Hoppa till innehåll

Dag: 14 januari 2009

Mästarnas mästare och Superstars

SVT hade chansen att göra världens mest Lotteniga tv-program. Koka en soppa på gamla idrottsstjärnor, tävlingsmoment och vindrickning och servera mig Mästarnas mästare any day!

Men tyvärr spökar det där förbaskade hemskickningsmomentet hela tiden. Som bara förstör. Om den som i Mästarnas mästare ligger sist inte lyckas fånga en blå istapp mitt i natten åker h*n ut. Pföh! Så dumt! Jag vill se alla deltagarna i alla program jue. De fokuserade blickarna, tårarna i ögonen när de får se sina bedrifter igenåigen, de nyfikna frågorna och alla skavsåren. Läs mer om deltagarna.

Men ok, vi börjar med lite historik.

År 1975 tittade vi i familjen på den första säsongen av Superstars. Detta program satte så djupa spår i min elvaåriga själ att jag till och med ville börja friidrotta eftersom stavhopparen Kjell Isaksson bara var så … bäst. (Jag hoppade 130 cm i höjd, var nöjd med det och friidrottade aldrig mer.) Utan några som helst problem kan jag nu lista minnena. Men för att göra det enkelt för mig kopierar jag bara dem jag mindes redan här:

 • Ricky Bruch dängde medicinbollen i väggen när de andra klarade att hysta den blott tre meter. Funktionärerna mätte i en vinkel upp på väggen.
 • Kjell Isaksson bad Ricky Bruch om teknikhjälp med medicinbollen och lyckades med hans goda råd komma tvåa i denna gren.
 • Ricky Bruch kallade Guy Drut för ”Drutten”.
 • Drutten hade så dålig kondis. Och skadade sig i ett avsnitt och fick avsluta sin karriär i och med denna skada.(Liksom Patrik Sjöberg, väl?)
 • Kjell Isaksson vann allting. I två år.
 • Ingemar Stenmark hade harpofrisyr och var helt bedårande.
 • Malcolm Macdonald kallades ”Supermac” och hade gigantiska polisonger. Himla populär var han.
 • Ricky Bruch sprang som en kråka, men var explosiv och snabb trots det. Han var hela tiden besviken. (”Äh detta konne jao ha jårrt bettår.”)
 • Johan Granath, som egentligen åkte skridskor, var en väldigt duktig cyklist. Låren, låren.
 • När Ricky hade simmat och låg som en utslagen säl på bassängkanten, begrep han inte att han skulle simma en gång till.
 • Kjell Isaksson gick på händerna upp till prisutdelningen.
 • Den värsta disciplinen var dips på barr, där en och annan hjälte knäcktes.

Eftersom stavhoppare inte var ovanliga som totalvinnare i tävlingarna, som pågick i nästan hela världen, har vi sedan dess sett på just dem som de mest vältränade av alla idrottsutövare. (Basketspelare är intelligentast.) Att Kjell Isaksson numera är elitbowlare är dock bara ett bevis på att bollen är rund. Förlåt – klotet.

Om SVT nu inte utesluter och på studs skickar hem Ara, Wassberg, Gärderud eller galne Gunnarsson (Susanne, som vann VM två veckor efter en förlossning), kan detta bli så himla kul. Nästa säsong förväntar jag mig en kamp mellan Stenmark, Borg, Haglund, Ludmila, Holm, Edberg och Sörenstam. Och min favvo Frank Andersson. Det enda kravet på deltagarna är att de inte får vara aktiva eller planera en come back. (Men … buhu … Ara då …)

Deltagarna 2009, där endast två är lag- och bollspelare. Ara är jättesmidig, jättestark och jättehjälpsam och Wassberg förvånansvärt sprallig. Stackars Gärderud blir nästan alltid vald sist när lagen bestäms. (Ja, på det där gamla hemska gympasättet.) Se första programmet här. Bild: SVT.

Men när kommer tävlingsprogrammet där deltagarna är avdankade, mediokra basketspelare som snyter barn och bloggar?

Share
30 kommentarer