Hoppa till innehåll

Galet i lådan med inkommande mejl

Plötsligt lyckades en massa oönskad mejl klämma sig in bland min vanliga kommunikation med intressanta språkfrågor och basketträningsinformation. Det måste ha bildats en spricka i jordskorpan mellan brevlådans inkorg och spamfiltret eftersom jag brukar vara komplett förskonad från allt sådant här.

Att Ikea mejlar mig är alls inte underligt i och för sig; jag har säkert fyllt i en lapp någonstans någon gång. Jag bjuds på förhandsvisning och allt kommer i begränsad upplaga och jag har väl förstått att det är en förhandsvisning och att det verkligen är i en begränsad upplaga? (De upprepar sig, Ikeas reklamskrivare.)

Det underliga är dock inte mejlet eller språket utan att Ikea påstår att de har kommit på att blå är en snygg färg:

”Färgen blå har vi inte sett i inredningssammanhang sedan 1980-talet. Men nu är vi sugna på blått igen och vi hoppas att du är det också.”

Nä för hemma hos oss har vi inget blått och ingen som jag känner har något blått heller, nej.

Men hörni, var ska jag ha alla mina blåa, nyköpta saker? Aha! Nästa mejl:

Perfekt! Nederländsk reklam om lägenheter i Turkiet!

”Allerhande voorzieningen waaronder een 200m² zwembad, bar, fitnessruimte, sauna. Gelegen tussen de international luchthavens van Bodrum en Izmir.”

Vidare i mejlen nu. Jag kanske även måste skaffa husdjur, för det tror den vähäldigt underliga tjänsten Stayfriends att jag vill:

Berätta för mig, ooo allvetande läsekrets: hänger ni på Stayfriends och betalar ni massa pengar för att få se det som folk skriver till er? (Om man inte betalar ser man bara det skrivna som ett sudderudd.) Och lägger ni till ett husdjur då och då?

Nu ska vi se. Jag har alltså en blå inredning i ny lägenhet i Turkiet med några tillagda husdjur – och så lite underhållning på det kanske? Ack, för här kommer mejl från någon som har dåliga rådgivare.

”Jag hade glädjen att träffa dig nyligen …” Jaså? Tack, men neeeej, Andreas. Vi har inte träffats. Det kanske var Christine Meltzer du hälsade på? Oj, vänta, det kommer mer text i mejlet:

”Andreas stora genombrott kom i ”IDOL” 2010, där han blev stor publikfavorit och briljerade med fantastiska versioner av tidlösa låtar. Hans kallades av programledare Peter Jidhe för ”Mr Entertainment” och ”min efterträdare på programledar posten!” – innan han slutade på en hedrande 5:e plats. I succéproduktionen ”Let’s dance” 2011 dansade Andreas vidare in i folkets hjärtan. I vår har ni sett Andreas i musikprogrammet ”Så ska det låta” – både som artist och som programledare för webb-TV. – SVT är modiga som tar in en skarpladdad Weise bakom kulisserna”, skrattar Andreas.”

Nu måste jag se till att laga läckan i mejllådan, för det här var ju väldigt frustrerande.

Share
Publicerat iBloggen

21 kommentarer

 1. Mäh, nyligen?

  Var det inte Toysareus som hade den där konstiga händelsen där du var samtidigt som Monas universum och du inte trivdes och du lovade dig själv att inte fara på nåt event någe mer?

  Men kan det räknas som nyligen?

  Vad får egentligen räknas som nyligen?

 2. Precis så — men det var ju en halv evighet sedan och inte på Fotografiska och ingen Weise var där, nope.

  Jag tror att ”nyligen” är för fem dagar sedan om det handlar om ett event och att ”nyligen” kanske är två veckor om man tänker tillbaka på 100-metersfinalen i OS.

  SAOB har ett fint citat från 1500-talet: ”(Han) vart nyligen dräpin ty uthi fars fars barndom var thet i mannaminne.”

 3. ica

  Meh! IKEA då… 1998 var ju ett extremblått år. ALLA hade ju blått överallt. Kornblått. Var befann sig IKEA då?? Och varför skäms JAG, som om det vore jag som missat den blå eran. Dumma IKEA att vara upphov till skam.

 4. PGW

  Ikea har haft blått hela tiden, tro mig … (ska inte börja rabbla soffklädslar, lovar) Titta inte minst på ladorna de huserar i. De är ju inte direkt grönprickiga. Vet inte riktigt var den här plötsliga Blå kampanjen kom ifrån? Är mer intresserad av deras hemmabiosystem.

 5. Holländskan var intressant. Några nyttiga ord och fraser om du får mera mail på detta seglationens och handelsmännens språk (ärans och hjältarnas har vi ju lagt beslag på):
  Kaasplank = Ostbricka.
  Opphaalbrug = Öppningsbar bro.
  Slagboomen dalen automatisch = Järnvägsbommarna fälls alldeles av sig själv.

  Man kan för övrigt kommunicera på svenska på holländska bensinstationer. ”Var är toaletten?” förstås omedelbart av personalen och på hotellet går det bra att fråga ”Har ni ett rum för två personer?” Det fattar dom i allmänhet direkt.

  Något mera komplicerat kan det bli om man lägger till ”Gärna twin beds. Vi kommer bra överens om dagarna, men det är lite knepigare på nätterna.” Det där med twin beds går fram, men resten behöver kanske förklaras. Och då är det ju tur att engelskan nästan är första språk hos holländarna. Nästan som hos oss.

 6. hyttfogden

  Och glöm inte anslaget på toaletten på en mack. Tilltalet är:
  Geachte klant!

 7. Ullah

  Tänkte som hyttfogden. En gång har jag gjort inköp från en nederländsk sida, och titulerades då just som ”klant”.

 8. Orangeluvan

  Hohoo, fritt fram Lotten! Var är du? Det är ju Eurovision och du svarar inte på mina upprörda kommentarer!

 9. Örjan

  Verkar som ”klantig kund” på holländska blir ”klunzig klant”.
  Många likheter, men vilka fallgropar! oss mellan.

 10. HOHOOOOO, sorry, Orangeluvan — jag var värdinna och sprang omkring i högklackat och höll i tipsrunda, matlagning, diplomutdelning och jag vet inte allt!

 11. Nä för hemma hos oss har vi inget blått och ingen som jag känner har något blått heller, nej.

  Jomenvisst – Din köksservice går i blått!! (Liksom min mormors!)

 12. Liten tankenöt för sommarkvällen:

  Blott blått i hemmet blottar ____________ Fyll i rätt ord!

  Vad händer med Lotten? Måste ha vatt en rejäl fest i natt. Eller?

 13. […] Jo, det var ju det här med reklamen som kom i veckan. Om att Ikea hade kommit på att blått skulle kunna vara en cool färg och att jag raljerade lite […]

 14. Bra bidrag. Gillar särskilt det med blotfest. Ger blåröda associationer. Lite åt norgehållet. Väntar fortfarande på den riktigt häftiga kompletteringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.