Hoppa till innehåll

Jag njöt av våren i Lund och Helsingborg, men fryser nu ihjäl!

Har ni sett filmen om upptäcktsresande till Nordpolen? Max von Sydow som fryser i en luftballong? Folk som går vilse på Grönland eller som fryser ihjäl strax utanför hytten som de är på väg till i de norska fjällen?

Well, that’s me.

Ser ni det mörka hålet där borta i bakgrunden på nedanstående bild? Det är Nordanvinden som håller på att förfrysa mig klockan 00:05.

Jag fryser ihjäl där jag ligger.
Jag fryser ihjäl där jag ligger.

Men visst vill ni ha en liten dagsrapport först, innan jag berättar varför jag fryser ihjäl? (Fast jag dog ju inte av tågexplosionen i förrgår, så man kan aldrig så noga veta.)

Först gick jag upp mitt i natten för att hoppa på tåget klockan 06:09. (Det gjorde jag inte alls: jag gick upp 05:35, vilket för många pendlare och småbarnsföräldrar är en helt normal uppstigningstid.) På tåget drabbades jag hårt av insikten att jag inte alls satt i förstaklass med frukost utan i en godsvagn med en hel sjukhusavdelning. En djupt sovande man väcktes brutalt av sin telefon, och följande avlyssnades av en hel tågvagn full med människor:

– Har du ringt till mottagningen? Hur har du i så fall fått mitt nummer? Nej. Ja. Men i så fall måste jag be om ditt personnummer. Personnummer. Men det där är väl ditt telefonnummer? Kan jag få ditt personnummer? Nej, jag har ingen privat mottag… Personnummer. Får jag be dig att ringa till … Nej. Ja. Nej. I MAGEN? Nejmen jag sitter på ett tå… HALLÅ? HALLÅ? Satan.

I det vårvarma Helsingborg föreläste jag för Allers korrekturläsningsavdelning, som är så ruskigt bra på sitt jobb att jag utan att blinka kan rekommendera dessa tidningar till alla som är irriterade på illa skriven svenska:

Fast lita inte på t.ex. Femina och Må bra, för de är lite annorlunda.
Det är jättetrist att leta korrfel i de här, för det finns så få!

Allershuset är ett gott exempel på betongnybrutalism, och tydligen så unikt att världens alla arkitekter åker hit på studiebesök. Det som inte är grått, är rött eller grönt. Inga andra färger finns i designen:

Jo, lite vitt har de visst här och där också.
Jo, lite vitt har de visst här och där också. (Vad heter arkitekten?)

Efter detta besök på västkusten, gav jag mig raskt ner till min favoritstad Lund, för att där bli bjuden på mat och skratt av en god kamrat i vårsolens glans.

Tyvärr var det så roligt där, att jag försatt mig och fick rusa ut och genom staden för att hinna med nattåget till Stockholm – men eftersom jag hade sinnesnärvaro att i stressen ändå sätta på världens bästa motionsapp, kan jag här och nu redovisa resultatet. Med Svenska skrivregler, SAOL, TNC:s skrivregler, Grallimatik, kläder och annat skräp i ryggsäcken, iklädd dumma skor, randiga strumpor och kortkort kjol rusade jag på detta sätt:

Jag trillade bara en enda gång: se det blåa krysset som den röda pilen pekar mot.
Jag trillade bara en enda gång: se det blåa krysset som den röda pilen pekar mot.

Nu ligger jag i en sovkupé med skrapsår på handflatorna under två okända kvinnor som absolut vill ha fönstret på vid gavel trots att vi far fram med ljudets hastighet och det faktiskt blåser in rakt på mig där jag ligger underst i bara underkläder. Brrrrrrr.

Fly mig genast en pyjamas i flanell och en varmvattenberedare!

Uppdatering
Någon stängde fönstret mittinatten och eftersom jag inte märkte det, måste jag ha somnat och alltså inte frusit så vansinnigt mycket som jag lät påskina här ovan. Och ja, jag har alltså överlevt!

Share
Publicerat iBloggen

38 kommentarer

 1. Nähepp, jag överlevde även detta martyrium!

  Men nu är det tydligen helt galet på Centralen, så jag måste ändra alla mina planer huller om buller på grund av signalfel. Ack.

 2. Per

  Blir det inte väldigt otympligt med en varmvattenberedare i tågkojen? Behövs det inte en VVS-installatör för dylika ting? Själv hade jag nöjt mig med en varmvattenflaska eller en varm, trevlig sängkamrat.

 3. Nej, där jag låg och huttrade ville jag ha en vattenberedare – stor som en hel karl och gärna bredvid mig i sängen. Otympligt, ja – men sååååå varmt och skönt.

  (Skogsgurra kommer nog snart att påpeka att det ju inte nödvändigtvis är själva varmvattenberedaren som är varm, men det är smällar som man med sin poetiska frihet får ta.)

 4. Ö-helena

  Men vänd på dig människa! vill jag skrika, men det är ju så dags. För visst fryser man mindre om det blåser från huvudändan än tvärtom?

 5. Var inte så långsint, Lotten. Det klär dig inte.

  Du som är en handlingens person, kunde du inte bara stänga fönstret? Och, om klagomål uppstår, erbjuda dig att byta med den personen som ligger i lä?

  Notera hur könsneutralt jag uttrycker mig.

  Jo, det där med mattan; var det möjligen på ett telekomföretag du föreläste? Kanske med lite fransk framtoning?

 6. Mössa. Och även om du hade tagit av dig de yttre lagren kläder kunde du väl draperat dem på/i sängen på ett skylande sätt?

  Ett litet ullunderställ hade kanske varit bra att ha som underkläder? Ylle är mitt allra bästaste recept mot ihjälfrysningar.

 7. Agneta

  Arkitektfirman Bengt Blasberg & Henrik Jais-Nielsen låg bakom Allersbyggnaden. Tror jag.

 8. Ökenråttan

  Oj, jag har ett ord som inte finns! Prisnosig. Ja, Agneta vet förstås, men annars i båset? Nåra förslag.

 9. Helt rätt Agneta. Det var Helsingborgs-arkitekterna Blasberg & Jais.Nielsen som ritade Allershuset. Tror att det var i början på 80-talet.

 10. hyttfogden

  Ökenråttan: Prisnosig förekommer nånstans i en av Pelle Svanslös-böckerna. Elaka Måns säger att Pelle ser prisnosig ut. Han ser med andra ord högfärdig ut. Har letat i både Hellqvist och Nordisk Familjebok och SAOB, den som kom i två band julen 2009 men inget finns att hämta där. Kan prisnosig vara av tysk börd? Någon som vet?

 11. hyttfogden

  Ska tilläggas att både SG och jag har samma minnen av att ordet finns hos Pelle S.

 12. Agneta

  Om man slår på PRISNOS i SAOB uppenbarar sig detta:

  PRISNOS pri³s~nω²s, m. l. f.; best. -en.
  [sv. dial. prisnos; sannol. av (ett icke anträffat) pripsknos, av PRIPSK o. NOS 3 b β]
  (i vissa trakter, bygdemålsfärgat) impertinent person, näspärla o. d. Allt var den där prisnosen Janes skull. BonnierNovdtag. 1930, jan. s. 14.
  Avledn.:
  – PRISNOSIG , adj. (i vissa trakter, bygdemålsfärgat) impertinent, fräck, näbbI-g, uppkäftig” o. d.; stundom: granntyckt, pretentiös o. d. WOJ (1891). Att be så prisnosiga människor som Janssons och Jonssons äta i köket, det skulle inte duga. BERGMAN LFrkSöd. 96 (1909). Han hade en prisnosig uppsyn. NILSSON TreTern. 67 (1943).
  Avledn.:
  – prisnosighet , r. l. f. (i vissa trakter, bygdemålsfärgat) . ÖSTEROREN (1935). PRISS, se pris sbst.¹, o. S
  ––––––––––––

  Ursprungsordet
  PRIPSK , adj.
  [jfr sv. dial. (Gotl.) pripsk, snarstucken, d. prippen, snarstucken, ä. d. prip, vresig, prippe, brusa upp; av ovisst urspr. – Jfr PRIS-NOS(IG)]
  (†) näsvis, (ovänligt) tvärhuggen o. d. Pripskt svar. LIND (1749).

 13. Agneta

  Allershuset är nog tidigare än åttiotalet, början av sextiotalet vill jag ha det till. Huruvida dagens innanmäte är ursprungligt, vet jag inte.

  Jais-Nielsen m.fl ligger bakom SOL-centrum här i Lund.

 14. Njae??? Jag jobbade på Femina -63 till 65 och då fanns Allers förlag i de gamla byggnaderna på Tallgatan i Helsingborg. OK, kan vara i slutet på sextiotalet eller början på sjuttiotalet ??? Jag kollar med Jais-Nielsens son som jag känner…

 15. Ökenråttan

  Tack Agneta; I knew it!
  Näbbig gillar jag som synonym till prisnosig. Näbb och nos hör liksom ihop.

 16. Agneta

  Jag såg nyss en notis om att Allershuset stod klart 1974, och i en artikel om huset sägs att korrekturavdelning har devisen »Med flit och spänst i språkets tjänst« ovanför sin entré.

 17. »Med flit och spänst i språkets tjänst« …det måste vara Lotten man menar!

  Ökenråttan: om man vill ha ett alternativ till prisnosig och näbbig finns det ett uttryck som möjligen är dialektalt (och i så fall handlar det om södra Dalarna, med omnejd): pjävrig. Som i: ”Vilken ovanligt pjävrig unge.” Jag betraktar det som ett tämligen vanligt ord. Men jag kollade just på nätet och där finns det överhuvudtaget inte. Förrän nu då.

 18. Orangeluvan

  Var det inte varmt under de två främmande kvinnorna? Jag ser framför mig att de är både frodiga och varma.

  Åkte du sovtåg från Lund till Stockholm? Är det normalt?

 19. Nej, det är verkligen inte normalt, men föreläsningen i Helsingborg tog slut när sista tåget till Mälardalen redan hade gått. Eftersom jag hade en bokcirkelsträff i Sthlm på fredag morgon, kom jag på att nattåg var en piffig grej. Men inte kan man dra omkring i Helsingborg när Lund ligger på armslängds avstånd, sa jag och tog mig dit.

  Sedan var det så att tågrafiken i Stockholm kajkade ihop på grund av inte bara signalfel utan även lokfel och lokförarfel så plötsligt kunde jag inte gå på bokcirkelsträffen heller.

  Så jag fick ta tåget hem. (På tiden som jag tog mig Lund–Eskilstuna hade jag kunnat flyga jorden runt.)

 20. Man blir pripsk efter att ha tagit några Pripps.
  Är det därför de heter Pripps?

  »Med flit och spänst i språkets tjänst«
  Det borde du kunna ha på en tröja, Lotten!
  Du som är både flitig och spänstig, spelar basket och har dig …

 21. Ökenråttan

  Man bryter ju bara ihop: ”Med flit och spänst … ” Korrekturläsning under språng eller vad den grenen kan heta.

 22. Angående ett ämne som tas upp här ibland:
  I torsdags kom jag på att jag glömt min cykel i cykelstället vid tågstationen i Karlskrona någon gång i januari. Hyfsat säker på att den nog var borta för evigt åkte jag dit för att titta i alla fall. Och där stod den fortfarande. Endast låst med ett bygellås vid bakhjulet. Väldigt dammig men annars i samma skick som när jag lämnade den. Har ingen aning om varför ingen har lust att sno mina cyklar. De får alltid vara ifred. Till och med de gånger jag helt glömt att låsa dem. Det är ingen sekruttcykel jag har heller utan en fin silverfärgad Cresent med 24 fungerande växlar. Så mitt tips för att undvika att cykeln blir stulen; bli mig.

 23. Förlåt, jag är inte här, jag är här: http://www.eembasketcup.se/

  (Christer också. Jag välkomnade honom i en dörröppning igår.)

  Måste bara innan jag rusar mot en svettig lunchkorv konstatera att det är i Karlskrona man ska ställa sin cykel och dessutom uppmana Skogsgurra att INTE SLÄNGA DE INBUNDNA ÅRGÅNGARNA!

 24. Lotten, var det möjligen samma bokcirkel, den om Cirkeln, som vi missade i går morse? Jag missade den av betydligt behagligare skäl än SJ-strul. Jag försov mig helt enkelt och tyckte det skulle vara för pinsamt att komma indrällande mitt i någon djuplodande analys av bruksandan i Engelsfors eller Mona Månstråles psykologi.

 25. Christer

  Fast jag är just nu varken här eller Eskilstuna, utan har precis gjort dagens andra resa till Västerås. Men vi laddas av både Eskilstuna Eneri o Miljö och Mälarenergi, så det ska man väl orka på nåt sätt.

 26. Min andra pinsamhet i Cirkeln-fallet var att jag, när jag insåg att jag missat evenemanget, tänkte: Attans, då har jag ju läst den i onödan! Sedan tog jag mig själv i örat och konstaterade (precis som PGW) att den är mycket läsvärd. Och kommer man från en bruksort har den kanske extra läsvärde. Det där med att ”passa in, sticka ut och komma överens” som Hanna Fahl skrev om i gårdagens DN.

 27. Christer

  Nehe, det bidde visst inget spel i Sporthallen för oss den här gången.
  Killarna är dock hyfsat nöjda med en hel del ändå.
  Synd bara att vi inte hann ses mer än de 10 sekunderna i dörröppningen, men mer kan man väl inte räkna med en sån här helg. Vi kanske hör av oss i sommar – åttaåringen tyckte det verkade spännande med vita tigrar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.