Hoppa till innehåll

Vad är en hipster 2015?

Precis som att man sällan kan definiera ett mode när man befinner sig mitt i det, kan jag inte definiera en hipster. Jag har förvisso även svårt att definiera professorstyp, feminist, sko och husmanskost, men nu ska här försökas!

(Mycket enklare hade förstås varit att bara googla hipster och läsa artiklarna som tycker upp i flödet [1, 2, 3, 4] och istället blogga om dagens basketmatch. Pfft.)

För det första är hipster ett ord från 1940-talet, och precis (eller ungefär eller i alla fall kanske lite grann) som 2015, handlade det om att vara ”hipp”. Ball. Cool. (Mina ord andas stenålder.)

hipster1940t
Hipstern på 1940-talet.
cool-mag-4-hipsters
Hipstertidning från 1958. Med en ung Danny Saucedo!

Hipstern hängde med, var modern på sitt eget sätt, men bara så länge inte alltför många var moderna på samma sätt. Känns det igen? De svartklädda poeterna på 80-talet vill inte smälta in och klädde sig därför i svart precis som alla andra svartklädda poeter – men smälte in gjorde de icke.

Hipstern på 1960-talet var … hippien! Ordet hippie kommer alltså från ordet hipster!

hair3

Tanken svindlar. Hipstern på 40-talet födde hippiesar, som fick barn som sedan blev hipsters. Varannan generation är hipster, varannan är hippie. En ny hippie-era närmar sig nu: de små barnen som idag heter Tage, Astrid, Ingegerd och Sven kommer att … hm. Ha skägg och färgglada kläder som en hipster …? Eller skägg och färgglada kläder som en hippie?

hipsterusa
Tydligen typisk hipster i USA.

En synnerligen oventeskaplig undersökning gav vid handen:

Jag har egentligen ingen aning om vad en hipster är egentligen. Folk brukar ju tro att jag är det bara för att jag har skägg … (Man, ca 35 år, Stockholm.)

Hipster är något man skyller andra för att vara, säger skämtsamt om sig själv men inte till någon man gillar och/eller är starkare. Typ: Jag är ”hipster”, du är cool, hon/han hipstrar. (Kvinna, 50-årsåldern, Stockholmsområdet.)

Kille som är urban, medveten, vill vara unik men eftersom alla är samma blir det inte så. Fristående vill han vara men eftersom det är en trend går det inte. (Man, 50-årsåldern, Stockholmsområdet.)

Surdegsdagis, ekologiskt, dagiskollektiv, skägg. (Kvinna, ca 45 år, Stockholmsområdet.)

En hipster är en person som tar illa upp av att bli kallad hipster. (Man, 23 år, Lund.)

Någon som gör något innan det blir inne. Lyssnar på musik som ingen har hört, har på sig konstiga kläder som man själv har på sig ett halvår senare. (Kvinna, 28 år, Gävle.)

Det är både en förolämpning och en komplimang att bli kallad hipster och en hipster förnekar alltid att den är en hipster. (Kvinna, 25 år, Eskilstuna)

Okej, det som verkar vara någorlunda gemensamt för alla som försöker definiera hipstern, är att

 • det mycket oftare handlar om män
 • ansiktshår är en fördel
 • det är ett storstadsfenomen (men att universitetsstäderna räknas som storstäder hur små de än när)
 • glasögon inte är något man skäms för, tvärtom
 • man gärna talar vitt och brett om hur höga krav man ställer på det man äter
 • man inte vill tillhöra massan, för massan gör fel.
Stalin_1902
En hipster från 1902. Som råkar heta Stalin. Ja, den Stalin.

Det som nog mest skiljer schablonbilderna av hipstern och hippien från varandra är att hipstern inte har något emot konsumtionssamhället medan hippien inte har något emot fri kärlek.

Okej, här kommer mitt försök till definition:

Hipstrarna tillhör en grupp människor som ingen säger sig tillhöra, men som som full av människor som tydligen vet ”hur allt ska vara” och som inte vill vara en i mängden.

Uppdatering!
I kommentatorsbåset har man enats om följande hipsterrelaterade formulering: Ansträngt trendkänslig.”

Den enda person som jag känner som verkligen inte smälter in och som njuter av det, är faktiskt Femtonåringen här hemma:

NOTHIPSTER
Olika färger på skorna, morotsmössa (en nästan likadan i grönt) och en ständig förljeslagare i surikaten som heter Will (Shakespeare). Men en hipster är hon tydligen inte.

En vecka senare:
Det är för att förstå sådana här kloka texter av Margit Richert som man faktiskt behöver veta vad en hipster är.

 

Share
Publicerat iBloggen

53 kommentarer

 1. Här överlappar jag nog Lotten; Orden ”hipster” och ”hippie” är alltså bedrägligt likalydande. En hipster ska vara hip och därmed omfatta det senaste svarta –just nu skägg och glasögonbågar från 60-talet–. En hippie närmar sig de sina sjuttio, röker nog fortfarande Gräs och drömmer om svunna tider.

  För egen del gjorde jag ett försök att odla skägg på tidigt 70-tal. Det gick iofs bra, men tyvärr blev det rött, till skillnad från min övriga hårväxt. Då fanns inte möjligheten att statera i ”Vikings”, så jag tog bort det.

 2. Orangeluvan

  Den amerikanska hipstern ser ut som broder Jakob, som kanske är hipstern personifierad, när man tänker på det. Mainstream kan dra så långt pepparn växer, säger han och träffar sin bästis, som ser likadan ut som han själv.

  Men en hipster i Stockholm röker inte. Och har strumpor i skorna. Och vägrar strumpor med kort skaft. Tror jag.

 3. Har en hipster idag verkligen ökenkängor från sjuttiotalet?

  Femtonåringen är inte någon riktig hipster eftersom hon (de gånger jag träffat henne) inte är ett dugg affekterad.
  Det ska en hipster vara.
  Folk som verkligen är sig själva, av födsel och ohejdad vana är kufar.
  Jag är definitivt en kuf.
  En ung kuf är ofta en nörd.
  Eller helt enkelt bara azum.
  Hej Femtonåringen, hej Will!!

 4. Hipsters är för mig av okänd anledning alltid killar i 25-40 års ålder med ovårdat skägg. Och ökenkängorna är väl de samma som vi 50-talister kallade ”laddor” som små?

 5. Vad hipsters egentligen är vet jag icke. Jag känner åtskilliga som inte vill vara en i mängden, antagligen fler än såna jag känner som vill vara det, men spiciellt hipstriga i någon betydelse som tangerar artikelns, eller någon annans, är de icke.

  Den unge mannen från 1902 hette nog fortfarande Iozif Vissarionovitj Dzjugasjvili. Man förstår ju att han tog sig ett artistnamn.

 6. När man kommer in på ett hipsterfik vet man det direkt, för kakorna liknar inget som finns någon annastans och man kan få smör i kaffet.

 7. Tänk, trots att jag är road av etymologi blir jag obegripligt glad när jag stöter på ord som ingen riktigt har lyckats reda ut rötterna till. Hipster kommer av hip — men vilket ”hip” då?

  Jag läser på engelska wikipedia (början av det här stycket) och hittar följande:

  The term was coined during the jazz age, when ”hip” emerged as an adjective to describe aficionados of the growing scene.[10] Although the adjective’s exact origins are disputed, some say it was a derivative of ”hop”, a slang term for opium, while others believe it comes from the West African word hipi, meaning ”to open one’s eyes”.[10] Another argument suggests the term derives from the practice of lying on one’s hip while smoking opium.[16] The ultimate meaning of ”hip”, attested as early as 1902, is ”aware” or ”in the know”.

  Så höften kan vara inblandad i alla fall. (Ja, hellre den än nypon för det vore ju vähäldigt konstigt.)

 8. Södermalm sägs vara ett utpräglat hipsterhabitat, men inte ens här hittar jag någon som klarar hipstertesten fullt ut. Jag har inte ens hittat någon som dricker kaffe ut syltburkar och ännu mindre någon som gör det ironiskt.

 9. ”Kaffe ur syltburkar …” NÄR ÄLDSTE SONEN FYLLDE 18 RESTE HAN OCH JAG TILL PARIS. VI TÄNKTE ATT DET SKULLE STIMULERA HANS INTRESSE FÖR SPRÅKET (det franska då). Vi hade vansinnigt roligt. Fransmännen trodde förstås att han var min unge älskare, men ändå. Vi träffade en poet (på Shakespeare & CO, var annars?) och han bjöd in oss till en ateljéfest på kvällen. På väg dit sa sonen, lite ängsligt: ”Men tänk om dom är galna yxmördare?” Då vänder vi i dörren, sa jag. Men alla var fredliga och konstnärliga och vi fick mat och vin och nu kommer jag till saken: Vi drack vinet ur syltburkar. Vi hade hamnat bland hipsters!

 10. Tio av 84 på Hipstertestet. Så bor man också söder om Söder. Vinet dricker jag ur IKEA:s Sörpla (numera utgången men misstänkt likt Pokal), vilket kanske ger en halv poäng till.

 11. Om inte Ökenråttesonen blev stimulerad i sina språkstudier av den fransyska visiten, så hoppas jag innerligen att han har anammat sin mors attityd gentemot presumtiva yxmördande galenpannnor.
  Så talar en God Mor!

 12. Utan internet i fnutton timmar, försmäktar jag på fopollsmatch!

  (Eskilstuna United [vårt damlag] kom nyss tvåa i Allsvenskan fastän de är nästan nykomlingar. Lysande.)

  Jag har precis fått höra att jag är en hipster! (Inget skägg, inga glasögon, inga syltburkar, inget surdegsbröd, ingen tvåa på Söder. Men jag är ”konstig”. Precis som en hipster, tydligen.)

 13. Det där med skägget som hipsterattribut retar mig. Det är så mansfixerat liksom.
  Visserligen har jag skägg, av födsel och ålder, men det känns inte som om det räknas som hipstrigt.
  Är hipsters bara manliga?
  Heter den kvinnliga motsvarigheten hipstress?
  Varför hör vi inget om dem?

 14. Jag säger som göteborgaren när stockholmaren frågade vad de(stockholmarna) kallades när göteborgarna talade om dem: ”Vi talar aldrig om er”.

 15. Jag har försökt påtala det som jag troooor att Skogsgurra säger: ”hipster” är liksom inte ett särskilt uppmärksammat fenomen utanför hipsterklustret. Men då blir ”folk” (oklart vilka) lite irriterade och säger att johodå, aaaaaalla pratar om hipsters och det är viktigt att veta vad det är.

  – Men vad är det då?

  Öh. Skägg. Surdeg. Glasögon.

 16. ”A hipster mistress; often of a professor or other intellectual”. Det finns tydligen, uppenbarligen och sannerligen inte någon kvinna man kan hedra med det epitetet.

 17. Heja ÖR! Vin ur syltburk i Paris är det hisptraste jag hört på länge. Slår alla gånger mitt lattedrickande ur barnmatsburk på ett trendigt ställe i São Paulo. (Nejdå, det är ingen tävling, som jag brukar påminna barnbarnen om. Fast då gäller det livet i största allmänhet, dårå.)

 18. Nejmen hipstress borde ju vara lingo för stressad hipster när hen inte riktigt tror att hen är tillräckligt hipstrig.

  I övrigt håller jag (också) med SG. Trots att jag bor där man borde träffa på hipsters ideligen har jag ännu inte sett någon överhuvudtaget, utom i Pelle Forsheds och Stefan Thungrens serie Stockholmsnatt i DN. Men där är dom väldigt underhållande!

 19. Örjan

  Hipster?
  ”Skägg. Surdeg. Glasögon.”
  Räcker nog inte som beskrivning. Detta uppfyller jag, men som 67-åring???

 20. Först nu ser jag att den amerikanske hipstern på bilden precis som Orangeluvan påtalar ju ser ut som Broder Jakob! (Men det håller han säkert inte med om.)

 21. Agneta uti Lund

  Kopierar direkt ur uppslagsboken, som väl rätt väl definierar begreppet.

  hipster (av engelska hip ’häftig’, inne’), person som hör till en livsstilsorienterad rörelse, bestående av främst yngre trendmedvetna urbana medelklassmänniskor. Benämningen är diffust definierad och ibland lite nedsättande. Begreppet hipster användes redan på 1940-talet av vita medelklassungdomar med förkärlek för jazzmusik (skildrade av bl.a. författarna Jack Kerouac och Norman Mailer), och termen fick visst fotfäste även i svenskt språkbruk. Sambandet mellan den äldre hipsterbenämningen och den som uppstod på 1990-talet är emellertid oklar.

  Livsstilen som hipster söker sina rötter i är sprungen ur 1990-talets väletablerade, urbana kretsar i amerikanska storstäder, såsom New York, San Francisco och Chicago. Med mediernas hjälp har etiketteringen sedan under 2000-talet snabbt spridits för sinsemellan likartade kategorier i storstäder över hela världen.

  Litteraturvetaren Mark Greif (född 1975) har framhållit det paradoxala i att en hipster ofta uppfattar det som en förolämpning att kallas för hipster. Den typiska hipstern definierar därför vanligen inte sig själv som tillhörig kategorin, utan anser sig stå utanför tidens trender.

  I Sverige har referensen ofta använts om välutbildade, ansträngt trendkänsliga, men ofta apolitiska 80-talister med mer intresse för konsumtion, ofta med inslag av miljömedvetenhet, än ideologier. Andra menar att en typisk hipster är en individ med en egen klädstil, bl.a. vintagekläder, och med en ideologi som kan anses lite spännande, bestående av ett bricolage av skilda samtida och gångna tiders strömningar. I Stockholm förknippas hipstern ofta med Södermalm.

 22. ”Ansträngt trendkänslig” Is Da Word. Och det gäller män i spannet 25-40 bast vad mig anbelangar. Kvinnor räknas tydligen inte med, vilket hedrar dem.

  Hela grejen är pinsam.

 23. Ansträngt trendkänslig. Jovars. Inte illa som definition.

  Annars tycker jag att mediakåt linslus utan egenvärde utöver det den egna gruppen definierar också känns hyfsat rätt. Varför tänker jag på Adol Fitler och en viss delmängd svenska politiker?

 24. Dieva

  Ha, jag är nästan säker på att jag identifierat de ”anonyma” intervjuoffren! Nu när mörkret krupit på oss är det ju dags att börja träna inför julkalendern!

 25. Godafton! Så här på kvällskvisten tänkte jag att det är dags att förstöra arbetsmoralen den kommande arbetsveckan. I dagens DN Kultur kom jag aldrig längre än till sidan tre för där tipsades det om No such thing as a fish. En podcast med QI-älvorna, alltså programmets researchers (för det är alltså inte Stephen Fry som hittar allt själv) och det är lika kul som QI men utan Stephen och utan bild.
  Sådär! undrar om det här ger utslag på vårt BNP.

 26. Pärlbesatt

  Vad jag tycker är mest fascinerande är att många lagt ner mycket möda, tid och pengar på att se ut som de hämtat sin garderob ur en återvinningscontainer, med förbundna ögon.

 27. Men kära nån, när ska jag ha tid att lyssna på allt det nu då? (Jelp)

  Apropå … ingenting, men … Niklas! Jag undrar om du vill läsa en artikel jag råkade se i blaskan igår, om en papegojman! Det finns alltid grader i galenskapen.

 28. Strandraggarna däruppe påminde mej om 40-talsklädsel i vår tid. Vår dotter hade hittat en finklänning från 50-talet i en container. Så blev vi bjudna på bröllop och den var perfekt för ett sånt evenemang: ljusgrön sidenbrokad, enkelt liv, skärp i tyget med en platt rosett framtill; tjusig. Farmor berömde klänningen och frågade var flickebarnet hade köpt den. ”Säjer hon att hon hittade den i en container så dör farmor”, hann jag tänka. ”Det är second hand, farmor”, sa diplomatiska dottern. ”Ja. Det är ju så modernt nu”, sa farmor som hängde med.

 29. OT: Ny Laptop sjunger och dansar, iaf med Windows 7 Professional. Den gamla –numera lite säckig, fläckig och instabil efter snart fyra år på köksbordet– uppgraderas till Windows 10 som ett Pröve inför Det Nya Okända innan den skrotas. Få se hur det avlöper.

  Påläst som jag var, hade jag inte noterat att den nyas skärm är känslig för beröringar. Larvigt tänkte jag först, men det verkar faktiskt praktiskt.

 30. Jag med, SG, men nu fanns möjligheten att dra in W10 på en maskin jag ändå kommer att skrota vad det lider, för att se vad som händer.

  Själva installationen gick bra. Den tog en timme eller så, och jag vågar påstå att juristerna på Apple har tagit en nära titt på det nya aktivitetsfältet. Kanske får vi höra mer i den saken. Annars har Microsoft i vanlig ordning stuvat och flyttat om mellan funktioner, som de gör när de byter OS. Jämrans irriterande.

  Det här trodde jag var omöjligt: Filhanteraren i W10 är faktiskt en större hjärnblödning än den i W7. Det lär finnas ett tillägg till W7 som heter Classic Explorer. Detta blir i så fall ett måste när nu W10 förr eller senare tvingar sig på.

  Funkar bra, vet jag inte. Jag måste för nervernas skull sätta den gamla PC-n åt sidan en tid. Man tål bara så och så mycket vid min ålder.

 31. och

  Vilken kul Parishistoria, ÖR! Minne för livet.

  Killhipstrar har skägg, tweedblazer, himla trånga brallor och kängor. Och väska över axeln. Väl?

  Tjejhipstrar är nog mer varierade. Men ansträngt avslappnade är en bra beskrivning, tror jag.

  Själv är jag definitivt en kuf.

 32. Orangeluvan

  Hallå? Vill ni veta att vi numera har två undulater: Gonzie och B. Louie?

  Favoritsysselsättningar:

  1. Hänga upp-och-ner i rullgardinen
  2. Klättra ner längs gardinkanten
  3. Sitta på fönsterbrädet (inomhus) med näbben mot fönstret och noga följa utomhusfåglarnas aktiviteter utanför.

  Detta gällde alltså fåglarna, och inte mig själv.

 33. …själv stannar jag vid min W7Pro, som tjatar om uppgradering trots att den här modellen inte finns på tillverkarens kompatibiliteringslista. Hjärnblödningen är inte enbart Microsofts.

 34. Agneta uti Lund

  Sorglig undulathistoria från tidigt femtiotal:
  Storasyster hade två undulater, en grön och en blå. Hon hade också en stor hankatt vid namn Tusse. Lördagar, efter skolan och lunch i hemmet, for vi mestadels till Landet för veckoslutet. En lördag hade katten Tusse smitit ut och kunde inte medfölja menageriet till landet (övriga djur var en stor riesenschnauzer och oftast en vit mus som tillhörde min bror). Grannfamiljen fick nyckel och skulle släppa in Tusse i mitt o lillasysters rum (som låg separat). När vi återkom söndagkväll hade Tusse mycket riktigt släppts in i vårt rum där även storsysters fåglar fanns tillfälligt för att utfodras av grannen. Katten hade blivit insläppt i rummet. Resultat: I fågelburen fanns en blå fågelkropp och ett grönt fågelhuvud. Än i dag kan jag se hur syrran gråtande bär runt på sin stora katt samt hulkar fram: ”men Tusse det är ju din natur”.

 35. Åh Agneta, då kan man ju inte låta bli att tänka på skorpionen och grodan (det står inte på svenska sidan, men enligt den engelska wikipediasidan är den känd tidigast från 1954, så det är knappast en ”klassisk” fabel).

  Så sorgligt, och så klokt av din syster.

 36. Hipster är ett problematiskt ord för mig (precis som problematisera).
  För mig betyder hipster byxor (med fördel gabardin eller annat odenim) som är lågt skurna. Jag tror det var på 70-talet de fanns.

  Tycker det verkar konstigt att man skulle benämna folk efter byxmodell.
  Tur i så fall att ”alla stjärtars byxa” inte är så förekommande.

 37. Men Cecilia då, komma med sådana lyckligen glömda företeelser och påminna stackars elända mig …

  Alla stjärtars byxa, som hade ett litet upp-och-nedvänt hjärta som symbol! Jag vägrade dem (för jag var jeansbarn och jeanstjej och har aldrig riktigt slutat vara lite lumpigt ointresserad av annat än bekvämat paltor). Men andra hade, och vissa sådana byxbärare envisades med att kalla dem ”alla stjärtans byxa”. Såååå jobbigt för en som var gryende ordmärkare redan i puberteten.

 38. Tack, Agneta! Den lilla artikeln var mycket intressant (och gick utmärkt att läsa för min del).

  Jo, när ord verkligen finner sin plats i svenskan dröjer det inte så länge innan de antar en så rimlig form att de går att hantera.

  Och det är inte ett dugg konstigt att just ordet ”hit” krånglar extra mycket, för ”hittar” ser ju alldeles knäppt ut …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.