Hoppa till innehåll

Glöm ingenting på tåget! (uppdat.)

– Glöm ingenting på tåget!

Jo, så säger de ofta i högtalarna vid stationsuppehållen. Dumt av mig då att i onsdags inte lyda och faktiskt glömma kvar en hel rullväska som dessutom var full med de böcker som jag släpar med mig på föreläsningarna, bl.a.:

 • Svenska skrivregler
 • SAOL
 • 7 st Skriv för webben
 • Grallimatik
 • Språkläran
 • Bevingade ord
 • Att skriva i tjänsten
 • TNC:s skrivregler
 • nyköpta Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien
 • 15 skavda ex av min egen kåserisamling från 2001.

Tåget och väskan åkte mot Arboga och vände, så en stund efter att jag gick av stod jag i full snöstorm på stationen igen och inväntade tåget för att hoppa på och eventuellt norpa åt mig väskan. Tyvärr var  tåget då en timme försenat … och ingen väska syntes till.

Jag har ringt till stationernas caféer eftersom SJ rådde mig att göra det. Sedan kan SJ inte göra mycket mer eftersom det inte är SJ:s ansvar längre, detta med förvirrade, halvsovande passagerare, som störtar av tågen utan sina persedlar. Då ska man vända sig till Bagport (coolt namn, mindre coolt vad gäller funktionalitet) – det företag som hanterar kvarglömda effekter. Och så ska man söka bland glasögonfodral och köttsågar och handskar hääääär. Hittar man något som låter bra (travel effects bag kabin) så klickar man på den raden och får upp …

… väskans färg. Men inte mer. Jo, öppettider och telefonnummer. Men vad händer när man klickar på den röda rutan som heter ”request info”? Nada. Nothing. Ingenting. (Klicka om ni vill se hur lite det finns att se.)

När man ringer till Bagport under de fantastiska öppettiderna, säger en automatisk röst att det är så många som ringer och att jag måste försöka senare. (Det är faktiskt inte så konstigt att många ringer om man bara får ringa 08-501 255 90 mellan 12 och 16 må–fr.)

När man mejlar till Bagport, får man per automatik veta att de snart (inom 48 timmar) ska svara. Vilket de inte har gjort på *räkna räkna* snart 120 timmar.

”Vi avvaktar därför något med att svara på frågor om förlorat gods med det i åtanke.” En e-post. Jaså minsann. (Klicka för mer läsbar storlek.)

Jag har med ett fantastiskt tålamod pratat lugnt och försiktigt med SJ:s kundtjänst och påtalat bristerna i detta system och jag har pejlat läget via SJ_AB på Twitter och jag har fått tips och hjälp av Twitterfolket, men faktum kvarstår: det är svårt att komma i kontakt med Bagport. Och det är ett sanslöst dumt system som gör att ingen vet

 • om min väska är upphittad någonstans
 • när SJ (se, där har de i alla fall ansvar!) skickar väskan till Bagport
 • hur lång tid det tar innan jag och Bagport upprättar kontakt när väskan väl är hos Bagport.

Väskan är inte låst och det finns kontaktuppgifter lite här och där i den och innehållet är inte stöldbegärligt annat än för lingvistnördar och envisa språkpoliser. Jag är ju dessutom beredd att köra flera timmar i snöstorm (hinner inte ta tåget) för att plocka upp väskan! Ge mig ett telefonnummer bara!

______
Puh. Nu har jag pratat med Bagport. De har inte fått in någon väska med böcker, säger datorn. Men en väska som är full med kryddor och böcker av Paolo Roberto, vill jag kanske ha den istället?

Computer says no.

Uppdatering:
Plötsligt får jag ett svar på ett mejl som jag skickade idag. Det mejl som jag skickade för fem dagar sedan har jag inte fått svar på. Jag blir väähäääldigt Niad:

”Hej!
Med anledning av Er förfrågan vill vi härmed meddela att vi tyvärr inte har fått in den väska Ni söker hit till hittegodsavdelningen.

Det kan ta ca två veckor innan vi får in allt hittegods. Om Ni önskar upprepa Er förfrågan angående ovannämnda gods om ca en vecka eller liknande, så ber vi er bifoga tidigare korrespondens (dvs nedanstående e-mail)! För att underlätta vid en förnyad förfrågan, vänligen komplettera med: vilket märke det är på väskan, namn på böckerna, finns det någonting annat i väskan än böcker, finns Era namn/adressuppgifter på eller i väskan.

Med vänlig hälsning
Carina Leek”

Jag svarar väl med en länk hit?
____
Uppdatering 2/2:
Jag svarade igår med en utförlig lista på boktitlar och väskmärke samt särskilda kännetecken på väskan. Nu kom detta från Bagport:

”Hej!
För att kunna konstatera om vi fått in väskan Ni söker, skulle det underlätta om Ni kunde återkomma med kompletterande uppgifter.

Vad är det för slags böcker i den?
Bifoga även gärna tidigare korrespondens (dvs. nedanstående e-post)!

Med vänlig hälsning
Maria Nyhlén

Jag svarar väl med en utförlig lista på boktitlar och väskmärke samt särskilda kännetecken på väskan … igen?

Share
Publicerat iBloggen

40 kommentarer

 1. Då är SL-s hantering marginellt bättre. När jag glömde en kasse på tunnelbanan var det bara att gå till ett kontor i City och konstatera att ingen hade lämnat in den.

 2. PGW

  Och där studsade jag till. "Funktionalitet"? Varför inte "funktion"? Existerar egentligen ordet "funktionalitet" och betyder det egentligen inte alltid "funktion"?

  /Vän av ordning

 3. Petra

  Fantastiskt svar.

  "Vi kan inte upplysa eller kontrollera sådant gods som ännu inte lämnats in som upphittat gods."

  Gissa hur mycket galna människor som hört av sig innan de fick till den där formuleringen! 🙂

 4. BRAVO! PGW vinner dagens … dagens … felfinnarpullover!

  Jag har plöjt datortidningar i fem dagar och plötsligt tedde sig "funktionalitet" som ett fullständigt normalt ord.

  Måste ändra, måste ändra.

 5. ab

  Gamle finansministern Sträng var bra på att hitta på ord, hans version av funktionalitet var "fungibilitet".

 6. Det här bekräftar mina misstankar: Det är Boven som är i farten igen. Han har dammsugat upp alla dina bokstäver, Lotten.

 7. Jag tycker inte det är något större fel på ordet funktionalitet när det är synonymt med ändamålsenlighet, som det väl är här? Då är det ju en avledning av funktionell. Självklart är det däremot onödigt att använda funktionalitet om man faktiskt menar funktion, men det är ju en annan sak.

 8. Tänk så många TV-repotage jag sett om överfulla hittgodsavdelningar och tänkt, att det inte är så konstigt att dom är just överfulla. Dom är ju så hemliga och svåra att hitta och komma i kontakt med att folk hellre ger upp sina förlirade persedlar än ägnar veckor i telefonkö, moment-22-e-postkorresponderande och irrande runt på underliga adresser i obehagliga industriområden på jakt efter hittegodsavelningen!

 9. Nämen se där. Översättarhelena förstår mig och mina ordval även när jag själv inte har tänkt hela vägen fram.

  För övrigt måste jag omedelbart skriva en bestseller.

  "Hittegodsavdelningen" ska den heta. Jag tror att den ska handla om missförstådda, förlorade genier.

 10. Det verkar oerhört besvärligt att försöka få någon klarhet i om din väska hittats av någon och lämnats in och om du kan hämta den någonstans. Kan du inte ta den väskan med kryddor och böcker av Paolo Roberto istället? Det kanske är jättebra och intressanta kryddor till ditt nya matlagningsliv! Det kanske till och med är hans receptböcker med italienska fastrarnas mat.

 11. När jag åkte till Frankrike sist åkte min väska fel. Jag fick tillbaka den fyra dygn senare när jag befann mig i en (verkligen) pytteliten by, mitt ute i ingenstans. Av etiketterna som satt på väskan att döma hade den flugit rutten Sverige-Frankrike-Sverige-Japan-Sverige-Frankrike, och sedan åkt nästan en hel dag i en egen taxi från Paris till den pyttelilla byn jag befann mig i. Så håll få-tillbaka-väskan-hoppet uppe!

 12. ab

  Sanslöst illa skött, förresten. När saker glöms kvar ska de förstås till SJ's hittegodsavdelning per omgående, och finns det kontaktuppgifter till dig inne i din väska ska de givetvis ta kontakt.

  Varför ska det två två veckor? Vissa saker VAR bättre förr. Man kunde hämta sina grejor dagen efter.

 13. ab

  Helena: Jag lutar till att du är på ett fungerande spår (se där hur jag täcker in båda dagens ämnen!)

  Något har en funktion och när funktionen fungerar finns det en bra funktionalitet? Vilket inte är detsamma som ändamålsenlighet, förstås.

  Den där bag-sajten har en funktion men vissen funktionalitet, alltså?

  Hm.

 14. Usch, nu fick jag ont i magen. Det jobbigaste jobbet jag har haft var på Arlandas hittegodsavdelning som då hette något annat och nuförtiden heter Bagport.
  Fast det är klart, man hittade roliga saker ibland. Men mest bara äckliga.

 15. Berättade precis i afton om väninnan som bara fick med sig handbagaget till Indien. Det tog tio dagar och ett antal rupier i mutor innan det anlände. Handbagagets innehåll utgjordes av en bärbar dator och en komplett Delsbodräkt. Temperaturen i Andhra Pradesh började på plus 28 och fortsatte uppåt.

  Kan man muta Bagport, tro?

 16. Med tanke på byråkratöversteprästinnans namn Leek tänkte jag man kunde länka till den som alltid/ofta hade en purjo i sin blogg, men jag kan inte för mitt liv minnas om det är Lovely Godiva eller nån annan. Och jag FÅR inte fastna i datakoma, j a g s k a l ä g g a m i g i t i d i d a g. Nämligen.

  Håller tummarna för att skattkistan återfinns.

 17. Jag tycker att du ska kontakta Paolo Roberto och fråga om han har glömt en väska på tåget. Man kan ju tänka sig att han gör som du, som åker om kring med webbskrivarboken, och far genom landet med sina böcker och kryddor för att kunna demonstrera recepten.

  Paolo kanske har fått tips om din väska?

 18. Vilken cool idé: att bjuda på ett blogginlägg.

  Hm.

  (Hm:et är ett *det här måste jag fundera vidare på eller i alla fall ha intentionen att gå vidare med*.)

 19. En hel rullväska? När kom du på att oops, glömd? När tåget hade rullat iväg eller när du var helt framme utan rullväska?! Ska man se liiiite positivt på det så har du gjort dig bekant med en del hittegodsavdelningar med åren. Som den i USA.

  Grattis på födelsedagen förresten 🙂

 20. Jag har tappat två plånböcker. Den ena åkte polisbil (!) från Fagersta till Västerås hittegods (på tillfälligt besök, steg av tåget utan plånbok) till Linköping (där jag bodde) via polisens hittegods. Och vaddå, de skulle ju ändå till SKL så de kunde ju lika gärna ta med plånboken.

  Den andra tappade jag utanför ytterdörren och blev lite svettig när jag upptäckte det halv fyra på eftermiddagen. Då hade snäll människa hittat den fem över sju samma morgon och tagit hand om den. Hittelön? nämen det behövs iiiinte då. Fast det fick hon ändå.

 21. Tack, Jessika!

  Ja, hur kan man glömma en hel rullväska? Jag hade visserligen en farlig massa annat att bära, men då brukar man ju ändå vara fokuserad på alla sjutton kolli.

  Men jag var hungrig och efter-föreläsningen-trött satt och skrev … och upptäckte plötsligt att jag var hemma. Och att det nästan var dags att stänga dörrarna och åka till Arboga. Jag stängde datorn, slet åt mig jacka och packning och kastade mig ut på perrongen.

  Inte förrän en hel kvart senare kom jag att tänka på rullväskan.

 22. Gratulerar på födelsedagen, Lotten! Må dina knän hålla ett bra tag till och att du hittar din rullbag.

  Kolla missingx igen. 6 svarta kabinväskor och 1 grå reggades igår.

 23. Tack, tack, hörni! (Jag sitter här och försöker hitta å något att skriva om så att alla kan få kasta hyllnigar i RÄTT kommentatorsbås, men har inte kommit på något!)

  Och tack Jack, du är verkligen en faktasökande man av den bästa sorten. Vad vi än drar upp, kommer du med uppföljningar och extramaterial.

 24. Ökenråttan

  Detta påminner mej om ett kåseri (minsann) av Barbro Alving Bang där Dottern hade en resväska på villovägar per tåg mellan Wien och Stockholm. Jag skriver av det och mejlar det till dej, Lotten. Det får bli som en födelsedagspresent. Grattis! Nej, jag kopierar och postar, vid närmare eftertanke.

 25. eh, jag det är ett goddag yxstaft-svar om något. Eller så svarar man att se tidigare svar som utförligt beskriver väskans innehåll.
  Svämmar det förresten över av förlupna väskor som innehåller en bunt SAOL och böcker om svenska (skrivregler)?

 26. Noterar att Bagport först frågar efter namn på böckerna och i nästa brev efter vad det är för slags böcker.

  Det borde man kanske ha förstått utifrån företagets sajt och kommunikation att Bagportmänniskorna inte skulle känna igen en trave böcker om svenska språket om de så föll i skallen på dem…

 27. ax

  Glöm för din egen skull inte något när du är ute i europa och åker tåg, för det är säkert samma företag som har hand om det.
  De är nämligen störst i världen på kvarglömt gods.

  Sen har man lite ansvar själv, fast det kan kännas konstigt

 28. Ax — det är helt mitt fel och det ligger på mitt ansvar, det här med väskan.

  Men att det ska ta 2–3 VECKOR för SJ att forsla saker till Bagport i Stockholm är ett mysterium. Som inte ligger på mitt ansvar.

  Apropå det, så måste jag ju ta dagens kontakt med dem nu.

 29. […] bredvid min stora rullväska med 35 kilo böcker? (Den försvann bort i fjärran på ett tomt tåg den 27 januari. Upphittaravdelningen som heter Bagport har inget att tillägga i frågan. Ni som gillar […]

 30. […] Artonåringen, tjoade på osedvanligt grymma tjuvar som för andra gången på ett halvår snor mina favoritböcker och ringde till den djefla mannen för att beskylla honom för något som han […]

 31. […] det var den jag när den var alldeles nyinförskaffad glömde på tåget och aldrig fick tillbaka. Uhuuu. (Jag har naturligtvis köpt en ny, kan […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.