Hoppa till innehåll

Jag är på bokresa, men har lokaliserat en tv

Underliga är äro nätets vägar. För att inspireras till stordåd nästa julkalenderdecember eller bara för att det är så himla trevligt, är jag på ”bokresa” just nu. Själva resan klarades av på ett par timmar, så nu är jag mer på ”bokpratssammankomst”.

Det är Breakfast Book Club som anordnar och som har sett till att 25 personer ligger i soffor och läser, hänger i baren, sitter i smågrupper och pratar om hur himla jobbigt det är att läsa böcker i manusform innan de har kommit ut och som på det stora hela lever i bokstävernas värld. Nyss satt 17 personer och diskuterade Anna Wahlgrens dotters bok Felicia försvann och snart ska vi sätta oss och lyssna till högläsning. Jag dricker te så det skvalar och trivs så att jag håller på att spricka.

Men bokhyllorna på plejset här är lite enkelriktade. Får man månne titta på Melodifestivalen ikväll – som ju är ett sådant kommersiellt jippo – när detta är det enda man ser, vart man sig i husen vänder?

Marxismen, Leninismen, folkmakt, LO, VPK och annat som för den apolitiske blott intresserar ur ett historiskt perspektiv.
Marxismen, Leninismen, folkmakt, LO, VPK och annat som för den apolitiske blott intresserar ur ett historiskt perspektiv.

Men så såg jag ljuset i tunneln!

Lenin, Stalin, Marx, Branting – och Jane Fonda!
Lenin, Stalin, Marx, Branting – och Jane Fonda!

Alltså back to normal. Puh.

Jag har från en säker källa fått veta att vi under kvällen kommer att serveras detta, om än bara på tv:

”Skrev” har ju faktiskt med böcker att göra.
Fast ”skrev” har ju faktiskt med böcker att göra.

Uppdatering 1
Programledarna inleder med pojkbandsmedley där misstänkt mycket var Backstreet Boys. Fast jag tror minsann att en dansare har blivit sjuk: visst måste man vara minst fem i ett pojkband?

Nu kommer första låten! En liten söt pojkspoling som heter Ulrik Munther spelar munspel. När jag var nästan 18 år var jag verkligen inte torr bakom öronen och hade verkligen inte pallat att sjunga en låt som handlar om ”relationer och förlåtelse, att man måste kämpa ibland i en relation”. Men vänta nu … spelar han munspel på riktigt? Killen står ju enånhalv meter från micken. Hmmm. Fusk, på min ära. (Ni har väl sett andra artister som sjunger stämmor med sig själva fastän de är ensamma på scen?) Vi här i Norrtälje tror på den här låten.

Uppdatering 2
Scenen intas nu av Boppers rockabillybandet Top Cats. Ståbas! Min melodifestalerfarenhet säger mig att den här gruppen kommer att få jättemånga röster av alla som inte röstar på de andra. (Ja, men jag gillar ju killar med mörk sångröster.) Se där, hela publiken klappar i takt!

Uppdatering 3
Vad coolt! Sonja Aldén kommer klädd i munkkåpa! Nej, den åkte av – hon har som vanligt på sig gardiner. Ballaaaaaaaaaaaad. Vi som sitter här tror på 27 veckor på Svensktoppen. ÅH NEJ! HON KLIVER UPP PÅ EN BRO! HELA LOKALEN FYLLS AV RÖK! SÄTT PÅ FLÄKTEN! Ja, där kom den. Va, sjunger hon om döda människor? Jamen det var ju lite coolt.

Uppdatering 4
Andreas Lundstedt säger i den totalt intetsägande presentationen som är så närgående att man ser näshåren ”oschigawa”. Alla vi som tittar på säger ”åhå”. Tydligen vill han med låtvalet visa ”en ny sida av mig”. Eh. Jamen! Det är ju nu de  kommer att greppa … ja, där kom det. Han sjunger att han aldrig kommer att sakna dig mer än nu och så hugger alla killar på scenen tag i paketet simultant. Men hur ska vi tolka det? Vad är symboliken? (Min syster Orangeluvan hälsar via sms att hon vill sätta lille Andreas på en piedestal och offra minst en ko till hans ära.)

Uppdatering 5
Vindmaskiner och rök, flöjt, dragspel, fiol och jättelånga ben … och så låter det som Nordman. Men tjejerna heter Tomoteij och ser preciiiiis ut som hon i reklamen för schampot 1976. Låten är faktiskt jättetrist och platt fastän jag så himla gärna vill att vi ska lyckas med en låt med dragspel i eftersom jag har jobbat på P4 dit alla ringer och klagar på att det är för lite dragspelsmusik i radion.

Uppdatering 6
”Lite fjärilar i magen … nu kör vi” säger David Lindgren djupsinnigt och drar av Erik Saades låt från förra året. Och dansar! Och snurrar på huvudet! Och blir inte andfådd! Oj, alla i rummet där jag sitter svimmar av lycka!

Uppdatering 7
Mimi Oh sjunger. Och har på sig kläder. Och dansar. Och ler. Men vi sover. Och tänker lite på Mat-Tina.

Uppdatering 8
Thomas di Leva har jag ju ett speciellt förhållande till eftersom jag har sett honom på konserter flera gånger och dessutom var närvarande när han i Kungsträdgården slängde av sig den påklistrade locken. Han säger själv att låten handlar om att ”man ska fortsätta att följa sitt hjärta och sin övertygelse och aldrig ge upp”. Och kaftanen är jättesnygg – skulle lätt platsa på Nordiska museets senaste utställning om syslöjd. Han ser faktiskt ut som en superhjälte.

Det var det.

(En sak är vi helt överens om i alla fall. Skorna har hittills varit bedrövliga.)

Uppdatering 9
Direkt till final: Ulrik Munthe & David Lindgren
Andra chansen:  Top Cats & Timoteij
Värst idag: mellanakten med robotar och plipp plipp och en Jessica Folcker i en jättegardin.

Blipp blipp. Blopp.
Blipp blipp. Blopp.
Share
Publicerat iBloggen

37 kommentarer

  1. Örjan

    Norrtälje, viskade Lotten i tidigare kommentar, att hon skulle bege sig till.
    Antager att hon kommit fram via tåg,, pendel, buss bil osv,trots nylig olycka på Roslagsbanan.

  2. Ökenråttan

    På ”plejset” finns det ”ytor för samkväm”, ser jag. Är inte samkväm det märkligaste ord som finns? Samkväm! Va?

  3. På den tiden jag var tvångsansluten till Logen Verksam (IOGT) var samkväm ett sånt där ord som bara användes. Utan att någon egentligen frågade vad det betydde. Jag har sedan länge utträtt och träffar inte på ordet särskilt ofta. Verkar som det hör ihop med folkrörelser. För mig är det att sitta och föra krystad konversation vid långa bord med pappersdukar. Dryck: klent kaffe.

  4. Jo, glömde en liten kul grej. Vi hade besök av sondotter med make. Hon berättade att vårt kommande barnbarnsbarn är en livlig en och att ultraljudet hittat nånting mellan benen. Så nu sätter Hyttis igång och stickar blåa grejer. Går inte att hejda.

  5. Kerstin utan blogg

    Jag skulle vilja veta mer om rummen, som ”är personligt inledda av sina faddrar, med alla bekvämligheter”.

  6. Ja, alltså rummen ser ut som vilka sommarstugerum som helst, fast med egen toalett och dusch. (Fast min dusch dreglade sitt vatten, någe vidare sprut var det inte fråga om.) Lakanen är blommiga på sommarstugevis och någon fadder eller personlighet kan jag då rakt inte skönja. Men det finns på väggen en bild på Karin Boye, där man även passar på att berätta att just denna bild användes när de gick skallgång efter henne när hon ju hade begått självmord. I en inredningstidning hade det låtit så här i presentationen:

    De två 90-centimeterssängarna står på varsin sida i det pittoreska rummet, som genom persiennerna släpper in morgonens solljus. Den gröna pinnstolen kontrasterar skönt mot fåtöljens röda tyg, den röda bokhyllan och den röda sänglampan – färger som återkommer i den lilla trasmattan som bryter rummet i två delar för gästernas bekvämlighet. I fönstret sträcker en pelargon ut sina luddiga blad mot de svaga februaristrålarna …

    Nej, så hade det inte alls stått i en inredningstidning.

  7. PGW

    Jag tror Skogsgurra har rätt i att samkväm är ett folkrörelseord. Sedan kan det betyda allt från det bleka kaffet och stillsam diktläsning till disco hela natten, märkligt nog.

    (Gratulerar till den kommande lilla släktingen i alla de blå kläderna förresten, Skogsgurra!)

  8. ”Vi mötte mycken vänlighet. Inbjöds till de gammalkyrkligas slutna samkväm där man läste rätte läran och sjöng Mose Lamm, sjöng, sjöng tills man skulle tro att det inte fanns mer luft i kammarorgeln. ’Mose Lamm’ – den sångtradition som från Moses och Lammsens Wisor 1724 sträcker sig ett par hundra år fram i tiden.” (Olov Hartman ”Klartecken”)

    Fast jag hittar inte det jag egentligen letade efter, nämligen Alf Ahlbergs uttalande om att helvetet på jorden väl ändå måste vara ett samkväm som aldrig tar slut. Han var rektor för Brunnsviks folkhögskola och hade ju en del erfarenheter på området. I bladet i dag är det dock en människa som efterlyser opretentiösa samvaroformer där man sitter vid långbord, dricker kaffe, småpratar… Samkvämets återkomst?

  9. Pysseliten, det stämmer! ”Kväm” i samkväm kommer från fornsvenskans kvaember=lämplig, isländskans kvaemr=som kan komma, och då kommer man förstås osökt att tänka på sanskritordet gãmya=som man lätt kan komma till.

  10. Ökenråttan

    Tack Karin: Lille Maken och jag har haft intressanta funderingar halva dan om orden samkväm och bekväm. Lille M, som är en äkta realare och alltså inte har läst latin [Och då vill jag för säkerhets skull tillägga att detta inte är någon värdering utan en neutral upplysning, som har viss betydelse när det gäller lösande av etymologiska problem!], han alltså, är nästan sjukligt intresserad av att på fri hand utlägga konstiga ords historia och ursprung. Väldigt skojigt, men inget att lita på. Han blev helt betagen när han fick höra Karins förklaring.

  11. Tack Karin! Inspirerad surfade jag till Svensk etymologisk ordbok på nätet och hittade intressant läsning om ordet höger och finner att betydelsen inte ligger långt ifrån bekväm! Bekvämt att skriva med höger …

  12. Ja, dom var väl inte så roande för en tweener.
    Vid påsk kallades de soaréer i stället för samkväm. I stort sett samma sak. Och då förekom en återkommande muntration. En av ”farbröderna” brukade knacka lite i koppen och när alla tystnat berättade han om Columbi ägg. Och sedan demonstrerade han sin variant: han tog av sig vigselringen, lade den på bordet och placerade ägget i den. Jubel varje gång vill jag minnas.
    Traumatiskt. Ja, det är nog en korrekt analys.

  13. Ökenråttan (och Lille M): Man ska inte vara alltför snärjd av förkunskaper när man försöker klura ut ordens ursprung. Öppet sinne och associationsförmåga funkar bra. Det var så jag en gång klarade en tämligen avgörande tenta, på den tiden man satt i ett par timmar med professorn i fråga och det stod honom (var det i detta fall) fritt att ta upp sådant som roade honom. Det blev etymologi för hela slanten och när tiden var ute sade han: ”Detta är ju strålande! Mycket bra. Fast fel, det mesta. Men en god förmåga till teoribildning ska också premieras.” Det blev i alla fall godkänt. Så det är bara att etymologisera på. Latin eller ej!

  14. Pysseliten: Jamen självklart! Att jag inte tänkt på det. Ändå letade jag nyligen (förgäves) efter motsvarigheten för dexterity på engelska när det gäller fötterna. Någon som vet?

  15. Kära nån, kära nån, jag är verkligen ute och slarvar! Den djefla mannen fyllde år och jag var ju i Norrtäljes ödemarker och tågen gick för långsamt hemåt och maten och barnen och huset och vädret och herreguuuuuuud TÅRTAN!

    Och rätt som det var, var dagen slut.

  16. Va bra att du kom tillrätta! Ta det lugnt med tårtan före läggdags. Sockret drar igång alla möjliga funktioner så det blir svårt att sova. Själv satsar jag på en busgrogg. Men whisky i stället för renat. Rekommenderas.

  17. Intressant i den där SAOB-länken var förkortningen l. Det måste såvitt jag begriper betydda eller, eller? Kortare än sms-förkortningen lr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.