Hoppa till innehåll

Dag: 7 januari 2016

Kallt? Äh, bit ihop och chilla!

Det här är bland det roligaste internet har skådat. Så här hade det sett ut om ”ett lätt snöfall” hade haft ett eget Facebookkonto:svensk-vinter2-snofall

Jag kan tyvärr inte ange källa: hjälp mig om ni vet. 

Idag pratas det om vädret – eller rättare sagt om kylan. Alla berättar i radio, på tv, på Facebook och för vänner och bekanta som har flytt julen och bott i Thailand de senaste tre veckorna. Här kommer min rapport:

 • Gick upp kl 06:55. Frös inte. Konstaterade att det var –20 °C.
 • Åt en macka och drack te. Frös inte.
 • Tog på mig vinterkängor, tjockejacka, mössa och vantar och skrapade bilrutorna en stund. Lade märke till att näsan frös ihop när jag drog ner snoret i munnen.
 • Satte mig i bilen, tog av mig vantarna och skrapade bilrutans insida och började frysa om händerna. Längtade efter en rattmuff.
 • Tog på mig vantarna igen.
 • Körde till Sveriges Radio och pratade om plural-s.
 • Körde hem. Frös inte.

Nej, jag var inte illa klädd och nej, jag var verkligen inte ute under särskilt långa stunder. Jag hann liksom inte börja yra om hur kallt det var eftersom jag hann bli varm innan fryseriet attackerade.

lotten_bergman_66
Jag 1966, som tydligen var en av de allra, allra kallaste vintrarna.

Kommentatösen Ökenråttan berättade nu i eftermiddags att hon hade stött på en annan som inte heller frös, trots –9 °C i Stockholm:

”Noterade att brevbäraren i våra kvarter trots kylan cyklar omkring utan mössa, i kortärmad tröja, shorts,  sockor, jympadojor, punkt slut. Hur är sånt möjligt? Varför fryser han inte ihjäl?”

Först kan man ju konstatera att det var ena beskedliga minutgrader. Nio! Pffft! Men vem i hela friden står ut med nåt annat än nästippen naken när det är minusgrader? I Lund fanns en överliggare (ja, så kallade vi dem förr) som året runt gick med bara fötter i sandaler och i Luleå fanns en a-lagare (ja, så kallade vi dem förr) som hade samma slitna poplinrock året runt. Och vart jag mig i världen vänder, går folk omkring i snygga frisyrer istället för mössa.

Ibland tittar jag på mina barn (även de vuxna, ja) och säger att jag ju fryser om de inte tar på sig varmare kläder. Ibland tittar jag på helt främmande människor som visar upp hela dekolletaget trots att det regnar nollgradig småspik.

Nu har jag gjort efterforskningar eftersom jag är orolig för Ökenråttans brevbärare och andra som inte tar på sig kläder och smörjer kinderna med Nivea. Det kan kanske ha att göra med iskalla typer som

 1. helt enkelt inte känner kyla – de är födda sådana eller har bott i en frys och vant sig vid köld
 2. har varit med om värre, t.ex. bott i Skåne
 3. är fåfänga och gärna offrar en örsnibb eller två och som aldrig skulle nedsänka sig till att t.ex. ha hjälm om de så cyklade omkring uppe på Mount Everest
 4. är praktiskt lagda och vet att de är ute så kort tid att det är värt att frysa en stund för att sedan slippa bära omkring på eller ha på sig dunjacka och mamelucker inomhus
 5. personifierar ren och skär dumhet.

Jag vet inte i vilket fack brevbäraren i shorts hamnar, men han kanske egentligen är en pingvin?

lotten_snow_basket
Precis som jag!
Share
65 kommentarer