Hoppa till innehåll

Julkalendern börjar i ottan den 1 december

Gå och lägg er! Detta talar jag om nu så att inte stora horder av julkalendergalningar sitter uppe och förstör nattsömnen. Men vi kan väl ta litet historik och en programförklaring?

Den 1–24 december skriver jag inte normala blogginlägg utom kanske ibland om jag råkar gå på konstiga mingelpartyn eller åker mögliga tåg och tar in på konstiga hotell. De ovanliga blogginläggen är gåtor som ni löser i kommentatorsbåset genom att gissa er fram. Från början (2005) fanns julkalendern på en egen sajt, som numera bara används för facitinläggen. I tur och ordning:

Hemlisbloggaren är den ni ska avslöja. Ibland är det lite förvirrat för att vi inte vet om det är en karaktär eller en skribent som skriver — men oftast ska svaret vara kreatören. (Mest för att jag ska kunna skriva kilometerlånga facit.) Ibland härmar jag en viss skribentstil, ibland härmar jag en annan skribentstil men stoppar in ledtrådar om en helt annan skribent. Och ibland är allt jätterörigt och obegripligt och ändå löser det sig alltid på slutet.

Gissarna är ni som läser och kommenterar. Så fort ni har kommenterat, hamnar ni på en lapp som jag lägger i plommonstopet – och så drar jag en vinnare per dag. Ibland två eller tre bafatt. Det allra viktigaste för gissarna är att inte ropa ut svaret utan att istället var lite hemlighetsfull och klurig.

Facit kommer nästan alltid vid midnatt på den fantastiska Facitsajten som jag tycker så mycket om. Tur att jag inte är min egen redaktör, för då hade jag tvingat mig att skriva 90 % kortare texter.

Den röda tråden kallas DRT och har under åren varit både dum, ologisk och krystad samt svår — men ingår ju i konceptet. DRT går alltså som en taggtråd genom alla hemlisbloggartexter och det är ni som ska hitta den. Den allra bästa DRT:n var faktiskt en som var fel. I facit den 4 december 2008 skrev jag:

Vi hade igår betat av:
1 Fay Weldon
2 Gunilla Wolde
3 Herbjørg Wassmo.

Detta fick Ö-helena att i förrgår med hjälp av Tillerosas initialfundering dra slutledningen att det på julafton kommer att vara Östen Warnerbring som hemlisbloggar. Allt enligt detta schema:

1 Fay Weldon, 2 Gunilla Wolde, 3 Herbjørg Wassmo, 4 Ian Wachtmeister?, 5 J.W., 6 K.W., 7 L.W., 8 M.W., 9 N.W., 10 O.W., 11 P.W., 12 Q.W., 13 R.W., 14 S.W., 15 T.W., 16 U.W., 17 V.W., 18 W.W., 19 X.W., 20 Y.W., 21 Z.W., 22 Å.W., 23 Ä.W., 24 Östen Warnerbring.

Särskilt den 12 december hade jag fått problem i så fall. Och varför fick inte Axel Wallengren och Elin Wägner vara med inledningsvis?

Det där glömmer jag aldrig.

Till alla som inte vågar gissa: läs i alla fall de andras kommentarer! De är fantastiskt roliga! Bäst är när ni börjar gräla om formuleringar eller när någon kommer med villospår och alla blir osäkra på något som är fullständigt bombsäkert.

OBS: man får gissa på Dan Brown och Hjalmar Söderberg hur många gånger som helst.

Den allra svåraste? Ptja, den kan ha varit den här. Den jag är mest nöjd med är en ojulkalender. Lättast var kanske denna.

Ha så kul! Och ni som inte gillar Julkalendern — kom tillbaka den 25/12 är ni snälla!

Share
Publicerat iBloggen

29 kommentarer

 1. godiva

  Tusan också! Vaken och redo nu, så måste jag gå upp i ottan också!

  Gör jag så gärna! ÄNTLIGEN!

 2. […] jag skrev programförklaringen redan igår (förra inlägget), så är det väl bara att köra på? Kom ihåg nu att vara lite diskreta om ni […]

 3. Bafatt = ”bara för att” och ett Björn Borg-citat från mitten av 70-talet. Han (man) sa så då när man inte orkade komma på eller helt enkelt inte hade en förklaring.

 4. Stackars Citronanka. Om det är till någon tröst, så låg jag vaken och vred mig jag också. (Väldigt underligt att ligga och vrida sig sömnlös när man inte har bekymmer. What’s the use, liksom?)

 5. […] Till alla som är nya och ovana vid detta med hemlisbloggeriet: läs förra årets programförklaring först. […]

 6. […] som är nya här: det gäller att gissa, men att gissa extremt inlindat. Och gärna […]

 7. […] För precis som igår tror jag att det här är jättelätt! Ni som är nya här: det gäller att gissa, men att gissa extremt inlindat. Och gärna […]

 8. […] faktiskt en av båskommentatörerna – ni ser själva vem. (Ni som är nya här: det gäller att gissa, men att gissa extremt inlindat. Och gärna […]

 9. […] gåtor, drar jag mig inte ett dugg för att tillverka dem. (Ni som är nya här: det gäller att gissa, men att gissa extremt inlindat. Och gärna […]

 10. […] går direkt på lucka 14! (Ni som är nya här: det gäller att gissa, men att gissa extremt inlindat. Och gärna […]

 11. […] 15 ser lång ut, men är lättläst. (Kom ihåg: det gäller att gissa, men att gissa extremt inlindat. Och gärna […]

 12. […] ihåg det efter gårdagens virrvarr och ledtrådar som endast ledde till små blåsippor: man ska gissa, men göra det med gåtfulla ledtrådar. Och gärna […]

 13. […] 22! (Ni ska gissa, men göra det med gåtfulla ledtrådar. Och gärna fel.) Vem har vi här […]

 14. […] tar vi sista luckan för 2011! (Och för sista gången nu: ni ska gissa, men göra det med gåtfulla ledtrådar. Inte avslöja, inte vara tydlig. […]

 15. […] ut 18 papperskassar med böcker för att sortera och välja ut några av dem till den stundande Julkalendern. Det kommer att se ut ungefär som när en grabb efter en bombraid försjönk i ”The History […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.