Hoppa till innehåll

En kung: Gustav IV Adolf

Oavsett vad man anser om kungahusets varande eller inte varande, är det synnerligen intressant att gräva sig ner i luntorna och lära sig kuriosa om regenterna. Jag har sagt det förut: jag är fullkomligt bedrövligt kass på kungalängder (fast jag vet att Karl XII var 1,72 m lång).

Jag attackerar dem lite på måfå i min kunskapstörst, vilket väl ur pedagogisk synpunkt är helt fel. Förmodligen borde jag sätta mig att rabbla namn och regentår och hänga upp dem på viktiga händelser istället. Men då hade det ju tagit flera månader innan jag kom fram till den här fjunmustaschen:

Gustav IV Adolf, målad av Per Krafft d.y. 1809.
Gustav IV Adolf, målad av Per Krafft d.y. 1809.

Gustav IV Adolfs pappa var Gustav III (han som tyckte om teater och mördades på en maskeradbal) och hans farfar var Adolf Fredrik (han som dog knall fall efter att ha ätit surkål, kött med rovor, hummer, kaviar, böckling, champagne och semlor). Men det intressantaste med Gustav IV Adolf är hur han blev till – och om han verkligen var son till sin far.

För när Gustav III åtta år efter bröllopsnatten skulle begå premiär med sin hustru Sofia Magdalena, uppstod problem. Enligt påklädaren, pagen och stallmästaren Adolph Fredric Munck af Fukila, kallades denne in till den äktenskapliga sängen, där kungen viskade: ”Jag finner inget hål.”

Efter flera nätters försök, där Munck fick hjälpa till med både det ena och det andra, hittade kungen rätt och 1778 föddes den lille gosse som skulle komma att bli Gustav IV Adolf. Meeeeen in på scenen kliver nu dennes farmor: Lovisa Ulrika (som är orsaken till att Kina slott finns i Stockholm).

För hon var bombis på att det var Munck och inte Gustav III som hade hittat hålet, och det höll hon inte inne med. Gustav III blev fly förbannad och beskrev (tydligen) noggrant hur han var absolut säker på att lille Gustav Adolf var hans son och ingen annans. (Den ordväxlingen och de bevisen skulle jag ha velat ta del av.)

Lovisa Ulrika skrev till sin son – den nyblivne förstagångsfadern – att hon vet bäst, att hon älskar honom men att han förstås har fel:

”Min Herr son,

Jag är mor och den heliga egenskapen kan aldrig utplånas ut mitt hjärta. Den kommer alltid att få mig att uppriktigt ta del i Eders Majestäs lycka, och jag väntar av framtiden och tiden att den slöja som täcker Edra ögon, skall slitas ögon, skall slitas sönder. Då skall Ni ge mig rätt och begråta den hårdhet som Ni visar en mor, som kommer att älska Er in i döden. Jag är eders Majestäts mycket goda mor,

Lovisa Ulrika.”

Det här löste sig aldrig. Gustav IV Adolfs mamma sade totalt upp bekantskapen med sin svärmor och ryktet om bastarden slutade aldrig att gå. Dessutom blev Gustav IV Adolfs regenttid inte lyckad – han förklarade krig mot Frankrike och förlorade Finland, avsattes och sattes i husarrest. Därefter skilde han sig, blev under namnet ”överste Gustafsson” hemlös och alkoholiserad, men lyckades ändå till skillnad från sin far (som han alltså inte bråddes på?) hitta diverse hål och göra kvinnor i hela Europa med barn – en av dem födde till och med trillingar.

När Gustav IV Adolf arresterades 1809, hade han på sig just exakt den här uniformen. Livrustkammaren förklarar trasan på vänsterärmen så här: "Det är en vit, knuten duk – som Gustav III:s revolutionstecken."
När Gustav IV Adolf arresterades 1809, hade han på sig just exakt den här uniformen. Livrustkammaren förklarar trasan på vänsterärmen så här: ”Det är en vit, knuten duk – som Gustav III:s revolutionstecken.”

Så. Av alla Sveriges kungar kan ni nu mer än de flesta om just en, eftersom Gustav IV Adolf (1778–1837) är den kanske minst kände.

Mer kan man läsa i t.ex. Populär Historia. Dock nämns ingenstans hur lång karln var.

Share
Publicerat iBloggen

32 kommentarer

 1. Ökenråttan

  Munckarna finns det en del stories om också. A propos barn. En Munck satte in en annons i ortens tidning. I annonsen stod det: ”Det barn som min hustru väntar är inte mitt.” Vilka kafferep det blev i den stan efter ett sånt meddelande!

 2. Mycket intressant inlägg. Tack.

  Den som vågar kan ju titta på Carl August Ehrenswärds obscena teckning om hur det gick till när G IV A koncipierades. Den finns på Nationalmuseum tror jag.

  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sofia_Magdalena,_Gustav_III_och_Adolf_Fredrik_Munck.jpg

  En av den landsflyktige kungens söner gick under namnet Prinsen av Vasa i Österrikisk tjänst, utmärkte sig och fick en gata i centrala Wien uppkallad efter sig, Wasagasse, som f.ö. korsar Freuds Berggasse om det nu kan betyda något.

  Av större betydelse är dock att er nuvarande statschef via Victoria av Baden i rakt nedstigande led (kan man säga) härstammar från G IV A. Eftersom man efter statskuppen 1809 beslöt att kungens ättlingar för all framtid hade mist sina anspråk på Sveriges tron är C XVI G alltså att betrakta som en usurpator. Lita på en gammal republikan när det gäller kunglig genealogi.

  Härmed vederläggs också den i dessa spalter så firade herr F. Lindströms egendomliga uttalande i ”På spåret” att Wasaätten dog ut i Polen. Men från någon som inte vet vad Australiens huvudstad heter kan man kanske inte begära mer.

  Ja det var bara det jag ville säga.

 3. Åh, vad bra att du länkar direkt till krumbukterna, Bengt O.!

  Suvi: Jag har helt missat filmen med Jonas Karlsson. Kanske (förmodligen) var jag gravid eller ammade och funkade inte riktigt som jag borde.

  Nu ska jag leta reda på Ökenråttans Munck! (Han fick för övrigt ta namnet Menck och fly utomlands eftersom han sades ha förfalskat ”sedlar”, oklart av vilken sort.)

 4. Ökenråttan

  Man trodde ju annars att munkar förde en mera rilischös och stillsam och kontemplativ tillvaro.
  En ledtråd i dina spaningar, Lotten: Det var inte en Munck av ätten M af Fulkila utan en M af R*sensköld (stafningen?).

 5. Livrustkammaren var länge sedan jag besökte. Man borde ju rimligen kunna uppskatta några kungalängder där!
  Skulle jag få tillfälle att resa i tiden skulle jag nog åka till överste Gustafsson och hälsa på. Undrar om hans Hogkomster finns bevarade?

 6. Kung ikväll är elektrikern som lämnar middagsbordet och rycker ut när lilla huset i stora skogen blivit alldeles strömlöst.

 7. Christer

  Det är naturligtvis ur pedagogisk synpunkt helrätt att börja där man tycker att det är kul! Rabbla årtal kan man alltid göra sen, om andan skulle falla på.

 8. Örjan

  Komplettering till Bengt O.
  Viktoria av Baden, maka till sedemera Gustav V, var tydligen dottersonsdotter till Gustav IV Adolf. Härigenom tillfördes ”Wasablod” till Bernadottsläktet.

 9. hyttfogden

  Har alldeles i dagarna avslutat boken om Gustav IV Adolf skriven av Mats Wickman. Det var ju inte så konstigt att grabben blev som han blev efter den behandling han som liten prins fick utstå. Tagen från sin mor och uppfostrad av några farbröder och tanter som skulle göra honom till kung på uppmaning av farsan Gustav III.

  Läs boken! Gör det!
  Om man backar flera generationer från prinsen av Vasa träffar man på Karl den niondes dotter Katarina Vasa som gifte sig med Johan Kazimir av Pfalz. Man kan säga att det var hon och Sigismund av Polen som spred vasagener i Europa.

  En annan bok: Carin Bergström skriver om Sophia Albertina – syster till Gustav III.

  Ja det finns förresten hur mycket som helst att läsa om svenska kungar och drottningar och två verkligt bra hemsidor
  http://www.historiska personer.nu och historiesajten som Nina Ringbom i Visby har hand om.

 10. ”Har alldeles i dagarna avslutat boken om Gustav IV Adolf skriven av Mats Wickman.”

  Va? Finns det en bok? Nä nu jädrar! *rusar*

  Såja, nu är den reserverad.

 11. Man kan väl mäta uniformen för att få ett hyfsat närmevärde på längden?

  Ja, se absolut serien om den mjäkige kungen och den mäkta mumsige Munchen. Och Iben, underbara Iben!

 12. hyttfogden

  Lotten: Det finns en bok till om Gustav IV Adolf
  ”Ett märkvärdigt barn – Gustav IIIs son” skriven av Christopher
  O´Reagan. Kom ut 2007 och är enligt Bokus slut på förlaget.
  Också en beklämmande läsning om hur man behandlade en liten unge.

  Leta på Bokbörsen – där finns det mesta. Bokklubben Clio är bra att vara medlem i om man är historiskt intresserad.
  http://www.antikvariat.net kan man också leta.
  Och SG och jag tycker mycket om att läsa Allt om Historia. Där ser vi ju ibland bidrag av DDM.

 13. Nu måste jag fråga en sak. Är en korrekta akronymen DDM eller EDM? Nicket tyder på EDM men jag ser DDM när han omtalas. Och det kan ju också vara förståeligt. Men lite förvirrande för enkla själar.
  En av mina yrkesspecialiteter råkar vara EDM – så det finns anledning att ställa frågan. Om man säger.

 14. Jag tror att de flesta skriver DDM medan jag kallar honom för ”min”, vilket borde ge MDM …

  (Själv kallar han sig helt obekymrat för Olle. Sicken en djefla en!)

 15. Just i detta fall betyder OT inte off topic – snarare on topic. Inte trådens ämne, utan bloggens övergripande ämne.
  Lotten och jag hade en liten diskussion om en del av detta häromdagen (den som det blev diskussion om ersättningen för) och Lotten var benhård på ett par av de nämnda punkterna medan jag lite mera pragmatiskt hade brutit mot dem.
  Under ett par dagar kände jag mig återförd till den enda sanna läran. Och det kändes riktigt bra.
  Men, nu är jag kastad ut på praktikens och ryggmärgskänslans ocean igen. Egentligen känns det inte så förfärligt fel – men förvirrande. Jag tror jag ska falla tillbaka till mitt naturliga språkbruk och inte bry mig om fröknarna. Jag är ju fortfarande i femårsåldern. Och då är det OK att vara lite obstinat. Eller?

 16. LupusLupus99

  Gurra jag anser att det ska var DDM (Deneftersom det syftar på just Olle.
  EDM (En Djefla Man) kan ju i praktiken vara vilken djefla man som helst. Eller är jag ute och cyklar?

 17. LL99
  DDM har ju upphöjts till ett begrepp som vunnit burskap (eller var det burspråk? Nej, det var det ju inte) i en stor del av befolkningen. Ett slags varumärke. Som ABB till exempel.
  Sådana får man inte slarva med hur som helst.
  Ja, vi är nog på goda grunder överens om att det måste vara DDM som gäller.
  Då kan jag tryggt jobba vidare med EDM utan att tänka på copyright och legala komplikationer

 18. Är det OK om jag spammar lite här? Jag sitter på ett hotellrum i -staden som Lady Godiva red naken igenom för sådär 1000 år sedan – och har erbarmerligt tråkigt.
  Ibland hänger det tydligen folk i den här baren. Kan meddela att hotellstädet har lämnat hårstrån både på golvet i badrummet och TV-bänken i sovrummet. Det luktar dusch. Det finns te och en lååång lista på SPA-behandlingar som man kan få någonstans. Snart svälter jag ihjäl, men min middagsdate har kört vilse.

 19. Fick mat till sist, men hoppade catch of the day som var Fish’n chips (byter dom någonsin?). Fel SG, Coventry. Staden längst från alla kuster i Storbritannien, i.e. jag åt inte fisk.

 20. Coventry! Visste att jag hade hört om ladyn. För ett par år sedan övernattade vi först i Newcastle och sedan på ett hotell i Coventry som hette ”Hyland” eller något sådant. Bra parkering, men i övrigt motsvarar din beskrivning just det hotellet. Var surt som fan på frukosten. Alla stammisar hade spisat frukost och vi kom lite efter dem. Då hade personalen börjat duka av. Det skulle ju inte komma några fler. Vi drog. Nej, inte nåt bra hotell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.