Hoppa till innehåll

Stora bokbytardagen 5 mars 2009

Jag minns en dag när jag var nio år och i –30 °C stod och väntade på en buss som aldrig kom. Eftersom jag hade upplevt både dinosauriepassionen och andravärldskrigspassionen, visste jag hur det här med ihjälfrysning funkade och såg ut. Oj, vad jag frös.

Fötterna gjorde ont, händerna gjorde ont, kinderna gjorde ont. Jag grät en skvätt (vilket först värmde men sedan kylde ner kinderna) och trampade upp mitt hemtelefonnummer tydligt i snön – 470 44 – så att de som hittade mig död skulle kunna ringa hem till mina föräldrar och berätta den förfärliga nyheten. Jag såg även framför mig tidningsartiklarna om mitt sorgliga, allt för tidiga frånfälle.

Men så kom bussen och jag överlevde och det blev vår och telefonnumret smälte bort precis som mitt minne av hur det känns att frysa ihjäl.

Idag kom minnet dock tillbaka. Att iklädd gympaskor den 5 mars stå i ett nollgradigt blåshål i en timme smärtar. Men det var ju för Bokbytardagen!

Mikael Åkerlund till vänster får en jättestor bok av Den djefla mannen till höger. Den lycklige djefla mannen har nu en liten Wahlströmsbok i sin ägo.

Det var inte någon rusning trots annonser i tidningarna och prat i radio. Bokbloggaren Ivana bytte, bytte och bytte med alla som kom, medan en äldre dam stod och krampaktigt höll i en förstaupplaga av Maria Gripe.

– Jag är samlare. Jag vill bara byta den här mot en särskild bok som jag saknar i min samling. Är ni också samlare? Jag har 6 000 böcker hemma. Jag samlar på böcker. Maria Gripe-böcker mest.

Jag gav bort min gamla (2001) kåserisamling till alla som ville ha den (och skickar den gärna mot portokostnad till alla som mejlar mig idag). Uppdatering: Ni har mejlat mig så flitigt att jag för mitt eget höga nöjes skull utsträcker min bokgåvedag till att gälla även fredagen den 6 mars. Tack, tack, tack för att ni vill ha boken.

– Laterna Magica! Laterna Magica! tjoade en dam och höll upp sagda bok.
– Åååååh, det står om mig i den! ropade jag och slog upp stycket som handlar om Ingmars helt förfärliga faster Lotten Bergman.
– Va? sa damen, ignorerade mig och faster Lotten och återvände sedan till tjoandet.

Nu ska jag bara tina upp och återfå färgen i tårna, koka mina rödfnasiga fingrar i olja (ja, det är det där med vantar) och köpa blomkålsöron med blodcirkulation.

Share
Publicerat iBloggen

16 kommentarer

 1. Ja, Världsbokdagen är ju i de flesta länder den 23 april.

  Hm. Vädret den 23 april kan faktiskt om det vill sig riktigt illa innebära snöstorm …

 2. Den djefla mannen är ju förstås en djefla man som kan många konster. Men konsten att läsa en Harlequin-roman …

  (Ah. Jag känner en äktenskaplig utmaning komma smygande.)

 3. Båthuspernilla

  Hade jag inte redan vunnit kåserierna som extrapris i julkalenderbloggen hade jag absolut nappat på erbjudandet. Nu ligger boken hemma, på hedersplats i badrummet, och är välläst och härligt tummad 🙂

 4. Jag tycker mig känna igen den lilla wahlströmspocketen även om jag i skrivande stund inte kan namnge den. Den finns nog därnere i stora bokkaoset. (Nå, det var nog mer skryt än sanning.)

  Är det där något som var väldigt lokalt eller är det tänkt att det skulle vara överallt i landet?

 5. När jag gick in på radions hemsida så såg jag er blogg eller vad man ska kalla det. Vad var det där om smörinnehållet? Jag letar på nyhetssidorna, men finner inget.

 6. Cecilia N: det var en nyhet som vi missförstod helt, en nyhet som lästes upp i Ekot. Det handlade om att vissa produkter som sägs innehålla ”riktigt smör” inte innehåller en enda smörklutt.

  Förresten. En gång vann jag en slogantävling genom att rimma på smöööör och franskans beurre.

 7. Bokråttan

  Kommer jag NÅNSIN att kunna vara med på bloggträffar och bokbytning? VARFÖR hänger jag med så illa? Suck! Jag har en stor kasse med böcker som jag gärna byter (eller rentav skänker) bort. Lotten kåserier sparar jag, förstås.

  Jag fyller år på Världsbokdagen! Ha!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.