

juliandrive
Detta är min femte körkortselev. Julian ska försöka hålla koncentrationen trots att hans svärfar sitter i baksätet och … har sig.
Share
Publicerat iBloggen

67 kommentarer

 1. Artonåringen är en person efter mitt tycke!
  Meningslösa strapatspromenader med öl och sanningslekar är vanligen oerhört värdelösa. Meningslösa och värdelösa.
  Men tänk att föräldrarna (i gemen) vågade släppa iväg sina telningar ensamma ut i buschen. Det brukar dagens föräldrar (i gemen) sällan våga. Nåt kan ju hända. Oklart vad.

  Trettonåringen kan ha en tupé av en gammal kamelulster, han kommer ändå vara snyggast i skolan. Nog harni väl en gammal kamelulster i er välförsedda källare?

  Sextonåringen har ett välutvecklat sinne för humor!

  Mineralpuder heter förmodligen så för att det blir dyrare då och så är det gjort på talk. Talk är ett mineral.

  Namngivningen av spisar verkar följa samma trend som namngivningen av barnvagnar.
  Båda brukade heta något som Combinette, Princess, Rejäl eller så. Men när manfolket kom att utgöra en allt större del av kundgruppen så gick ju inte det längre. Så därför betecknas både barnvagnar och spisar med QPX-76/18 eller så. Gärna med q,z eller x i beteckningen.
  Därför kan manspersoner numera diskutera barnvagns- och spismodeller på allmän plats utan att skämmas.

 2. Jag håller helt med om din teori vad gäller namngivningsproceduren, Ninja. Jag har en gammal annons för en brödrost, som i en ”damtidning” fick heta SILVER eller liknande.

  Men i ”Gör så här” hette exakt samma brödrost 450 XL.

 3. mikaels

  Det var närmare tjugo år sedan jag köpte barnvagn, och någon spis har jag då aldrig köpt, så jag är, trots att jag är man, oskyldig till konstiga modellbeteckningar, men i Ninjas anda kan jag erbjuda den alternativa teorin att det kan vara kvinnorna som gjort att namnen ändrats. Inte för att jag vet varför, men det verkar ju inte spela någon roll när det gäller dessa teorier, eller hur, lite könsförakt sitter ju alltid lika rätt 😉

  Annas undrar jag mest över varför bänkskivan till höger om spisen är högre än den till vänster …

 4. Mikaels har en mycket vettig fundering om bänkskivornas höjd.

  Vi har en extra hög (och väldigt lång) disk- och arbetsbänk eftersom vi är basketspelare! Eller … ganska många av oss är det, och då vill man ju inte huka när man hackar lök. Kolla här på näst nedersta bilden) när 210 cm Domingo från Spanien gjorde mat … Han gillade bänkskivornas höjd.

  Lilla, lilla bänkskivan till vänster användes (dåtid, för den är borttagen nu) inte som arbetsyta utan mer som ett (ineffektivt) spillstopp. Den ska ersättas av något, oklart vad. En vindrutetorkare?

 5. Hade jag haft längre hår och hade jag blivit regeringsmedlem så hade jag nog kammat (och rakat, men det behöver ju inte hon) mig före presskonferensen, men ingen verkar ha uppmärksammat ett hart när horribelt fel:
  ”Isabella Lövin är ett hjärtslag från den yttersta makten”. En tidlös och dramatisk formulering som oftast gäller amerikanska vicepresidenter och då det här med kärnvapen, som Sverige alltså inte har. Felet är bara att titeln vise Statsminister är enbart ceremoniell, vilket klargjordes i KU för bara ett par veckor sen. Den regeringsmedlem som tar över i händelse att Statsministern faller ifrån är den med längst ministererfarenhet. I dagsläget Margot Wallström.

  Annars är det märkligt att man manifesterar sin feminism genom att att verka ovårdad. I kvällens debatt var hon iaf kammad, men det var väl SVT Smink som hade satt ner foten.

 6. Tjugoettåringen har försökt med alla datorsnillen i släkten (de är många) och googlat sig fullständigt trasig, hakke. Jag ska se om jag kan få mer info imorrn – hon vill verkligen inte ha en lösning, utan tips på hur hon ska kunna skapa lösningen.

  (Det handlar om att programmera ett spel där man har 16 prickar, som slumpvis får en annan färg. Då ska man klicka på dem innan de återfår sin gamla färg – och hinner man, får man ett poäng. I slutet [efter en bestämd tid] ska man få veta hur många poäng man har fått.)

 7. Man glömmer fort. Själv behöver jag ändra en enda rad i ett javaprogram och sedan kompilera om det. Utöver hela environgen, som jag har, behöver jag sätta classpath och det trodde jag att jag skulle slippa hålla på med, det finns tillräckligt att göra ändå – från lagerskador i Tyskland, elkänsliga personer, bodar i trädgården till en eventuell gummiknådare i Indien*. Någon i båset som pysslat med java** nyligen? Det är förmodligen en baggis, men tar lite tid att gräva sig ner i. Riklig tacksamhet och kanske en pilsner ställs i utsikt.

  *OBS On Topic. Det händer lite för mycket just nu, vilket Båsmor redan konstaterat.

  ** Kommer att cirkla runt mellan Kungsängen, Värmdö och Uppsala i veckan. Om javakompetens finns i det området så är jag oerhört tacksam för ett tips.

 8. Nu vet jag inte om Tjuettåringen är intresserad av sånt men två i min familj har varit på #tjejerkodar-läger och kommit hem helt saliga och kodiga. Löser inte problemet just nu men är kul!

 9. (Här skrev jag först en kommentar om att manifestera sin feminism och avslutade med en majliz, men vid genomläsning fann jag kommentaren onödigt passiv/aggressiv och tog bort den. Livet är för kort för syrliga kommentarer. Majlizen får dock vara kvar!)

  majliz275

 10. PK

  Men hur är det med diamantkristaller då? Man måste ju tydligen ha det numera. Har Lotten diamantkristaller?

 11. Tack LL. Jag har kollat det där – och bestämt mig för att inte göra det själv. Plötsligt har man ställt till med en jäkla soppa som är svår att hantera. Och nästa gång kan det handla om lite mer genomgripande ändringar. Bättre då att någon som har rutin gör det.

  Furstlig ersättning (utöver pilsnern) kan tänkas utgå för den som vill hjälpa till. Men gratis är också gott.

 12. Ökenråttan

  Även i vår familj bar det iväg på klassresa i skog och mark. ”Hur har ni haft det?” ”Det var jättekul. Vi var dyngsura hela tiden.” ”???” Det hade paddlats och trillats i vattnet och det är ju jättekul.
  Det bar sej inte bättre än att en medföljande fader och dito moder förälskade sej i varann, skildes, gifte om sej med varann och flyttade ihop med sina totalt sex barn. Två klasskompisar kom då att bli styvsyskon: ”Med den där töntiga killen, blääh.”

 13. Sanna

  Skogsgurra, du har ju inte vägarna förbi Blekinge annars hade jag kanske kunnat vara behjälplig. Även om jag brukar hitta svaret på de flesta av mina problem på stack overflow. Sitter med java-prorgrammering varje dag på jobbet men jag är ingen fritidsprogamerare. Tycker inte riktigt om att man in min branch förväntas komma hem och sätta sig med sitt hemmaprojekt direkt efter jobbet och fortsätta programmera. Man ska helst kunna visa upp en lång lista med hobbyprojekt och länkar till dem på git-hub när man söker ett nytt jobb. Va tusan? Det är mitt jobb inte mitt fritidsintresse.

 14. Fan vet, Sanna. Jag är på väg ner genom Danmark och Tyskland den 18 juni och några veckor framöver. Hemfärd via Danmark början av juli. Men kan också bli färja till Karlskrona.
  Kan ju ta östra vägen och titta in en sväng. Det råkar inte vara Tarkett du jobbar för? Där har jag anledning att hälsa på. Eller NFO Drives i Svängsta?

  Jo, jag borde kunna fixa det själv. Men risken för oavsiktligt kaos känns överhängande. Vissa grejer vill man bara få gjorda. Vi kan kanske ta det på distans? Om en pilsner känns fel så finns det andra ”affärsmodeller”.

 15. Först vill jag tacka hyttfogden för varningen om Namnlösa Fasan i förra båset. Den — hen? — syntes inte till, men man vill ju vara beredd.

  Nå, mitt bidrag till skog-och-mark-ämnet är alltså gårdagen, och ett bönehus intill en klosterruin, där det var så överväldigande lummigt och grönt runtomkring att man blev alldeles liksom svimlig. (Herreguuuud vad det är vackert på sina ställen, även i lilla Närke, och då särskilt dännerbôrtijinum i väster när man närmar sig de blå bergen …) Musiken var inte så dum, den heller.

 16. LupusLupus99

  ”Annika maj 30, 2016 kl. 13:10
  Vad puder angår, nyttjar jag inte.”

  Inte ens florsocker? Eller skidåkning i pudersnö? 😉

 17. Skogsgurra, jag ska kolla med min bror Filip som jobbar som programmerare och bor på Värmdö. Han jobbar i alla möjliga programmerings- och scriptstpråk, inte främst Java men har har en del på fötterna även där. Frågan är mest om har har tid i närtid.

 18. Ha! Florsocker, jodå. Skidåkning i pudersnö, nejdå.

  Hm, vad finns det mer för sammanhang i vilka man talar om puder?

  ”Pudra lite vedaska runt rothalsen”-typen av råd för vissa odlingsproblem. Fast det har jag aldrig behövt och därför ej nyttjat.

  Det här får jag visst fundera på.

 19. Tack Hakke och Fippe!

  Jag kommer att bo på Fågelbrohus två nätter. Så jag hoppas att det går att pussla ihop.

  Båset börjar få 42-status. Svaret på Livet, Universum och Allt!

 20. Ja, sannerligen. Kunskaperna är imponerande djupa och spretiga! (Tjugoettåringen har dock inte vågat höra av sig till hakke än.)

  Den där boring-konferensen måste vi försöka få till. Måste. (Men inte med mig som projektledare.)

  OT: Idag har en bullrig magnetkamera tittat på mitt knä! Nu ska han bara fundera på vad han såg i två veckor.

 21. Christer, the Long Distance PT

  Det var värst vad länge han såg, den slamriga kameran!

 22. Magnetkamera är man ut för med ojämna mellanrum. När de bytte modell häromåret blev erbjudandet om egen CD eller valfri radiokanal att lyssna på rena skämtet. Inget gick att höra för alla dessa smällar.

  Till yttermera visso skulle jag hålla andan i femton sekunder med jämna mellanrum. På utandning.

 23. Maj Korner

  Först är jag jätteimpad av SGs 3D-skrivare. Sen har Hakke programmerat fram en brorsa!

  ”Jag hade lite kunskap på området för 15 år sedan, nu har jag istället en bror.”

  Tock, tock, var ska det sluta?

 24. HK

  Gilla! Ninja.

  Alla alvarliga sjukdomar i familjen hittills har slutat med döden, men det har inte varit vårdens fel. Den har varit bra, lyssnande, kreativ, hoppingivande, lindrande,och tröstande.

 25. Instämmer, HK. Vården gör vad den kan för mig, proffsigt och empatiskt, även om det känns lite dystert emellanåt.

 26. Ökenråttan

  På mitt vanliga, snävt subjektiva vis har jag tidigare anknutit till punkt 2. härovan hos Lotten. Nu tar jag 4. Pinsamt minne.På en sån där storsvepsmiddag där man inte känner just nån, knappt värdfolket, hade jag en bordskavaljer som öppnade med att deklarera ”Jag är numismatiker”. Vartill jag, lite ängslig, genmälde: ”Är det smittsamt?”

 27. Ökenråttan:
  Jag var som 18-åring på en fin middag. En middag där jag intet och noll hade att bidra med. Alla pratade och pratade och någon nämnde världens sju underverk. Då kunde jag äntligen säga något! Men jag överdrev lite för att imponera:

  – Åh, den där kolossen på lerfötter såg vi ju när vi var på klassresa till Rhodos. Mycket intressant.

 28. LupusLupus99

  Eller ja wikipedia vill ha det till du-reform så vi kör väl på det då.

 29. Oooh vad intressant, tack för länken LL99! Men först måste jag fixa med Artonåringen.

  Han är ute och campar igen – med en helt annan grupp inatt – och vi övertalade honom att get right back up on the horse nu när det var en annan klass, ett annat sammanhang, bättre planering och varmt väder.

  Och nu har de ”räknat fel”. En (1) person får inte plats i kanoterna. Vem denne person är, kan ni ju räkna ut. Vad jag inte förstår är varför jag som förälder ska ta ansvar för felräkningen och åka ut i skogen och hämta grabben.

  Han kommer ALDRIG att campa igen.

 30. Men hur i hela friden kan man bestämma sig för att det är just han som är felräknad? Eller var det han som tog chansen att felräknas?

 31. Trist. Annars är det mysigt att campa. Man behöver inte paddla eller whatever, bara traska ut till en glad (det heter så) i skogen och slå ner sina pinnar runt tältet och peta in en pinne i brasan, så är mysfaktorn nära 100. Tro en gammal scout.

 32. Nu åkte en Tublänk i spamfiltret igen. Den som inte gissar till vad får antingen skämmas eller är under 35.

 33. Artonåringen är räddad av sin morfar; min pappa åker ut i skogen imorrn bitti och räddar honom från camparlifvet! (Nu håller vi tummarna för en lugn natt utan regn.)

 34. Det här med att ni inte kan länka till Youtube måste jag ordna. Det är ju tristare än trist. Men man kan göra om länken så att den inte heter youtube på t.ex. tinyurl.com eller så kan man säga vad filmen heter så att vi kan leta upp den på egen hand.

 35. Hyra en kanot till …..
  Tänker på en youtubevideo, men försöker inte länka, eftersom alla som inte är dumma i huvudet fattar ändå, och så pudliga som båset är så.

 36. LupusLupus99

  Lotten, tinyurl har jag provat och den fungerar INTE men
  som jag skrivit tidigare så fungerar däremot korturl.com.

  …och ja ”Tänk Om” om du-reformen var faktiskt intressant,
  bl.a. hur krångligt det skulle bli om man skulle tilltala alla med
  titel istället för förnamn/du. Likaså att ”ni” förr i tiden inte
  alls var en artighetsfras utan snarare tvärtom ett lite
  nedvärderande uttryck.

 37. Min fader var snickarmästare. Och rätt så intresserad av vallonernas historia. Han besökte därför en institution i Uppsala eller kanske Stockholm. Ett ställe där man skulle skrivas in i en besöksliggare som sköttes av en prudentlig äldre expeditionsvakt (hela den beskrivningen känns precis så antik som den faktiskt är).

  När det komms till titulaturen så berättade pappa Martin att han inte ville skryta med sin mästartitel och sade att han var snickare. ”Då måste det tyvärr bli ”Herr” sade expeditionsvakten med en bekymrad rynka i pannan.

 38. Ökenråttan

  Man sa inte ni till tjänstefolket man sa ”Vill Hansson köra fram bilen nu” och ”Lena kan servera generalkonsulinnnan i gröna salongen”.

 39. LupusLupus99

  Hittade ett blogginlägg om du-reformen;
  https://tidenstecken.wordpress.com/tag/du-reformen/
  I det blogginlägget finns det även några länkar till ett
  par tyska tidningsartiklar som avhandlar ämnet;
  http://www.bild.de/politik/inland/angela-merkel/nur-fuenf-minister-duerfen-sie-duzen-45952290.bild.html
  http://www.haz.de/Nachrichten/Medien/Uebersicht/Duzen-oder-Siezen-In-Deutschland-herrscht-Verwirrung-ueber-Anreden
  Tydligen så har IKEA i Hannover anammat den Svenska
  traditionen är kör med du istället för ni.

 40. LupusLupus99

  Tydligen så säger tyska ungdomar du till varandra, även innan
  första kyssen. Så nu vet ni det om ni tänkt bli ihop med en
  tysk ”höna”. 😉

 41. Jag såg det första programmet och tog mig för pannan. Håller med Croneman om detta. Sen tittade jag inte vidare på serien, men gör ett undantag för du-programmet.

 42. LupusLupus99

  Lotten, den skribenten lät väldigt bitter. som om hela hans
  världsbild hade blivit förstörd men det handlar nog mest
  om politiska sympatier. DN är väldigt höger det är väl
  ”inne” inom högern att ogilla allt Svt gör och avfärda det
  som ”vänstervriden propaganda”.

  Mattias Bergqvist på expressen är mer positiv.

  Förövrigt har ju Fredrik själv sagt att detta inte är ett faktaprogram
  eftersom det handlar om saker som inte har hänt och
  att det därför inte går att veta hur det skulle ha blivit
  eller hur det skulle ha sett ut i samhället i stort.

  Det är ett program som spekulerar hur det hade kunnat vara om
  det eller ditten hade eller inte hade hänt.

  Herman Lindqvist däremot påstod ju att så här var det och
  det eller datten hände exakt här/då.

  Tänk om är mer underhållning än fakta om du frågar mig och
  det är det som gör det så bra.

 43. Nä, det gjorde man förstås inte, ÖR, men till löst folk i allmänhet som man ansågs sig stå högre än. För att tvåla till.
  -Vill NI vara vänlig och kliva av min fot.
  -NI är inget annat än en pultron.

  Om damen förstår hur jag menar.

 44. och

  1. Får den där Kerstin Wiegl BETALT av ”mineralpuder”?

  2. Koncentrerar mig på spisen. Den har en liten bräddvallgrav, fint! Där kan man spilla utan att det hamnar hett någonting på gästande vovvar. Till exempel.

  Lycka till, alla -åringarna!

 45. Jag har ju inte sett det där programmet än — vi sparar det till någon kväll när vi inte har något annat för oss.

  Under tiden får jag väl roa med en rubrik jag råkade se i dag: Polisen skjuter vapenlicenser framför sig. Jag undrar sååå om den var avsiktlig.

 46. Ökenråttan

  Präcis, Ninja. Bang har skrivit nånstans (vad har inte Bang skrivit om?) om det skärande iskalla ”ni” som man använde när man ville vara taskig mot dom som man själv ansåg sej stå över.

 47. Men – kanotschabbel! Och att skaffa fram en extrakanot i stället var inte aktuellt?

  SG 01:03 Det var på landsarkivet i Uppsala som den besöksliggaransvarige menade att titeln snickarmästare inte var acceptabel. Men bortsett från titulaturen är allt sig förvånansvärt likt även idag, i alla fall på de arkivinstitutioner jag har någorlunda koll på: En expeditionsansvarig frontfigur av något slag ser till att alla besökare skriver in sig för hand i en stor besöksliggare. Oslagbart ur bevarandesynpunkt!

 48. Kanotschabblet vill jag utreda, men Artonåringen är nu så nöjd så. Han slapp vara kvar i skogen, han blev hämtad av sin morfar med fru, körd både hit och dit, serverad fika och samkväm och sedan kom han hem och luktade kolmila och sov i tre timmar i en säng med lakan och utan regn.

 49. Örjan

  Var logementskamrat med Bror Rexeds son på K3, Skövde sommaren -67.
  Inget minne av att vi då talade om faderns du-reform.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.