Hoppa till innehåll

Det svenska ordet beach

Japp, nu blire språk igen. Jag har nämligen ingen annan utväg. Jag måste ju hitta en anledning till att få berätta att jag har lagt XYLOS i Wordfeud. Etthundratrettiotvå poäng på ett bräde, tjoff bara.

Men det underliga hände en liten stund senare, när jag hade rumsterat om bland bokstäverna och bara fått massa halva bearnaise-ord och tyska prepositioner – som man ju inte kan lägga. Frustrerad lade jag ut bokstäverna som jag dukar till kvällsmat: lite på måfå och på en höft samt i slumpmässig ordning.

Och så godkänns beach! (Synd att det inte finns något som heter manisv, för då hade jag ju kunnat fortsätta med beachvolleyboll.)

Så nu är jag lite nyfiken på om ni kan hjälpa mig med att lista ord som

 1. finns med i SAOL fastän man inte tror det (BEACH???)
 2. inte finns med i SAOL fastän de ju borde det (PÖ!)
 3. ord som har funnits, men som är strukna och saknade (förbrytarfysionomi och andra som vi har berört tidigare).

SAOL hittar ni hääääär.

Svenskan funkar ju på så sätt att vi har tusen och en sammansättningar som inte kan listas eftersom de inte ”finns” förrän de sägs. Vi förstår alltså nya ord fastän vi aldrig har hört dem förut – vilket är det som gör svenskan till ett ordrikare språk än t.ex. engelskan. Vi har ett oändligt antal ord! [Här får ni gärna slå er för bröstet/brösten.]

Slutligen en bild som jag ska sätta upp på toa:

Glömde ju:
Ni som vill hellre fira semikolonets dag idag, kan ju njuta av när min djefla man för fem år sedan härmade ett semikolon.

Share
Publicerat iBloggen

45 kommentarer

 1. Frågan är om jag sist av alla ska hoppa på wf? Jag har precis skaffat en sån därn modern telefon som det inte går att ringa med – men säkerligen wordfeuda! Blogga, twittra … åh, jag känner mig så kontemporär!

 2. Håll dig därifrån, Luna, om du inte har 1) gott om tid 2) god karaktär 3) problem med matsmältningen*.

  *) Man sitter liksom längre på toa med WF i handen.

 3. Ok, uppfattat! Det lär dröja en stund innan jag kommer så långt. Ska börja med att fippla till den där jämarns anslutningen. Jag känner mig inte helt intelligent med min nya smarta telefon. Oh, the irony.

 4. Varför säger alla att WF tar så mycket tid, förresten? Det beror ju på vem man spelar med. Själv väntar jag bara på att de jag spelar med ska lägga, vilket just nu i genomsnitt är efter 53 timmar, och sedan tar det fem minuter att svara, så det blir väl en halvtimme i veckan eller så.

 5. Christer

  I SAOL finns inte ordet slipbar, däremot i DSSO. Detta upptäckte jag typ dagen efter att WF hade bytt ordlista. Dessutom kändes det surt med tanke på alla tusenlappar som vi hade lagt på att få slipbara golv i vårt gamla hus.
  Och apropå särskrivning får man tydligen inte skriva ajabaja som två ord, vilket jag tycker att man visst borde kunna, särskilt när jag hade fått över 50 poäng på att bara lägga ut en bokstav.

 6. PGW

  Trädtanten, såsom pendlare kan jag intyga att spårarbete är ett synnerligen vanligt ord som verkligen borde godkännas!!

 7. Ökenråttan

  Semikolonets dag och vad har vi Översättar-Helena. Just en sån dag borde hon väl titta ut ur sin lya och säja något klokt. Om semikolon t.ex.

 8. Jag spelade ZEOLIT mot Linalill och insåg när vi chattade om ordets betydelse att MESOPORÖS inte finns med i SAOL.
  Wordfeud kommer säkert att revolutionera SAOL, jag har lärt mig att alla fiskeredskap finns med i SAOL och att min arbetsfranska måste vara helt obegriplig på svenska.

 9. Christer

  @Luna: Du menar väl snarast hur det går med Den Djefla Träningen? Har du hittat något som är jättekul och jättejobbigt och som bygger muskelkorsetten, Olle?

 10. Det är inte roligt att vara ryggskott just nu, för det är hemlöst. Sedan i somras har jag varit lite tålmodigt målmedveten och sett till att jobba med hållning och muskelgördel. Tränar just nu med Paolo Robertos utmärkta bok.

 11. Örjan

  Som ännu inte WF-spelare undrar jag om det lodräta MANIS i första spelplanen.Finns ej i SAOL, men tydligen förstaordet för en myrkottsart enl Google. Godkännt?
  För mig är det indonesiska/malaysiska för ”söt”. Tänker på den sötade sojan Ketjap Manis (till skillnad från dess saltare variant Ketjap Asin. ”Ketjap” påstås förresten vara ursprunget till engelska ”ketchup”)

 12. Nu ska vi se — kanske måste man skapa Googlekonto om man har en android men inte om man har en iPhone, Luna?

  När det gäller MANIS, så är det den absurda genitivvarianten av MANI. Man kan nämligen spela både ”strict” med SAOL som enda rättesnöre och spela pöbelvarianten med alla böjningar.

  Man kan också ha en gentleman’s agreement och spela ”ostrict”, men med regeln att man inte får lägga på plural och genitiv utan måste ändra ordets betydelse. (Jag spelar på alla möjliga olika sätt.)

 13. Nu har jag grubblat klart; Dus har jag inte fått lägga till min stora irritation och inte heller norsstim eller stinsarm. Den senare gången hade jag flera riktiga ord som WF inte godkände. Ytterligt irriterande.

 14. Ja, just ja, jag är ju en android. Eller, har en android i alla fall. Och känner mig som sagt lite mera korkad idag än igår. Häpp!

 15. Kerstin utan blogg

  Tror inte man behöver något googlekonto för att köra wordfeud. Och nej, man har inte automagiskt ett googlekonto för att köra android.

 16. Kameran och jag är inte ett dugg kompatibla än, PK. Den är så liten och smidig att jag hela tiden glömmer och förlägger den och så har jag liksom vant mig av att tänka som en med kamera.

  Däremot ser jag ju att den tar perfekta bilder. På mögel, spruckna skor, tidningshögar, ruttnande bananer och blodiga sår. Solnedgångar har jag inte testat än.

 17. GESIMSER – har inte ens orkat kolla upp om det finns i SAOL eftersom det lades av en 50-någonting norrman (i svenska WF) som mig veterligen inte har något större gardinintresse. Samme norrman prövar ibland att lägga norska ord i svenska WF och har tex upptäckt att MÖRE (vilket är detsamma som svenska verbet möra) accepteras.

 18. Christer

  Bra jobbat, Olle! Om du får svårt att hålla motivationen uppe så får Lotten säga till i båset, så ska vi heja på mera.
  För övrigt borde förstås ZEN och SAZ vara med.

 19. ksth

  Men, ni har ju så speciella ord allihopa. Varför får man inte lägga Zen undrar jag? Eller jedi?

 20. Niklas

  Att klockren är en ren med ljudalstrande klocka runt halsen var ju känt. Men den här varianten var ny för mig.

  Kan man tänka sig en liknande dubbelbetydelse av ordet skällko? Dels en ko med koskälla runt halsen – och sedan något annat? Vad, i så fall?

 21. beach – apsvenskt

  typ som i beachvolleyboll eller beachparty eller beachbrallor

  typ som: jag okcså brollan i hawaiikalsipper på beachstranden okcså med varsin wordsurfingbrädor och en ask alfabetskäx

  ortografisk tautoligiscrabble: det enda som gnäller i en global värld

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.