Hoppa till innehåll

Etikett: kyla

Kallt? Äh, bit ihop och chilla!

Det här är bland det roligaste internet har skådat. Så här hade det sett ut om ”ett lätt snöfall” hade haft ett eget Facebookkonto:svensk-vinter2-snofall

Jag kan tyvärr inte ange källa: hjälp mig om ni vet. 

Idag pratas det om vädret – eller rättare sagt om kylan. Alla berättar i radio, på tv, på Facebook och för vänner och bekanta som har flytt julen och bott i Thailand de senaste tre veckorna. Här kommer min rapport:

  • Gick upp kl 06:55. Frös inte. Konstaterade att det var –20 °C.
  • Åt en macka och drack te. Frös inte.
  • Tog på mig vinterkängor, tjockejacka, mössa och vantar och skrapade bilrutorna en stund. Lade märke till att näsan frös ihop när jag drog ner snoret i munnen.
  • Satte mig i bilen, tog av mig vantarna och skrapade bilrutans insida och började frysa om händerna. Längtade efter en rattmuff.
  • Tog på mig vantarna igen.
  • Körde till Sveriges Radio och pratade om plural-s.
  • Körde hem. Frös inte.

Nej, jag var inte illa klädd och nej, jag var verkligen inte ute under särskilt långa stunder. Jag hann liksom inte börja yra om hur kallt det var eftersom jag hann bli varm innan fryseriet attackerade.

lotten_bergman_66
Jag 1966, som tydligen var en av de allra, allra kallaste vintrarna.

Kommentatösen Ökenråttan berättade nu i eftermiddags att hon hade stött på en annan som inte heller frös, trots –9 °C i Stockholm:

”Noterade att brevbäraren i våra kvarter trots kylan cyklar omkring utan mössa, i kortärmad tröja, shorts,  sockor, jympadojor, punkt slut. Hur är sånt möjligt? Varför fryser han inte ihjäl?”

Först kan man ju konstatera att det var ena beskedliga minutgrader. Nio! Pffft! Men vem i hela friden står ut med nåt annat än nästippen naken när det är minusgrader? I Lund fanns en överliggare (ja, så kallade vi dem förr) som året runt gick med bara fötter i sandaler och i Luleå fanns en a-lagare (ja, så kallade vi dem förr) som hade samma slitna poplinrock året runt. Och vart jag mig i världen vänder, går folk omkring i snygga frisyrer istället för mössa.

Ibland tittar jag på mina barn (även de vuxna, ja) och säger att jag ju fryser om de inte tar på sig varmare kläder. Ibland tittar jag på helt främmande människor som visar upp hela dekolletaget trots att det regnar nollgradig småspik.

Nu har jag gjort efterforskningar eftersom jag är orolig för Ökenråttans brevbärare och andra som inte tar på sig kläder och smörjer kinderna med Nivea. Det kan kanske ha att göra med iskalla typer som

  1. helt enkelt inte känner kyla – de är födda sådana eller har bott i en frys och vant sig vid köld
  2. har varit med om värre, t.ex. bott i Skåne
  3. är fåfänga och gärna offrar en örsnibb eller två och som aldrig skulle nedsänka sig till att t.ex. ha hjälm om de så cyklade omkring uppe på Mount Everest
  4. är praktiskt lagda och vet att de är ute så kort tid att det är värt att frysa en stund för att sedan slippa bära omkring på eller ha på sig dunjacka och mamelucker inomhus
  5. personifierar ren och skär dumhet.

Jag vet inte i vilket fack brevbäraren i shorts hamnar, men han kanske egentligen är en pingvin?

lotten_snow_basket
Precis som jag!
Share
65 kommentarer

The Big Chill

Man måste ju åka pulka när det är snö. Frågan är bara varför det inte säljs vuxenpulkor. Fast när man nu har minimusikspelare och mikrotelefoner kanske detta bara är precis som det ska vara.

 

Ja, jag simmar fortfarande i Den djefla mannens kängor.

Men man måste ju också blåsa såpbubblor när det är kallt, eller hur? Det måste dock vara riktigt kallt, minst tio minusgrader. Uppdatering: Tydligen funkar bubbelmakeriet mycket bättre om man har såpan i en termos så att den håller sig varm.

Åttaåringen fokuserar. Om man gör fel får man nämligen väldigt kall såpa i munnen.

Uppdatering: Om det är mellan –28 °C och –35 °C fryser bubblorna omedelbart, varefter de sjunker mot marken. Men innan de landar, stiger de mot skyn igen! Det kan vara så här: trycket inne i bubblan sjunker med temperaturen och när trycket minskar, lyfter bubblan. (Dock får ni gärna faktagranska mig och rätta eftersom jag egentligen inte vet vad jag pratar om.)

Om man ska vara lite vetenskaplig här, finns det massa, massa att diskutera: man har ju varm andedräkt och såpan är flytande. Hur lång tid tar det innan bubblan fryser? Och kan man skynda på frysningen genom att tugga på isbitar först? Fryser bubblan från övre delen eller undre först? Och spelar det någon roll egentligen? (Ja, om man forskar i ämnet.)

Elvaåringen, Åttaåringen och Sexåringen är såpbubbleforskare. Bubblorna ramlar snabbt ner på marken, men går inte sönder.

Om man petar på bubblorna, blir det hål i dem som vore de tomma ägg. Om de däremot går sönder redan uppe i luften, singlar små skrynkliga bubbelskal ner mot snön. När det är bortåt –30 °C går bubblorna sönder som porslin – med ett klingande ljud – och lägger sig som små skärvor på marken.

Undrar om pilarna ligger kvar ute i snön.

En liten filmsnutt i ämnet finns här. Såpbubblerekord när det är varmt finns här. (Där kan man även få svar på frågan ”kan man blåsa bubblor med en spindel i munnen?”.)

Vad gör andra ungdomar när det är kallt och snöigt då? Ett vågat konstverk i vår busskur förstås.

Fotot är taget från fel sida och rebusen är faktiskt ganska svårtolkad. Osignerat verk.

 

Fotnot: The Big Chill är en sevärd film.

Share
23 kommentarer