Hoppa till innehåll

På väg till Mora!

Idag klev jag med svårigheter på bussen med två par skidor, tillhörande stavar, pjäxor och en basketväska med sånt som man har när man åker iväg på tävling. Men inte alls basketskor, shorts, linne, bomullsstrumpor och pannband.

Jag stoppade istället ner underställ, tajts, yllestrumpor, mössa, vantar och andra underligheter … (Men jag stoppade för säkerhets skull ner ett matchställ ändå.)

STOPPA PRESSARNA! DET BRINNER I MORA!

Skärmavbild 2015-03-05 kl. 10.55.16

Om jag i början av februari hade känt till att det skulle börja brinna i Mora dagen före min premiär i Stafettvasan, hade jag tackat försynen. Nu känner jag bara ”jag ska åka genom eld och snö – inget kan stoppa mig”!

radiobilen
Radiofolket kör radiobilen. Strax är vi till Sala komna.

Uppdatering
Vad kan man tro att bilden här föreställer?

IMG_7285
1. Filminspelning av svenskt tv-drama. 2. Kyrkkaffe. 3. Stafettvasans deltagare.

Fikarna från vänster: Cilla Nilsson (friidrottare), Cillas pappa (vallatjifen), Dawod (datortekniker och syrier som bara har bott i Sverige i ett år), Christer Hermansson (Strängnäs kulturchef), servitör iklädd medeltida kläder. Och det är alltså Cilla, Dawod, Christer och jag som är 4/5 stafettåkare.

gruvtunna
Karl XI:s tunna som tog honom ner till gruvan i Sala. (Den som bryter lite mot reglerna är inte jag.)
radiobilenlotten
Nu åker vi vidare mot Borlänge, där vi ska äta pasta inför morgondagens stordåd. (Pffffft, det är bara 14 kilometer!)

Uppdatering
Nu har vi ätit lunch på Kupolen i Borlänge.

pytt
Cilla (som ät tyngdlyftare numera) och jag (som bara äter och äter) åt varsin pytt med extra ägg.

Dawod beställde pizzan ”Dalkurd” eftersom han är en kurd som befinner sig i Dalarna. När han kom till kassan, rynkade kassören pannan och ögonbrynen samt överläppen och sa:

– Arab eller kurd?
– Kurd, svarade Dawod.
– Då blir det 15 % rabatt, sa kassören medan han lyste som en sol.

En liten stund senare skulle Dawod köpa en ”ormsalva” och vi andra okunniga spekulerade i om det handlade om något som skulle skrämma bort ormar eller om han kanske var ormägare. Vi såg på avstånd hur han i kassan diskuterade valet noggrant och hur kassörskan log brett.

– Jag fick 15 % rabatt av henne också!
– Va? Var hon också kurd?
– Nej! Alla bara ger mig rabatt!

Nu passerar vi Gagnef och börjar fundera på klädseln och sminket till det där kvällsminglet som vi är bjudna på av skidåkarinstruktören Mattias Svahn (populärt namn i skidåkarkretsar, om än felstavat).

ski-skirt-vintage
Jag har ju bara med mig skidåkarkläder och kommer att skämma ut mig  totalt.

Uppdatering
Sådärja. Lite öl och vin och apelsiner samt klistervalla så sover man gott dagen före loppet!

Skärmavbild 2015-03-05 kl. 21.51.43

Share
Publicerat iBloggen

47 kommentarer

 1. Brid

  Har uppfunnit en pastasås av purjolök, en skvätt grädde som inte längre dög att vispa till temlorna, hackade hasselnötter, salt och peppar. Det blev fullt ätbart.

  Mora har jag nog bara besökt sommartid.

 2. Jag tog körkort i Mora! Jag har åkt hur många gånger som helst under målgångsportalen!
  Mora har två rödljus, en rondell och inte så mycket mer.

 3. Smaklig måltid, god sömn, go’ tur! Och bra valla, sköna skidskor, gott humör! Och inte värre ont någonstans än att allt går vägen (mellan Sälen och Mora)!

  Jag utökar med fler tillönskningar efterhand jag kommer på dem …

  Även jag har bara varit i Mora sommartid såvitt jag vet (de kan ju ha släpat dit mig vintertid när jag var så liten att jag inget minns, med tanke på att gammal släkt är från Dalarna och jag själv har bott i landskapet, om än så långt söderut i det som man kan komma). Det är i alla fall rart där, på sina ställen (inte allt är så svindlande vackert, ens där …)

 4. Som liten förevisades jag Mora-Nisse i sin sportaffär. Jag minns att han verkade less på att vara en turistattraktion. Första gången som vuxen –för bara några år sedan– stod jag i målområdet och frågade var Vasaloppet gick i mål någonstans.

  Lycka till, och förta dig inte nu, Lotten.

 5. Nu stod det plötsligt mer däruppe, och fler bilder finns också — och jajamensan, ormsalva är fina grejer! Sån har vi hemma ibland, den är jähättebra på smärre sträckningar och träningsvärk och liknande.

 6. Nu har vi tagit in i en liten stuga med våningsängar. Det finns snarkande män i varenda hörn, men vi kvinnor har laddat upp med öronproppar och kommer att till döden bedyra att vi inte på några villkor snarkar.

 7. Zozzo

  Jag bröt en fotled för ett antal år sedan i Sälen. Det blev sjuktaxi till Mora lasarett och nattlig operation. Jag blev oerhört väl mottagen och ompysslad -bara dalmålet gör ju att allt låter så vänligt. Nu råkar jag heta Tynell i mellannamn och redan före fotoperationen kom en lätt generad men ändå rart nyfiken fråga, ”du heter….är du släkt kanske?” Vilket jag kunde svara ja på; skidåkarens far (eller kanske farfar, har lite dåligt reda på mig här) är/var kusin till min mor vars flicknamn alltså är mitt mellannamn (hängde ni med?).
  Mora har alltså en förträfflig sjukvård för skidåkare och deras släktingars fötter. Om utifall att alltså kan vi vara lugna för Lotten!

 8. Låtom oss i så fall hoppas att det är knät som far illa, Zozzo – det har ännu inte blivit väl mottaget.

  Och så får du hälsa till Daniel Tynell och beklaga från alla oss skidåkare.

  Nu har vi druckit öl och vin och letat valla. Det är tydligen så man laddar här i Mora.

 9. mikaels

  Lycka till Lotten, hoppas du får bättre väder än vi hade som körde Öppet Spår i söndags, det var ingen pick-nick vill jag lova 😉

 10. Hm … jag undrar om det var en spådom. Nyss satt jag och såg sena sändningen av lokalnyheterna, Tvärsnytt. De berättade att Johan Olsson bestämt sig för att åka (Tvärsnytt anser att han hör till vårt område eftersom han kommer från Skultuna, som ligger i Västmanland, och Tvärsnyttområdet är Närke-Västmanland, ja). Rubriken på ”bannern” eller vaffan det heter, var ”Vasloppet”.

  Ni vet vad man har i vaser för att blommorna ska överleva, vad?

 11. Vet ni vad det här är?

  – XXXZZZZKRRRRPFFFFF!

  Det är en snarkning. Jösses – det är så att gardinerna fladdrar! (Men jag hämnas förstås genom att knattra jättehögt på tangenterna.)

 12. Finns det inte något litet program som kan lägga in HÖÖÖÖGA knatterljud av gammaldags-skrivmaskin-typ på datorn?

 13. Snarkningar måste man räkna med. Och den snarkande gör det inte för att jävlas med andra.
  Många som ”aldrig snarkar” gör det. Så är det bara. Hämnd? Varför?

 14. Citat från maken:
  Vad har du för glidvalla och struktur? Är det högfluor eller pulver som gäller eller?
  Och klister kommer i en massa olika varianter också.

  Det här är alltså hans område mer än mitt. Jag minns inte ens vilket år jag senast stod på skidor. Men jag åkte till Evertsberg 2008. Tyvärr tog ingen över där (utom busschauffören) så det räknades inte.

  Heja Lottens lag med kurd och allt!

 15. Kurd eller inte. Syriern Dawod, som har bott i Sverige ett endaste år må kanske ha orken, men det här med skidåkning. Hur förfaren är han ejengkligen på detta?

 16. Örjan

  LarsW: Jag vill heja på syriern minst lika mycket som Lotten. Vilken utmanare!

 17. Nej, nej Örjan ,bara man kommer ihåg den gamla regeln från kemilaborationerna: SIV; syra i vatten inte VIS; vatten i syra.
  Alltså, alltid Lotten i vatten, inte vatten på Lotten.
  Det här äger ju sin riktighet, om man tänker efter. Slänger man alltså Lotten i vattnet så tar det lite tid innan hon kommer upp igen, och man hinner geschwint sätta sig i säkerhet.
  Slänger man vattnet på Lotten så hinner man inte undan. Lätt som en plätt.

 18. Vatten har ju alltid betraktats som farligt. Redan gamle Noa insåg det. Fakiren besjöng dess farlighet och den ständigt pågående DHMO-debatten visar att frågan fortfarande är höggradigt aktuell.

  Det är ett föga känt faktum att surfbrädan (tänk Beach Boys) är ett resultat av de tidiga Vasaloppen under den period då AGW hade nått svindlande nivåer och palmer kantade Siljans strand.

  Jag kommer att följa loppet per television och heja fram Lotten med team lika intensivt som jag hejade fram Mogren under VM i Falun.

  LOTTEN: Gör oss glada – Gör oss stolta! Svik oss ej.

 19. Angående snarkhämnd: JAG BARA SKOJAR! (Det är då fan vad alla snarkare är finkänsliga.)

  Vallan: Cilla Nilssons pappa the vallameister har satt på violett klister med några duttar tunt rött under klacken.

 20. Lycka till idag! Du vet väl hur man fäller och tacklar motståndarna va? (Med violett har jag hittills haft bäst före, men drt beror kanske mest på vintern …)

 21. Snarkado är bra!

  Det handlar inte om att vara känslig. Det handlar mer om den aggressivitet som demonstreras – skidstakar i ryggar och slamrande tangentbord.

  Jag är en av de där tråkiga typerna som förstör stämningen i fikahörnan genom att påpeka mobbningstendenser inom den egna gruppen.

  Vissa kallar det civilkurage. Andra blir irriterade.

 22. Apropå aggressivitet, så håller jag på att förvandlas till en hulk. Det måste vara testosteron i luften! Eller om det är liniment?

  Nu ska jag ta lite smärtstillande, badda mina ömma kroppsdelar, lukta lite på klistervallan och lägga ut ett sammanfattande blogginlägg. Sedan ska jag leta upp någon att slå på käften!

  (Jag ska alltså inte glida iväg på skidorna förrän bortåt halv ett-tiden.)

 23. Släpp ut det, Lotten! Jag kan vara slagpåse. Men du får inte slå på känsliga delar. Ego och sådant…

  Man presterar för övrigt bäst med ilska i kroppen. Tänk också på att en flytväst behövs om man hamnar i kallt vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.