Hoppa till innehåll

Ska vi plocka äpplen i vår trädgård?

Högt uppe från husets andra våning ser jag en uppfinning som utvecklas i trädgården. Det är Nioåringen (som har klättrat i bloggen förut) och Tolvåringen som far omkring i det kala äppelträdet. Från trädet går en … planka? En rutschbana? Ett rör?

En trädsnabel?

 

Aha, gamla stuprännan* som den djefla mannen skaffade för tre år sedan, men som vi inte vet vad vi ska göra med. Men varför landar inte äpplena i skottkärran?

*) Cool, inititerad uppdatering efter en kommentar: 

”Nu vill jag inte förstöra stämningen så här på fredagen, men föremålet som lutar mot trädet är en hängränna. Det finns stuprör och hängrännor, men icke stuprännor.”

Tack, Pribus!

Skymningen kom och gick medan barnen hade julgransplundring i äppelträdet. 

 

Fem kilo äpplen håller nu på att ruttna ihjäl i köket som pga. branden inte ser ut som ett kök utan som ett källarförråd. Då är det mysigare i Bästisgrannens soffa, där jag sitter eftersom vårt hus håller på att tömmas inför tak- och golvrivning. Packtjejerna och flyttgubbskillarna måste ha gått på pedagogik- och charmkurs eftersom de kvittrar som fåglar och tittar mig i ögonen samt svarar snällt på frågor som är så dumma att de måste nedtecknas och sparas för eftervärlden.

– Är det tungt?
– Nejdå, 40 kg böcker tar jag med lillfingret.
– Är 150 lådor med böcker normalt?
– Ja, så här ser det ut i alla hem.
– Ska jag öppna dörren åt dig?
– Nejdå, jag har superkrafter och går rakt genom den bara.

Och inget kaffe kokar jag åt dem heller.

Vi bor alltså kvar hemma hos Bästisgrannen. Visserligen är vi ju vana vid trång samvaro eftersom de bodde i vårt hus för tre år sedan. Men jag tror att vi är störigare än de, eftersom vi

 • är sju personer
 • har tonåringar som äter som Gargantua
 • gör skidbacke på osten
 • gör kratrar i smöret
 • lägger tandborstar på spisen/i kylen/under tv:n
 • inte kan vara tysta.

Felåt, liksom.
____________
Uppdatering: Cecilia N kom med det fullständigt självklara namnet på barnens uppfinning – äppelbanan.

Share
Publicerat iBloggen

18 kommentarer

 1. Nu vill jag inte förstöra stämningen så här på fredagen, men föremålet som lutar mot trädet är en hängränna. Det finns stuprör och hängrännor, men icke stuprännor.

  Det är nästan så att jag får 'funatt', precis som ordverifieringen föreslår.

 2. Men att ingen kommit på att plocka ner äpplen så tidigare! Nioåringen och Tolvåringen borde ta patent på idén med stupränna. Jag tror faktiskt det heter stuprännor när de används i samband med äppelplockning. Äpplena liksom ränner ju ner i ett stup.

 3. Örjan

  Intelligenta barn (men det vet Du ju redan)
  Med skottkärran som uppsamlingskärl, hade det ju varit risk för stas vid utloppsröret.

 4. Tiila

  Jag tror att de tänkt på hur stötkänsliga äpplen är och sett till att de får en mjukare landning på grädsmattan än i skottkärran.

 5. Man borde ställa en äppelkvarn eller en joscentrifug under urtaget för stupröret i hängrännan. Då kunde man ju göra mos/jos samtidigt som man roar sig med att låta äpplena rulla nerför äppelruschelskanan.

 6. Angående den livsviktiga kalendern och de nedpackade böckerna: om det blir bokbrist kan du säga till dottern att låna med sig ett gäng från skolbiblioteket. Skolbibliotekarien drar gärna sitt strå till stacken för en fungerande julkalender! (Och det kan ju vara värt att låta bli att gissa.)

 7. Ack, nästa lördag är jag i Genéve, Stina! Men jag ska be Femtonåringen att gå in på biblo och klappa lite på böckerna!

 8. Nu har jag skrattat länge åt stupränneordet. Stupränna, stupränna! (Och fört in en liten korrigering förstås.)

  Tiila har helt rätt: äpplena skulle inte få blåmärken. Nu ska vi se om vi kan förädla uppfinningen med josmosprylar utan stasrisk.

 9. Ja det är ju frågan alltså …
  Om Lotten måste låna julkalenderböckerna då är det ju fusk om biblapersonalen får vara med och gissa.

  Du får helt enkelt strosa mellan hyllorna och smygfotografera än här än där i dem och sen låna helt andra böcker! Då kan bibliotekarierna på din bibbla också få vara med.

  Wv tror att det är i månaden disemb som det hela drar igång.

  Och angående äppelbanan: (obs! Ej fruktsallad!) fiffigt. Nästan som om Melker Melkersson gjort det själv.

 10. Egentligen har jag inget att säga men WV är "epflo" som väl måste vara någon dialektal variant på det ungdomarna sysselsätter sig med. Frågan är väl bara vilken dialekt

 11. Lo

  Min hemkunskapslärare (som sedermera satt i riksdagen)gav sina barn ostförbud om de gjorde kälkbackar av osten. Det känns inte så kärleksfullt, tycker jag.

 12. En annan fråga:
  vilket är ekivokast: att plocka körsbär eller äpplen?

  (Inspirerad av dina barn plockade jag faktiskt ner de opåbörjade åkeröäpplen som fortfarande satt kvar. Dock tål vare sig träd eller tant någon klättring.)

 13. Jag har funderat i flera dagar på hur man skulle kunna skoja till det med
  1) äpplen
  2) ordet ekivokast.

  Men jag nöjer mig med att bara få skriva ordet. Ekivokast. Underbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.