Hoppa till innehåll

Stora Bokbytardagen 2011 (uppdateras kontinuerligt)

Vad tror ni om denna rutt när jag idag ska köra ner till Nittonåringen i Lund?

Kan ju inte ta mer än fyra, fem timmar väl?
Kan ju inte ta mer än fyra, fem timmar väl?

Jaså inte det?

Nej, inte heller jag tror på det där. Jag skriver på bokbytardagsbloggen (där kommentatorsbåset tydligen alltid ekar sorgligt tomt) hur jag förmodligen kommer att åka, men vet inte riktigt hur jag ska hinna. Strunt samma — bilen är packad, jag är nykter, vägarna ligger där de ligger och bilen går bra. Igår stukade jag visserligen ena handen (två basketmatcher) och ful i håret är jag, men what else is new?

Uppdatering kl 09:43

Kom på att jag ju måste tala om vilka böcker jag har med mig att byta bort:

 • Skånska vägar och avvägar (Skånska akademien)
 • En historia om läsning (Alberto Manguel)
 • Doktor Glas (Hjalmar Söderberg)
 • Fotspår i djungeln och andra noveller (W. Somerset Maugham)
 • Målarens döttrar (Anna-Karin Palm)
 • Slutstriden (Cornelis Ryan)
 • Pressporträtt (Jacob Forsell)
 • Vår egen tid
 • Som (Roi Patursson)
 • Fem år av frihet (Jan Myrdal)

Och några till.

Eskilstunas stadsbibliotek kl 10:16

– Ursäkta, var har ni Bokbytarhyllan?
– Öj, eh, jag trooor … kanske … hm … här boooorta … kanske …?

Vi hittade rätt, och vips kom en annan bibliotekarie fram och berättade att de hade hoppat på det här så sent som i måndags och nej, de hade ju ingen skylt i entrén, men snart så …

Lite magert -- men kanske det blir mer?
Lite magert — men kanske det blir mer?

Jag bytte till mig

 • Död i gryningen (Leon Meyer)
 • Zlatan är Zlatan (Peter Karsson, Jennifer Wegerup)
 • Nåd (Linn Ullman).

Mot Norrköping!
——

Liten undersökning i Katrineholm kl 11:32

– Hej, vet du om ni har Bokby… Hallå. vänta! Jag bara … nähe.

– Hej, har du hört tala om Stora Bokbytardagen?
– Ja, men jag vill behålla alla mina böcker.

– Hej, var ligger biblioteket?
– Har ingen aning!

I Katrineholm har jag förlorat många basketmatcher och klivit på många ersättningsbussar. Bara negativt. Men hårdrockaren Sulo kommer från Katrineholm och honom har jag gjort armhävningar med!

Sulo i radion 2008.
Sulo i radion 2008.

Fortsätter nu mot Knäppingegatan 9 i Norrköping!
—–

Norrköping kl. 12:40

Oh, jag gillar Norrköping. Spårvagnar och gamla hus – men en trist järnvägsstation. Bokbyteriet skulle finnas på Knäppingsgatan, som visade sig heta Knäppingsborgsgatan (sju värdefulla minuter försvann när jag stressat knappade in den ena knäppa adressen efter dan andra på de alltmer krympande knapparna på telefonen).


På ”Föreningen för hållbar utveckling” jobbade åtta lyckliga fas 3-anställda damer och en trevlig, rödrosig karl. Hela bokhyllan på bilden ingick Stora Bokbytardagen och jag kastade mig raskt över tre pärlor, nämligen

 • Rembrandt (J. Bolten, H. Bolten Rempt)
 • Till hundra procent (Björn Borg)
 • Livets tjänare – en bok om läkekonstens historia.

Men plötsligt kom de på något:

– Men vänta, tänk om det inte är alla böcker som ingår!
– Tänk om det bara är översta raden!
– Eller understa!
– Vad ska vi göra?

Jag lämnade lokalen med mina nya böcker och försäkrade de anställda om att de böcker som jag lämnade var dyra, fina och i gott skick.

Sedan körde jag vilse i en stund. Norr? Söder? Väster? Öster? Ah! Jag har ju en kompass!

Linköping kl. 13:30

Det var Correns kulturredaktion som bjöd in till Stora Bokbytardagen. I min enfald avsatte jag en massa tid till just denna plats eftersom jag såg framför mig hur journalisterna skulle lägga ner sina block och pennor och möta upp  med boktravar och glada leenden. Se hur det såg ut på Facebook:

Men det var ”bara” ett litet ensamt bord i foajén. Där stod en man och en kvinna och botaniserade bland böckerna, och jag pekade raskt på fem stycken som jag anser har för dåligt språk för att man ska orka läsa. Sedan lämnade jag en stor, historisk bilderbok och tog en konstig en, känner ni till

 • Sa du gula höns? (Agneta Lagercrantz och Lill Lindfors).
Mannen där som inte ville vara med på bild och inte alls med sitt namn heller, var gammal pensionerad copy writer som man känner till vid namn, minsann.
Mannen där som inte ville vara med på bild och inte alls med sitt namn heller, var gammal pensionerad copy writer som man känner till vid namn, minsann.

——
Mer i Linköping!

Nu är det så underligt ordnat att jag i två timmar ska vikariera för min pappa som är sjuk, men som skulle ha föreläst på Scandic Frimurarehotellet i Linköping. Fast … vad heter gatan där jag är?

Nu tar jag på mig föreläsarminen! Kära Norrkö… förlåt, Linköpingsbor!

—–

Färdig!
Jag pratade på kursen ”Kontorets administratör och koordinator” om hur man skriver protokoll, skriver fel och rätt, informerar tydligt och nämnde inte semikolon mer än ett par, kanske fem gånger.

Den väldigt pratsamma gruppen, fast bakifrån.
Den väldigt pratsamma gruppen, fast bakifrån.

Nu mot Lin … nej, Norr … nej, vahettere … Jönköping! Biblioteket på Dag Hammarskjölds plats 1.

(Oj, det kurrar i magen. Jag åt upp mina medhavda mackor i bilen, och skulle behöva värma upp spagettin och köttfärssåsen någonstans om en timme. Hm. Kan man gå in på McD och be att få värma upp lite ”barnmat”?)

—–

Jönköpings bibliotek kl. 18:21

Kolla vad det står här på Stora Bokbytardagens sajt:

Jönköping till klockan sju, jahapp, funkar ju jättebra tills man ser detta:

Neeeej! Bara till klockan fem!
Neeeej! Bara till klockan fem!

Jag hade famnen full av böcker när jag klev fram till lånedisken och måste ha sett lite olycklig ut. Dessutom är min kamera så stor att den öppnar de mest förvånande dörrar. Först fick jag tag på en bibliotekarie som beklagade sig och ringde och ringde till sin kollega som måste ha lytt alla skyltar om telefonavstängning eftersom hon inte gick att nå. Sedan bjöds jag på bröd, gorgonzola, fikonmarmelad och cider.

Fast jag måste ha sett fortsatt ömklig ut, för de gav sig inte, de envisa bibliotekarierna i Jönköping. Efter en stund dök bokbytardagstjifen upp och kvittrade att nej, allt var bortplockat och nu nere i källaren och de hade haft releaseparty för en romanskola (aha, gorgonzolan och fikonmarmeladen) men visst, hon kunde plocka fram allt igen så att jag både fick byta böcker och ta bild. Inga problem!

Till och med kakkorgen plockades fram igen!
Till och med kakkorgen plockades fram igen!

Jag bytte bort en bok om hajar, en skrivhandbok och Doktor Glas (lugn, vi har fler hemma) mot

 • Christine (Helle Stangerup)
 • Flickan som blev en växt (Mirjam Tuominen).

På väg ut gick jag med buller och bång rakt in i mittenpartiet av biblioteksdörrarna – alltså den enda del som inte öppnas:

Om man granskar bilden noggrant kan man se ett flottigt näsavtryck i mitten.
Om man granskar bilden noggrant kan man se ett flottigt näsavtryck i mitten.

Nu hinner jag ju inte alls till några bokbytarställen i Skåne, vilket jag hade tänkt. Men nästa år tar jag sträckan Uppsala–Luleå, ok?

Share
Publicerat iBloggen

27 kommentarer

 1. På Den Pöschkans Centralorten var det bokbytardag i förrgår — ett smart drag för den som vill vara med på flera. Den gilletteska familjen lyckades byta sig till ett nettounderskott av inte mindre än sex böcker, vilket samtidigt innebar en viktminskning på flera kilo och en vinst av säkert en halv hyllmeter (vi bytte bort tjocka och tunga böcker och tog hem tunna och lätta).

  De resterande sex bokkupongerna gav vi bort till en dam som inte hade fattat vad som pågick men däremot tycke för några av de inlämnade böckerna. Så hurra för bokbytardagen!

 2. Det är sorgligt tomt nere i min hörna av landet. Och jag är tyvärr inte den som tar tag i sånt. Men det börjar bli trångt hemma i bokhyllan och vi får inte plats med fler så byta ut några vi inte kommer läsa om vore en bra idé.

 3. Åh, vad du nästan passerar vackraste Månstad. Passa på att njuta – det är inte alla förunnat att åka genom så fina bygder. 🙂

 4. /ingrid

  SKA DU BYTA BORT DOKTOR GLAS? vafalls? Fast det kanske är en dubblett (kolla stavningen ,utan accent), i så fall mer förståeligt.

 5. Fort, fort – om det byts böcker i Katrineholm ska ni springa ut till vägen och hejda Lotten NU! Annars far hon vidare till Norrköping.

 6. Klart att Herr Doktor Doktor Werkstoff Glas är en dubblett. Här i Eskilstuna gäller ”10 för de stora, 5 för de små” på alla loppisar, så vi hamstrar klassiker av bara farten för tillfällen som detta. Och så slänger vi böcker efter våra gäster, naturligtvis!

 7. Lo

  För de har ett fint bibliotek (som jag var med och ritade, en gång i min karriärs gryning) och världens bästa bokhandel!

 8. Stukad hand skulle jag vara glad att ha. Jag har brutet nyckelben sen igår kväll. Så jag är inte helt nykter, bara om man mäter i promille.

  Bokbytardag är inte nåt för mig. Jag behöver sälja av allsköns bläddrigt bråte. Ska bara försöka aktivera maken i det projektet.

 9. Jag kanske ska åka in till Kulturhuset i alla fall, om jag får med mig båda barnen. Böcker att byta bort har vi en hel hoper, men minst lika gärna skulle jag vilja ha en skivbytardag. (Nu undrar ni säkert om jag i så fall först skulle spara alla låtarna på datorn från de skivor jag byter bort. ”Inga kommentarer” svarar jag.)

 10. Ingrid, jag hyperventilerade och vafallsade ett bra tag av samma anledning!

  ”Dubblette” tror jag att jag ska stava i fortsättningen. Quelle élégance!

 11. PK

  Fast man ser ju nästen Frimis från stationen i Linköping. St Larsgatan. Inget konstigt. En bit närmare centrum hittar du St Larskyrkan.

 12. Det är dom bra böckerna man ska byta, som man har läst och kan skriva en lite hälsning i till nästa läsare, tycker grundarna till bokbytardagen. Det hörde jag på radio igår, så det är nog sant.
  Undrar om sjukhusbiblioteket på akademiska i Uppsala har en bokbytarhylla? Det är för övrigt ett riktigt trevligt bibliotek!

  På Frimis åt min familj julbord när jag var liten, dom hade ett (riktigt förstås) grishuvud med äpple i munnen på buffén. Jätteäckligt!

 13. Anders GM

  Står det verkligen ”Saint Larsgatan” i Google Maps? Otroligt!
  Detta är ju nästan lika bra som när jag köpte GPS i USA och valde svenska menytexter men bara hade amerikanska röster att välja på; GPS-damen beordrade då med kraftig amerikansk accent: ”ahm tvahoondra meiter, svaing till hooker …”

 14. Gerbilen

  Du kan ta med varm spaghetti i en termos! Och en liten sjukhustallrik att äta den på. Va?

 15. Äsch, jag glömde ju alldeles bort bokbytardagen! Jag som hade behövt byta till mig en Doktor Glas, den saknas i biblioteket.

  Fast istället var jag och tittade på jätteknölkallan, det är ju inte så ofta den blommar.

 16. Oj, vad synd att man inte hinner titta på triffiden innan den blommar över. Det latinska namnet är verkligen pampigt: Amorphophallus titanum (from Ancient Greek amorphos, ”without form, misshapen” + phallos, ”phallus”, and titan, ”giant”). Stämmer det att den luktar ruttet kött?

 17. Måste kolla på Triffidernas uppror igen, känns det plötsligt som.

  Men Dieeeeeeva, du kunde ju ha fått Doktor Glasen av mig! Vad dumt!

  Just nu ligger jag i en vidunderlig säng i Lund. Vänta, den sängen finns ju på bild längst ner i ett inlägg från i somras. (Länkar bara för att ni ska se hur fint jag har det.) Bilen är parkerad på en plats som förhoppningsvis tillhör sängens ägare, som ju är i Christchurch och bygger upp staden. (Och ja, det är skotten på bröllopsbilderna här.)

 18. Hej!
  Det var kul att du kom!
  Och att du under tiden jag hämtade ner böckerna igen fick gott bröd med gorgonzola och fikonmarmelad.
  Vi hade ca 45 personer som bytte böcker hos oss. Glada var vi att Elisabet Norin valde att ha sin boklansering för ”Tre enkla regler finns inte – En romanskola” hos oss just på bokbytardagen! En bok som jag tror många kommer att använda i sitt skrivande. Jag tycker den är intressant som läsare för den har så många lästips! Och så har jag blivit lite sugen på att skriva…
  Hälsar bokbytardagstjifen = )

 19. Tack själv, Ewa! Hade du inte uppoffrat dig som du gjorde, hade jag ju bara tagit ett foto på ett tomt och ödsligt bord och inte alls ätit gorg- och fikon!

 20. Tja, eftersom jag inte visste att det fanns en Doktor Glas i spel när vi sågs så är det, som våra engelskspråkiga vänner säger, ”a moot point”.

  Men, enligt ddm så lär de passera ert hus med jämna mellanrum så fler chanser lär dyka upp. Om vi kommer ihåg det när det aktuellt är en annan femma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.