Hoppa till innehåll

Ett helt vanligt inlägg om hotell, snö och tåg

Jag är ju på vift i snöstorm och bor på fyra olika hotell under veckan, och känner att det kan man ju inte göra utan att rapportera. Ni som vill öppna julkalenderluckor med gåtor hittar lucka 6 här nedanför.

Igår skulle jag föreläsa på Scandic Järva Krog i Stockholm – eller i och i, förresten. Det ligger utslängt bredvid motorvägen mot Arlanda och för att komma dit måste man åka tunnelbana, pendeltåg och buss, vilket inte så lätt görs i snöstorm. Därför bestämdes det att jag skulle ta plats redan kvällen före föreläsningen för att få sova och med säkerhet komma i tid och inte försent eftersom det sällan är bra när man är den som ska vara i tid mest av alla.

I receptionen hittades inte min i förväg gjorda bokning, så den fick bokas om. Under tystnad. Inga problem. (Jag försökte småprata, men hörde faktiskt inte vad tjejen i receptionen svarade eftersom hon talade så väldigt tyst.) Under tiden lyssnade jag på vad de andra gästerna och hotellfolket sade till varandra:

– Kan jag beställa väckning?
– Nej, tyvärr, det går inte. Vi hade väckning förut, men det funkade inte så i somras var det massa som missade sina flyg så vi har fattat ett beslut som gäller alla.
– Har ni en bankomat?
– Nej, tyvärr, den är trasig. Kanske macken runt hörnet hjälper till om du köper något.
– Har ni en vattenkokare som jag kan ta upp på rummet?
– Nej, tyvärr. Men du får köpa te och kaffe här.
– Kan jag ta ut pengar här i receptionen?
– Nej, det går tyvärr inte.

Jag tänkte då att de förmodligen hade hakat upp sig och helt enkelt inte kunde svara annat än nekande, så jag sa:

– Måste jag som betalar nästan 1 700 kronor för ett förvånansvärt litet rum med svinkallt badrum verkligen betala 15 kronor för att få ta varmt vatten till lite te?
– Njänjäeeee … ok, det kan vi väl bjuda på.

Jag säger att detta är ett litet rum för 1 700 kronor, men förr i tiden bodde ju sjubarnsfamiljer på samma yta, så vem är väl jag att knorra?

Ni ser överkastet på bilden ovan? Well, det fick inte ligga kvar där så länge eftersom badrumsgolvet var så kallt att jag började leta appar som mäter temperatur. (Den uppfinningen kommer nog till iPhone 8.)

Överkast/badrumsvärmare.
Överkast/badrumsvärmare.

För att få upp värmen lite, begav jag mig till träningslokalen – som faktiskt var lite större än mitt rum.

Där cyklade jag på motionscykeln i 90 minuter. Trodde jag – väggklockan i lokalen stod fortfarande på sommartid, så det var i verkligheten bara 30 minuter.
Där cyklade jag på motionscykeln i 90 minuter. Trodde jag. Väggklockan i lokalen stod fortfarande på sommartid, så det var i verkligheten bara 30 minuter.

Det fanns bacon till frukosten, men den var tyvärr kall – äggröran likaså. Däremot gick föreläsningen lysande och uppåt 40 av språkligheter upplysta personer fick bege sig hemåt i snöyran, styrkta av nya skrivregler.

Själv tog jag mig via denna busshållplats till Centralen på bara 90 minuter.
Själv tog jag mig via denna busshållplats till Centralen på bara 90 minuter.

På Centralen fick jag order att inte ta 15-tåget som min icke ombokningsbara biljett sade att jag skulle, utan 12-tåget, som skulle avgå klockan 14. Detta innebar att sittplatserna på tåget var lite för få:

Men förr i tiden fick man ju vara glad för att ens ha ett golv att sitta på.
Men förr i tiden fick man ju vara glad för att ens ha ett golv att sitta på.

Detta 12-tåg anlände klockan halv åtta på kvällen och sedan dess har allt funkat perfekt: Scandic Opalen i Göteborg lät mig ta upp mat på rummet, har vattenkokare och varmt golv inne på toa.

Men det var ett tag sedan man valde dekoren …
Men det var ett tag sedan man valde dekoren …

Och så måste jag förstås visa upp kaviarmaskinen över alla kaviarmaskiner:

Man trycker bara på handtaget!
Man trycker bara på handtaget!

I eftermiddag ska jag ta mig till Borås och checka in på ännu ett hotell. Allt kan hända!

Share
Publicerat iBloggen

16 kommentarer

 1. Ta det lugnt i snö stormen.

  Du har nu avverkat Järvakrog och Opalen, vilka
  är de två kommande hotellen?

  Någon tycker jag att du, efter allt snack om Luntmakargatan,
  ska test något av de Hotell som finns på den gatan.

 2. En sån där kaviarmaskin skulle man ha! Då skulle jag äta kaviar varje dag bara för att få använda mig av maskinen. Tror du den funkar med räkost på tub också, eller krävs en speciell maskin för det?

 3. De två kommande hotellen är ”Sköna nätter” i Borås och Scandic Alvik. Nu måste vi ha en lista på Luntmakaregatuhotell.

  Frågan är – när det gäller kaviarmaskinen – om den säljs till oss i pöbeln eller om den bara finns på hotellbutiker!

  Nu sitter jag i Opalens foajé, där de städar med en monstermaskin som låååååååter. Alla här har höjt pratvolymen till krognivå och jag kan inte hitta mina inte alls diskreta öronproppar.

 4. Smultronblomman

  Bor mest på Scandic eftersom det är direktivet från arbetsgivaren. Vissa hotell är väldigt fina. Nya eller renoverade, men har personal som utövar, det som jag tror, är den senaste utbildningen inom serviceyrken över lag – dåligt servicesinne, arrogans och oförskämdhet mot gäster/kunder. Andra hotell har helt underbar personal, men kanske inte så moderna och ”flashiga” rum. Frågan är vilket som är att föredra. Kallt golv i badrummet är inget man längtar efter. Inte heller ett golv med golvvärme som är påskruvad på max så man bränner fotsulorna. Där fick handdukarna användas för att förhindra bränskador snarare än förfrysning.
  Jag har börjat ge direkt feedback till personalen vid utcheckning när de frågar om jag är nöjd med vistelsen. Är jag inte det så får de veta det. Som stamgäst på Scanic kommer enkäter ibland om specifika hotell och då svarar jag ärligt.
  Gillar tubklämmaren för kaviaren. Fungerar troligen lika bra på mjukost, tomatpuré eller tandkräm. 🙂

 5. Med den följarskara du har borde hotellen börja fjäska för dig, värma kalla golv och steka ny bacon…

  Ascool kaviarautomat!!

 6. Scandic Opalen, där höll ju jag föredrag förra veckan! Hittar du händelsevis en beskrivning av geografisk metadata eller publicering av kartor till molntjänsten Stratus ber jag om ursäkt att jag inte städade blädderblocket ordentligt.

  Jag sov däremot inte på Opalen, heller inte på det närliggande kaninhotellet, eftersom jag har mitt eget Bandhagen (fast i form av en bror) i kortändan av Heden, typ 4 kvarter upp mot avenyn. Han har dock ingen kaviarautomat så jag överväger att byta sovplats nästa gång eller köpa honom en alldeles för dyr julklapp.

 7. Ökenråttan

  Ack, va alla flänger och far. Vår strapats är att promenera i allt det vackra vita, varvid man för användning för en hel del muskler som vi inte anade att vi har. Särskilt på bakbenen. Tröst fås vid hemkomsten i form av varm buljong med en slurk sherry i eller te med rom; vi favoriserar Appleton Estate.

 8. Örjan

  Googla ”tubklämma” för fattigmansvarianterer. Från 10.- (dålig recension) och uppåt.

 9. Den där kaviarmaskinen var ingen succé i början. Lite för dåligt åtdragna skarvar så den hängde snett och bedrövligt för det mesta. Tror att jag har en bild någonstans.

  Eftersom jag aldrig kan låta bli att skojsa till det så bad jag personalen på Scandic Norr i Norrköping att försöka fixa Kallemangeln eller kanske helt enkelt lägga fram en tub Kalles utan maskin.

  Det skojset fungerade inte alls. ”Vae dåe föer kallmangel?”
  Tänkte ett tag på moster (eller faster) Blenda, som ju faktiskt hade mangelbod i Norrköping och funderade om det kanske skulle gå att knyta an till det och förklara hur inihelvete skojsigt det var att kalla Kalles Mangel för kallemangel. Men avstod.

  Norrköping Norr har i alla fall förstånd att anrätta pulveräggröran med lite omsorg. Och då kan den vara riktigt njutbar.

  Andra minnen från Scandic, nu från Opalen. Hade gjort en riktigt bra grej på Stora Fabriken på Hisingen och jag med sällskap tyckte att SOS skulle sitta fint. Och till sillen hör en lille. De vi fick var jättestora. Tolvor, ungefär. Vi påpekade försynt att vi hade beställt fyror. ”Jomen flaskan stog så varmt så vi la i is”. Isen hade smält. Man förtvivlar om ungdomen. Det fanns Jubileums. Och den hade till skillnad från Absoluten inte stått varmt. Det vattenstarka drickat hällde vi ut i en blomstervas efter att ha försäkrat oss om att den inte skulle komma på notan.

  I övrigt kan meddelas att världen är avskuren från oss. Mest beroende på att en mindre skåpbil av oskicklig förare placerats halvvägs ner i ett dike under en backningsmanöver för att ta sats och komma igenom en snövall.
  Nu hoppas vi att bonden har ärende förbi och då kanske passar på att dra upp skåpet. Transport av dörrar etc är alltså för tillfället inställd.

 10. Orangeluvan

  ”Jag har mitt eget Bandhagen” – ett nytt, fint idiomatiskt uttryck. Skebokvarnsvägen har dessutom postadress Bandhagen, vilket gör det ännu mer mytiskt.

 11. Örjan

  Min tidigare lägenhet på Vallhornsgatan (Rågsved) hade även postadress Bandhagen. Tydligen stort postområde.

 12. Lotten de hotell som jag känner till på Luntmakargatan är

  1. Rex Hotel 2. Hotell Hellsten 3. Best Hostel City
  Rex har jag bott på och det var klart prisvärt, det ligger
  dessutom en lite lugnare del av Stockholms city.

  De andra har jag inga erfarenheter av.

 13. Visst var det idiomatiskt, Orangeluvan! Vad betyder det förresten?

  Mitt jobb ska flytta vårt kontor till Alviks Strand strax efter nyår, om cheferna i England får tummen ur och skriver på avtalet. När vi kollade på lokalen för några veckor sedan frågade jag fastighetskvinnan varvi ska inhysa chefen när kommer upp från Göteborg, och då rekommenderade de inte Scandic (som ligger 3 minuter bort) utan StayAt som ligger i ett 16 våningar högt hus på andra sidan Alviks tunnelbanestation. Hon rekommenderade särskilt rummen högt upp med utsikt över Mälaren. Just saying.

 14. Väldigt stilig kaviarklämma, men jag är nästan mest fascinerad av det där mönstret — eller menar jag monstret? — på badrumsväggen. Det skulle inte jag vilja se det första jag såg på morgonen (och det skulle i princip blidet första, eftersom jag bara ser sudd innan jag har satt i kontaktlinserna).

 15. Vart tog mellanslaget vägen? Äter gremliner såna?

 16. Orangeluvan

  Hakke, jag vet inte så noga, och jag kan egentligen inte stava till det, jag försökte bara larma och göra mig till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.