Hoppa till innehåll

Inatt åker jag till Barcelona

Klockan 02:45 inatt ringer väckarklockan. Då ska jag vara packad och klar för att tillsammans med Femtonåringen Sextonåringen åka iväg på en liten basketresa till Spanien och bo på fyrstjärnigt hotell (”Lloret de Mar vista dal Hastoria Park Hotel”). Tyvärr får jag inte spela själv, utan bara heja på dotterns lag. Eftersom jag aldrig har varit i Spanien och inte kan spanska, känns det som om jag ska åka till månen: väldigt spännande. Jag googlar och finner att hotellet i alla fall har bidé!

Där i hörnet ska jag minsann leta efter mögel.
Där i hörnet ska jag minsann leta efter mögel.

Lillasyster Orangeluvan var i Barcelona nu i våras, varför jag ber henne om tips.

– Vart ska jag gå, vad ska jag göra, vad ska jag äta och … och … och …?
– Leta upp den stora shoppinggatan som heter LaBamba, La Lamba, La Rambla eller nåt. Där på en parallellgata finns det en saluhall, och ett hörn finns en servering med höga stolar och den heter nåt med Europa. Tror jag. Be om menyn med efterrätter så att du får jättemånga olika musslor att välja mellan och prata mycket med kyparen. Håll utkik efter den danske spanjoren.
– Efterrätter och musslor? Dansk spanjor?
– Åk linbanan upp till Mot … Non …. Montserrat? Man kan gå av och leka på lekplatser flera gånger.
– Nu är jag inte i lekplastslekaråldern längre och …
– Eller kanske heter det inte Montserrat. Bergen långt borta är det i alla fall. Och du ska åka upp till ett fort där du kan klättra omkring och leka i en kanon. INNE I KANONEN!
– Men varför ska jag leka i en ka…
– Sagrada Famiglia! Alltså Gaudís kyrka! Den är helgalen – ser ut som en korsning mellan en kyrka och nöjesfält. Och så är det tvåtimmarköer för att komma in och det kostar 15€.
– Tvåtimmarsköer är ok om man kan göra något annat under tiden, jag sku…
– Drick kaffe! Det enda som är billigt är caffé con leche, ungefär 1€. Och så måste du dricka den spanska champagnen. Som heter …? Äsch. Den som jag drack häromdagen. Du vet! Rimmar på lava. Pava? Nej Cava! Du ska sitta på uteserveringar med lekplatser intill.
– Det där med lekplat…
– Förrätt och Cava! Osttallrik och Cava! Och du måste ha hatt och solglasögon!

Så nu vet jag det. Hur är det med kommentatorsbåset? Har ni något annat än Cava, lekplatser och solbrillor att rekommendera? Jag är inte stadd vid kassa, så shopping blir det nog inte – däremot gärna besök på museer och caféer mellan basketmatcherna. (Lägg gärna märke till att museum inte har fnutt i plural trots att café ju har det. För att inte tala om bidé.)

Sex dagars Cavaförbrukning.
Sex dagars Cavaförbrukning.

Share
Publicerat iBloggen

28 kommentarer

 1. Dina

  Har aldrig varit i Spanien och skolspanskan har jag glömt. (Förutom första stycket i första kapitlet som vi övade på i en månad. Totalt fyra rader.) MEN ha en jättetrevlig resa!!! OCH lycka till med 15-åringens basket.

 2. Bra, Cecilia N., att du fokuserar på det viktiga: fnutten. Eller inte fnutten.

  Men det är så enkelt att MUSEUM inte har någon fnutt. Och därför inte kan klä på sig en fnutt bara för att den byter om till plural. Café har däremot en fnutt i singular och behåller den i alla möjliga olika böjningar.

 3. Ökenråttan

  Det finns ingen spansk champagne. All champagne är fransk och kommer från Champagne. Men Cava är det inget fel på. Buena suerte, muchachas!

 4. Nu bor du ju en bra bit utanför Barcelona, men om du hinner in till stan så finns det en sak jag kan rekommendera om du är där på kvällstid och det är den magiska fontänen vid Placa Espanya, när det är kvällskonsert där. http://www.barcelonayellow.com/bcn-photos/119 Allra bäst är att komma uppifrån Mont Juïc och gå ner mot fontänen. Man kan åka tunnelbana (bergbana) upp på berget och gå ner. Och shoppa ska man INTE göra på Ramblan, där är det mest hutlöst turistbondfångeri. Där ska man hålla hårt i väskan snarare. Bättre att gå in i gamla stan öster om Ramblan, där finns mycket skojiga småaffärer och caféer. Karta anbefalles även om det är lätt att orientera sig i om man ser/känner var havet är.
  Parc Guell (rätt långt norrut i stan) är också fint att se. Sagrada Familia har jag aldrig orkat stå i kö för att se, räckte med att se den utifrån. Usch – nu fick du mig att längta tillbaka!! (Har dotter som bor där)

 5. Men vad kul, då blir vi ju nästan grannar! Klättra upp på nåt högt ställe (Tidibabo) så kan vi kanske se varandra i kikare.

  Jag har inte heller varit där, men M som var där nyss säger att Gaudis museum är dyrt men bra om man gillar konst och arkitektur, att Sagrada Familia är intressant men ett åbäke och att man nästan måste se Barri Gòtic (vad det nu är, jag hann inte fråga).

  För övrigt se Wikitravel.

  Och om du har tid innan du åker, hjälp mig kommatera!

 6. PS Design och arkitektur skulle det vara, inte konst och. Och han menar Gaudis hus i stan, inte det utanför. Och det var lång kö dit.

 7. Ökenråttan

  Men Anna – Tibidabo heter det väl. Nu tror jag alla skojar med sina felskrivningar!
  Sagrada Familia är en fungerande kyrka. Man kan beställa minnesgudstjänst där för nån som har dött.
  Barrio Gótico (på spanska, för oss som inte kan katalanska) är ”Gamla stan” i Barcelona.
  Plaza Tetuán är förunderlig. Där bor tusen små gröna papegojor i träden.

 8. Vi var i Barcelona sommaren 2008, men just nu kommer jag inte på ett enda tips som inte redan har nämnts … Saluhallen vid Ramblan är ett måste, och Sagrada Familia behöver man sannerligen bara se från utsidan. Barrio Gótico är väldigt turisttätt men rätt mysigt ändå. Äta kan man dock nästan hellre göra i Eixample eller Grazia. Parc Güell är fantastisk. Mirómuseet är klart sevärt. I parken som omger det (uppe på det där berget dit man kan ta sig med den nämnda linbanan, som är svindyr, så vi åkte buss) mötte vi en spritt språngande naken man som hade intatuerade kalsonger på både fram- och baksidan.

 9. Tibidabo, Tibidobe, Popocatepetl. Berg som berg! Fast du har förstås rätt Ökenråttan. Mitt misstag.

 10. anna p

  Säg till någon spanjor: ”Te gusta el baloncesto?” Om de svarar ”No, no me gusta” ser du sur ut och går därifrån. Ha det så underbart! Vad är det för slags turnering?

 11. Jag upptäckte precis att Manu Chaos festival Esperanzah pågår just nu i Barcelona! Av artisterna som spelar i morgon har jag bara hört Amparo Sanchez (mest med Amparanoia), men hennes konsert kan nog bli en höjdare! Klockan 23 på kvällen ska det väl ändå inte spelas basket.

 12. Trikordeon (som spelar klockan 21) kan nog förresten också vara bra – jag såg att en av medlemmarna har spelat i Dusminguet, ett av mina favoritband.

 13. Caramba! Jag sitter på flygplatsen i Nyköping och äter frukost och stirrar på en olöst sukodu. Vi är 25 personer i gula-blåa t-shirtar som sitter och pratar om Esperanzah.

  Har man förbestämda platser på Ryan Air-plan? Nej, nu måste vi rusa och ställa oss i kö fastän det är 40 minuter kvar till ombordstigning.

 14. Var det Ö-Helena eller Cruella som hade suttit i en mosaiksoffa i en park som var måttagen efter hennes rumpa? Eller ja, måtten (på soffan! Dummer!) kom från någon annan, men denna bloggare var nöjd över storleken.

 15. den blyga

  Jag har ju inte varit i Barcelona sedan 1955…
  MEN 2005 läst en intressant bok Carlos Ruiz Zafóns : Vindens skugga med handling från inbördeskriget. Men den ska man ju helst läsa INNAN man åker dit.

 16. Åk upp till Science centret CosmoCaixa vid Tibidabo berget – jag är nästan helt säker på att kvarteren där har varit inspiration för Zafóns när han skrev Vindens skugga.

  Så har du den andra katedralen nere vid havet som inspirerat till en annan bok nyligen. Boken sägs vara bra, jag har inte läst den (än).

  Sedan har Gaudi också ritat några hyreshus norr om Placa Catalunya som är värda att gå förbi.

  Montjuïc var för övrigt en av de platser som mätes av den lantmätare som mätte upp nollmeridianen. Han blev för övrigt fast i Barcelona i flera månader p.g.a. den franska revolutionen. Hans namn har jag däremot glömt. Vilket är typiskt mig.

 17. den blyga

  Avresan skedde tydligen i hast:Du både goolade och uppgav:”Då ska jag vara packad och klar för att tillsammans med Femtonåringen åka iväg..”.

  MEN
  15-åringen lämnade ju scenen den 7 juni.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.