Hoppa till innehåll

The Big Chill

Man måste ju åka pulka när det är snö. Frågan är bara varför det inte säljs vuxenpulkor. Fast när man nu har minimusikspelare och mikrotelefoner kanske detta bara är precis som det ska vara.

 

Ja, jag simmar fortfarande i Den djefla mannens kängor.

Men man måste ju också blåsa såpbubblor när det är kallt, eller hur? Det måste dock vara riktigt kallt, minst tio minusgrader. Uppdatering: Tydligen funkar bubbelmakeriet mycket bättre om man har såpan i en termos så att den håller sig varm.

Åttaåringen fokuserar. Om man gör fel får man nämligen väldigt kall såpa i munnen.

Uppdatering: Om det är mellan –28 °C och –35 °C fryser bubblorna omedelbart, varefter de sjunker mot marken. Men innan de landar, stiger de mot skyn igen! Det kan vara så här: trycket inne i bubblan sjunker med temperaturen och när trycket minskar, lyfter bubblan. (Dock får ni gärna faktagranska mig och rätta eftersom jag egentligen inte vet vad jag pratar om.)

Om man ska vara lite vetenskaplig här, finns det massa, massa att diskutera: man har ju varm andedräkt och såpan är flytande. Hur lång tid tar det innan bubblan fryser? Och kan man skynda på frysningen genom att tugga på isbitar först? Fryser bubblan från övre delen eller undre först? Och spelar det någon roll egentligen? (Ja, om man forskar i ämnet.)

Elvaåringen, Åttaåringen och Sexåringen är såpbubbleforskare. Bubblorna ramlar snabbt ner på marken, men går inte sönder.

Om man petar på bubblorna, blir det hål i dem som vore de tomma ägg. Om de däremot går sönder redan uppe i luften, singlar små skrynkliga bubbelskal ner mot snön. När det är bortåt –30 °C går bubblorna sönder som porslin – med ett klingande ljud – och lägger sig som små skärvor på marken.

Undrar om pilarna ligger kvar ute i snön.

En liten filmsnutt i ämnet finns här. Såpbubblerekord när det är varmt finns här. (Där kan man även få svar på frågan ”kan man blåsa bubblor med en spindel i munnen?”.)

Vad gör andra ungdomar när det är kallt och snöigt då? Ett vågat konstverk i vår busskur förstås.

Fotot är taget från fel sida och rebusen är faktiskt ganska svårtolkad. Osignerat verk.

 

Fotnot: The Big Chill är en sevärd film.

Share
Publicerat iBloggen

23 kommentarer

 1. Ica Maxi i min by har en vuxenpulka till salu, eller om det möjligen är en tandemvariant. I vilket fall så finns det gott om plats för en vuxen att sträcka ut benen.

  Ett råd nu i vintertider: Ät gul snö! Det kan vara öl.

 2. Varje nyår har mina bröder pulktävling på Ormberget (Luleå för dem som inte vet det). Då åker den tyngste med den lättaste osv. Min gigantiske tvillingbror delar alltså pulka med någon tanig liten tjej. Pointen här är att det finns stora pulkor i den gamla hemstad, ja till och med ditt gamla hemområde. Tjohooo!

 3. Ökenråttan

  Nu återknyter jag till föregående inlägg där Lotten först satt och sippade vin och sen övergick till att smutta. Det var efter det att tilerosa gått igång på ordet sippa och dundrade och undrade ”… varför det plötsligt ska heta sippa i stället för smutta.”

  Kära tillerosa. Så plötsligt är det inte. Sippa finns belagt i den svenska litteraturen redan år 1962, nämligen hos Bang, Barbro Alving. Hon aktualiserades ju nyss i Lottens eminenta julkalander och då började jag läsa om alla Bang-kåserier som står i en av mina alltför många bokhyllor. Och si; på sidan 55 i ”Trivselvänligt” från 1962 säjer Bang, à propos sherry, att det är ”en förträfflig dryck att sitta och sippa i sig till bättre konversation och skvätta i kontinentala grytor och såser.”

 4. Även hos oss testades såpbubbleblåsning i minusgrader i helgen, se bild på Pysselitens blogg.

  Efter Ökenråttans klargörande inlägg ter sig min tankevurpa i Lottens vin och sippainlägg ännu värre.

  wv är tydligen sugen på stark soppa då den föreslår chedryt. Men stavningen är lika illa som min.

 5. Såpbubblor i frysgrader?
  Provade vi aldrig i min barndom, även om det av och till var rejält kallt.
  Hade inte ens hört talas om det tidigare.
  Egentligen enkel fysik. Lite av kockars Molekylära Gastronomi.

  Wv grate Riv! där Du står?

  Nja kanske inte egentligen, men matlagning är fysik och kemi.

  Berätta mera.
  -minimala utomhustemperaturen
  -optimala ”

 6. Min favorit är stjärtlapp (bara att välta över om man tycker att det går för fort). Pulka är för läskigt. Men vi har ju inte haft någon ordentlig snö på två år så för mig kan det väl kanske kvitta.
  Såpbubblor i minusgrader ska vi däremot testa. (Kallt och is har vi nämligen här i Göteborg även om vi saknar snö för det mesta.)

  /Monica

 7. Ökenråttan

  Såpbubbleblåsning idkade mina barn endast under den varma årstiden. Hm. Varför det, vill man undra. Men vi hade alltid ett svart pappersark i frysen och när det snöade störtade vi ut på balkongen med det och fångade snöflingor som vi beundrade där de syntes riktigt tydligt mot den svarta bakgrunden.

  Var glad för att du inte råkar ut för värre vurpor än tankedito, Psselitens karlslok, nu när det är halt och snöigt!

  Wv picongo. Nåt nytt sällskapsspel?

 8. Off Topic
  Julkalendertröja
  Jag vann inte 2008 men hur ser tröjan egentligen ut i fullt format?
  nästan full bild på hakke
  Enda länken jag hittat hittills.

  Flera bilder/länkar till av mig avudsjuk andra vinnare önskas. Naturligtvis med bilder ikädda nämnda vinnartröja.

 9. Det där var det underbaraste jag nånsin har hört. Om jag inte vore sjuk skulle jag genast kasta mig ut och blåsa såpbubblor och se dem frysa till is. Om jag hade nån såpa. Och om det vore så många frysgrader. Var ÄR all såpa och alla frysgrader när man behöver dem?

 10. PGW

  Blåsa såpbubblor i minusgrader, nu lärde jag mig något nytt!

  Duschdraperi är bra åkdon också, gärna ett sånt där gammalt tjockt ett.

 11. Bra, Plastfarfar, vi tolkade rebusen ungefär likadant. Eller kanske bara ”han ba å hon ba och vi bara poff ba”.

  Bra: sopsäckar, duschförhängen och gamla vaxdukar — men hu vad jag kommer att få ont i rumpan.

  Örjan — jag ska se om jag kan få till en bild på hemlisbloggartröjan. Det är ju liksom meningen att den ska vara lite oåtkomlig och hemlig …

 12. Bloggartröjan
  Jag ånskar Du skall lägga upp en länk och visa hur den har sett ut genom åren.
  Troligtvis kommer du att få förslag på nya utföranden,(som Du naturligtvis kommer att utföra ”tvärt emot)

 13. Ja vad roligt! Eftersom vår balkong ligger fyra våningar ovanför en gångväg måste jag kombinera idén med någon av de där recepten som ger stooora såpbubblor.

  Undrar vilka mer barnaktiviteter som blir annorlunda på vintern. Det känns inte lika klockrent att hoppa hage, leka fiskdamm eller vika origami i minusgrader. Och vattenfyllda ballonger är nog lite farligt, särskilt om man bor fyra trappor upp.

  Örjan: Vilken tur att du inte länkade till ”bild på nästan full hakke”.

 14. … som att göra islyktor på sommaren. Jag gillar däremot att dricka glögg på sommaren och att äta semlor i november!

  Ang. såpbubblor har Uppsalas egen såpbubbleforskare Göran Remme uppträtt på kulturnatta med sina bubblor. Han kan allt om bubblor! (snart i alla fall …)

 15. Lotten: Jag sa inte att soppåsar, duschförhängen etc., är BRA, men de kan utgöra pulkor som man åker hujedamig med.
  Sedan åkte vi på en sten. Alla som hade druckit klarade sig, jag hade inte druckit, jag bröt armen. Fast vi hade urkul. Jag skulle säga att den där brutna armen var värd omgångar om nerfart på 1 minut, knalla upp med påse och diverse mer eller mindre nyktra människor uppför backen i mer än fem minuter. Men så slå mig, jag var student.

 16. DU BRÖT ARMEN?

  Ujuj.

  Här går jag med en rutten tå och har så fantastiskt stor respekt för alla som någonsin har brutit det allra minsta lilla någonstans.

 17. Du skulle bara veta vad jag har flugit in i/trampat snett av/blivit knuffad in i med imponerande skador som följd. Men en del var rätt onödigt. Som när jag skulle (tänkte jag), lära mig åka snowboard.

  wv coldski

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.