Hoppa till innehåll

Jag och SJ

(Det kommer en ny julkalenderlucka senare i förmiddag.)

Igår var jag på galej tills jag skulle ta 22:55-tåget hemåt. På Centralen kom Rapport fram och ställde några frågor och jag pratade på ett tag, och hamnade sedan i alla morgonnyhetssändningar med det extremt kloka, välformulerade och ovanliga uttalandet ”Ja, jag kommer att fortsätta att vara beroende av tågen, men också av informationen”. (Mitt uttalande föregicks av en lång drapa om svårfunnen information, men de kan ju inte fylla hela sändningen av ett inslag med mig, vilt gestikulerande, spottande och fräsande.)

Men det är väl bra att SJ gör nåt. Om de inte kan köra tågen, är det enda vettiga beslutet att ställa in dem eftersom tåg som inte kan köras ju inte kan … köras. Om SJ ställer in varannan avgång och sedan kör med dubbelt så långa tåg lite mer sällan under en begränsad tid är ju även det okej. Uppdatering: Men så är inte fallet. Niklas förklarade  för mig i en kommentar att SJ ställer in tåg och kör sedan för att kompensera detta de andra avgångarna med extra korta tåg. Eller extra gamla tåg. Slut på uppdatering.

Men det är så vansinnigt svårt att få information! SJ-appen är ganska bra … när den funkar. Men ack så många gånger det inte står något om inställda eller försenade tåg. Min gångna helg såg ut så här:

 1. Lördag kl. 18:08 till Stockholm inställt (ingen förklaring, ingen notering i appen).
 2. Söndag kl. 10:07 till Stockholm inställt (ingen förklaring, ingen notering i appen).
 3. Söndag kl. 14:44 till Eskilstuna inställt (ingen förklaring, ingen notering i appen).

Just den där eftermiddagsturen i söndags ersattes med en buss som tog sig till Eskilstuna på tre timmar – en sträcka som med tåg tar en timme. Ja, jag är fortfarande arg.

Se här nu till vänster hur det såg ut fortfarande klockan 16:05 i appen: avgången 14:44 är heeeeelt normal.

Vi ger oss iväg till Stockholm (som alltså ligger en timme bort) med ibland tre timmars marginal, vi bokar in oss på hotell (som inte ens har bacon!) för att vara säkra på att inte komma för sent till morgonföreläsningarna och vi missar basketmatcher, julmiddagar, släktkalas och inkomster för att … för att … ja … varför?

Men om man ser lite positivt på det hela, så får man bloggvirke, prata med intressanta människor, uppleva okända stationers spårsopa mitt i natten och ibland även lära sig hur en Stentofon ser ut.

Vid Cityterminalens bussplats 15 finns ett eluttag som funkar!
Vid Cityterminalens bussplats 15 finns ett eluttag som funkar!
Share
Publicerat iBloggen

17 kommentarer

 1. PK

  Det är bra att du sätter ner foten i tv och protesterar mot tingens jävlighet. Vi är så lata att vi inte protesterar utan tar bilen istället.

 2. Men är det inte så att SJ kompenserar de inställda tågen med att köra extra korta tåg däremellan? Så tolkade i alla fall jag deras hemsida.

 3. Min mormor var inte särskilt religiös eller så, men när hon blev riktigt arg kunde hon inte dra till med något mer kraftfullt än Järnspikar eller Järnvägar. Om hon hade åkt lite mer tåg hade det kanske utvecklats till Satans Järnvägar.

 4. Stentofoner satt förr väldigt ofta på stålverk och andra bullriga miljöer. De var lika kass som andra telefoner. Men namnet (troligen från Stentor, mannen med dunderstämman) gav ju vissa förhoppningar. Bäst fungerade busvisslingar (utan fingrar, grova arbetshandskar gör fingrandet svårt).

 5. martha

  Men det måste sägas i alla fall att SJ har sifferhumor. Det är snygga avgångar, siffermässigt alltså. 18.08 =snyggt 14.44 =snyggt och 22.55= supersnyggt. 10.07 har jag inte mycket till övers för men det är väl undantaget som bekräftar… Till råga på allt skriver du detta inlägg 12/12/12- SNYGGT!

 6. Hoppsan, jag sov klockan 12:12.

  Skogsgurra: Det är svårt att hitta information om Stentor. Är den mer stryktålig än andra? Jag ser att den har använts på oljeriggplattformar, bland annat.

  Martha: Tänk, du går ju omkring i en mycket vackrare värld än jag, som ser skönheten i 18:08, men inte i t.ex. 14:44.

 7. Precis. Varför.
  Det här är exakt anledningen till varför M bilpendlar. Det kostar en förmögenhet att tågpendla och man är ändå inte säker på att komma fram. På hans arbetsplats har man helt skippat möten före kl. 10 för att vara säker på att alla är, ja, på jobbet.

 8. […] Det kommer en ny julkalenderlucka senare i förmiddag.) Igår var jag på galej tills jag skulle ta 22:55-tåget hemåt. På Centralen kom Rapport fram och ställde några frågor och jag pratade på ett tag, och hamnade sedan i alla …  […]

 9. PGW

  En ny kollega till mig fick nyligen nobben på ett jobb i Stockholm för att hon bor i Uppsala. Tågen är så opålitliga. Det är inte första gången jag hör det heller. Nu var det tur för oss, så hon sökte jobb hos oss, hon är väldigt trevlig. Men det är för dystert att folk blir nobbade jobb 40 minuters resa härifrån pga opålitliga tåg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.